Naptár

2009. május
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Spanyolországban áll a bál: a köztévé elnökét számon kérte a nemzeti kongresszus

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vwIQiJXqL_o[/youtube]Tudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com

A Nemzeti Kongresszus Felügyelőbizottsága bekérette a spanyol közmédium, az RTVE elnökét, Luis Fernandezt, hogy adjon magyarázatot a kialakult helyzetre az Eurovízió idei spanyol vonatkozásának ügyében, beleértve a költségeket is. Az idei részvételi díj 285302 euró volt, a bevétel pedig 265000 euróra jött ki, így veszteséges volt a részvétel. A pénzügyekre vonatkozó kérdéseket Carmen Riolobos Regadera szenátor tette fel. Lehet hogy ez egy ősbemutató, az EBU és a résztvevő köztelevíziók eddig kínosan ügyeltek arra, hogy semmilyen konkrét költségvetési adat ne kerüljön nyilvánosságra.

– Ha a TVE eurovíziós szerepléséről beszélünk, akkor beszélhetünk Chiquilicuatre komolytalankodásáról 2008-ban és egy másik tákolmányról, ami egyértelmű bukást hozott 2009-ben. Egyértelmű bukásról beszélhetünk, mert minket ért az a megtiszteltetés, hogy másodikok lehetünk, hátulról. Az Eurovízió egy jó ok egy kiadós veszekedésre a viharos viszony miatt, ami hol imádatban, hol gyűlölet képében jelenik meg a TVE és az EBU között minden évben. Idén minden le volt írva, de különösen sokan beszéltek arról, hogy az eredmény egy büntetés a többi európai tévétől a TVE számára az együttműködés hiánya miatt, és még az EBU pénzbüntetésére is számíthatunk. Mi (azaz a PP, spanyol párt) meg akarjuk tudni, mennyibe került a delegáció moszkvai részvétele, mennyi az a díj, amit a spanyol tévé fizetett az EBU-nak, és mennyi volt a reklámokból és az SMS-ekből származó bevétel. Különösen a TVE spanyol Eurovízió fesztiváljának díjára vagyunk kíváncsiak – kérte számon a dolgokat a szenátor.

– Gratulálunk Sorayának és táncosainak a kiváló produkcióért, amit a döntő estéjén láthattunk. Nagyon örültünk volna, ha megnyerte volna a versenyt, de ez végül nem lett valóság. Ennek ellenére gratulálok neki. Spanyolországban ő és táncosai nyerték meg a moszkvai kiutazás jogát, melynek műsorát  több mint 8 millió néző, azaz a közönség 55,8%-a nézett este 11 órától, amikor Soraya volt a színpadon. A spanyol részvétel költsége az idei Eurovízión összesen 285302 euró (egy kis matek: 285302×285=81311070 – a szerk.). Ez tartalmazza az EBU jogdíjait az Eurovízióra, ami 224205 eurót tesz ki. A díj hozzájárulás a közös büdzséhez, amibe minden résztvevő ország befizette a saját részét, és amit kiegészített a házigazda televízió, jelen esetben az orosz Egyes Csatorna – válaszolta Luis Fernandez.

Spanyolország legutóbbi eurovíziós szereplései után azt gondolják az emberek, hogy egyhelyben toporog az Eurovízió ügye, minden évben ugyanaz történik, és Spanyolország nem fog meghatározó szerepet játszani a jövőben a versenyen. A rajongók megkérdezték a TVE-t, hogy vissza fognak-e lépni legalább egy évre a versenytől, amiért Soraya utolsó előtti lett az idei versenyen, és a zsűri szerint pedig utolsó? A válaszról egyelőre nem érkezett hír.

38 hozzászólás Spanyolországban áll a bál: a köztévé elnökét számon kérte a nemzeti kongresszus

 • RoxyRocks

  de akkor aysel és arash miért lett 3.?? az is ilyesmi stílusú!!

 • Valaki árulja már el, hogy lehet, hogy több esti híradásban is beszámolnak a Britain’s Got Talent döntőjéről? Már pár napja is volt a tv2 híradójában, hogy a Boyle az esélyes, és hétvégén döntő. Erre most még az mtv esti Híradójának végén, az összegzésben is benne volt az eredmény (amúgy nem ő nyert), pedig ebbe az összefoglalásba tényleg csak a legfontosabbak szoktak bekerülni.
  Mármint persze látom, hogy Boyle miért szenzáció, de azért ennyire nem érzem nagynak. Állítólag 50nmillióan látták a nő előadását a youtube-on, de az Eurovíziót mégis többen nézték élőben. Szóval: hogy lesz egy országos tehetségkutatóból nagyobb „event”, mint „Európa kedvenc show-jából”?

 • Látom, nem hatott meg senkit a felvetésem, azért hozzáteszem, hogy pár perce újra felbukkant Boyle a Tényekben.

 • Pufi

  Én az első 5- be vártam a spanyolokat.

 • silvaM

  Bárki bármit mond, a spanyoloknak itt/ott a helyük!

 • fairygirl

  Nem értem miért írják azt, hogy Soraya utolsó lett. Csak a döntőben lett utolsó, összességében a középmezőnyben végzett.
  Ja, az összeg az nagyon durva. Van Magyarországnak ennyi pénze? Vagy a nagyobb országok többet fizetnek, a kisebbek meg kevesebbet?
  Besc! Boyle felhozták annak idején az újságok meg tv-k, mint érdekességet, aztán ehhez hozzájött, hogy milyen fantasztikus hangja van, aztán máris kész a hírverés. Az eurovíziót sajna nem reklámozzák ennyire, sőt… Legalábbis itthon. 🙁

 • Csengettyű

  Nekem tetszett Soraya dala, de nem rajtam múlt 🙂 Egyébként már 2007-ben leszűrhették volna a spanyolok, hogy az ilyesmi zene mostanság nem sikeres az ESC-en. Arról nem is beszélve, hogy lehet, hogy a 2008-as spanyol produkció az felejthetetlen volt, negatív értelemben.
  Én szívem szerint az Amaralt látnám szívesen Spanyolországból, bár lehet, hogy ők sem érnének el nagy sikert, de akkor is jók.

 • Máté94

  Szerintem egész jó volt Soraya produkciója 😀