Napi Eurovízió 2011: Észtország

Tudósító: Németh Bálint
Forrás: eurovision.tv

Észtország az elődöntős rendszer bevezetése óta először 2009-ben tudott döntőbe jutni és ott a hatodik helyet szerezték meg, tavaly azonban újabb kudarcot vallottak. Idén a 18 éves Getter Jaani próbál hazájának egy második győzelmet, de legalább egy döntős helyet szerezni a „Rockefeller Street” című dalával.

Getter Jaani Tallinnban nőtt fel, a zene és a tánc mindig is jelentős szerepet töltött be az életében, hiszen mindkét szülője koreográfus.
Getter egy tehetségkutató műsorban lett ismert. Ő volt a műsor történetének a legfiatalabb döntőse, valamint a zsűri kedvence. Az életvidám, sugárzó lány mindenki szívébe belopta magát, rövid karrierje alatt hatalmas rajongótáborra tett szert.
2010-ben a High School Musical egyik főszerepét játszotta. Ekkor kereste meg egy lemezkiadó, amely szerződést kötött vele. Első dala, a „Parim päev” az év legjátszottabb észt dala lett. Ezután az egész nyara koncertekkel telt el, valamint kisebb szerepeket vállalt észt filmekben.
Getter még iskolába jár, a médiában támogatja a középszintű szakképzést, hiszen úgy gondolja, hogy nagyon fontos a fiatalok számára, hogy megtanuljanak egy szakmát. Getter hamarosan stylist-szakképesítést kap.
„Rockefeller Street” című dalában Tallinn helyett fontosabbnak tartja bemutatni Manhattan éjszakai életét. Itt együtt buliznak a régi hollywoodi sztárok a „Party-Hamupipőkékkel”, akik úgy mozognak, mint a számítógépes játékok hősei, bármit is jelentsen ez. Az éjszakai forgatagban a balerinák „A hattyúk tavát” táncolják, Getter pedig arra invitál minket, hogy mi is éljük át a Rockefeller utca eme szürreális éjszakáját.

26 Comments

Nem rossz, de hogy győzelemre esélyes lenne? Ugyan már…Bár az észtek híresek a gyenge dallal való nyerésről /2002/
Semmi bajom a dallal, sőt! Egész jó kis popsláger.
Remélem azért le tudjuk győzni őket. 43/15

Megvédeném mindkét dalt. Az Everybody a friss funky hangzással nagyon üde színfoltja volt a versenynek. Lehet, hogy nem a “legjobb” dal volt, de semmiképpen sem gyenge. Az I wanna tényleg nem a dal kvalitásaival nyert, hanem végteleneül szellemes produkcióval, de a máltai sem volt minőségibb nála. (Én mindkét évben a franciákat hoztam volna ki győztesnek: Natasha St. Pier-t és Sandrine Francois-t.)

Ami az idei dalt illeti, szerintem igenis esélyes a győzelemre. (De legalább is top 3-ra.) Nagyon sokan lekezelik, amikor gyermetegnek nevezik. Szerintem ez egy nagyon jól összerakott dal: a hatásos intróra azonnal felkapjuk a fejünket, fülbemászó a refrén, jó a hangszerelés és kellően változatos a dal felépítése. Nagyon ütős kis színpdi produkciót lehet rá összehozni, a lehetőség legalább is benne van. Sajnos nem annyira eredeti, mint a Randajad volt, de nem kéne leírni. Okozhat még meglepetést.

Egy pop dal miért ne lehetne jó? Az EGYIK legjobb kis bulizós dal idén a Blue, Kati, Magdalena és Eric mellett 😀 Remélem szép helyet ér el vele Észtország. Rájuk férne 🙂

Hasonló véleményen vagyok mint Erzsi. Nem értem miért mondják hogy olyan ‘gyerekes’ dal. Semmivel sem primitívebb mint a többi dal.
Szerintem egyébként nem fog nyerni, de top 10-es lesz. Kb 4-7. helyre tippelem.
Én igazából nagyon szeretem, a refrén pedig nagyon jóóó 😀 Nálam 43/ 6

A szövege hasonló színvonalú, mint a svédeké, de a ritmikája ennek is megfogott 🙂
A győzelem nem valószínű, de az élmezőny igen 🙂

A szöveg, mint a svédeké? Jó vicc. Ha lehet, Eric szövege ennél jóval semmitmondóbb. Igaz, vannak benne elég bugyuta rímek, de ez hozzátartozik ahhoz, hogy miért is szeretem én ezt ennyire.

amúgy, ha Janni nem lesz benne a legjobb háromba a kis infantilis zenéjével, akkor az Észt-ek sopánkodhatnak miért nem a -t indították, ami sokkal átütőbb élmény 😉 de mint tudjuk minden évben vannak nagy “tévedések” az indulók kiválasztásánál…

Egyébként az észt rádiós lejátszási listákon az Eesti Lauul-os dalokból az első Ithaka Maria, és csak kb. a negyedik Getter dala… ami egyébként nem győzöm hangsúlyozni, hogy überjó popzene 😀

jaja engem is megfogott, de tudod minél egyszerűbb egy zene annál nagyobb sikerre esélyes, de annál hamarabb meg is unják! 😉

Én szerintem ez még nem is élő, illetve nem is Getter Jaani vana színpadon. Ha jól emlékszem tavaly is volt, már a hivatalos próbák előtt is ilyen szinpad próba. ha megnézitek van ott még egy próba, ami Lena dala, de nem is ő énekli. 🙂
De a színpad tetszik. 🙂

Igen, ez így van… Ilyen próba énekesek vannak… megnézik, hogy kell-e még valamit állítani a színpadi világításon meg hasonlóak… nem is lehetne élő, hisz az észtek a második elődöntőben vannak. 🙂 Amit elsőnek látni fogunk az a lengyel norvég albán trióból lesz valamelyik, csak a feltöltéstől függ. 🙂

Eddig féltem, hogy kicsi és gagyi lesz a háttér. Mostanáig. Engem ez a felvétel már meggyőzött:
SZUPER LESZ!!! 🙂
Ezeket a LED-es háttérképeket ki csinálja? Az országok saját maguknak, és azt küldik ki a rendező országnak?

Ajjaj, hát ez a háttér nem semmi, teljesen olyan érzése lesz az embernek mintha tényleg az éjszakai Manhattan-ben lenne.
Mindegy, szomorú nem leszek ha megnyerik.Csak a franciák ne, mert jövőre operavízió lenne.
Mert sokan azt hisztik h ami egyszer bejön máskor is befog.
Pedig nem 😛
/lásd finnország,törökország/

Héj, jelen pillanatban a legnagyobb esélyesek vagyunk, egyedül a svédek, akik a legnagyobb vetélytársaink. A Franciák muzsikája bár nagyon jó, de nem ESC zene.

Ezeken nem Lena és Jaani van…legalábbis szerintem,ez vmi színpad beállítási próba lehet,de nem tűnik úgy h pl. Lena énekelné azt a dalt…vki az egyik videó alatt még poénkodik is,hogy mi lenne ha az összes dalt ez a lány énekelné:D

Én az észt dalt abszolút top10-be várom… Az intro és a vers részek szerintem fantasztikusak, nagyon jól el lett találva, viszont a refrén, az számomra kiábrándító. Amint ehhez a részhez érek elindul a domboldalon lefelé az egész… Nem is igazán a “1,2,7,3 down the Rockefeller Street” szöveg miatt, hanem egyszerűen gyengének érzem a többi részhez képest, mondhatni lerontja a produkciót a szememben. Pontosan ezek miatt a dolgok miatt nincs nálam a top5-ben, de azért a top10-em vége felé akad neki hely. A leányzónak jól áll ez a stílus és szerintem jó kis show-t fog csinálni Düsseldorfban.

Comments are closed.