Naptár

2009. szeptember
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Magyar Televízió: ismét a politika (meg)szorításában

hungaryTudósító: Klész Imre
Forrás: mtvzrt.hu – emasa.hu – oikotimes.com

Azt hiszem, a Magyar Televízió működési feltételeinek biztosítására tett kísérletek olyan régóta húzódnak, hogy ráragaszthatjuk erre a projektre a „Végtelen történet” címkét. A kuratóriumok a különböző politikai hátszél miatt képtelenek hatékony döntéseket hozni, elnököt választani, a törvény szerinti munkát biztosítani. A legutolsó hír szerint az MTV Közalapítvány kuratóriuma nem hagyott jóvá egy 2,4 milliárd forintos hitelfelvételt, így a székházváltás miatti takarékos nyári műsorok után sem várhatunk sok jót, csak egy újabb válságtervet arra, hogy működőképes maradhasson az intézmény.

A köztévé közleménye szerint „Az MTV menedzsmentje már a kuratóriumi elnökség szerdai döntése után rendkívüli megbeszélést tartott, és azon megkezdte, csütörtökön pedig folytatta egy intézkedési terv kidolgozását, amely igyekszik kezelni a hitel felvételének blokkolása miatt kialakult új, váratlan és rendkívüli helyzetet. Medveczky Balázs ügyvezető alelnök arra kérte vezetőtársait, köztük Nagy Attila gazdasági igazgatót és Kósa Somogyi György műsorigazgatót, beláthatóan rövid időn belül tegyenek javaslatokat a költségek jelentős csökkentésére, hogy a lehető legnagyobb mértékben kezelhető legyen a csaknem két és fél milliárdos forráskivonás.”
A hab a tortán az a bő héttel ezeltőtt megjelent híresztelés, miszerint a kormány készülő költségvetésében 5 milliárd forinttal kevesebb összeget fognak megítélni az MTV-nek a legutóbbihoz képest. A Népszabadságnak nyilatkozó Medveczky Balázs ügyvezető alelnök elmondta, hogy „Az amúgy is alulfinanszírozott MTV az elvonások miatt nem tudna fontos közszolgálati műsorokat készíteni az évtizedek óta megszokott időkeretben. Veszélybe kerülne például a vidék életéről szóló regionális hálózat fenntartása, a hitéletet bemutató vallási, és a nemzetiségek mindennapjairól szóló kisebbségi műsorok léte.” Nagy Attila gazdasági igazgató szerint az MTV 2005 óta eredményesen gazdálkodik, 4 éve folyamatosan nyereséggel zár, míg az azt megelőző tíz évben 50 milliárd forint veszteséget halmozott fel. Egyébként lenne lehetőség a közmédiumok finanszírozását európai módon átalakítani. Erre az MTV több szakmai javaslatot is tett, de ezek egyelőre nem találtak meghallgatásra. A Magyar Televízió mégis bízik abban, hogy a költségvetési törvény elfogadásakor a gazdasági racionalitás kerekedik felül a politikai megfontolásokon.
Úgy tűnik, a kialakult helyzet miatt Magyarország részvétele a 2010-es Eurovízión egyre kétségesebb. Ilyenkor eszébe jut sokaknak például a szegény Albánia, ahol mindenféle válság ellenére is folyamatosan vállalják a részvételt. Persze nem mindenhol ilyen rózsás a helyzet. Andorrában ahol idén Susanne Georgi indítására 140000 eurót költöttek, most náluk is megkurtították a büdzsét, ezért nem indulnak a 2010-es versenyen. Enric Castellet, az RTVA főigazgatója szerint egyébként 300000 euró kellene ahhoz, hogy mindenféle járulékos-promóciós költséget kényelmesen tudjanak fedezni.

24 hozzászólás Magyar Televízió: ismét a politika (meg)szorításában

 • tkrisz

  Azt hiszem ez azt jelenti, hogy nem veszünk részt 2010-ben. 🙁

 • Zsolesz

  Azt hiszem a jövő évi eurovizió foghijasabb lesz!!! Csehország, Andorra, Magyarország és ki tudja kik lépnek még vissza! Remélem azért az MTV talál megoldást!!! Ha nem is az eurovizióra, de legalább egy minőséges és jó program strukturára!

 • Serinon

  Már nem azért, de nem veheti át az ESC részvétel jogait mondjuk a TV2? Az legalább egy stabil helyzetű csatorna – ha jól tudom – és ők talán tudnák vállalni egy nagyszabású hazai döntő lebonyolítását…Volt már példa rá más országokban is, hogy egy másik csatorna indított versenyzőt az Eurovízióra, nem?
  Nagyon sajnálom az MTV-nél kialakult helyzetet, de sajnos így nem jutnak előre sosem…És az, hogy minden évben bizonytalan a részvételünk, egy kicsit aggasztó.

 • Zsolesz

  A tv2 nem köztéve és nem EBU tag, szóval nem veheti át!

 • A Svédek is egy kereskedelmi tv(TV4) által vesznek részt a Junior versenyen.
  Szerintem át lehetne venni,de én pl. tartok a kereskedelmi tvk az e téren való előretöréstől…

 • Dorka

  Hát ez nem túl jó jel=(… Remélem, azért indulni fogunk (természetesen az „új Táncdalfesztivál” vagy legalábbis nemzeti döntő pártolói közé tartozom, de ezt a hírt hallva egy kuratóriumi döntésnek is örülnék=S)… sztem annál a pénzből, amit Zoliék fellépésre költöttek, kevesebből is meg lehetne oldani egy tisztességes színpadképet (legalábbis pl. nem az agyonsztárolt, de bűntehetségtelen Nárayra bízni a ruhatervezést és egyéb apróságok…)
  Ráadásul… hát… nem tudom. Félek, hogy az mtv inkább „biztosra” fog menni a lefaragott költségek miatt, és nem is lesznek nagyobb szabású saját műsorai (még azt is meg merem kockáztatni, hogy egy CSAF-szerű esztrádműsor sem lesz, nemhogy Táncdalfesztivál újratöltve, Társulat 2-amit személy szt legalább ennyire várnék-, vagy akármi). Ráadásul kétszer is meg kell gondolniuk, hogy mire mennyit költenek, mert nem olyan a helyzetük, mint pl. az RTL Klubnak, ami akármilyen gagyi műsort le tud nyomni az emberek torkán, mert az átlagember úgyis megnézni, mert RTL Klub… így azt kell nézniük, melyik opció a kevésbé rossz, és ez nem jó :(. Kár, hogy nem lehet átadni a jogokat vmelyiknek az RTL Klub vagy a TV2 közül, azok alanyi jogon halálra keresnék magukat rajta, mert nem lenne a nézettséggel sem semmi zűr.
  (ha meg indulunk, azt elvárnám, hogy a média többet foglalkozzon a kiküldendő előadóval, mert attól még esetleg, hogy nem celeb, lehet, hogy jó eredményt fog elérni… és akkor többen tudnának az egész cécóról, akkor meg a nézettség is jobb lenne… csak minden csatorna a saját érdekeit nézi, és nem képesek összefogni egyetlen estéért…)
  bocs, ha kicsit hosszú lett :).

 • Zsolesz

  A JESC-nek mások a szabályai, ott részt vehetnek olyan kereskedelmi tv-k is amelyek EBU tagok!

 • tilla77

  Azt gondolom, hogy ezzel nemcsak a részvételünk forog veszélyben, de az mtv híre, nézettsége is. Nem gondolnám ezek után, hogy versenyképes maradhat. Mondjuk azt sem értem, hogy a duna tv is közszolgálati, ott miért is van folyamatos fejlesztés. Itt miért van mindig leépités és miért nincs soha pénz. Hagyjuk a műsorok minőségét, de az tény, hogy az rtl és a tv2 sem bővelkedik a saját műsorok készitésében, mert azok többe kerülnek, mint a licence műsorok. De, hogy így leradirozzuk magunkat a térképről és így megkurtitsuk megfosszuk magunkat egy élménytől, nem gondolnám, hogy a jövőre nézve megoldás lenne. Az összefogás tévék és csatornák között igen. Csillag születik lesz. Ha ott egy énekes nyer és valaki ir neki dalt, akkor közösen indithat az mtv és rtl. Ilyenre volt már példa Rúzsa Magdinál is, akkor még a tv2 kezében volt Magdi. Bár promóció nem volt tv2 részről, de szerintem ez is megoldható lenne. Az indulás tény nem olcsó, de azzal, ha mindenre nemet mondunk és meg se próbáljuk, azzal nem lesz jobb. Szerintem. És azt gondolom a Csináljuk a fesztiváltnak már rég vége kéne lenni. Na mindegy, remélem mihamarab kiderül az igazság, de nincs mese indulni kell. Még van idő. Szponzorokat szerezni lehet és kell is, tudatosan is lehet keresni. Most vicceset fogok mondani, de hirdetést adnék fel, hogy ki az az induló, aki szívesen indulna és beszállna a saját indulásába, magyarul részt venne a saját maga promóciójában. Reklám, promo egyéb költségek. Tudom ez vicces, de ha másképp nem megy, akkor menjen így. Ámen

 • SzZ94

  Mi??? Andorra visszalépett? Kár… 🙁
  Fájdalmas cikk… Elkezdem szoktatni magamat a visszalépés gondolatához, így ha nem veszünk részt, akkor a bejelentés utáni pár napban kevéssé leszek depis, ha meg részt veszünk, akkor meg még jobban örülök 😀

 • Zsolesz

  Andorra még nem hozott végleges döntést, de valószinüleg visszalép és ezentul csak két-három évente küld majd dalt!

 • SzZ94

  http://www.blikk.hu/blikk_sztarvilag/20090123/eurovizio_kell_ez_nekunk/
  52 millióba került Csézy delegálása a fenti cikk szerint. Mondjuk eléggé féllábas hír, mert amikor bejelentették a 2009-es indulást, nem tudták, hogy Zoli is kiesik… És egy év sikertelenség még nem „sorozatos”…

  Egy biztató dolgot tudnék felhozni, hogy az EBU mindig gondol a díjak megszabásánál a TV gazdasági helyzetére. (Remélem most nem mondtam hülyeséget, de valahol már mintha olvastam volna ilyenről…) És kevesebb összeg jobban beleférhet. A múltkor néztem a Vágó István-műsort (roppant színvonaltalan…) és utána a szponzoroknál ott volt a Raiffeisen bank… Nem tudom, hogy amikor bemondják, hogy támogatta az Eurovíziót, akkor a „nagyversenyre” gondolnak, vagy a magyar részvételre, de ha az utóbbira, akkor remélem ez az új Vágó István-műsor nem szorítja ki a bank költségvetéséből az ESC szponzorálásra szántakat…

 • Bálint

  A Duna Tv nem EBU-tag? Vagy csak készül az lenni? Az átvehetné az Eurovíziót sztem…

 • Patrik

  de jó „felfogásotok”. Ti már magatokban eldöntöttétek hogy nem vesz Magyarország részt. Ezt a cikket lehet olvassa egy MTV-s és úgy van vele hogy hmmm nem baj ezek szerint is kilépünk majd…

 • SzZ94

  Hááát, elég naív ember lehetsz, ha ez neked nem aggasztó… Én is, meg a többiek is nagyon remélik a részvételt, de ez tényleg nem valami biztató, ezért írtuk azokat amiket…

 • Tushan

  Micsoda???? Na szép toljuk csak ki a seggünket 2010-ben is!!

 • Patrik

  Nem vagyok naív csak már tanultam az életből. Rosszakat gondoltok akkor valóra is válnak mert már magatokban eldöntöttétek hogy úgy sem megy magyarország 2010ben. Ha viszont úgy fognátok fel hogy úgy is megyünk meg minden jó akkor több mint valószínű hogy be is neveznénk. Olvassatok utána a vonzás törvényének. 🙂 Még mielőtt erre vki azt írja hogy baromság azelőtt mondom hogy sok embernek segített ez már és nem hülyeség.

 • István33

  Az a baj, hogy a spórolás az MTV-nél mindig csak átmeneti, átgondolatlan szövegelés.
  Az új műsorstruktúrában főműsoridőben csak magazinműsort lehet látni, amelyek nagyszámú stábbal dolgoznak, és a bejátszások készítőinek minden anyag után fizetni kell. Közben az MTV megvásárolt máshol sikeres angol-amerikai sorozatokat, melyeket eldugva,nézhetetlen időben mutatnak be. A Szeretőket a nyári uborkaszezonban a szombat esti bulinapra időzítették, a 24-et pedig (amit ráadásul a COOL TV már leszinkronizált korábban)este 11 órára suvasztották, amikor ismeretterjesztő műsort vagy régi tévéfilmet is lehetne vetíteni az alvászavarban szenvedőknek, nem egy máshol nagy tetszést aratott, sok részből álló, méregdrága amerikai sorozatot. Minek veszik meg ezeket, ha ilyen trehányul bánnak velük? A látszólagos spórolásnak az issza meg a levét, ami egyértelműen kínálja magát: Nem a nézetlen álközszolgálati, drága Kék-fény típusú, pénzmosásra alkalmas magazinműsorok, hanem például a valóban közszolgálati, a magyar popkultúra felemelkedését is segítő Euróvíziós dalverseny.
  1998 és 2005 között már megtettük, hogy nem vettünk részt. Akkor ez a távollét, Magyarországnak elképesztő károkat okozott, miközben országimázsra, rackajuhos-gémeskutas klipekre milliárdokat áldoztak. (Magyarország hirdette magát az osztályfaliújságon, hogy milyen jó fej, miközben az osztálybulikról rendszeresen távol maradt.)Nemcsak az MTV kisstílű, rendszeresen változó vezetőinek, de a politikusoknak is fel kéne mérniük, hogy milyen jelentősége van ennek, a látszólag egyszerű popműsornak.

 • SzZ94

  Báár, Patrik, erről a módszerről tavaly is beszéltél és igazad lett. Akkor most én is kipróbálom 😉

 • BeN

  Az oikotimes is ír Magyarországról, levelet küldtek az MTV-nek és várják a választ a döntésről. Tavaly is az oikotimes kérdésére válaszolt az MTV igennel és rögtön neki is láttak a dalkeresésnek. Remélem az idén is így lesznek. Egy jó hírt kapunk hogy indulunk, valamint egy pályazat kiírást.

  • Lehet írogatni levelet akárkinek, de olyan stílusú cikket, ami ezzel kapcsolatban megjelent az oiko-n, olyant itt nem fog látni senki. Ez kb olyan, mintha arról írnánk, hogy „Oroszország a válság miatt nem akar indulni a versenyen, a köztelevíziójuk a mai napig nem válaszolt a kérdésre. Később lehet, hogy mégis indulni fognak.” Ez tipikusan adunk a „semminek” egy pofont. Mondjuk azon sem lepődnék meg, ha egy ember írt volna érdeklődő levelet az oikonak (hasonló tartalommal, mint amit BeN írt), és ezt felnagyították volna úgy, hogy magyar rajongók tömegei bombázzák a görög szerkesztőséget a jövő évi magyar részvétellel kapcsolatban. Igaz, jónak mondható viszonyban vagyunk a magyar delegációvezetővel és a sajtóssal, de tény, hogy nem mi adtunk hírt először a magyar részvételről, ami azért egy fájó pont maradt…

 • Zsolesz

  És mostanában nem beszéltél a magyar delegációvezetővel és sajtóssal? egyébként ő mindig indulni szeretne, csak az mtv vezetősége késlekedik mindig! Vagy ő is félvállról veszi a dolgot?

  • Amennyire én tudom, és ahogy a híreket olvasom, elég összetett ez a dolog. Lehet (sőt biztos) hogy még az összes kuratóriumnak is rá kell bólintani olyan dolgokra, amik egy bizonyos összeghez képest nagyobb pénzkiadást jelentenének. Szerintem (magánvélemény) kedve lenne mindenkinek Eurovíziózni, de hogy lehetőség lesz-e rá, az az MTV büdzséjén fog múlni, amit már tényleg nem tudom, hogy ki készít és ki fogad el.

 • Hát nem tudom, hogy kit kellene sajnálni, de találtam egy ilyen cikket: http://nol.hu/archivum/televizios_penzugyek__szegeny_intezmeny_bokezu_fizetesekkel_ Az MTV-nél 35-en keresnek havi egymilliónál többet

 • Dorka

  Hát mit ne mondjak… az a durva, hogy ezen meg sem lepődöm már. Mindenhol így megy ez, akár önkormányzat, akár BKV, akár más szervezet, akár egy multicég… nyavalyognak, hogy milyen kicsi a költségvetés, de azért a vezetők simán zsebre teszik a milliókat, és eszükbe nem jutna, hogy nem picsogni kellene, hanem áldozatot vállalni néha. (és akkor még ezeknek a nagy része van minimálbérre bejelentve, és ezek nem adóznak…). De fel tudom húzni magam az ilyeneken…