Hétfői műsor: a rajtsorrend sorsolása

eurovisionrussTudósító: Klész Imre
Forrás: old.eschungary.hu – eurovision.tv
Élő TV – 2009.03.16. 16:00 CET: http://www.eurovision.tv/esctv?program=2002

Az Eurovízió előkészületeinek egyik legfontosabb napja lesz a hétfői: holnap fog eldőlni, hogy ki hányadik versenyzőként fog az Eurovízió moszkvai színpadára lépni. Természetesen mindenki hátul szeretne lenni a listán. A statisztikák azt mutatják, hogy akik a lista vége felé lépnek fel, nagyobb az esélyük a jó szereplésre. Persze vannak ellenpéldák is, de elődöntőből döntőbe kerülni az első helyről sem lehetetlen, csak egy jó dal és egy hozzá illő színpadkép kell.

A magyar delegáció – Püspök Szilvia vezetésével – már ma elutazott Oroszország fővárosába, hogy részt vegyenek a konferencián, és közreműködjenek a 2009-es verseny előkészületeiben.

A tavalyi sorsoláshoz képest nem várható nagy változás a holnapi napon. A belgrádi események akkor úgy zajlottak, hogy az első három kisorsolt ország megválaszthatta saját rajtszámát. Természetesen két külön urnába voltak összegyűjtve az országnevek, először az első, utána a második elődöntő sorrendje volt eldöntve. Ezután a Nagy Négy országok és a házigazda ország sorsolta ki saját magának rajtpozícióját a döntőbe. Majd kisorsolták a pontbemondó szóvivők megjelenési sorrendjét – és a pontok kihirdetését – a szombati nagy döntőre.

Idén bevezetik az 50-50% zsűri és televoting rendszerét, így a bejelentett pontok már a két szavazási rendszer összesített eredményét fogják jelenteni. Májusban, az elődöntők után nem fogjuk megtudni, hogy pontosan ki mennyi pontot kapott, azért, hogy ez ne befolyásolja a későbbi szavazást a döntőben. A részletes szavazási eredmények a döntő után kerülnek nyilvánosságra. Hogy az elődöntőből továbbjutott országok milyen rajtszámot kapnak a döntőre, az a verseny utáni sajtótájékoztatón fog eldőlni. Tavaly az elődöntők után a sajtó képviselői versenyzőnként 2 kérdést tehettek fel, ezután kihúzták azt a sorszámot, amelyik pozícióból indulni fognak a szombati nagy döntőn.

A delegációk hétfőn reggel kezdenek neki a munkához. Bár ma este (az eddigi gyakorlat szerint) valamilyen banketten is részt fognak venni, ahol üdvözölni fogják a résztvevő országok jelen lévő képviselőit. A megbeszélés során számtalan egyéb teendő mellett le fogják adni a résztvevő országok a versenydalok anyagait, a lefordított dalszövegeket, hanganyagokat, amik később az Eurovízió 2009-es cédéjére fognak kerülni és videóanyagokat, amik az EBU gyártásában készülő Visszaszámlálás show-k anyagát fogják képezni. Ezeket a műsorokat néhány televízió műsorára szokta tűzni, de az interneten is nézhető lesz. Ezekben a résztvevő országok dalait és versenyzőit szokták bemutatni röviden, illetve a házigazda ország betekintést szokott adni a kulisszák mögé, a verseny előkészületeinek bemutatására.

Magyarországot Ádok Zoli fogja képviselni a “Dance with me” című dallal. A második elődöntőben fog részt venni. Ő lesz a harmadik előadó az Eurovízió magyar történelmében, aki angolul fog énekelni.

86 Comments

Eddig:

Első elődöntő:

1 Montenegró
2 Csehország
3 Belgium
4 Belarusz
5 Svédország
6 Örményország
7 Andorra
8 Svájc
9 Törökország
11 Bulgária
16 Portugália
17 Málta

1. elődöntő:

1 Montenegró
2 Csehország
3 Belgium
4 Belarusz
5 Svédország
6 Örményország
7 Andorra
8 Svájc
9 Törökország
10 Izrael
11 Bulgária
12 Izland
13 Macedónia
14 Románia
15 Finland
16 Portugália
17 Málta
18 Bosznia-Hercegovina

Magyarország 11. azerbajdzsán elott, azerbajdzság után meg görögök! A pozicio nem rossz, de a kornyezet igen!

1 Horvátország
2 Írország
3 Lettország
4 Szerbia
5 Lengyelország
6 Norvégia
7 Ciprus
8 Szlovákia
9 Dánia
10 Szlovénia
11 Magyarország
12 Azerbajdzsán
13 Görögország
14 Litvánia
15 Moldova
16 Albánia
17 Ukrajna
18 Észtország
19 Hollandia

Comments are closed.