Spanyolországban áll a bál: a köztévé elnökét számon kérte a nemzeti kongresszus

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vwIQiJXqL_o[/youtube]Tudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com

A Nemzeti Kongresszus Felügyelőbizottsága bekérette a spanyol közmédium, az RTVE elnökét, Luis Fernandezt, hogy adjon magyarázatot a kialakult helyzetre az Eurovízió idei spanyol vonatkozásának ügyében, beleértve a költségeket is. Az idei részvételi díj 285302 euró volt, a bevétel pedig 265000 euróra jött ki, így veszteséges volt a részvétel. A pénzügyekre vonatkozó kérdéseket Carmen Riolobos Regadera szenátor tette fel. Lehet hogy ez egy ősbemutató, az EBU és a résztvevő köztelevíziók eddig kínosan ügyeltek arra, hogy semmilyen konkrét költségvetési adat ne kerüljön nyilvánosságra.

– Ha a TVE eurovíziós szerepléséről beszélünk, akkor beszélhetünk Chiquilicuatre komolytalankodásáról 2008-ban és egy másik tákolmányról, ami egyértelmű bukást hozott 2009-ben. Egyértelmű bukásról beszélhetünk, mert minket ért az a megtiszteltetés, hogy másodikok lehetünk, hátulról. Az Eurovízió egy jó ok egy kiadós veszekedésre a viharos viszony miatt, ami hol imádatban, hol gyűlölet képében jelenik meg a TVE és az EBU között minden évben. Idén minden le volt írva, de különösen sokan beszéltek arról, hogy az eredmény egy büntetés a többi európai tévétől a TVE számára az együttműködés hiánya miatt, és még az EBU pénzbüntetésére is számíthatunk. Mi (azaz a PP, spanyol párt) meg akarjuk tudni, mennyibe került a delegáció moszkvai részvétele, mennyi az a díj, amit a spanyol tévé fizetett az EBU-nak, és mennyi volt a reklámokból és az SMS-ekből származó bevétel. Különösen a TVE spanyol Eurovízió fesztiváljának díjára vagyunk kíváncsiak – kérte számon a dolgokat a szenátor.

– Gratulálunk Sorayának és táncosainak a kiváló produkcióért, amit a döntő estéjén láthattunk. Nagyon örültünk volna, ha megnyerte volna a versenyt, de ez végül nem lett valóság. Ennek ellenére gratulálok neki. Spanyolországban ő és táncosai nyerték meg a moszkvai kiutazás jogát, melynek műsorát  több mint 8 millió néző, azaz a közönség 55,8%-a nézett este 11 órától, amikor Soraya volt a színpadon. A spanyol részvétel költsége az idei Eurovízión összesen 285302 euró (egy kis matek: 285302×285=81311070 – a szerk.). Ez tartalmazza az EBU jogdíjait az Eurovízióra, ami 224205 eurót tesz ki. A díj hozzájárulás a közös büdzséhez, amibe minden résztvevő ország befizette a saját részét, és amit kiegészített a házigazda televízió, jelen esetben az orosz Egyes Csatorna – válaszolta Luis Fernandez.

Spanyolország legutóbbi eurovíziós szereplései után azt gondolják az emberek, hogy egyhelyben toporog az Eurovízió ügye, minden évben ugyanaz történik, és Spanyolország nem fog meghatározó szerepet játszani a jövőben a versenyen. A rajongók megkérdezték a TVE-t, hogy vissza fognak-e lépni legalább egy évre a versenytől, amiért Soraya utolsó előtti lett az idei versenyen, és a zsűri szerint pedig utolsó? A válaszról egyelőre nem érkezett hír.

38 Comments

Valaki árulja már el, hogy lehet, hogy több esti híradásban is beszámolnak a Britain’s Got Talent döntőjéről? Már pár napja is volt a tv2 híradójában, hogy a Boyle az esélyes, és hétvégén döntő. Erre most még az mtv esti Híradójának végén, az összegzésben is benne volt az eredmény (amúgy nem ő nyert), pedig ebbe az összefoglalásba tényleg csak a legfontosabbak szoktak bekerülni.
Mármint persze látom, hogy Boyle miért szenzáció, de azért ennyire nem érzem nagynak. Állítólag 50nmillióan látták a nő előadását a youtube-on, de az Eurovíziót mégis többen nézték élőben. Szóval: hogy lesz egy országos tehetségkutatóból nagyobb “event”, mint “Európa kedvenc show-jából”?

Nem értem miért írják azt, hogy Soraya utolsó lett. Csak a döntőben lett utolsó, összességében a középmezőnyben végzett.
Ja, az összeg az nagyon durva. Van Magyarországnak ennyi pénze? Vagy a nagyobb országok többet fizetnek, a kisebbek meg kevesebbet?
Besc! Boyle felhozták annak idején az újságok meg tv-k, mint érdekességet, aztán ehhez hozzájött, hogy milyen fantasztikus hangja van, aztán máris kész a hírverés. Az eurovíziót sajna nem reklámozzák ennyire, sőt… Legalábbis itthon. 🙁

Nekem tetszett Soraya dala, de nem rajtam múlt 🙂 Egyébként már 2007-ben leszűrhették volna a spanyolok, hogy az ilyesmi zene mostanság nem sikeres az ESC-en. Arról nem is beszélve, hogy lehet, hogy a 2008-as spanyol produkció az felejthetetlen volt, negatív értelemben.
Én szívem szerint az Amaralt látnám szívesen Spanyolországból, bár lehet, hogy ők sem érnének el nagy sikert, de akkor is jók.

Comments are closed.