Hétfői műsor: a rajtsorrend sorsolása

eurovisionrussTudósító: Klész Imre
Forrás: old.eschungary.hu – eurovision.tv
Élő TV – 2009.03.16. 16:00 CET: http://www.eurovision.tv/esctv?program=2002

Az Eurovízió előkészületeinek egyik legfontosabb napja lesz a hétfői: holnap fog eldőlni, hogy ki hányadik versenyzőként fog az Eurovízió moszkvai színpadára lépni. Természetesen mindenki hátul szeretne lenni a listán. A statisztikák azt mutatják, hogy akik a lista vége felé lépnek fel, nagyobb az esélyük a jó szereplésre. Persze vannak ellenpéldák is, de elődöntőből döntőbe kerülni az első helyről sem lehetetlen, csak egy jó dal és egy hozzá illő színpadkép kell.

A magyar delegáció – Püspök Szilvia vezetésével – már ma elutazott Oroszország fővárosába, hogy részt vegyenek a konferencián, és közreműködjenek a 2009-es verseny előkészületeiben.

A tavalyi sorsoláshoz képest nem várható nagy változás a holnapi napon. A belgrádi események akkor úgy zajlottak, hogy az első három kisorsolt ország megválaszthatta saját rajtszámát. Természetesen két külön urnába voltak összegyűjtve az országnevek, először az első, utána a második elődöntő sorrendje volt eldöntve. Ezután a Nagy Négy országok és a házigazda ország sorsolta ki saját magának rajtpozícióját a döntőbe. Majd kisorsolták a pontbemondó szóvivők megjelenési sorrendjét – és a pontok kihirdetését – a szombati nagy döntőre.

Idén bevezetik az 50-50% zsűri és televoting rendszerét, így a bejelentett pontok már a két szavazási rendszer összesített eredményét fogják jelenteni. Májusban, az elődöntők után nem fogjuk megtudni, hogy pontosan ki mennyi pontot kapott, azért, hogy ez ne befolyásolja a későbbi szavazást a döntőben. A részletes szavazási eredmények a döntő után kerülnek nyilvánosságra. Hogy az elődöntőből továbbjutott országok milyen rajtszámot kapnak a döntőre, az a verseny utáni sajtótájékoztatón fog eldőlni. Tavaly az elődöntők után a sajtó képviselői versenyzőnként 2 kérdést tehettek fel, ezután kihúzták azt a sorszámot, amelyik pozícióból indulni fognak a szombati nagy döntőn.

A delegációk hétfőn reggel kezdenek neki a munkához. Bár ma este (az eddigi gyakorlat szerint) valamilyen banketten is részt fognak venni, ahol üdvözölni fogják a résztvevő országok jelen lévő képviselőit. A megbeszélés során számtalan egyéb teendő mellett le fogják adni a résztvevő országok a versenydalok anyagait, a lefordított dalszövegeket, hanganyagokat, amik később az Eurovízió 2009-es cédéjére fognak kerülni és videóanyagokat, amik az EBU gyártásában készülő Visszaszámlálás show-k anyagát fogják képezni. Ezeket a műsorokat néhány televízió műsorára szokta tűzni, de az interneten is nézhető lesz. Ezekben a résztvevő országok dalait és versenyzőit szokták bemutatni röviden, illetve a házigazda ország betekintést szokott adni a kulisszák mögé, a verseny előkészületeinek bemutatására.

Magyarországot Ádok Zoli fogja képviselni a “Dance with me” című dallal. A második elődöntőben fog részt venni. Ő lesz a harmadik előadó az Eurovízió magyar történelmében, aki angolul fog énekelni.

86 Comments

Döntő rajtsorrendje (small 4 + házigazda):

3 Franciaország
10 Oroszország
17 Németország
23 Egyesült Királyság
25 Spanyolország

Katasztrófálisan gyenge sorsolás volt az igénytelenség magasfoka..tiszta Bp tv színvonal.A sorsolást végző gyerek meg a végefelé ahogyan táncikált pffff..rugdostam volna lefelé az emelvényről

Szerintem jó a 11-es, előttünk lévő 4 dal mind lassú.. és Zoli “felrobbantja” színpadot tök mindegy kik vannak mögöttünk milyen jó zenével, nagy esélyünk lesz/van a döntőbe jutáshoz.

Nem rossz ez a 11. hely, főleg a környezete nem. Igaz, hogy a túlhypeolt azeri és görög dal közvetlenül utánunk jön, de közvetlen előttünk ott van két harmatgyenge popballada, egy kellemes, de élőben igencsak fals dán és egy túl repetitív, 20 szót variáló szlovén dal.
Ezek után csak és kizárólag a lendületes koreón és a tiszta énekhangon múlik Ádok Zoli sorsa.

Bálint, legyen igazad!!! Szerintem mind a két elődöntőnek rosszul sikerült a sorsolása, mindkettőnél elöl vannak a gyengébb dalok! Ami egyrészt jó mert a hangulat majd fokozódik, de emlékszem tavaly az első elődöntő volt ilyen, és nekem az nem tetszett ugy egészében! a második viszont berobbant az Izlandiakkal aztán Svédek, Törökök, és megvolt a hangulat az egész estére!!!! Alig várom a versenyt!

Hajrá Magyarország!

Szerintem nem nagyon számít ám a sorrend, ha valakinek Ádok Zoli tetszik, szavazni fog rá akkor is, ha 1., ha 11. vagy ha 19. ! Nem? Na jó, azért számít… De olyan sokat talán nem, a környezet tényleg rossz, utánunk a 2 favorit, előttünk egy igényes zene, bár amiben kevés a szöveg, szerintem nem is olyan igényes 😉

En szavazni fogok ra nem szamit hanyadikkent indul.Megerdemli.Az iden M0.jot valasztott majdnem olyan jo mint Ruzsa Magdi.Egy kicsit kene csak retusalni a dalt.Kene egy ket magasabb hang.Amugy ennyi.Zoli nem fogja Mo.leegetni mint Csezy.En nem szavaztam Csezyre,de Zolira fogok mindenkeppen megerdemli a dontot.Udv Erdelybol

Comments are closed.