Naptár

2009. február
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Magyarország: a zsűritag válaszol

gundelTudósító: Klész Imre
Forrás: velvet.hu

Az MTV a tavalyi sms-szavazás rossz tapasztalatai és költségkímélés miatt döntött úgy, idén szakmai zsűri választja ki azt, aki hazánkat képviseli. A versenyszabályzat ezt lehetővé teszi. A zsűritag Gundel Takács Gábor elmondta, hogy a magyar zenei élet krémje számottevően nem nevezett a versenyre. Mark 3:2-re verte a Tompost, ezért nem volt kérdés, hogy ki induljon az egynevű énekes helyett, mikor kiderült, hogy a dal már 2008. október 8. előtt elhangzott egy svéd produkcióban.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon induló magyar dal kiválasztásról minden esetben a közszolgálati televízió dönt. Van, ahol nemzeti döntőn választják ki a versenyzőt, máshol belső zsűrié a végső szó, és van, ahol a két módszert kombinálják. A Magyar Televízióban idén szakmai zsűrit kért fel erre a feladatra. Mint ahogy azt a csatornától megtudtuk, ennek többek közt az az oka, hogy egyrészt ez egy költségkímélő megoldás, másrészt tavaly több támadás is érte a csatornát az sms-szavazás miatt.  „Azt mondták, hogy azért nem jó megoldás az sms, mert az nyer, akinek több rokona van, vagy, aki nagyobb tömeget tud mozgósítani. Tavaly a zsűri nem Csézyt juttatta volna tovább, azonban a közönség rá adta le a legtöbb szavazatot. Nem tudom, emlékeznek-e még, az elődöntőben az utolsó helyet szerezte meg. Ebben az országban nem lehet olyat csinálni, amit nem érne kritika” – mondta Gundel Takács Gábor, akinek külön nem honorálta a zsűrizését az MTV.
Nem akarjuk égetni magunkat

A zsűritagok közül csak az kapott fizetést a szakértésért, aki a televízió más produkciójában nem dolgozik – állítja a csatorna. Idén 86 szerző nevezett 105 dallal a versenyre, amiket a zsűri február 3-án hallgatott meg. Gundel elmondta, hogy több mint hét óra munka elteltével hozták meg a döntést, amit nem siettek el. „Két dal is volt, amit esélyesnek tartottunk, sokat konzultáltunk egymással, komoly munkát végeztünk. Személy szerint azért is volt fontos nekem, hogy jó és színvonalas dalt válasszunk, mert én fogom közvetíteni a dalfesztivált, és nem akarom égetni magunkat egy rossz produkcióval.” Gundel azt is elmondta, hogy Mark produkciója első körben 3:2-re verte Tompos Kátya: Magányos csónak című dalát, így egyértelműen kijelenthető, hogy szoros verseny volt. Miután Mark visszalépett, ezért sem volt kérdéses, hogy ki induljon helyette, hamar tudtak ismét győztest hirdetni.

„Nem feladatunk, hogy ezeket a dalokat kielemezzük, minősítsük, véleményt formáljunk róla, csak ki kellett választanunk azt, amelyik esélyes arra, hogy megnyerje az Eurovíziós Dalfesztivált. Sok olyan mű érkezett, ami alkalmatlan volt arra, hogy képviselje a hazánkat: vagy azért, mert az előadó hangi adottságok híján nevezett, vagy a zeneileg volt vállalhatatlan. Önjelölt zsenik is akadtak, de egyetlen egy pályaművet sem állítottunk le 10 másodperc után, mindegyiknek adtunk esélyt.” A műsorvezető azt is hozzátette, hogy a meghallgatás és az értékelés során nem tudták, kinek a dala szól éppen, mert a számokat csak 1, 2, 3 4… és így tovább -, jelzéssel illették. Azt is megtudtuk – bár csak írásos engedély után adhatja ki a csatorna a pályázók nevét -, hogy a magyar könnyűzene krémje nem képviselte magát számottevően a versenyen, hiszen az ő esetükben egy esetleges szerény helyezés többet árthat, mint amennyi hasznot hozhat a versenyen való indulás.
A svéd zeneszerző becsapott mindenkit

Az egynevű énekes, Mark győzelme rövid életű volt, amit annak köszönhetett a kiadó és az énekes, hogy a svéd szerző nem volt őszinte. „Példa nélkül áll, ahogy a svéd zeneszerző becsapta Markot és a Magyar Televíziót. Nyilvánvaló, hogy a kiadó nem nevezte volna be a dalt, ha tudja, ez a szám már korábban elhangzott Svédországban. De lebukott ” – mondta Gundel Takács. 2002-ben Litvániában volt egy hasonló eset. Akkor a B’Avarija együttes nyerte meg a litván nemzeti döntőt a „We all” című számukkal. Egy hónappal később kiderült, hogy ugyanazt a számot már kiadták egy évvel korábban litvánul „Mes Cia” címmel. A dalverseny szabályainak értelmében kizárták az együttest a versenyből, és helyette a nemzeti döntő második helyezettje, az Aivaras zenekar képviselte az országot.

Magyar Televíziónak Tompos Kátyával és a lemezkiadóval egyeztetve 2009. március 16-ig kell eldöntenie, hogy milyen nyelven adja elő majd a produkciót a színésznő. Mérlegelniük kell, hogy milyen nyelvű előadással számíthat a versenyző a legnagyobb sikerre – tudatta a MTV kommunikációs osztálya a Velvettel. A versenyzőt pedig az egyik zsűritag, Lengyel Zsolt főrendező fogja felkészíteni a feladatra.

A teljes cikk itt: http://velvet.hu/celeb/eurov0206/

17 hozzászólás Magyarország: a zsűritag válaszol

  • bazsa

    Ez sajnos elég nagy baj, hogy pont azok akik ismertek, és képesek lennének nyertes dalt állítani Mo. képviseletében, elzárkóznak az ilyen lehetőségtől, mert ők már így is ismertek, és nem kell nekik nagyobb ismertség. Ennyit igazán megtehetnének országukért, ha már egyszer sztárt nevelt belőlük az ország.

  • Patrik

    magarul énekeljen én azt mondom 🙂

  • Abból a szempontból tényleg furcsa, hogy az előadóknak állandóan sír a szájuk, hogy a magyar piac nem elég nagy, de tényleg elhalasztanak egy ilyen esélyt. Azt is figyelembe kellene venni, hogy nem feltétlenül az első helyezett a legnagyobb győztes a versenyen. Rossz szereplés esetén is, szerintem, akik eddig szerették őket, ezután is fogják szeretni a zenészt, együttest, zenekart. Nem dől össze a világ. Erre mondják azt, amíg nem próbálja az ember sohasem tudhatja…

  • „Ebben az országban nem lehet olyat csinálni, amit nem érne kritika” – nekem Gundel mindig is nagyon szimpatikus volt, most is fején találta a szöget. Ennyi az összegzése az elmúlt 2 év cécójának (sőt, 3).

  • bullterrier

    Meg fogadtam hogy a szurkolással foglalkozom mostantól,de mit tehetnék,felháborít hogy az Mtv most is ránk:szavazókra kenné a tavalyi balhét.Méghogy Csézyt a közönség juttatta tovább?!Hát ez egy kifacsart történet!Csak elhitették hogy így van,ha mégis bukás lenne legyen mire hivatkozni…Ismerem a történetet.
    Különben meg:hajrá Kátya

  • bullterrier

    Egyébként meg ha Mark 3:2-re verte Tompost,akkor kéne lennie egy 1 pontos harmadik helyezettnek is!
    Különben meg ennek a 3:2-nek már az elején is fordítva kellett volna hogy legyen Kátya javára,HA csak ezt a két dalt tekintem…Ha már ezt a kettőt is így felcserélték,…

  • Erzsi

    Igenis hozzák nyilvánosságra! Annak a három zsűritagnak a nevét, aki a Mark dalát jobbnak tartotta a Magányos csónak ellenében.

  • Erzsi

    Bullterrier! Megint egy srófra jár az agyunk.

  • bullterrier

    Erzsi!Örülök hogy végre van egy ” tökös ” csaj ezen a fórumon!

  • Erzsi

    Bull, két éve vagyok itt ezen a fórumon. Azóta tudom, hogy az eurovízió férfi téma. Még jó, hogy nincs időnként identitászavarom.

  • Zoey

    Én azt nem értem, hogy derül ki ilyenkor, hogy ezt már adták egy svéd tévében? Erre idén ki jött rá?!?

  • Peti

    „bullterrier:

    Egyébként meg ha Mark 3:2-re verte Tompost,akkor kéne lennie egy 1 pontos harmadik helyezettnek is!”

    A zsűri öt tagú volt, nem hat: hárman szavaztak Márkra, ketten Kátyára.

  • bullterrier

    Peti:A Zsűri öt tagú volt, nem hat: hárman szavaztak Márkra,
    ketten Kátyára,
    hangya a gatyádba???

  • Robek

    Nincs igaza Gundinak! Más egy dalt meghallgatni és más egy dalt a színpadon előadva hallgatni! Pl. A 2008-as Norvég dalt nem bírtam végighallgatni, annyira szörnyűnek éreztem, de amikor az első próbán az Arénában tőlem kb. 6 méterre látva-hallottam…..ÁÁÁÁÁáááá azóta a kedvencem. Azaz, mit is szeretnék ebből kihozni?! A NEMZETI DÖNTŐT! Lehet, hogy ha azt a kb. 20 dalt műsorba engedik és „látják” is a dalt, akkor nekik is más sorrend állt volna össze mint így CD-ről hallgatva!

  • nyee

    Bullterrier,nem értem mi a válaszod…Tényleg öttagú a zsűri…
    Egyébiánt,Robinak van 100%-ban igaza.Nem azért kell a nemzeti h mindent dalt lásunk,hanem azért,h tudjuk a produkció élőben is rendben van-e.Furcsa lenne ha CD felvétel után kiküldtük volna a Kandidás lányokat aztán 2 tiszta hang is nehezen jön ki belőlük.Egyébként ha már így alakult én is szeretném hallani a dalMi van ha a 105 beküldött dalból van egy csomó ami szórakozás,csak vicc,vagy egy szintetizátor mögé ült vki és kornyikált…Ha meg nyilvánosságra hoznak egyet,akkor a többit is kéne.
    Lehet h ŐK nem akarják égetni magukat?Szóval nem biztos h az MTV a hunyó,csak ezt nem lehet kimondani…(ha így van,de ezt nem állítom:D)

  • bullterrier

    Nyee!”Egyébként ha már így alakult én is szeretném hallani”
    Nekem úgy tűnik a lényegben egyet értünk.Minek ragozni!?
    Vagy vicces lesz az összes akkor nevetünk,vagy tényleg lesz jobb is és akkor valóban lesz mit ragoznod…

  • nyee

    Nem azt nem értettem,hanem a „hangya a gatyádba” válaszod.A többi világos volt és nagyjából egyetértettem vele.