Naptár

2009. november
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Alnémet rap és kelta pop a dalfesztiválon

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iV8S2ytuXSs[/youtube]Tudósító: Klész Imre
Forrás: Nyelv és Tudomány – nyest.hu
http://www.myspace.com/lietinternational
http://www.liet.nl/en/internationaal/

Egy lapp nyelven éneklő finn metálegyüttes lett a 6. európai kisebbségi dalfesztivál, a Liet International győztese.

A Liet International egy európai kisebbségi nyelvek számára rendezett zenei megmérettetés, ami az Eurovíziós Dalfesztivál mintájára épül. A 2002-ben alapított versenyt a múlt héten rendezték meg hatodszor a fríz fővárosban, Leeuwardenben. A résztvevőknek tilos angol nyelven énekelniük. Idén például olyan nyelvek és zenei stílusok jutottak be a 11 versenyzős döntőbe, mint az alnémet rap, az okcitán (más néven provanszál, dél-franciaország) elektronikus, a karél (Oroszországban beszélt finnhez hasonló nyelv) népzene, illetve latgal (lett nyelvjárás) megzenésített versek, fríz indie rock, és ír kelta pop. E nyelvek többségét szinte mind egy milliónál kevesebben beszélik, a legkevesebben a karélt( mindössze 20 ezren).

Becslések szerint Európában 50 millióan beszélnek valamilyen kisebbségi nyelvet: ezekből válogat a frízföldi kezdeményezéssel alapított Liet International. A frízt egyébként 600 ezren beszélik Hollandiában. A múlt heti vetélkedő győztese a főleg női tagokból álló Somby, egy számi (lapp) nyelven éneklő finn metál együttes lett, a közönség díjat pedig Dr. Drer en crc Posse, szárd (szardíniai) rapper nyerte el – adja hírül a CNN.

1 comment to Alnémet rap és kelta pop a dalfesztiválon

 • Barna Tibor

  El vagyok kényeztetve zeneileg!
  Olyan nemzet fia és polgára vagyok, melynek népzenei hagyománya és az ettől ihletett dallamvilágú venei világa csodálatosan gazdag: a történelmi Magyarország!
  Olyan országban élek, amelynek sok együttese szintén szívesen nyúl saját népzenei ihletéshez, az eurovíziós dalfesztivált is így nyerte idén egy fehérorosz szülőpár fia, ez az ország: Norvégia!
  Továbbá a kisebbségi dalfesztivál győztesének ősi földjén, Lappföldön élek, nem a finn, hanem a norvég részen!
  Valamint sok más ország mellett jártam – nyitott szemmel és szívvel – a kelta hagyományú országokban is (Írország, Skócia, Wales)!
  Ez a győztes dal nagyon megfogott. Az a kérlelhetetlen kemény konokság, mégis artikulált, feszes szöveg, lapp nyelvtudás nélkül is lenyűgöz, rabul ejt, nem enged!
  Milyen igazat mondott a költő, mikor leszögezte:
  az tudja más értékeit meglátni, aki a sajátját, a hazájáét megbecsüli, vagy akinek a lelkében tiszta a dal! (Babits)
  Igen!
  Dsida Jenő Psalmus hungaricusának világa nem a kirekesztő sovinizmusé, hanem az igaz, fájdalmas, konok hazaszereteté, más verseiben a többi nép megbecsüléséé!
  Kívánom Európának, fedezze fel igaz történelmét és arcát kisebbségeinek hagyományaiban és az ezekből kivirágzó kortárs művészetében!
  Isten Arcát hordozó emberként a lapp/norvég sarkvidékről:
  Barna Tibor
  etnográfus politológus