Napi Eurovízió 2015: Csehország

czechTudósító: Peterman Róbert
Forrás: eurovision.tv

Csehország visszatérését ünnepelheti az Eurovízió rajongóinak népes tábora. Az országot idén Marta Jandová és Václav Noid Bárta képviselik Hope Never Dies című dalukkal.

Marta Jandová Prágában született, művész család sarja. 1993-ban Németországba költözött, ahol a Die Happy rock zenekar énekesnője volt. 2000-ben jelent meg 8 stúdióalbumuk közül az első, amely a Supersonic Speed címet viselte. A zenekart számos díjra jelölték és több mint ezer koncertet adtak. 2011-ben a testvérével közös dala, a Hit The Goal vált a német női fociválogatott indulójává.

Václav érdeklődése a zene iránt négy éves korában kezdődött. Zongorázni, furulyázni és klarinétozni tanult, később magától sajátította el a gitár és az ütős hangszere fortélyait. Az évek alatt a pop- és rockzene világában többször működött együtt énekesként és zeneszerzőként is a legnevesebb cseh előadókkal.

Az elmúlt pár évben több musical zenéje jegyzi a nevét, de a színpadon is többször megfordult. A színpadon kívül két sorozat főcímzenéje is hozzá fűződik.

Önálló lemeze, a Václav NOID Bárta slágerek feldolgozása mellett tartalmaz saját szerzeményeket is. A lemezen a cseh nemzeti szimfonikusokkal és Gabriela Demeterová hegedűművésszel dolgozott együtt.

Versenydaluk, a Hope Never Dies (többek közt) szintén Václav munkáját dicséri. A dal első felében egy teljesen reménytelen állapotot láthatunk. Teljes a sötétség, nincs remény, a jövőt el kell engedni. A dal második felében megjelenik a szerelem, ami valamiféle útmutatást jelenthet ezekben az időkben, ezért mégis érdemes küzdeni az összes fájdalmon és hazugságon keresztül.

35 Comments

Töltelékdal. Nekem se Marta se Václav hangja nem jön be, és a dal sem. Szerintem ez is, és a lengyel dal is simán kiesnek az elődöntőben.
Nálam: 14/17
Tippem: 16/17

Kezdetben nagyon rajongtam ezért a dalért, mostanra azért alábbhagyott a lelkesedésem. Az a bajom vele, hogy kb. Václav viszi el az egészet (elképesztő hangja van), ha ő nem lenne, a dal sem lenne sehol. Ettől függetlenül szurkolok a cseheknek, hogy összejöjjön a döntő, mert most megérdemelnék.
13/40, 7/17

Megjelenésekor én is imádtam ezt a dalt, 2. helyről startolt a listámon.
Idővel az én lelkesedésem is csökkent, de még most is a kimondott jó dalok közt szerepel nálam.
Remélem, meglesz a döntő.
Jelenleg 12/40.

Nálam a lelkesedés még mindig tart 😀 Nagyszerű dal, és biztos vagyok benne, hogy Bécsben hatalmasat fog robbanni. Nagyon tetszik a hangjuk, csak az a baj, hogy az erősebb középdöntőben vannak, de ha döntőznek, csak azért is szavazok majd rájuk 🙂

Pontos helyezésük nincs, ők is a Hetesem tagjai 😀

A dalok tízes skálán való értékelésénél három dal kapott tőlem 5 pontot, a magyar, az olasz és a cseh, vagyis ezek a leginkább semlegesek számomra.Nem igazán tudok róluk pozitívumot mondani, de lehúzni sem tudnám őket, csak úgy vannak. Talán az szól mellettük, hogy az énekhangok mindhárom dal esetében jók, de nagyjából ennyi. A cseh dal nálam a 18. helyre volt jó a 39-ből.

Kicsit hasonlóan vagyok, mint Pitbull. Észérvet nem tudok felhozni a dal ellen (talán tényleg annyit, hogy nem biztos, hogy szerencsés ez a párosítás, a srác hangja elviszi az egész dalt), de megszeretni nem tudom.

Közhely, közhely, közhely! Zenében, szövegben, képben. A “Remény sosem hal meg”! Te jó isten! Akkor már lehetne, “A remény hal meg utoljára”. Ha már lúd, legyen kövér.

Én igazán örülök, hogy a csehek megint itt vannak, csak azt nem értem, minek? Szerettek volna megmutatni valami különlegeset Európának a zenei életükből? Csak egy újabb kudarcélményt fognak begyűjteni, jó nagy költséggel. (Lásd még: “Kell egy pofon, vagy megverekszel érte?”)

Szerintem nagyon jo ez a dal, az egyik kedvencem iden. Nagyon fogok szurkolni Csehorszagnak azert, hogy bejusson a dontobe, igazan megerdemelnek! 10 pont

Tény, hogy ez Csehország legjobb dala eddig a versenyen, és én imádom is. Csak annyi problémám van vele, hogy Marta egy kicsit keveset szerepel a dalban. Remélem, jó lesz a színpadkép, és döntőznek, mert ez a dal megérdemelné a döntőt. És van egy olyan érzésem, hogy a San Marino 2014-effektus itt is érvényesülni fog, vagyis hogy senki sem számít a továbbjutásra, de sikerül nekik…viszont abban biztos vagyok, hogy egy esetleges döntőzésnél épp, hogy 10. helyen becsúsznak.

A németektől pedig Marta miatt szerintem 1000% a 12 pont. (Hozzátenném a cikkhez, hogy Marta 2x is szerepelt a német tartományok Eurovízióján, a Bundesvision Song Contesten.)

Az eddigiek alapján szerintem ez senkit nem lepne meg Európa szerte… Már rég el vagyunk könyvelve Azerbajdzsidzsán…ööö…Baku legjobb barátjának!

https://www.youtube.com/watch?v=RlL1m5tWjpc 😀
Amúgy igen, valamelyik cikkben (wiwibloggs azt hiszem) pont úgy fejezték be a cikket, hogy vajon mi leszünk-e az új Görögország-Ciprus. Egyébként igen, ha megnézzük, hogy kiknek mennyi pontot adtunk eddig összesen, Azerbajdzsán a második helyen áll, gondolom csak azért nem első, mert ők később csatlakoztak a versenyhez.

Úgy, hogy nem mindenki értékelte szörnyűnek, pölö én sem, szerintem az egyik legjobb dal volt abban az évben. Ez azonban már ízlés kérdése, amiről nem vitatkozunk.

A 2008-as azeri dal azóta is a kedvenc dalom az összes eurovíziós dal közül. Nagyon-nagyon jó dal.

Csehország:Eleinte nem figyeltem fel erre a dalra,15.-22.helyig mozgott nálam,aztán egyszer csak átjött.Hihetetlenül megmozgat,érzelmileg nagyon hat rám.Éppen ezért folyamatosan változó listám 1.helyén van(már 5 napja).Nagyon szurkolok a cseheknek a döntőért,ott pedig minimum egy Top10-ért.Hajrá,hajrá!
And finally the very last finalist is… Czech Republic. 🙂 🙂

Először én is szerettem és elől volt a listámon, de most csak 21. a listámon. Pontosabban, nincs a legjobb dalok között, de nem is rossz, nem zavar engem.

Nem egy világmegváltó dal, de ezért a két hangért érdemes volt újra próbálkozni, hátha meglesz az a döntő.

Imádom imádom. Mondtam már, hogy imádom? 😀 Nem tudom megindokolni, hogy miért, de tetszik. A hangok jók, a dal energiája tetszik és nekem átjön.
valamikor 4, valamikor 2/40

Örülök Csehország visszatérésének, bár jobb dalt is küldhettek volna. Erős dal, de inkább a két hang viszi el az egészet. Nálam döntős, de nem jósolok neki 20-on felüli helyezést (mármint nálam nincs 20-on belül).

6/40. Toronymagasan a legjobb cseh dal az Eurovízió történelmében, és a nálam győzelemre esélyes ötös mögött van közvetlenül, nem véletlenül, elképesztően erős hangok találkozása egy nagyon jó üzenettel rendelkező dalban 🙂

Comments are closed.