Naptár

2015. január
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Rövidhírek nyolc országból

Vienna2015_logoTudósító: Ötvös Zoltán
Forrás: eurofire.blog.de

Norvégiában január 21-én mutatják be a Melodi Grand Prix versenyzőit. Az előző évvel ellentétben idén elmaradnak az elődöntők, csak egy döntőt rendeznek március 14-én. Szintén újdonság, hogy hosszú kihagyás után idén újra egy nagy szimfonikus élő zenekar kíséri majd az énekeseket. Norvégia idén ünnepli 30 éves évfordulóját az első eurovíziós győzelmének.



Az izlandi nemzeti televízió bemutatta a soron következő válogatójuk a Söngvakeppni Sjónvarpsins főszereplőit. A 258 beküldött dalból a következő 12-t választották ki:

01. – Regína Ósk – Aldrei of seint 02. – Stefanía Svavarsdóttir – Ást eitt augnablik
03. – Bjarni Lárus Hall – Brotið gler 04. – Sunday – Fjaðrir
05. – Cadem – Fyrir alla 06. – Elín Sif Halldórsdóttir – Í kvöld
07. – Friðrik Dór – Í síðasta skipti 08. – María Ólafsdóttir – Lítil skref
09. – Haukur Heiðar Hauksson – Milljón augnablik 10. – Erna Hrönn Ólafsdóttir – Myrkrið hljótt
11. – Björn og félagar – Piltur og stúlka 12. – Hinemoa – Þú leitar líka að mér

 

A jelöltek két elődöntőben (január 31. és február 7.)  mérkőznek meg a Valentin napi döntőbe jutásért. A legismertebb név talán Regína Ósk lehet a mezőnyből.  Ő az Euroband tagjaként már képviselte az országot Eurovízión 2008-ban.

A dán DR csatorna felhívására összesen 687 pályázat érkezett be. Ezeket meghallgatva és gondosan kiértékelve kiválasztották azt a 10 dalt, amik a Melodi Grand Prix 2015-ös versenyébe jutottak. Január 26-án fogják bejelenteni, hogy ki az a tíz szerencsés, akik a tavalyi Eurovízió házigazdáját képviselhetik majd Bécsben. A dán nemzeti döntő február 7-én kerül megrendezésre.
Az örmény delegáció vezetője Gohar Gasparyan egy ígéretes bejelentést tett: „Egy nagy meglepetéssel készülünk a 2015-ös dalfesztiválra. Nemsokára bővebb információkkal is jelentkezünk majd.” Örményország 2006-os debütálása óta csak egy versenyt hagyott ki (2012), és csak egyszer nem került be a fináléba.  A tavalyi versenyen Aram MP3 a negyedik helyet szerezte meg.
Portugáliában 2015-ben is a Festival da Canção tölti be a nemzeti válogató szerepét. Ezt az RTP nemzeti televízió erősítette meg a portugál fanclubon keresztül. Információk az előadókról vagy akár a dátumról még nem ismertek. Portugália egy év kihagyás után tért vissza 2014-ben a dalfesztiválra, de az elődöntőből nem jutott tovább Suzy.

Finnországban viszont a napokban megismerhettük az UMK 2015-ös mezőnyét. Egy sajtókonferencia keretében jelentette be a YLE csatorna a műsor 18 résztvevőjét.

01. – Angelo de Nile – All for victory 02. – Hans On The Bass – Loveshine
03. – Satin Circus – Crossroads 04. – Siru – Mustelmat
05. – Pertti Kurikan Nimipaivat – Aina mun pitaa 06. – Eeverest – Love it all way
07. – Shava – Ostarilla 08. – Pihka & Myrsky – Sydan ei nuku
09. – Aikuinen – Kyynelten lahti 10. – Opera Skaala – Heart of light
11. – Solju – Hold your colours 12. – Jarjestyshairio – Sarkyneiden sydanten kulmilla
13. – Norlan El Misionario – No voy a llorar por ti 14. – Otto Ivar – Truth or dare
15. – Ida Bois – Kumbuya 16. – Jouni Aslak – Lions and lambs
17. – Vilikasper Kanth – Aanen kantamattomiin 18. – Heidi Pakarinen – Bon voyage

Akiknek telepítve van a Spotify alkalmazása a linkre kattintva meghallgathatják a dalokat: https://open.spotify.com/album/6aTnfPUlQM9AXEemP3wqUp?ref=wp

A grúz dalok is elérhetőek online.
Öten vannak versenyben, közülük utazhat valaki májusban Bécsbe:

  1. Misha Sulukhia One and only
  2. Nina SublatiWarrior
  3. Eter Beriashvili If someone
  4. Niutone Run away
  5. Edward MeisonWe are freeA döntőt január 14-én rendezik.

Moldovában még viszonylag a választási folyamat elején járnak.  A beküldött 68 dalból 49-et kiválasztottak, akik az élő meghallgatáson (január 17.) mutathatják be dalaikat, közülük 24-en jutnak majd be a két elődöntő egyikébe.  A döntő időpontját február 28-ra tűzék ki.
A 49 dal youtubera is feltöltésre került. Az elszántabb rajongók ezen a lejátszási listán hallgathatják meg a dalokat. A listán egy jól ismert csapattal is találkozhatunk, a Sunstroke Project 2010-ben képviselte az országot.

190 hozzászólás Rövidhírek nyolc országból

  • gaboca701

    Úgy látom, nálunk szinte mindenki nekik szurkol / természetesen én is/
    Aztán lehet, hogy koppanunk 🙂
    Volt már erre is példa.

    • Iza

      Nemcsak mi, ahogy elneztem a youtubeon a listakat, szinte kivetel nelkul mindenhol elso volt. Oke hogy ez nem jelent semmit, de na 😀 En bizok az esztekben, tudnak ok jo dalt kuldeni (pl 2009,2012,stb.)

  • gaboca701

    Azért azt ne felejtsük el, hogy a youtube-on szavazok csak egy réteg, nem feltétlenül azonos a széles közönség ízlésével.
    Pl a tavalyi győztes osztrák dal nálunk az előszavazáson be sem került a döntőbe.
    Azért bízzunk az észtekben, jó lenne már egy igazán jó dal is a kiválasztottak között.
    Eddig a legtöbb helyen alaposan mellé nyúltak.

  • StanB

    A Dán mezőny : http://wiwibloggs.com/2015/01/24/denmark-2015-will-acts-take-part-dmgp-2015/74506/
    Köztük egy ismerős névvel 😀 Örülök neki attól függetlenül, hogy a JESC dala koppintás volt 😀 (De jó dal volt :D)

  • Iza

    http://wiwibloggs.com/2015/01/24/lithuania-tadas-juodsnukis-voted-out-from-eurovizijos-2015/74570/

    Igy a nagy Dal orulet kozepere, a tegnapi litvan eredmenyek. Varom mar h felrakjak a videokat, kivancsi vagyok, mi tortenhetett, hogy a nezok igy lehuztak Vaidast.
    Nekem ez az Edgaras meg egy olyan rem ellenszenves ripacs, nagyon nem szeretnem Becsben latni.

    • Levi21

      Már felrakták 1 kivételével, most hallgatom őket. Edgaras az első, amit meghallgattam, hát mit ne mondjak, a dal Vaidastól jobban tetszett.

      • Levi21

        Monika Linkyte pedig a kedvenc dalomat (Skestu) tönkretette azzal, hogy angolra fordította. Így sokkal rosszabb, már még mindig a legjobb dal a mezőnyben. A többieket inkább hagyjuk, egyedül még Mia tetszett.

      • Iza

        Múltkor Vaidasnál hasra voltam esve a This Time-tól, de ha az hasra esés volt, akkor ez nem tudom mi. Árkot ástam és ottmaradtam. Eszméletlen. Nem is értem, mit húztak le rajta, szerintem tökéletes volt. (És feladom az elvemet, miszerint nem leszek elfogult, wáá)
        Edgarasról nem beszélnék, kiráz tőle a hideg ha ránézek is, a többieket most nézem.

      • Iza

        A többiek :
        Monika : imádom a hangját, nekem angolul jobban tetszett a dal, ha minden kötél szakad, akkor menjen.
        Tadas : no, no, no
        Neringa : bizony, tucat
        Mia : nem néztem végig, hihetetlenül untam.
        Liepa : merénylet volt a hallásom ellen az éneklése.
        Jurgis : kb. ugyanaz a véleményem róla mimt Edgarasról, már múltkor is éreztem rajta, ripacs.

        Ritkán kapok hisztériás rohamot, de ha nem Vaidas megy, én ölni fogok. Most meg asszem kiállok a hóba, hogy lehűtsem magam és az indulataimat 😀

      • Iza

        Liepához még annyit, hogy ne csk fikázzak, ebben a feldolgozásban sokkal jobban tetszett a dal, mint multhéten Jurgistól.

    • StanB

      Köszi Levi, hogy írtad, mert elfelejtettem volna, pedig ma már kerestem a dalokat 😀 Rövid véleményem :

      Edgaras: Szörnyű, irritált a hangja, egyáltalán nem illett a dalhoz, Vaidas fényévekkel jobb volt.
      Tadas: Nem volt azért annyira rossz…
      Liepa: Még tetszene is, de a magas hangok nem valami jól sikerültek :S
      Mia: Hát kicsit semmilyen volt.
      Vaidas: Sokkal szimpatikusabb volt mint Edgaras előadásában, Vaidashoz nem passzol annyira ez a dal, de szerintem a két előadásból a középút lenne a jó választás Litvániának 😀
      Monika: Sose szoktam ilyeneket kiemelne, de gyönyörű volt. A dal litvánul sokkal jobb lehetett volna, de szerintem úgy is hallani fogjuk tőle 😀 Hangilag is nagyon ott volt, továbbra is Hajrá Monika 😀
      Jurgis: Nagyon nem…
      Neringa: Jó-jó de kicsit tucat

  • gaboca701

    Hol tudjátok megnézni a tegnapi litván dalokat?

  • StanB

    http://esctips.com/2015/01/24/denmark-full-list-of-artists-song-published/#
    Itt hallgathatók meg a dán dalok (teljes hosszukban), és meg kell hagynom, hogy eléggé csalódott vagyok. Jók a dalok, de semmi egyedit vagy formabontót nem találtam bennünk, úgy fest idén nem a DMGP lesz a kedvenc NF-em 🙁 Egyetlen dal volt ami első hallásra nagyon megtetszett : Sara Sukurani – Love Me, Love Me, csak ezzel egyetlen probléma van, hogy Arash az egyik zeneszerző és elég erősen visszaüt az Always, és a Temptation hangzásvilága, de pont ez a dal erőssége is. Ebben a mezőnyben a második értékelhető dal a : Summer without you, de ez sem világszenzáció..

    Nem tudom, hogy velem van baj az utóbbi időben vagy mi, de egyre kevesebb az olyan dal ami első hallásra szerelem, és mintha a mezőnyök is gyengébbek lennének, mint az utóbbi néhány évben :S

    Meghallgattam a lett dalok egy részét is és egyetlen dal volt ami tetszett : The Stone – Free Your Mind, csak ezzel is baj van, mert koppintás az egész dal (https://www.youtube.com/watch?v=dOt6zVvs1qI)

    • Iza

      Nem Veled van a baj, en is hasonlokepp erzek.:( A Balti országok mezőnyéből kivétel nélkül van olyan dal és/vagy előadó akit nagyon szeretnék Bécsben látni, de a többi (izlandi, moldáv, finn, a dánt még nem hallgattam meg) nem igazán nyűgözött le. Mondjuk azok az országok, akiktől én mindig sokat várok -Görögország, Azerbajdzsán, Oroszország, Örményország, stb.- még titkolóznak, szóval én kivárom a végét, szerintem lesznek még gyöngyszemek :))

    • zsomb1ka

      En beleszerettem a dan mezonybe is. 2 dalt rongyosra hallgattam a mai nap az egyik az Cecillie Alexandra- Hotel A a masik pedig a fent emlitett Sara Sukurani- Love me, love me. Egyszeruen imadom oket. A skandinavok iden is ki tesznek magukert. Szerintem nagyon jo dalok talalhatok a mezonyben (csak tudjanak jol valasztani ezekutan…).

  • gaboca701

    Meghallgattam a dán dalokat.
    Nem rosszak, de olyan nagyon kiemelkedőek sincsenek.
    Ami első hallásra legjobban tetszett:
    World of Girls:Summer Without You

  • gaboca701

    Nem tud valaki valamit a lettek maradék 8 daláról.
    Már több, mint 1 hete csak 12 dal található a youtube-on.

  • StanB

    http://en.wikipedia.org/wiki/Lithuania_in_the_Eurovision_Song_Contest_2015#endnote_a
    Végre rájöttek, hogy duettben is lehetne próbálkozni…. Csak sajnos a duettel nem vagyok kibékülve 😀 Minden vágyan egy Vaidas-Monika duó *.*