Hétfői műsor: a rajtsorrend sorsolása

eurovisionrussTudósító: Klész Imre
Forrás: old.eschungary.hu – eurovision.tv
Élő TV – 2009.03.16. 16:00 CET: http://www.eurovision.tv/esctv?program=2002

Az Eurovízió előkészületeinek egyik legfontosabb napja lesz a hétfői: holnap fog eldőlni, hogy ki hányadik versenyzőként fog az Eurovízió moszkvai színpadára lépni. Természetesen mindenki hátul szeretne lenni a listán. A statisztikák azt mutatják, hogy akik a lista vége felé lépnek fel, nagyobb az esélyük a jó szereplésre. Persze vannak ellenpéldák is, de elődöntőből döntőbe kerülni az első helyről sem lehetetlen, csak egy jó dal és egy hozzá illő színpadkép kell.

A magyar delegáció – Püspök Szilvia vezetésével – már ma elutazott Oroszország fővárosába, hogy részt vegyenek a konferencián, és közreműködjenek a 2009-es verseny előkészületeiben.

A tavalyi sorsoláshoz képest nem várható nagy változás a holnapi napon. A belgrádi események akkor úgy zajlottak, hogy az első három kisorsolt ország megválaszthatta saját rajtszámát. Természetesen két külön urnába voltak összegyűjtve az országnevek, először az első, utána a második elődöntő sorrendje volt eldöntve. Ezután a Nagy Négy országok és a házigazda ország sorsolta ki saját magának rajtpozícióját a döntőbe. Majd kisorsolták a pontbemondó szóvivők megjelenési sorrendjét – és a pontok kihirdetését – a szombati nagy döntőre.

Idén bevezetik az 50-50% zsűri és televoting rendszerét, így a bejelentett pontok már a két szavazási rendszer összesített eredményét fogják jelenteni. Májusban, az elődöntők után nem fogjuk megtudni, hogy pontosan ki mennyi pontot kapott, azért, hogy ez ne befolyásolja a későbbi szavazást a döntőben. A részletes szavazási eredmények a döntő után kerülnek nyilvánosságra. Hogy az elődöntőből továbbjutott országok milyen rajtszámot kapnak a döntőre, az a verseny utáni sajtótájékoztatón fog eldőlni. Tavaly az elődöntők után a sajtó képviselői versenyzőnként 2 kérdést tehettek fel, ezután kihúzták azt a sorszámot, amelyik pozícióból indulni fognak a szombati nagy döntőn.

A delegációk hétfőn reggel kezdenek neki a munkához. Bár ma este (az eddigi gyakorlat szerint) valamilyen banketten is részt fognak venni, ahol üdvözölni fogják a résztvevő országok jelen lévő képviselőit. A megbeszélés során számtalan egyéb teendő mellett le fogják adni a résztvevő országok a versenydalok anyagait, a lefordított dalszövegeket, hanganyagokat, amik később az Eurovízió 2009-es cédéjére fognak kerülni és videóanyagokat, amik az EBU gyártásában készülő Visszaszámlálás show-k anyagát fogják képezni. Ezeket a műsorokat néhány televízió műsorára szokta tűzni, de az interneten is nézhető lesz. Ezekben a résztvevő országok dalait és versenyzőit szokták bemutatni röviden, illetve a házigazda ország betekintést szokott adni a kulisszák mögé, a verseny előkészületeinek bemutatására.

Magyarországot Ádok Zoli fogja képviselni a “Dance with me” című dallal. A második elődöntőben fog részt venni. Ő lesz a harmadik előadó az Eurovízió magyar történelmében, aki angolul fog énekelni.

86 Comments

Hát igen jó rajtszám sokat ér, főleg Magyarországnak, bár eddig mindig jó helyről indultunk az elődöntőkben (Nox: 15, Magdi: 22 és Csézy: 15. A döntők már nem annyira Nox: 1, és szerintem akkor ezért nem mentünk 2005-ben a TOP10-be. 🙁
Magdi meg a 8-as miatt a TOP5-be. 🙁

A Dance with me végleges 3 perces verziója elvileg kész van már, mert ki kellett vinniük Moszkvába, mi mikor hallhatjuk, vagy már valahol valakinek megvan?

Remélem jó helyet sorsolnak nekünk, mert így is a nehezebb elődöntőben leszünk, ugyanúgy mint tavaly…de persze jobb dallal indulunk.

17. Ádok Zoli- Dance with me 🙂

Szerintem nincs sok különbség a két elődöntő között sok jó dal van az a baj( nagyon jóbol már kevesebb) ezért ez az év szerintem nagyon kiszámíthatatlan és a show elemeken dől el minden szóval tényleg valami ütöset kell kitalálni!!!!!!

Sőt az 1.be nehezebb dolgunk lenne. Ott több a hasonló dal a másodikban meg csak a görögök meg az albánok dala olyan stílusu mint a miénk

Ja és még 1 gondolat: örülök hogy a tavalyi év után az eurovízió visszanyert valamit a sokszínüségéből csak azt a sok “English”-t ne látnám a nyelvnél és 100%ig boldok lennék

Én nem is annyira a minél hátrábbi sorrendért, sokkal inkább azért szorítok, hogy az öt popballada közvetlen szomszédságába sorsoljanak minket.

Nem mind1?Nekem nem teszik Ádok Zoli száma,de ha nem is erröl a dalról lenne szó,szerintem ha igazán jó egy szám,akkor mind1 hol van,megnyeri,.

Ha most is kell olyan O betűs szösszenés, légyszi közvetítsétek nekem az eseményeket, mert nem akarok már annyi mindent letölteni a gépre, mert nem egy nagy teherbírású valami, és így is lassú… Pedig semmi olyan nincs rajta… :S Köszi előre is! 😉

Hát most én is abbahagytam a Biosz témazáróra való tanulást, és nézem e fejleményeket,, de izgalmas…áhh…jót rajtszámot kell kapnunk. Ha nem az első 8-ban leszünk akkor szerintem már nem lesz gáz.

Én nem vagyok derülátó, inkább érjen meglepetés május 14.-én! Teljes szivből szurkolok Zolinak, de szkeptikus vagyok!!!! A jó rajtpozicó sokat segithet, a jó produkció pedig még többet! MIndjárt kezdődik!!!

Első elődöntő: 1. Montenegro, 2. Csehország 3. Belgium 4 . Fehérorszo.

Málta a 17-est, Portugália a 16-ost és Bulgária a 11-est választotta

Comments are closed.