Naptár

2009. április
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió az m2-n: Horvátország

croatiaTudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Egy fiatal duó, Igor Cukrov és Andrea Šušnjara, vagyis a két egyetemista fogja Horvátországot képviselni idén. A 24 éves Igor Cukrov Šibenikben született, de 2 éves korában szüleivel a szomszédos Splitbe költöztek. Arról álmodott gyerekkorában, hogy pap lesz. Ma harmadéves a spliti egyetem teológia karán.

– Azért döntöttem el hogy egyetemista leszek, mert a filozófia volt a kedvenc tantárgyam a középiskolában. Emellett hívő is vagyok. Néhány évvel ezelőtt épp azon gondolkodtam, hogy pap leszek, de az éneklés utáni vágyam erősebb volt – nyilatkozta Igor és hozzátette, hogy jelenlegi tanulmányaihoz kapcsolódó kötelességeit maradéktalanul teljesíteni tudja.

A 2007-es Split Zenei Fesztiválon előadott „Duša Mi Je Bili Kamen” című dala meghatározó volt döntésében, hogy énekes legyen. Itt a legjobb újonc kategóriát nyerte meg. A Cambi nevű dalmát énekegyüttes tagja is volt egy ideig. Több hangszer kezeléséhez ért, játszik gitáron, zongorán, trombitán és klarinéten, kedvenc zenei műfaja a pop és a rock. Az Operacija Trijumf nevű tévés tehetségkutató közönségkedvence volt, karizmája és vokális képességei miatt. Tonči Huljić felajánlotta neki segítségét a felkészülésre, így Cukrov ott hagyta a versenyt és jelentkezett a DORA-ra a „Beautiful Tena” című dallal, ami végül a győztes dal lett.

Andrea Šušnjara 1987.02.26-án született Splitben. 3 éves korában fedezte fel a zene világát, azóta csak egyetlen célja volt, hogy énekes lehessen. Zenei általános iskolába került, ahol 6 évig zongorázott. Ezután nyelvtudományi szakközépiskolába jelentkezett, később szólóénekesi órákra is járt. 2004-ben debütált a DORA-n „Noah” című dalával, ahol az elődöntőben első helyet kapott, a döntőben viszont második lett. Ugyanabban az évben a Split Zenei Fesztiválon a legjobb újonc kategória győztese lett a „Kad Zažmirim” című dalával. A DORA 2005-ön a „Ljudi S Mora”-val 4. helyezést ért el. Ebben az évben egy horvát folytatásos teleregény, a Villa Maria főcímzenéjét énekelte el, ami több külföldi zenész albumára is felkerült. Egyetemi tanulmányai és operaénekesi gyakorlata miatt nem tudott bekapcsolódni a horvát könnyűzenei életbe. Viszont elfogadta Tonči Huljić invitálását, hogy legyen vendégművész Igor Cukrov „Beautiful Tena” című dalában. Az énekesnő csodálatos hangja is hozzájárult ahhoz, hogy ez a dal nyerje meg az idei DORA-t.
A második elődöntő első versenyzőiként találkozhatunk velük a moszkvai versenyen, így számítanak a magyar nézők szavazataira is. Ma este, az m2 Híradó után lesz bemutatva videójuk.

8 hozzászólás Eurovízió az m2-n: Horvátország

  • Demien

    Ööööö Mi van?..Hát ennek a dalnak miért nem a hivatalos videóját adta az m2!?..ja nézzük meg a neten..azon már túlvagyok,de szívesen megnéztem volna nagy képernyőn is.Nekem egyre jobban tetszik ez a dal,igaz nem lesz a nagy kedvencem

  • RoxyRocks

    Nekem is tetszik!Amikor először hallgattam uncsi volt, de most nagyon tetszik a bulgárral együtt és remélem döntőbe jutnak!

  • Erzsi

    Érdeklődéssel vártam, azt gondoltam egy horvát dal nem lehet olyan érdektelen, mint amit először hallottam ezen a címen. De a helyzet csak tovább romlott: micsoda ásatag, őskövület dal ez? Mintha megállt volna az idő a horvát popszakmában. Severina óta egyfolytában alszanak és nosztalgiáról álmodnak. És egyéb bajom is van a dallal. Ez egy duett lenne, de hol van benne az énekesnő azzal a „csodálatos hanggal”? Nem is lehet hallani. Annyi kedves horvát dalom van, de évek óta csalódást okoznak. „Mi van fijugg, nincs gőz a sztrovacsekben?”

  • Zoey

    Na ez nekem se jött át…

  • Demien

    Andrea Šušnjara itt csak közreműködő… vokál fronton van jelen nem pedig „aktív” partnerként,viszont a vokál nagyon meghatározza a dalt és nem vész’ el a háttérben…erre rengeteg példa van a mai zenés produkciókban ahol néha csak egy-egy rövid sort énekel a vendég énekes… mint most ebben az esetben is…ezért hasznáják inkább a „feat.”-kifejezést.Ez a dal is valószínűleg csak az ESC-re írodott

  • Robek

    Jajjjj, neeee, már megint a Severinaaa? Szörnyű az a nő és az a fűves dala! Ez a dal viszont a nyomába sem ér! Gyönyörű! EMBEREK! Van egy SEVERINA BEST OF DUPLA CD-m eladó!!!
    Ez a pasi tud énekelni!Nem mondtam, hogy ez az idei dalok között a csúcs, de szerintem ha 3 kategóriát állítanánk fel (jó, elmegy, rossz), akkor ez a jó kategóriába kerülne, nálam!

  • Erzsi

    Robi, szerintem te megint elolvadsz attól, hogy milyen gyönyörű a szöveg, de engem mezei magyar rajongót ez annyiban befolyásol, hogy örülök, hogy legalább nem angolul énekelnek. De a zene az fájdalmasan középszerű. Most akkor az vígasz, hogy „elmegy”? Hát valóban nem úgy botrányos, mint a Leto svet vagy az idei ukrán műremek, de ez engem nem vígasztal. Ó, régi szép idők, Danijela, Maja Blagdan, Boris Novkovic, Severina (bocs’)!

  • Erzsi

    Ja, a pasi tényleg tud énekelni. Ezen nem veszünk össze.