Eurovízió 2015: Kedvez a sorsolás Magyarországnak

hunga_2015_drawTudósító: Klész Imre
Forrás: Eurovision.tv

Az eddigi statisztikák alapján a verseny második felében szereplő produkciókra nagyobb kedvvel szavaz a közönség és a zsűri is. Magyarországot az első elődöntő második felébe sorsolták. A pontos rajtsorrendet március közepén, körülbelül két hónappal az éles verseny előtt fogják meghatározni. Az első elődöntőben 16 ország vesz részt, köztük Finnország, Románia és Szerbia.


Ma kora délután találkozott az előző és az aktuális Eurovíziónak helyet adó város polgármestere, hogy Koppenhága első embere továbbadja a bécsi városvezetőnek az Eurovízió kulcsát. Emellett már most meghatározták azt is, hogy melyik ország mikor fog fellépni nagyjából. Így könnyebbség lesz a delegációknak meghatározni a kiutazásuk idejét.

mezőny

Első elődöntő

A műsor első felében szereplő országok:

Görögország
Macedónia
Észtország
Hollandia
Moldova
Finnország
Belgium
Örményország

A műsor második felében szereplő országok:

Szerbia
Dánia
Fehéroroszország
Románia
Oroszország
Albánia
Grúzia
MAGYARORSZÁG

Második elődöntő

A műsor első felében szereplő országok:

Norvégia
Írország
Csehország
Litvánia
San Marino
Málta
Portugália
Montenegró

A műsor második felében szereplő országok:

Svájc
Azerbajdzsán
Szlovénia
Lettország
Lengyelország
Izland
Izrael
Ciprus
Svédország

big5esc15draw

Az automatikus döntős országok szavazási részvétele

az első elődöntőben:

Spanyolország
Ausztria
Franciaország

a második elődöntőben
Németország (Az ARD közmédia kérésére)
Olaszország
Nagy-Britannia

77 Comments

Hú, de megkönnyebbültem, látva hogy keddre sorsoltak.
Nem tudom ki hogy volt vele, de nekem tetszett a tavalyi sorrend, az hogy Magyarország utolsóként lépett fel, így kevesebb az esélye annak hogy a műsor végére elfelejtenek szavazni ránk. (Igaz, így az egész show nagyon stresszes volt nekem, végig izgultam…)

Így bejutni sem lesz könnyű a döntőbe. Görögök, Dánok, Hollandok, Finnek, Románok, Moldávok, Szerbek, Grúzok, Örmények, Oroszok, Fehéroroszok rendszerint jól szerepelnek a selejtezőkben. És akkor még ott vagyunk mi, Macedónok, Észtek, Belgák, Albánok.

Hát, szerintem jobb lett volna az a másik elődöntő. Kell találnunk egy jó dalt!

Nekem a második elődöntő lett volna a kedvező, nem ez. Görögország, Macedónia, Moldova, Örményország, Románia és Fehéroroszország… Szerbia, Oroszország. Mitől olyan jó ez nekünk?????

Attól, hogy egyáltalán nem biztos, hogy Oroszországon, Görögországon és Románián kívül az általad említett országok továbbjutnak.

Wow, micsoda álomszerű elődöntő lenne, ha az örményektől menne a SOAD, tőlünk meg Leanderék. 😀 Metálvízióó (Y)

Valahol olvastam, hogy az örmények nagy dobásra készülnek és nem tudok amúgy tényleg másra gondolni, mint a Systemre. 🙂

Én az örményektől egy visszatérő női előadót várok, leginkább Eva Rivast, se felőlem Sirusho is jöhet :))

Ha jól tudom, Ő már 2012-ben is vissza akart térni, csak ugye akkor nem indultak a versenyen, mostanság meg bizos népszerű téma lehet Örményországban (nemrég ért véget náluk a Voice valahanyadik évada, amiben Eva mentor volt) szóval én ezért bízok benne hogy őt küldik 🙂

Én nem hiszem, hogy nagy dobás alatt őket értenék, szerintem is visszatérő előadó lesz. (És bár Inga és Anush lennének azok, de erre nem látok sok esélyt.)

Egy jó dal kell és kész. Onnantól kezdve minden más már csak mellékes adalék lehet a helyezéshez. Azt mondjuk szinte már most 100%-ra vehetjük, hogy az ORF nem lesz olyan kegyes a magyar dalhoz majd, mint a DR volt, hogy utolsó helyre tegyék a rajtsorrendben.

Na ja, kedvez a sorsolás nekünk, de másoknak is.
Görögország most Ciprus nélkül maradt ugyan, de ők produkciótól függetlenül úgyis továbbjutnak. (Inkább Ciprus továbbjutásával lehetnek így gondok, de még nem ismerjük a dalt.)
Hollandia-Belgium és Dánia egymásra szavazási szempontból nem sok vizet zavar. Van két párosunk, akik esetleg felpontozzák egymást, Szerbia és Macedónia (de abból a térségből mindig van két egymásnak magas pontot adó ország az adott elődöntőben, úgyhogy ez nem meglepetés), valamint Észtország és Finnország. És itt van még a Grúzia-Örményország-Oroszország-Fehéroroszország négyes, na ők dobálni fogják egymásra a magas pontszámokat, és a Moldova-Románia párost sem sikerült szétszedni, ráadásul Spanyolország is a mi elődöntőnkben szavaz.
Egy biztos továbbjutónk már van (Oroszország), és Görögország és Románia is döntőesélyes, a többit meg majd meglátjuk.

Akik biztosan/legnagyobb valószínűséggel egymásnak adják a 12 pontjukat/magas pontokat adnak egymásnak:

Belgium-Hollandia, ide még Dánia is társulhat
Észtország-Finnország
Moldova-Románia
Albánia-Macedónia, illetve Albánia-Görögország
Szerbia-Macedónia
Örményország-Grúzia-Fehéroroszország-Oroszország-féle négyesfogat, ahová még Észtország is társulhat

Franciaország is valószínűleg szavazni fog Belgiumra, emellett Spanyolország is szavazni fog Romániára, Ausztria pedig Szerbiára.

Ez pedig, hogy 4 induló szomszédunkból 3 szavazhat ránk, főleg Románia és Szerbia, ahol azért jelentős a magyar ajkúak száma, nagyon jól jött most.

Ja, és szerintem a biztos döntősök: Görögország, Hollandia, Moldova, Örményország, Dánia, Grúzia, Oroszország, Románia, Szerbia…mondjuk ez kemény lenne, mert ez így már alapból 9 ország.

Ha az észtek kiküldik Elináékat, szerintem nekik nem kérdés a döntő, a grúz dalt nem érzem annak, én még mindig egy Tick-tock koppintásnak érzem, és a mezőnyüket látva, nem lennék meglepve, ha a dánok is az elődöntőben maradnának. Meg én Hollandiát se vinném, de ez már csak szubjektív vélemény 🙂

Hollandia a sok keleti-európai ország miatt tuti elődöntőben marad, ők nem szeretik a “wájájájzós” dalokat, nagyon nem… 🙂

Attól, hogy országokat tekintve erős az első elődöntő, nem kell egyből kétségbe esni. Azért mi sem panaszkodhatunk baráti szavazatokban. Ott van Románia, Szerbia és Finnország. Tőlük nagy valószínűséggel érkezik voks. Ha jó produkciót küldünk, ami még bőven nincs veszve, biztos bejutunk. Na, a tavalyi elődöntőre el lehetett mondani, hogy kedvezőtlen volt nekünk, mégis bezsebeltünk egy bronzérmet. 🙂

Amúgy fb-csoportokban az albánok panaszkodnak most, hogy rájuk senki sem fog szavazni, és márpedig nem lehet döntőbe jutni barátok nélkül (dehogynem). Nem tudom miért, de nekik az a meggyőződésük, hogy Albániát senki sem szereti, és a jó dalaikat is lehúzzák mert ők indítják. (??)

A dánokat meg is tudom érteni, igazán nem nagy durranás az idei mezőnyük. Sara dala tetszik, de Arashtól gyenge szerintem, a többi elég semmilyen.

Macedónia lakosságának 15%-a albán nemzetiségű. Onnan sok pontot kaphatnak az albánok. Görögországban is elég sok albán él, onnan is kaphatnak pontot, akkor is, ha csak a szimpátia miatt adnak és nem a dal miatt. Szimpátia szavazások még: Finnek az észteknek, észtek a finneknek adják majd a 12 pontot. Az oroszok és fehéroroszok oda-vissza 12 pont. Románia – Moldova oda-vissza 12 pont. A belgák a hollandoknak 12 pont tuti, valamint az örményeknek. Hollandok is adnak valamennyit a belgáknak, dánoknak. Szerbektől a macedón dalra, ha délszlávul énekli megy a 12 pont és viszont. Az örmények és grúzok egymásra szavaznak, de a szovjet utódállamoknak is jut bőven pont egymás között. A dánok a finnektől és az észtektől, mint északi ország kaphatnak sok pontot és viszont. Magyarország egy jó dalban bízhat, valamint az erdélyi és délvidéki magyarokban, a finnekben. Az észtekben kevésbé, mert a lakosság fele orosz. A “nagy” országok közül a spanyolok román és moldovai dalra, a franciák a román, moldovai és az örmény dalra szavazhatnak. Az osztrákok pedig Mujahid Zolira. 🙂 Az albánok és magyarok pedig egy nekik tetsző dalra.
Szerintem nagyon jó dalt kellene küldenünk, amit jól előadunk. Nem lesz könnyű. Ha nem jutunk be a döntőbe, akkor a Dal című műsortól elbúcsúzhatunk. 🙂

Akkor majd én lógok ki a sorból: ha már Rákay jól elintézi magának, hogy gyakorlatilga ő döntse el, ki képviseljen minket, akkor döntsön jól, és akkor teljesen mindegy lesz, hogy felejtenek el vagy emlékeznek minket/ránk… 😀

Én inkább azt számolom ilyenkor hogy az előző évek alapján ki nem szokott beférni a döntőbe,valamint van a mi elődöntőnkben is egy pár már ismert szám(5).Ezek közül csak a holland dalt érzem továbbjutónak,a többit nem vinném döntőbe persze ez csak szubjektív a részemről.Tehát melyik 6 ország az amelyik mögénk kerülhet? Persze ez nagyban függ attól is hogy mi kit küldünk.Remélhetőleg a legjobb dalt.

jajj de nagyon nem izgat, hogy ki kinek dobálgatja a 12 pontot…
A döntőhöz már az is bőven elég ha minden ország 6-7-8 pontokat ad. a 12-t meg dobálhatják egymásra a barátok, sokat nem érnek vele, ha más meg semmit nem ad neki.

A második elődöntő nagyon szimpatikusra sikeredett, megannyi eddig/mostanság kevésbé jól teljesítő országgal, így: Csehország, Litvánia, San Marino, Portugália, Montenegró, Svájc, Szlovénia, Lettország, Izrael, Lengyelország, Ciprus. Micsoda lehetőség a dicsfényre. 🙂

Az első elődöntő magáért beszél, csupa-csupa nagy név. Ráadásul kelet erősen jelen van. Remélem tartjuk az előző évek lelkesedését, és sikerül egy döntős dalt választani idén is. 😀

Tegnap meghallgattam az eddigi kiválogatott dalokat és azt kell, hogy mondjam, hogy 4-nek van esélye a döntőre: Albánia, Málta, Hollandia, Grúzia. Macedónia unalmas, a fehérorosz dal pedig egyenesen irritáló, szerintem 30 másodperc után kapcsoltam el, mert Uzari magasabb hangjaitól konkrétan rosszul lettem (utólag visszagondolva, ezt utáltam a nemzetin is).
A grúz dal viszont meglepett, ha egy jó színpadképet és előadást kap a dal (értsd. nem egy helyben áll 3 percig Nina) akkor ez akár még igen jól is elsülhet.
Arra meg, hogy mely országok jutnak biztosan döntőbe csak annyit, hogy értek már minket meglepetések: svédek kiesése 2010-ben, vagy az örmények és törökök buktája 2011-ben. Nincs garancia a döntőre.

Hát jobban össze sem dobhatták volna az első elődöntőt, már csak Ukrajna hiányzik 😀 Az biztos, hogy lesz szomszédos szavazás. De nézzétek a jó oldalt ami Magyarország javára válhat: ott van a testvér Finnország, Románia ahonnan az erdélyiek szavazhatnak, Szerbia, a vajdasági magyarok. Szavazhat még Oroszország, kedvelik a magyarokat. Ha meg jó dalt választotok, akkor még szavazhat a többi is, például Grúzia vagy akár a Dánok. Nem vagytok rosszabb helyzetben mint az mások. Ja és még Ausztriát nem is említettem, a sógor 🙂 Egyébként Moldova tavaly nem jutott döntőbe hiába ott volt a volt SZU, meg Románia.:D

Románia tavaly nem tudott segíteni szomszédjának, mert Moldova az 1. ED.-ben ,míg Románia a 2. ED.-ben volt 🙂

Amit nagyon sajnálok, hogy Ukrajna ez évben nem vesz részt, ami azt jelenti, hogy nem tudok majd szavazni, mert itt élek. 🙁 Úgy tűnik ez éven csak nézője leszek a dalversenynek. Majd szurkolok minden jó dalnak. Eddig még nem hallgattam meg egy dalt sem, majd akkor amikor mind meg lesz, és majd akkor állítok fel TOP listát.

Akiket én döntő esélyesnek ítélek: Görögország, Észtország (3 évente mindig nagyon jó dalokat küldenek – 2009,2012 és idén is??? 🙂 ), Moldova, Románia, Szerbia, Oroszország és Macedónia. A többieket nem merem biztos továbbjutónak mondani. Sokakban felmerülhet, hogy Macedónia miért is??? Szinte minden (közép-)kelet-európai országtól fog kapni pontot, le merem fogadni… Simán tovább fog jutni egy elődöntős 7.-8. helyen 🙂

Nem érzem,hogy döntős lenne a holland és az albán dal. Valahogy belgáktól sem számítok majd nagy durranásra.

Szánalmas, hogy egyáltalán foglalkozni kell a “baráti szavazatok” kérdéskörével! Az a baj, hogy az idei 30 dalból még a legjobb is gyengébb a tavalyi mezőny negyedénél. Nagyon-nagyon necces lesz a döntőbe jutás, szerintem. 🙁

Valóban, az lesz. De ha azt vesszük, hogy Magyarország az elmúlt 4 évben elég jól teljesített, sőt, eddig bejutott a döntőbe. Engem is bosszant a baráti szavazás meg a szomszédom. Nemrég a 2007-es versenyt nétem vissza, hát az a legnagyobb példa, hogy mit jelent amikor a keleti országok döntőbe jutnak, vagy egy elődöntőbe kerülnek. Szinte tudni való volt, hogy amikor jelentkezett egy volt jugoszláv vagy SZU ország, hogy 7,8,10 és 12 pont kié lesz. Azért is örültem tavaly, hogy csak 3 volt YU vett részt. Na az idén egyel több.

Pitbull! Hasonló véleménnyel vagyok én is, mint te. Idén nehéz lesz döntőbe jutni, nem tudom, hogy sikerül-e kiválasztani egy olyan dalt, ami kimagaslik. Szerintem épphogy bejutunk, vagy épphogy nem. De még nem ismerjük az összes versenydalt,szóval bármi lehet.

Egyetértek a Gergővel, tényleg minden éven szinte egy felhozatal, már mint országok. A macedón mert macedón nyelvű meg tipikus balkán zene, amit kedvelnek az európaiak, tavaly is ilyen volt Montenegró és nem is kellett neki, hogy vele legyenek a balkáni országok az elődöntőbe, úgy is bejutott, mert jó balkáni zene volt. Így itt pedig Macedóniának meg meg van minden esélye: balkáni dal, szerbia, a szintén balkáni albánia meg még 2 szláv ország, akik megértik majd ha macedónul fog énekelni. Meg hát már rájuk is férne egy döntő az elmúlt 2 év után.

Hát bocs, de személy szerint nem sok esélyt adok annak, hogy ebből a körből mi – figyelembe véve a körbeszavazásokat – bejutunk a döntőbe… Talán egy cukimuki fijjjjjjjjjjjjucsapat:-) A dal lehet nagyon szar:-)

Spoonnal kizárt a döntőbe jutás, arra dalra ha külföldi állampolgár lennék se szavaznék 🙂

Olyan furcsa, hogy külön kiemelték, Magyarország-Finnország 12 pontját, mintha legalább 10 éve egymásnak adná a két ország a 12 pontot 😀 Fura ilyet látni 😀

Hát ja… A finnek által nekünk adott 12 pont hol van arányban azzal, amit mi adtunk nekik? Sehol…Legalábbis emlékeimben…

Hát amit az esctoday végzet felmérést abban van valami igaz, szinte minden évben úgy van, főleg Oroszország, Belarusz stb. De a lényeg az, hogy Magyarországot a 8. helyre rakta, ami döntőt jelent. Már mint, hogy mennyi valós ezekből az esélylatolgatásokban, azt nem tudom, így hogy még a dalok sincsenek meg. Még annyit, az esély latolgatással kapcsolatban, amit sokszor megemlítek, hogy 2011-ben is Wolf Katit az 1-5 helyezésekre rakták, de nem jött be, valamint, hogy 2012-ben Bulgáriát is a döntőbe várták és nem jött be. Meg-amit már előttem megemlítettek többen is-, hogy 2011-ben Törökország és Örményország sem jutott döntőbe, ahhoz képest hogy mennyire odavárták, főleg a Törököket. Szóval eddig még nekem minden évben okozott meglepetést az ESC.

De még mennyire, hogy a top10-be várták, először nem rajongtam a dalért, de amikor meghallottam Mei-t élőben elállt a szavam annyira brutálisan jó volt, a színpadképen lehetett volna valamit változtatni, de nem hittem el, hogy nem jutott döntőbe. Csak mellékesen az OGAR szavazáson 3. lett, amit bőven megérdemelt, de hasonló cipőben járt Molly is 🙁

Felőlem Mei első is lehetett volna .Talán az ő dalát , és a Holland dalt hallgattam meg a legtöbbször.

JA, Izraelért nekem is fájt a szívem tavaly, jó volt a dal a ritmus, meg Mei is 😛 De hát ez van. És igen, tényleg a TOP10-be várták. És tudjátok én azért is nem figyelek ezekre az esélylatolgatásokra, mert például Austriát senki sem várta a TOP10-be, sőt, egészen az elődöntőig nem is sorolták oda, amikor pedig bejutott a döntőbe, onnantól kezdve a fogadó irodák már kezdték felhozni, egészen addig semmi, és a végén még nyert is- most majdnem azt írtam, hogy nyelt, de inkább csak nyelt volna 😀 😛 – hát nem őrület? 😀

Vagy a Hollandok 😀 Mennyire jellegtelen kis dalocska volt a tavalyi és amikor az elődöntőbe előadták , mindenkinek tátva maradt a szája,amit még azóta sem tudok megmagyarázni …Ahogy már megfigyeltem , a Hollandok nem indítanak valami világmegváltó dalokat , de az előadásban van valami varázs,ami az egész produkciót feldobja 🙂

Egyetértek, a Hollandokat sem várták a második helyre, de azért meg kell jegyezni, hogy a végére jól feldobták. Valahogy azt varázst kellene át venni.

Igen, talán tavaly a svédek jó helyezése volt első pillanattól kezdve egyértelmű a fogadóirodáknál, ha jól emlékszem márciustól kezdve a TOP 5-ben volt a svéd dal végig.

Igen ott volt és nagyon sokan győztesnek is várták. A 2013-as győztest találták el pontosan a fogadó irodák, mert kezdettől fogva azt hangoztatták, hogy győzni fog, jó eredmény fog elérni és lám nyert, na de több az amikor tévedtek, mint amikor eltalálták. 😀

Na lássuk csak…sokmindent olvastam tőletek és a következő az én véleményem:
1.NAGYON is kedvező ez az elődöntő nekünk és a sorsolás is.
2.Miért?…A következő országok szavaztak rendesen ránk az utóbbi években és amit én gondolok, hogy jöhet jelentősen pont: 1.SZERBIA- határon túli magyarok
2.ROMÁNIA- határon túli magyarok…azaz én pl.
3.FINNEK- Rendszeresen szavaznak ránk és sok pontot adtak eddig
4.ALBÁNIA- az utóbbi két évben kétszer is kaptunk 8 pontot tőlük…hoppá ugye
5.HOLLANDOK, MAKEDÓNIA- szintén szoktak pontozni minket
6.BELGÁK,DÁNOK,GÖRÖGÖK- szintén kaptunk tőlük jó pontokat igaz nem mindig de jött pont tőlük
Akitől lutri de nem kizárt az OROSZORSZÁG, MOLDOVA, ÉSZTEK és a tavaly jött BELARUS tól is 5 pont.
Biztos nem kapunk az örményektől…mert mi meg állandoan Azerbajdzsánt szavaztuk, ük meg ugye rühellik egymást, ja pl.Kállayt majdnem utolsónak sorolta az örmény zsűri szóvl onnan nem fog pont jönni és a grúzok sem adtak eddig semmit.
A baj csak az hoy nincs jó dalunk idén.Egyet sem szeretek és nem is különleges.Ha bejutunk a döntőbe amire meg van az esélyünk ezzel a háttérrel, akkor is azt gondolom, hogy hátsó részben fogunk végezni akárki megy.

Lépten-nyomon azt olvasom itt a fórumon, hogy idén a nemzeti döntős dalaink gyengék, nincs egy sem ami különleges, necces lesz a döntő stb… Tavalyról ugyan melyik dal volt az, ami olyan naaagyon különleges és húúú de jó volt? Csak azért kérdezem, mert egy ilyen sem jut eszembe… Kállay daláról is csak az elődöntő után kezdtek el pozitív visszajelzések érkezni, előtte nem sok mindenkit izgatott.

Megszólítva érzem magam, ezért leírom, hogy (szerintem) tavaly volt egy nagyon különleges (értsd: az ESC-en ritkaságnak számító stílusú) dal, ami ráadásul jó is volt: Fool Moon – It can’t be over.

Én se tavaly, se idén nem találtam kimagaslóan jó dalt. Engem tavaly egy dal fogott meg igazán első hallgatás után: Joni- Waterfall (élőben viszont nem volt jó). Idén Boggie dala tetszett meg első hallgatás után, és ennyi. Wolf Katié az elején nagyon nem tetszett, de többszöri hallgatás után rájöttem, hogy a dalszövege az erőssége (vétek lenne angolra módosítani), és végül Antal Timi dala, ennyi.

Comments are closed.