Naptár

2015. február
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2015: Ausztrália versenydalt küld!

esc_australia_logoTudósító Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Idén ünnepli az Eurovíziós Dalfesztivál a 60. évfordulóját, jobban mondva ez lesz a 60 verseny a műsorsorozat történelmében. Idén az Építsünk hidakat jelmondatot kapta a verseny, mellyel most igazán hosszú hidat lehet felépíteni: a műsor főszervezője, az EBU, valamint a fesztiválnak otthont adó osztrák ORF közmédia meghívta Ausztráliát is a 2015-ös versenyre. Így 40 dal fog versenyezni az Eurovízió trófeájáért. A verseny irányításáért felelős Referencia csoport, valamint az EBU Televíziós Bizottsága is jóvá hagyta a javaslatot. 40 ország fog részt venni a májusi fesztiválon. Az ausztrál versenyzőt az SBS rádió- és televízióműsorokat gyártó társaság fogja delegálni.

Ausztrália tavaly már küldött egy produkciót, melyet versenyen kívül a szavazási szünetben láthattunk, idén pedig a szervezők feltették a kérdést: Miért ne ünnepelhetnénk együtt ezt a jeles évfordulót az ausztrálokkal?

– Az ausztrál SBS televízió 30 éve közvetíti a műsort, és az évek során bebizonyosodott, hogy mennyire szeretik ott az Eurovíziós Dalfesztivált. Ez a történelmi lépés egy új globális szintre emeli a versenyt – ecseteli örömét Michael Ebeid, az SBS vezérigazgatója.

Ausztrália jogot kap arra, hogy szavazzon mindkét elődöntőben és a döntőben is. Viszont még vizsgálják annak a lehetőségét, hogy az időzónák miatt hogyan lehetne kivitelezni azt, hogy 50%-ban a hivatásos zsűri, és 50%-ban a televoting határozhassa meg az ausztrál pontokat.

Az ausztrál versenyző közvetlenül a döntőbe jut, ugyanazokkal a feltételekkel fog ott versenyezni, mint a többi ország. A televoting lehetőségét az EBU szavazását lebonyolító Digame cég még vizsgálja. Természetesen minden országnak lehet szavazni akár az ausztrál dalra is, viszont az továbbra is fennálló szabály, hogy senki sem szavazhat a saját országára.

Ausztráliát azért juttatták egyből a döntőbe, hogy ne csökkentse a többi, elődöntőkön résztevevő országoktól a döntőbe jutás esélyét. Ha netalán Ausztrália nyerné meg a versenyt, akkor az SBS lesz a társ-házigazdája a következő versenynek, melyet egy európai országban fognak megrendezni egy EBU tag műsorszolgáltató társasággal. Ausztrália csak egyszeri lehetőséget kap a részvételre, viszont ha megnyerné a versenyt, akkor jogot nyer arra, hogy a következő Eurovízión is részt vegyen.

52 hozzászólás Eurovízió 2015: Ausztrália versenydalt küld!

 • Bazsi

  Oké, hogy szeretik az Eurovíziót, de ez azért ne legyen rendszeres. Egyrészt az időeltolódás, másrészt a távolság és a földrajzi fekvés. Ausztrália tudna készíteni egy saját dalfesztivált. Vagy törekedjenek a Yamaha Dalverseny újjáélesztésére. Engem, európaiként az Eurovízión nem érdekel a világ másik felén élő előadó produkciója… itt, ebben a műsorban nem!

 • Gergő

  Nah mindenre számít az ember, de erre nem… 😀 Már várom az indulójukat. Annak már kevésbé örülök, hogy nem elődöntőznek, de ez van…

 • Pitbull

  Nagyon nem örülök ennek. Szerintem semmi keresnivalójuk nincs az EUROvízión, ugyanúgy, mint ahogyan Izraelnek sem, lévén full ázsiai ország, és még a hagyomány sem tekinti Európa részének, mint a szintén teljesen Ázsia területén fekvő Örményországot és Ciprust. Értem én, hogy EBU, meg minden, de akkor miért nem EBUvíziós Dalversenynek hívják az eseményt? A többi résztvevő ország területének legalább egy kis hányada (Törökország esetében csupán 3%) földrajzilag is Európához tartozik, OK! No, de Ausztrália??? Szép dolog, hogy figyelemmel követik a versenyt évtizedek óta, de akkor is a Föld túlsó oldalán vannak, ilyen alapon pár év múlva simán megvalósulhatna Dani nagy álma (és nem csak ilyen „középiskolás fokon”, mint most), az Earthvision.
  Kösz, de kösz nem kérek belőle! A magam részéről versenyen kívülinek tekintem az ausztrál dalt, épp elég baj, hogy a szokásos izraeli harákolást nem úszom meg, de arra úgysem szavaznék.
  Globalizálás, level 10000000000000000000000000…

  • Marokkó sem Európai és mégis mindig várjuk, hogy induljanak. Grúzia, Azerbadzsán, Örményország sem Eurrópai. Sőt, Bakuban lessz az Európai Játékok (Eurrópai Olimpia) és a Forma 1-es Európa nagydíj is. És csak egyszeri esemény. Inkább mint az USA. Mert azok vagy nyernek vagy J. Biebert küldik 😀

 • Bakancs

  Lehet, hogy egyedül vagyok ezzel, de én az Eurovíziót sosem azért néztem, mert ilyen hatalmas imádatot éreztem a földrajzi szempontból európai országok (és csakis azok) zenei kultúrája iránt.
  Én főként azért néztem, mert nekem tetszett az, hogy több ország képviseltette magát egy-egy versenydallal, ahol általában találtam magamnak legalább egy produkciót, amelynek szurkolhatok, és mindig kíváncsian vártam, az adott évben melyik ország lesz a befutó, illetve saját kedvenceim (esetleg országom) milyen eredményt ért el.
  Éppen ezért szerintem teljesen mindegy, hogy földrajzilag hová tartozik a versenyző ország, felőlem akár Pápua Új-Guinea is csatlakozhatna, annak is örülnék mindaddig, amíg élvezhetó a műsor. Az meg, hogy éppen Euro- vagy nem Euro-vízió, nekem teljesen mindegy. (Mit rózsának hívunk mi, bárhogy nevezzük, éppoly illatos.)
  Jó, persze, időzónák szempontjából kivitelezhetetlen, hogy bármely ország csatlakozzon, és nehezen tudom elképzelni, milyen lenne, ha éppen Ausztráliában rendeznék a versenyt. Az viszont szerintem nem baj, ha az ausztrálok (mint külön eurovíziós rajongótáborral rendelkező ország lakosai) most az egyszer részt vesznek (sőt felőlem akár többször is jöhetnek, ha képesek vasárnap hajnalban felkelni csak azért, hogy ezt nézzék). Nyilvánvalóan leírták az Eurovízió honlapján, hogy még ha ők nyernek is, akkor is egy európai országban rendezik meg a versenyt, szóval szerintem nem olyan hatalmas gyakorlati probléma ez sem.

  • Pitbull

   Több szempontból egyetértek ezzel, a változatos zenei kultúra nálam is kiemelt szempont, szívesen hallgatok akár dél-amerikai vagy ázsiai zenéket is, de úgy gondolom, ha egy verseny nevében szerepel az Euro- előtag, az csak Európához kötődjön, ne a Föld bármely országához, akiket a műsor szervezőinek éppen kedve szottyant meghívni rá.

 • xaby

  Azért az érdekes, hogy ha nyernek akkor Németországban lesz a 2016-os dalfesztivál… A németek hülyék lennének nem rájuk szavazni.

  A másik (ami még nem 100%), hogy továbbra sem szavazhatnak dalokra a verseny alatt Ausztráliában. Tehát újra csak nézői lesznek egy fesztiválnak, amit ha meg is nyernek az Németországban lesz jövőre…

  • Honnan szedik páran ezt a Németországos dolgot? Ilyet sehol nem láttam leírva… (kivéve fb csoportokban, de ott se tud senki forrást mutatni hozzá). „Ha netalán Ausztrália nyerné meg a versenyt, akkor az SBS lesz a társ-házigazdája a következő versenynek, melyet egy európai országban fognak megrendezni egy EBU tag műsorszolgáltató társasággal. „

  • Edd

   Nem egy példát láttunk már arra, hogy egy országból a nézők nem küldtek szavazatot, különböző okokból, így a zsűri pontozása az 50% helyett 100%-ban határozta meg az adott ország pontjait. Amennyiben nem találnak megoldást a televotingra egyértelműen ez lesz itt is, de biztos vagyok benne, hogy valamit ki fognak találni.
   Nem tudom ezt az egy alkalmat, miért nem lehetne kibírni, de ezzel én nem is foglalkozom. Szerintem ez egy nagyon jó dolog, de izgulni nem kell, nem hinném, hogy az elkövetkezendő években, az ausztrálokon kívül más is csatlakozna egy alkalommal a versenyhez.

  • Én arra tippelek, hogy azt mérlegelik a szervezők, hogy közvetítheti-e az SBS a zsűris szavazást aznap este főműsoridőben? Nem lenne élő a műsor, hanem ausztrál idő szerint hajnalban felveszik a zsűris próbát, este leadják a tévében, a közönség szavaz, de az eredményeket a reggeli hírekből tudnák meg a nézők. Eléggé kusza megközelítés, de a nézői szavazatok a zsűri szavazataival együtt mehetnének. Csak az a baj h ez összezavarná a nézőket. A szokásoshoz képest minden egy nappal hamarabb van, és nincs eredményhirdetés a végén. Ha egyik nap szavaznának, másik nap meg csak nézői lennének az eseménynek, akkor meg minden este lenne Eurovízió. Plusz a szavazási eredmények bejelentésének izgalmát is elvennék… dilemmák ezek 🙂

  • Pitbull

   Kicsit eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha Ausztrália tényleg megnyerné, melyik országnak kellene megrendeznie a következő versenyt?
   Úgy gondolom, hogy
   1. Ne a Big5 egyike rendezzen, így is kivételezett helyzetben vannak!
   2. Mindenképpen olyan ország rendezzen, amelyik már nyert korábban ESC-et, legalább egy, de maximum két alkalommal, mert az eddig nem nyert országok jobban szeretnének saját jogon, győzelem által rendezővé válni, arra büszkébbek is lehetnének, mint egy ilyen kijelöléses rendezői szerepre, továbbá a kettőnél több alkalommal nyertes országoknak már bőven volt alkalmuk „kiélvezni” a rendezés élményét!
   3. Olyan ország rendezzen, amelynek a legutóbbi győzelme óta, 2016 májusától visszafelé számolva legalább 10 év eltelt, hogy ne legyen sűrű ismétlődés!
   4. Ne olyan ország rendezzen amelynek a területén jelenleg polgárháború dúl (Ukrajna így kiesik)!

   Ezen az alapon Finnország, Görögország, Törökország, Lettország, Észtország, Belgium, Monaco és Svájc maradna versenyben.
   Törökországnak és Monaconak kiváló lehetőség lenne a visszatérésre, ráadásul rendezőként automatikusan döntősök lennének, ami kielégítené a törökök ez ügyben fennálló fétisét is. Görögország gazdasági helyzete szerintem nem teszi alkalmassá őket a rendezésre. Személy szerint egy belga rendezést tartanék a legszerencsésebbnek, mert Monaco kivételével Belgium győzött legrégebben, továbbá Antwerpenpen van egy nagyon frankó, 20000-23000 fős csarnok, az Antwerps Sportpaleis, melyben egyébként is gyakran rendeznek könnyűzenei koncerteket, tehát a szükséges színpadtechnika rendelkezésre áll.

   Mindez csak egy hipotézis, arra a valószínűtlen esetre, ha Ausztrália tényleg nyerne, sokkal inkább várható egy jó kis második hely nekik, mint azt már megszokhattuk a nagy debütálók esetében…

 • János

  Egy kicsit rosszul esett a kései bejelentés,meg az egyből döntőzés.
  A következő évekre való tekintettel a legfairebb megoldás az lenne, ha Ausztrália az előző évhez hasonlóan versenyen kívül léphetne fel a döntőben.

 • gaboca701

  Engem az érdekelne, hogy mivel Ausztrália automatikus döntős, így 27-es döntő lesz, vagy az első elődöntőből csak 9 dal jut tovább?
  Ez adott esetben minket is nagyon érzékenyen érinthet 🙂
  Volt már olyan, hogy a 10. helyen jutottunk tovább.

  • Iza

   A wiki szerint 27-es döntő lesz. Így a korrekt, szerintem elég nagy botrányt csinálna egy európai ország, ha Ausztrália szorítaná ki a döntőből.

  • Ausztráliát azért juttatták egyből a döntőbe, hogy ne csökkentse a többi, elődöntőkön résztevevő országoktól a döntőbe jutás esélyét.

   Ez azt jelenti, hogy mindkét elődöntőből 10 jut a döntőbe, a döntőben Ausztrália miatt eggyel nő a résztvevők száma.

 • gaboca701

  Így igazságos

 • motholev

  Ausztrália dalt küld, mert szeretik az Eurovíziót, az rendben van. Az, hogy versenyez, az ökörség.

 • Orsolya333

  Én örülök hogy Ausztrália szereti és nézi az Eurovíziót, ez szép dolog, tényleg. (egyébként én is nézem az Amerikai X-fakort)
  De akkor is számomra olyan logikátlan ez, hiszen Ausztrália egy külön földrész, nincs is köze Európához! Azért valljuk be, ez így már nem EUROVÍZIÓ.
  Amúgy ha már így alakult, akkor megpróbálok hozzászokni a gondolathoz.

 • Spiro

  Ez olyan, mint a púp a sántának. Már így is reménytelenül hosszú a közvetítés.

 • Hegedüs Zoltán

  Már rég meg kellett volna engedni hogy amelyik ország akar, szavazzon. Egy ezt lehetővé tevő szavazási rendszer például: 1 telefonszámról legfeljebb 1 vagy 2 szavazat adható le, de weben keresztül is lehetne e mellé: 1 IP címről csak 1-2 szavazat + cookik-kal védekezni a kezdő, dinamikus IP című, csalni akarókkal szemben. A szavazatban a legjobb 8 sorszámát kell felsorolni szóközzel elválasztva, csak akkor érvényes a szavazat ha legalább 4 dalra szavazott. 1. hely 8 pont, 2. hely 7 pont, 8. hely 1. pont. Ezen kívül fel kell rá hívni a figyelmet hogy a dalokra kell szavazni. Zsűri nem kell, eddig amikor nyilvánosságra hozták a zsűri pontokat, mindig sokkal pocsékabb ízlése volt mint a közönségnek. Az összes országból érkezett pontokat összeadjuk, majd elosztjuk az azon országokból érkezett összes érvényes szavazatok számával (a másokra leadott szavazatokat is beleértve), ahonnan lehetett rájuk szavazni: önmagukra nem lehet, ha előre sejthető hogy 1. vagy utolsó lesz, akkor se lehet. Eltérő időzóna esetén az egyik főpróbát közvetítenék, de egyébként is jó ha nem első hallásra ítélnek a szavazók, így a hivatelos videoklipeket is le kellene adni előtte pár nappal.

  A pénz miatt az 5 nagy eleve döntős kell legyen. Én így csináltam volna: 40-7 = 33, ebből a zsűri 9-et kiválaszt a hivatalos videoklip alapján, 24 dal megy az egyetlen elődöntőben, ebből a közönség 6-ot kiválaszt, így 7+9+6 = 22 dalos döntő lenne. Ja és nem kellene megrendezni, mert az elődöntőben és a döntőben is a hivatalos videoklipeket adnák, így a versenyzők is otthon lennének a verseny alatt.

  Ha Ausztrália nyer, képzelem hogy fogy hangzani, hogy „Ausztrália nyerte az Eurovíziót”. Aki nem nézte a műsort, azt fogja gondolni hogy nem kellett volna annyit inni, Gábor (a bemondót hívják így).

  Sokszor látom hogy „Azerbajdzsán nincs Európában”. Európa határa pont ott van, úgyhogy úgy tűnik, hogy Azerbajdzsán egy része Európában van, a többi része meg Ázsiában. Ugyanez Georgiára és Örményországra is. Nyilván Törökországnak csak egy kis része van Európában, Izraelnek meg semmi.

  Attól hogy én mindig a dalokat értékelem, remélem a színpadkép is jó lesz: 4-6 Ausztrália környéki bennszülött szekszbombát szeretnék látni, bemondóként is 1-et. Ugyanis Európában sose látni négerbarna bőrű, Európai arcú embereket. Persze Ausztráliában is csak fél millióan vannak. Egyébként kiderült hogy jól sejtettem, hogy a tavalyi előadójuk félbennszülött. Remélem az idei daluk jobb lesz.

 • Lorix

  Sztem igy mint a 60. Euroviziora jol tettek h engedtek mert ez is hozza jarul az unnepleshez de ha nyerne is akkor se lenne benne tobbet sztem

 • Doresz

  Remélem nem kajlaminog kisasszonyt küldik 🙂

 • B.Botond

  Nekem ez rendben van.Ausztrália tele van európaival,miért ne…amúgy ha földrajzilag nézzük akkor Azerbajdzsán,Grúzia,Izrael,Örményország sincs Európában…szóval.Örőlök nekik és hajrá.Go go Ausztrália

 • peetee

  Sok más nemzet is lelkes Eurovízió-néző, ők miért nem indulnak?
  Ausztrália nagyon-nagyon-nagyon sokat perkálhatott ezért és ez nem tetszik. Mintha kiárusítottak volna valami fontosat, értékeset.

  Gáz vagyok? 🙂

 • Spiro

  Dehogy vagy gáz, ámbár kicsit kocka és túlszolizot a fejed, de cool a napszemüveg

 • Emdogh

  Én örülök. 60. verseny, kell a kuriózum. És igen, hosszú a közvetítés, de ott 2 óra alatt akár 18 dal is lemegy, a királyi televízió „Ki lesz Rákay Úr kedvence a színpadon?” c. zenés vigadója ennyi idő alatt viszont 10 dalt és 15 műsorgyártási bakit képes mindössze produkálni…!

 • Emil

  Egyszer elmehet, mert a 60.verseny meg 30 évnyi közvetítés ez megérdemli, de csak egyszer. Nem szeretném jövőre is látni ket, nem európaiak nincs ott keresni valójuk. Remélem nem nyernek, hogy ne kelljen jönniük jövőére. Meg sokan mondjátok, hogy Grúzia, Azerb. Örm. se európai, de legalább egy köpésre vannak nem a világ másik részén.

  • Pitbull

   Jókorát kell azért köpni Bakuig…

   Amúgy valaki világosítson már föl, hogy mi olyan nagy szám a 60. ESC-ben? A 60 az egy olyan igazán jubileumi szám? OK, a 25. az negyedszázad, az 50. fél évszázad, de a 60.? 0,6 évszázad? WTF?

   • Gergő

    Semmiben sem különb a 40-nél vagy a 30-nál, szerintem. Úgy vélem az 50. ESC-nél akarják valahogy nagyobb jubileummá tenni a 60.-at, csak sajnos eddig a dalok tekintetében 2005 jobban viszi a prímát mint az idei év. Ezért gondolom, hogy az EBU + az ORF ilyen mentő intézkedéseket hoz létre, mint Ausztrália gyors debütáltatása, meg gondolom nagyobb show lesz majd Bécsben, mint Kijevben volt,stb…

   • gyokub

    A 60. évfordulót gyémántjubileumnak is hívják. 🙂

  • betoven

   Véleményem szerint, ha valamilyen verseny európai verseny (pl, úgy kezdődik a verseny hirdetése/megnevezése, hogy Európai XY), akkor joggal feltételezhető, hogy csak az európai országok számára nyitott a verseny, és joggal bízhat abban a versenyző, hogy ő egy európai megmérettetésre nevezett be, nem pedig egy világversenyre/világbajnokságra.

   Úgy látszik tisztázni kellene, hogy mi nevezhető európainak? Meddig tart Európa „határa”? Tételezzük fel, nézi egy kisiskolás is az Eurovíziót, és látja Izrael, Ausztráliát versenyzőként egy európai versenyen – aztán földrajzból meg egyesre felel, ha épp európai országokként sorolja be őket. Roppant befogadó ember vagyok, de, ha európai a verseny, akkor maradjon már meg Európának.

   Amúgy a 60. számnak semmi jelentősége nincs azon kívül, hogy szép kerek szám.

 • gaboca701

  Én meg lesz….om, hogy egy ország hol helyezkedik el a térképen.
  Én minél több jó dalt szeretnék hallgatni, és minél izgalmasabb versenyt látni 🙂

 • Hegedüs Zoltán

  A problémák egy névváltozással megoldhatók: engedjük be a többit is (Új-Zéland, Pápua) és nevezzük el például Ausztralo-Eurovíziónak. Mégjobb ha beengedünk mindenkit, és mondjuk EarthVision lesz. Tényleg hülyén hangzana hogy Ausztália nyerte az Eurovíziót.

  Sokszor említitek a kaukázusi országokat. Valaki szakértő mondja már meg, hol is vannak, ugyanis mivel Európa határán vannak, úgy tűnik hogy egy részük Európában van, a többi részük meg Ázsiában.

  Ha több dolgot írok egy hozzászólásban, és valaki azt írja az nem tetszik neki, az adja már meg azt is hogy melyek nem tetszenek neki a több dolog közül. Várom Pitbull válaszát is. Köszi.

  • Emil

   Nem tudom, hogy ti hogy tanultátok, de mi az iskolában úgy tanultuk, hogy a Kaukázus Európa délkeleti határa, úgy hogy azzal nincs semmi baj, hogy az euróvízión vannak. És a Wikipedia nagyon szépen felsorolja, hogy mely állam hová tartozik, valamint megjegyzi, hogy egyes részeik európához tartoznak, vagy szokás őket európai államnak is nevezni. Ha meg Izraelt és Marokkót vesszük, akkor ott meg vegyük figyelembe, hogy a Földközi tenger körül lévő országok, európához közel, nem pedig egy kontitnsel túl lévő országokról van szó mint jelenesetben Ausztráliáról. Ezért is lehettek egy könnyen EBU tagok, és Ausztrália pedig nem.A számnak pedig nincs jelentősége, csak most ORF és az EBU fújja fel az egészet. Ha meg világ versennyé válna az ESC én biztos nem nézném. Mert akkor elveszítené jellegét, meg akkor a kisebb európai országokat elnyomnák a „nagy” országok, mint Ausztrália, Kína vagy USA. Azért is reménykedem benne, hogy nem Ausztrália, hogy jövőre ne jöjjön. Higgyétek el, nem kell ő nekünk. Inkább invitálják vissza a valódi európai országokat, mint Luxemburg, Szlovákia, Monaco, Ukrajna na meg Törökország, akik valóban oda valók, vagyis az ESC-re. Az lett volna a nagy szám ha ezeket az országokat invitálták volna vissza. Nekem ez a véleményem.

  • Gergő

   Oroszországnak is csak 1/3-a esik Európára, Ciprus is elég vitatott kettéosztottsága miatt…

 • Kristinna

  Oké, most, hogy elmúlt az első sokkhatás, megpróbálom értelmesen megfogalmazni a gondolataimat…
  MIVAAAAAN???
  Na jó. Én abszolút nem értek egyet ezzel az egésszel, még így sem, hogy egyszeri alkalomról beszélünk, és vannak kikötések Ausztrália győzelmének esetére is. Ausztrália NEM Európához tartozik – és itt jegyezhetnénk meg azt, hogy Izrael, Grúzia, Örményország sem. De őket már valahogy megszoktam, nem tehetek róla, én már elfogadtam, hogy ők is rendszeres versenyzői az Eurovíziónak. Persze nagyon szép dolog, hogy már 30 éve közvetítik Ausztráliában is a műsort, meg hogy mennyire imádják, de ez szerintem akkor sem jogosítja fel őket arra, hogy idén versenyzőként képviseltessék magukat. Küldjenek dalt „csak úgy”, szavazási szünetben nagyon szívesen meghallgatom, de nem tartom fair dolognak az aktív, verseny szintű jelenlétüket.
  Ezzel az erővel lassan már Amerikát is bevonhatnánk, mert vannak amerikai ismerőseim – nem, nem kitelepült magyarok… – akik nagyon szeretik az ESC-et, és interneten keresztül már évek óta nyomon követik. Sőt, tudtommal még Dél-Amerikában is vannak nézői a műsornak.
  Nem akarok hisztizni meg károgni, de akkor is eléggé – talán indokolatlanul is nagyon – felment bennem a pumpa.