Eurovízió 2015: Magyar közvetítés a Duna TV-n!

MTVA_logo_2012Tudósító: Klész Imre
Forrás: MTVA – old.eschungary.hu

Oslo az Eurovízió magyar mumusa: sem az 1996-os, sem a 2010-es oslói Eurovízióra nem sikerült dalt küldenünk. 1996-ban Delhusa Gjon dala egy előselejtezőben kiesett, 2010-ben pedig magyar induló nélkül a Duna TV közvetítette az eseményt. Az MTVA átalakításokat végez a televíziós csatornáinak tartalmában. Idén március 15-től az M1-ből hírcsatorna lesz, a szórakoztató műsorok a Duna TV-re kerülnek, így a magyar Eurovíziós selejtező, vagyis A Dal 2015 még az m1-en lesz látható, míg a magyar válogató győztesének bécsi szereplését 5 év után ismét a Duna TV közvetíti – az MTVA sajtóközleményének alapján.

Egyébként az M2 esténként Petőfi TV lesz, az M4 sportcsatorna pedig júliusban indul.

Comments

13 hozzászólás a(z) “Eurovízió 2015: Magyar közvetítés a Duna TV-n!” bejegyzéshez

 1. Zso avatar
  Zso

  Nem tudom, hogy Ti hogy vagytok vele, de én szeretném újranézni az Eurovíziós Dalfesztivál utóbbi 20 évének nemzetközi döntőit.
  Remélem a Petőfi tv gondol erre és megismétli, hamár fiataloknak szóló zenét is sugárzó csatorna lesz.

  1. Orsolya333 avatar
   Orsolya333

   Igen, én is így vagyok vele.
   Nem értem hogy az Euróvíziót mért csak három napig adják.
   Annyi ismétlés van a tv-csatornákon, egyszer legalább ezt is megismételhetnék.

  2. schanc avatar
   schanc

   Szerintem ez sajnos nem nagyon esélyes. Tippem szerint ami Eurovíziót nem közvetített a magyar tévé, az meg sincs a csatornának archívumban sem. És – egy kivétellel – sosem közvetített, amikor nem voltunk ott.

   1. Dani avatar
    Dani

    Az angol Wiki szerint Magyarországon ezeket az éveket közvetítették: 1966, 1969, 1993, 1996, 2010. Szóval ezek biztos megvannak valahol az archívumban.

   2. Zso avatar
    Zso

    Nekem már az is elég lenne, ha azokat közvetítenék, ahol ott voltunk. Archívumban biztosan megvan, hiszen mindenről van felvétel.
    De ha más nem, akkor legalább a nagy visszatéréstől.
    Lehet írni kellene az MTVA közönségszolgálatának, hogy ismételjék meg.

   3. Levi21 avatar
    Levi21

    Én továbbolvastam, és valami olyasmit értettem, hogy fizetni kell érte, és akkor meg lehet nézni.

   4. Klész Imre avatar

    A hatvanas hetvenes években tuti volt közvetítés magyar televízióban. Egyszer már úgy emlékszem, Robekkel utána jártunk ennek. Épp a múltkor láttam valami magyar táncdalfesztiválos archív felvételt, és a sztárvendég az aktuális Eurovízió győztes volt, Gigliola Cinquetti.

 2. Robe76 avatar
  Robe76

  Idáig mindig azt kommunikálták, hogy csak olyan csatorna vehet részt teljes értékűen, amelyik tagja az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének. 2010-ben a Duna Tv csak közvetített, magyar induló nélkül, ekkor még nem is volt EBU-tag.
  Nem követtem az utóbbi évek magyar médiafejleményeit, de a Duna Tv időközben megkapta a tagságot, vagy azáltal, hogy beolvasztották a MTVA-ba maga is teljes körű EBU tag lett?
  Nekem végül is mindegy melyik csatorna közvetít, csak ne legyenek belőle jogi problémák vagy eltiltások.

  1. Dani avatar
   Dani

   A második verzió van, tehát beolvadt az MTVA-ba, és így lett EBU-tag. Nem kell aggódnod, nem lesz belőle gond. 🙂

   1. Klész Imre avatar

    Az MTVA azt hiszem tavaly lett teljes jogú EBU tag. Így az összes tagintézménye az lett.

 3. falcon avatar
  falcon

  Pár éve megpróbáltam összevadászni mikor közvetítette a magyar tévé a dalversenyt abban az időben, amikor még intervízió tagok voltunk. A közvetítésekben elhangzott bemondások alapján 1965-1969 között volt ilyen, a hazai táncdalfesztiválok idején. Ezek valószínűleg elszálltak az éterben, felvétel nem készült. Videó linkek az akkori bejegyzésben itt.

  Ezekben az években volt szokás a fesztiválok gáláin, hogy meghívott külföldi előadók elénekelték a nyertes számokat, pl. 1967-ben Gigliola Cinquetti a Rövid az élet-et olasz fordításban. De pl. múltkor láttam, hogy a Metronóm ’77-ben a Brotherhood of Man volt a „sztárvendég”.

  Ami az ismétléseket illeti, amikor még a teljes szabályzat elérhető volt, mintha az szerepelt volna benne, hogy a verseny utáni 1-2 hétig ismételhető, majd ezután csak részletek – mármint ingyen. A teljes adások ismétlése egyébként valószínűleg a szerzői jogok miatt lehet problémás, ha a szándék meg is lenne. Amióta „standardizálva” lett a verseny (egységes logo, központi szavazatszámlálás, stb.) az EBU már kiköti, hogy rendelkezhessen a részt vevő dalokkal, így ezeknél az éveknél az EBU-val kéne egyeztetni/fizetni nekik. A korábbi évek zavarosabbak lehetnek. Pl. még 1999-ben sem sikerült teljes hivatalos CD-t kiadni ilyen jogi okok miatt.

 4. Emil avatar
  Emil

  A Duna TV is közvetít HD-ben? Mert az M1 HD-ben sugározta az előbbi éveket, remélem, hogy HD-ban fogja nyomni a Duna, mert ha nem, akkor ez vissza esés nem pedig előre lépés. Egyébként én egészen 1980-tól vissza néztem a dalversenyt, persze nem magyar kommenttel, de úgy is jó volt, a lényeg a műsoron volt.

 5. Kristinna avatar
  Kristinna

  Nekem őszintén szólva tök mindegy, hogy melyik csatorna fogja közvetíteni, 2010-ben is jó volt a Dunán nézni, most sem fog zavarni. A lényeg, hogy meg tudjam nézni…