Lettország: Aminata – Love injected

latvia_15Szerző: Mádi Sándor
Forrás: eurovision.tv

A millennium évében debütált Lettország már 3. próbálkozásra nyerni tudtak, Marie N segítségével. Utoljára 2008-ban látták a döntőt, azóta sorra minden évben kiestek indulóik, esetek többségében a hátsó 5-ben végeztek. Idei indulójuk a mindössze 22 éves Aminata, aki egyedi hangjával és dalával vágott neki a lett nemzeti döntőnek, majd azt megnyerve megkapta a jogot országa képviseletére is. Az, hogy idén sikerül-e a döntőbe jutás májusban kiderül, addig is tudj meg többet országuk énekesnőjéről.

Az 1993-as születésű Aminata különböző etnikai és kulturális gyökerekkel rendelkezik. Afrikai-orosz származású, ami vegyítve az inspiráló lett kultúrával, egy igazán egyedi személyiséget hozott össze – ez hatalmas befolyással volt az énekes tehetségének kibontakozására.

A lány Lettországban nőtt fel, ahol mindenki énekel, de erős és egyedi hangja az ami megkülönbözteti a többi énekestől Három különböző kultúra összjátékának köszönhető ez: afrikai-orosz és európai. Több énekversenyen, zenei projektben is részt vett már. A lettek úgy gondolják, hogy ez az erőteljes, egyedi hang esélyessé teszi énekesnőjüket arra, hogy akár az Eurovízió végső győztesének titulálják.

Aminata maga írta és szerezte a dalát, ő játszott a furulyán is a dalban. Színpadra lépés előtt szeret összpontosítani a fellépésére, és általában nem beszél senkivel. Szeret népzenét hallgatni, ami segíti őt ráhangolódni a megfelelő hangulatra. Szívesen bújik el egy sötét sarokban, ahol senki sem zavarhatja meg őt, de az előadását követően nagyon közvetlen és barátságos.

Love injected (Befecskendezett szerelem)

A szerelmes dalban szerelme fényt hoz Aminata legsötétebb oldalára. Törődött vele, vigyázott rá. A szerelme felélesztette lelkét. A lány szerint a fiú szemei jó tükrök, hogy belásson a felszín mögé, a szerelem az, ami látható belül. Biztonságban van a karjaiban, a lány szeretne továbblépni kapcsolatukban, bővíteni határukat.

Comments

26 hozzászólás a(z) “Lettország: Aminata – Love injected” bejegyzéshez

 1. Zolecs avatar
  Zolecs

  Számomra az év egyik legidegesítőbb dala. Nem áll másból csak óráknak tűnő sipákolásból.
  Még a tavalyi tortasütögetős brigád is jobb volt, mert azok legalább jópofák voltak. Itt viszont az énekesnő elég fapofa, semmi szimpátiát nem tudott kiváltani belőlem.

  Listámon egyedül a koledáló rokonainkat tudta megelőzni. 40/39

 2. BBalazs avatar
  BBalazs

  Csatlakozom, azzal a különbséggel, hogy nekem a tortasütősök kifejezetten tetszettek. Ez viszont nálam még a finneket sem veri.

 3. Léránt Lajos avatar
  Léránt Lajos

  Számomra az idei dalok közül az amit egyszer meghallgattva esélyt adtam neki. Azóta youtubeos listán átugrom. Escradion hallva lehallkitom. Különben érvágás közeli állapotba lennék. 0 pont nálam.

 4. schanc avatar
  schanc

  Hehe, akkor ma én leszek a „nemnormális”, de nekem az idei felhozatalból ez a kedvencem.
  A belga dalnál írtam, hogy idén két olyan dal van a mezőnyben, amely kilóg az átlag eurovíziós „ízlésből”, és a belga mellett ez a másik. Nekem ez bejön. Nem mondom, elsőre néztem én is, hogy hát ez meg mi a fene akar lenni, de kb. második hallgatásra tudatosult bennem, hogy a végén az o-o-o-zós részben mekkora energiák dolgoznak milyen egyszerű eszközökkel.
  Viszont ahhoz, hogy jól szerepeljenek, életbevágóan fontos lesz a tiszta éneklés.

 5. gaboca701 avatar
  gaboca701

  Szerintem is szuper produkció.
  9/40

 6. Erzsi avatar
  Erzsi

  Hát, sejtettem, hogy nem fog osztatlan sikert aratni, pedig ez szerintem az egyik legfigyelemre méltóbb dal a mezőnyben. Nem adja meg magát azonnal, de első hallásra is érezhető, hogy ez nem valami tortasütögetős, jópofa jelentéktelenség, hanem igazi DAL.

  Érződik rajta a többféle zenei hatás, az afrikai hangzás, az elektonikus zene, a jazz. Változatos, jól összerakott, szépen variálja az alapdallamot a második felében – vagyis egyáltalán nem egysíkú, persze ennek észrevételéhez még egyszer meg kéne hallgatni, ami látom, többeknél eleve kizárt eset – jó a vokál. Egyszerre érzelmes, törékeny, esendő és erős, magával ragadó, drámai. Egységben van a szöveg és a zene, vagyis tökéletes dal.

  És tényleg fontos a tiszta éneklés. (De lehet, hogy mégsem, mert ennek az erőnek át kell jönnie akkor is, ha egy kicsit csúszkál, vagy elfogy a levegő.) Nagyon szurkolok neki!

  1. schanc avatar
   schanc

   Erzsi, el se hiszem, hogy a nemtudomhanyadik napon érkezett egy olyan dal, amit mind a ketten szeretünk 🙂
   (A korábbi napokon vicces volt olvasni, hogy általában homlokegyenest ellenkező dolgokat gondolunk. Kivéve a fehéroroszokat.)

   1. Erzsi avatar
    Erzsi

    Tényleg? Fel sem tűnt. A hozzászólásaid alapján nem téged gondolnálak „ízlésbeli gyökeres ellentétemnek”.

 7. Gergő avatar
  Gergő

  Nekem is tetszik a dal. Nálam : 5.-6./17 , 14.-15./27, Tippet nem tudok mondani,mert elég vegyes vélemények vannak a dalról…

 8. Mettyú avatar
  Mettyú

  Szeretem ezt a dalt, már a kezdetektől. Én nálam abszolút döntőt érdemel, és szurkolok is a letteknek, hogy sikerüljön idén.

 9. Isti avatar
  Isti

  A refrén elég jó, az egyetlen ami tetszik nekem ebben a dalban. Az vitathatatlan, hogy a legkülönlegesebb dal idén. Nálam a 29. a listámon, a tavalyi dalukat viszont nagyon szerettem, az akkor a 16. volt nálam. Szerintem nem sok esélye van annak, hogy döntőzni fog, de azért megérdemelnének már egy döntőt a folyamatos kiesés után, főleg, hogy nem is küldenek rossz dalokat máskor.

 10. Tanti avatar
  Tanti

  Lettország:Nálam a tetszik kategória.Most 19. helyen áll.Elég egyedi a dal,májusban kiderül Európa kész lesz-e bejuttatni a letteket a döntőbe.Egyébként az összes lett dalt szeretem(kivéve a legelsőt nem értem hogy micsoda ért rajta 3. helyezést)

 11. Mona Lisa 29 avatar
  Mona Lisa 29

  Szamomra ez az idei ev legeslegeslegeslegrosszabb dala, egyszeruen keptelen vagyok egynel tobbszor meghallgatni. Ugy, mint Lerant Lajos, en is atugrom a youtube-on, nem akarom az ereimet vagdosni miatta.
  1 pont (csak mert nem lehetett 0-t vagy minusz pontot adni)

 12. Tamás avatar
  Tamás

  Kiráz a hideg ettől a daltól – a lehető legrosszabb értelemben. A dalszöveg egész jó, viszont az előadás, pontosabban az ének kb. olyan, mintha egy macskát beleraktak volna a turmixgépbe…

  Pedig a lett számokat szoktam szeretni (Cake to bake, Beautiful song) még ha az esélytelenek nyugalmával is indultak!

 13. Robek avatar
  Robek

  Nem tudom hol volt ez a dal idáig. Észre sem vettem. Most hallgattam meg először az elejétől a végéig! EZ GIGAFANTASZTIKUSAN JÓ DAL!
  Ma legalább 10 milliószor hallgattam meg reggel óta. Leszorította Észtországot a dobogó legfelső fokáról és rögtön a dobogó mindhárom helyét elfoglalta! 🙂 Imádom!

 14. János avatar
  János

  Ez a dal sokaknak kedvenc lehet,sokak kifejezetten utálhatják, de szerintem abban mindannyian egyet érthetünk,hogy különleges a maga módján. Néha nekem is kedvem lenne csak úgy kikiáltani magamból a világ összes fájdalmát és örömét.
  Ám kissé kevesebb hamissággal kell énekelni. Igaz az erő valameddig tényleg képes ellensúlyozni ezt,de remélem,hogy Bécsre sokat készül. Kíváncsian várom a végeredményt. 🙂

 15. Pitbull avatar
  Pitbull

  Néhány korábbi cikknél már leírtam, hogy hogyan viszonyulok ehhez a dalhoz. Most legyen elég annyi, hogy mérsékelten tettem magamévá a beinjektált szerelem által indukált érzést.
  Tökutolsó, 39. helyen áll a listámon, 1 ponttal a tízből.
  További kommentár nem szükséges…

 16. Patrik_ avatar
  Patrik_

  Hát érdekes a helyzet nálam. Ha csak a dalt nézem szeretem , tetszik, dontot neki!! De ha eneklessel egyutt nezem akkor mar nagyon kevesnek tartom a dontore. Egy masik előadóval jobb helyezest erne el ez a dal.

 17. Bakancs avatar
  Bakancs

  Erzsi kitűnően összefoglalta azokat a gondolatokat, amelyeket én is megfogalmaztam magamban a dal hangszerelésével kapcsolatban.

  A zenei világ különlegessége mellett továbbá szeretném hozzátenni, hogy maga a dal tökéletesen reprezentálja a szerelem érzetét – és erre a szerelmes dalok többsége és egyoldalú megvilágítása (azaz a szerelem vagy vidám, vagy szomorú, köztes megoldás a dalok alapján nincs) képtelen.
  A Love Injected dallamában érződik a szerelmi kapcsolatok rapszódiája is: egyszerre csendes, kedves, visszafogott és meghitt (mint ahogyan a verzék) és fájdalmas, gyötrő, kínkeserves (mint a refrén).

  Szerintem ez az idei mezőny legérdekesebb és legértékesebb műve – lehet, hogy én vagyok az, aki túlgondolja a helyzetet (mint ahogyan valószínűleg többet látok az ír dalban is, mint kellene), de véleményem szerint amelyik dal már a süket hallgatáson kívül gondolkodásra is stimulálja az embert, az már mindenképpen megérdemli a neki szentelt figyelmet.

  Szóval hajrá, Aminata, ne légy hamis élőben, és jó lesz ez!

 18. force avatar
  force

  Talán 2002 óta ez a legjobb lett dal, ha ezzel nem jutnak döntőbe, akkor Lettországot is elveszíthetjük jövőre érzésem szerint, idén végre egyszer komolyan vettek a versenyt és nem valami hihetetlen béna, gagyi sz*rt küldenek, mint az elmúlt években (sportot űztek abból, h a létező legrosszabb dalt válasszák ki.)
  Nálam: 4/17; 8/27
  Tippem: 7/17; 22/27

 19. StanB avatar
  StanB

  Imádom ! Ennyi 😀

 20. Caitlin E. Alexander avatar

  Darabos, szaggatott, nyökögős, mintha két fulladás között pár szót kinyomna Amimata. A refrén tetszik, de minden más lenyelhetetlen.

 21. gaboca701 avatar
  gaboca701

  Azt hiszem, azért az egyértelmű, hogy ez a dal osztotta meg legjobban a társaságot.
  Azért ez is valami 🙂

 22. Iza avatar
  Iza

  Kezdetben nem szerettem ezt a dalt (idegesített, meg haragudtam Markus miatt a lettekre), de pár hallgatás után a szívembe zártam. Aminata fantasztikusan énekel, árad az erő a hangjából és az egész dalból. Nem hittem, hogy valaha lett dalért fogok szurkolni, de remélem sikerül döntőbe jutnia, nagyon megérdemlné.
  7/40, 4/17

 23. Magam avatar
  Magam

  Én nagyon nem bírom (hmmm jó kis kezdés). A verzék (vagy mifenék) jók, csak a refrén rontja el az egészet. Lettország tavaly nekem top 10-es volt (bezony). Kérem vissza az Aarzemniekit!
  38/40

 24. Levi21 avatar
  Levi21

  Nálam kezdetek óta az egyik legjobb dal, elődöntőjében az 5., összességében pedig a 8. helyet foglalja el a listámon.