Naptár

2015. január
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Blog: A magyar nemzeti döntők fejlődése

Képen: Az 1994-es Nemzeti döntő színpada

Képen: Az 1994-es Nemzeti döntő színpada

Szerző: Klész Imre
Forrás: volt.old.eschungary.hu

A Dal 2015 első elődöntője után a szokásos módon elszabadultak az indulatok. Annak ellenére, hogy mindig lehetne fejleszteni, tökéletesíteni a műsort, pörgessük vissza egy kicsit az idő kerekét, és nézzük meg, hogy honnan indult az egész, és hol vagyunk most. A végére azt akarom kihozni, hogy egész jó dolgunk van Magyarországon eurovíziós viszonylatban, és bátran mondhatom, sok résztvevő ország irigykedhet ránk. Jól van, most nem Svédországra gondolok, hiszen az ottani versenyt körülölelő felhajtást nem lehet felülmúlni, maximum a dalok minőségével, változatosságával. Azért valljuk be, általában nyomasztó svéd fölény szokott lenni a nemzetközi versenyen is, hiszen sok ország a dalaikat svéd bérmunkában viszi a nemzetközi megmérettetésre. De most térjünk vissza Magyarországra.

1994 – A Magyar Televízió Táncdalfesztiválja
Ez volt a 16. zenés fesztivál az 1966-os Táncdalfesztivál óta, ez persze azt jelenti, hogy valamikor 5 évet is kellett várni az újabb eseményre. Az 1994-es fesztivál volt az a verseny, ahol a győztest kiküldték az Eurovízióra, nevezetesen Dublinba. Az akkori eurovíziós trendeknek megfelelően volt nagyzenekar és egy rockzenekar is, minden élőben ment. Bayer Friderika dalát azóta is emlegetik nemzetközi szinten, még mindig ő Magyarország első számú eurovíziós versenyzője. Negyedik hely! Visszatérve a fesztiválra: három elődöntő és egy nagy döntő volt ebben az évben. Az elődöntőkben az összes megyeszékhely és Budapest által delegált, úgynevezett társadalmi zsűri bírálta el a dalokat, így 12 dal jutott tovább a döntőbe. Volt közönségszavazás is, ott elődöntőnként 1-1 dal juthatott tovább, így alakult ki a 15 résztvevős döntő mezőnye. A döntőben egy 16 tagú zsűri értékelt 1-9-ig, kommentár nélkül.

1995 – kijelölt előadó küldése
Az Eurovízió résztvevő országai sokszor alkalmazzák azt a verziót, amikor pénz, paripa és fegyver híján kijelölnek valakit, aki képviseli az országot az Eurovízión. Nem lehet tudni, hogy ilyenkor hány előadót keresett meg az MTV, de ebben az évben Szigeti Csaba dalára esett a választás.

1996-1997 Videóvízió
Ezekben az években nagyon költséghatékony nemzeti döntőt rendeztek. Még ha nem is volt olyan nagyívű, de legalább volt egy kis izgalom. A versenybe válogatott dalok előadóit elvittek budapesti menő diszkóba, és ott vették fel előre a produkciókat. A műsorvezetőt beültették egy kis stúdióba, és élőben felkonferálta a dalokat. 1996-ban Delhusa Gjon dalát hozta ki a zsűri győztesnek, 1997-ben pedig a V.I.P. zenekart. A zsűrizésbe bevittek egy kis eurovíziós hangulatot, mert az MTV akkori regionális stúdióinak kihasználásával körkapcsolásban körbetelefonálták ezeket a helyeket, ahol nagyrészt a regionális stúdió munkatársai vagy barátai szavaztak. Az is érdekesség, hogy szinte minden zsűrinek más és más volt a kedvence. 1997-ben egészen imponáló 12. helyezést értünk el, 1996-ban viszont a nemzetközi versenyre szánt dalokat – a sok jelentkező ország miatt – előzsűrizték, épphogy kiestünk a körből, nem indulhattunk el a versenyen. Illusztrációnak azért is az 1996-os verseny második helyezettjét teszem ki, ez a dal személyes kedvencem volt.

1998 – kijelölt előadó küldése
Ebből az évből nagyon kevés a pontos információ. A volt.old.eschungary.hu-ra a szerkesztés idején ennyi infót sikerült összegyűjteni:

Az elbeszélések szerint a Magyar Televízió rendezett táncdalfesztivált, melyet Zoltán Erika nyert meg. A nemzeti döntő és a nemzetközi verseny között több hónap volt, az énekesnő pedig a verseny napján a közelgő gyermekáldás miatt nem kockáztatta a fellépést a versenyen, így az MTV zsűrije Charlie-t kérte fel Magyarország képviseletére.

A wikipedia szerint 1997 végén született meg a baba, így a kérdéses fesztivál vagy az év elején, vagy az előző évben volt. Mindenesetre valakit gyorsan keríteni kellett, az 1996-os Hajnali szél fuvallatára Charlie Dublinba repült. Ha Dublinban van Eurovízió, oda szokott Magyarország delegálni versenyzőt. A norvég fővárost, Oslo-t pedig valamiét nem szeretjük.

2005 – Magyar Nemzeti Döntő
Viszonylag nagyszabású, az MTV raktáraiból előbányászott színpadi kellékekből összeállított színpaddal 12 résztvevős nemzeti döntőt szervezett az MTV. Persze voltak hibák a szervezéssel, a zsűrinek kellett például összeszámolni a pontszámokat papíron, vagy az adás egyik szerkesztője bekiabálással indíttatta el a zenei alapot, az egyik előadó be volt lázasodva és nehezen tudott énekelni, nem is beszélve arról, hogy egy másik előadó elesett a színpadon. Nagyon változatos volt a zenei kínálat: a power-ballad típusú daloktól kezdve rockballadán át sikerült még egy trance-nótát is becsempészni, végül fölényesen győzött az ethno-pop: a NOX Forogj világ című dala nyert, ezzel Kijevben sikerült ismét megcsípni a 12. helyet. Ez volt az első év, amikor elkezdődött az összeesküvés-elméletek gyártása: már a sarki fűszeres is megmondta, hogy fölösleges versenyt rendezni, úgyis a NOX nyer. Szerintem minden rajongó azt a pillanatot várja, amikor a dal végén egyszer csak felugrasz a fotelből a tévé előtt és elkiáltod magad: Ez az! Én így is tettem, azóta van az ESC Hungary weboldal. Persze akkor még ingyenes tárhelyen nyomtuk. A szabályokat majdnem elfelejtettem: Az első fordulóban csak televoting volt, a 4 legtöbb szavazatot kapott produkció jutott be a második fordulóba. A második fordulóban a zsűri minden dal után pontozott 1-10-ig, így a zsűri döntötte el a győztes kilétét.

2007 – Fonogram
Ebben az évben a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének gálaműsorán jelentették be azt az előadót, akit elindíthatunk az Eurovízión. Négy megasztáros és két rockegyüttes versengett az év felfedezettje címért, amit egy közönségszavazás döntött el. A korabeli hírek alapján 16 szavazat előnnyel nyert Rúzsa Magdi, a Wendigo zenekarral szemben. Magdi csapatának alig két hete volt arra, hogy kiválasszon egy három perces dalt a helsinki Eurovízióra. Az Unsubstantial Blues című dallal végre bekerültünk a top 10-be ismét, 9. helyezést értünk el. Mivel nincs nemzeti döntős felvétel, ezért jöjjenek inkább az öröm megható pillanatai.

2008 – Csináljuk a dalfesztivált
A népszerű Csináljuk a Fesztivált! című showműsor díszleteiben rendezték meg Magyarország nemzeti döntőjét. Egy változatos zenei felhozatalú versenyben nehezen lehetett eldönteni, hogy melyik az igazán kiemelkedő produkció. Ebben az évben a zsűri és a közönség 50-50% arányban döntött a győztesről. Holtverseny alakult ki az első helyen, így végül a közönség akarata érvényesült: Csézy Szívverés című dala nyert, amit lefordítottak angolra, és az akkor már három fordulósra duzzadt nemzetközi verseny második elődöntőjében ragadtunk, a 19. helyen. Bocsásson meg nekem mindenki, hogy illusztrációként ismét a személyes kedvencemet linkelem.

2009 – Ki akar menni?
Nem kis fejfájást okozott az MTV szerkesztőinek az, hogy kit küldjenek az Eurovízióra. Pénz kevés volt, ezért a belső zsűri eldöntötte, hogy a fiatal tehetség, Zentai Márk induljon egy dallal, aminek megvolt a dallama, de a címét kétnaponta változtatták addig-addig, amíg ki nem derült a nemzetközi rajongók segítségével, hogy ez a dal már szerepelt a 2007-es svéd Big Brotherben. Utána megtalálták a Valami Amerika című dal betétdalát, a Magányos csónakot. Telitalálat lett volna a dal, viszont nem volt a dal mögött kellő anyagi potenciállal rendelkező producer, így sem Tompos Kátya, sem Keresztes Ildikó nem vihette magával Moszkvába. Harmadik nekifutásra a 2007-es Csillag Születik középdöntőig eljutó művésze, Ádok Zoli egy kis RTL-es hátszéllel kijuthatott a nemzetközi versenyre. Sajnos ismét a második elődöntőben ragadtunk, a 15. helyen.

2011 – kijelölt előadó küldése
Szó szerinti idézés következik a volt.old.eschungary.hu-ról. Noha az MTV nem írt ki nyilvános pályázatot, a belső zsűri nagyon sok javaslatot kapott arra, hogy ki képviselje Magyarországot a 2011-es düsseldorfi versenyen. A pletykák szerint sokáig olyan dalt favorizált a döntőbizottság, ami ütközött a szabályokkal a dalban található népdalelemek miatt, végül egy internetes közösségi oldal rajongóinak nyomására is az akkoriban véget ért X-Faktor című tehetségkutató verseny szereplői közül arra esett a választás, akinek először jelent meg saját dala. Wolf Kati “Szerelem miért múlsz?” című 4 perces dalához angol szöveget írtak és lerövidítették 3 percesre, így a “What about my dreams?” című dal lett Magyarország képviselője.

Volt egy sajtótájékoztató rendezve ennek alkalmából, interneten is lehetett nézni a bejelentést, de a videót sajnos nem találom. Megtört a jég, Düsseldorfban végre újra a döntőbe kerülhettünk, a 22. helyen végeztünk.

2012-2015 A Dal
Magyarország igaz hogy nem rendez sportcsarnokot megtöltő nemzeti döntőt, amúgy is még most van felfutóban nálunk az Eurovízió, de én úgy látom, A Dal formátumával végre eljutottunk oda, ahová minden rajongó el akart jutni: sok résztvevős nemzeti döntő, szép színpad elődöntők, középdöntők és nagy döntő, valamint egy 24., egy 10. és egy 5. hely, hála a Compact Disconak, ByeAlexnek és Kállay-Saunders Andrásnak. Itt nem igazán tartok elemzést a verseny lebonyolításáról, hiszen jelenleg is fut a verseny, kisebb szabálymódosításokkal. Az egyetlen közös dolog az, hogy a döntő 8-as mezőnyét a zsűri elfelezi, ezek közül a legtöbb közönségszavazattal rendelkező produkció mehet a nemzetközi versenyre.

Megérkeztünk a jelenbe. Én értem azt, hogy sokan azért kritizálják keményen a jelenleg futó versenyt, mert minél tökéletesebb showt akarnak látni. Én nagyon bízom benne, hogy a műsor új készítői jövő szombatra belerázódnak a műsorba, ötletesebbek lesznek a kameraállások és mozgások, és a fellépőknek is lesznek nagyon jó ötletei a színpadra vitellel kapcsolatban. De jelen állás szerint sikeres a formátum, és külföldről is egyre több pozitív visszajelzés érkezik a válogatónkkal kapcsolatban. Én ennek nagyon-nagyon örülök.

És egy kis plusz kérés a rajongók felé, afféle házi feladatként: Szeretnék kérni kommenteket az elmúlt 10 év külföldi nemzeti döntőiről, amiben pocsék színpadok és rossz előadók voltak. Volt egy év Bulgáriában, amikor nagyon sok elődöntőt rendeztek és sok nevetséges előadó volt, remélem hamarosan megtalálom 🙂

37 hozzászólás Blog: A magyar nemzeti döntők fejlődése

 • rocknish

  Nagyon jó írás! A Piszkos tánc és a Magányos csónak nagy fájdalmaim nekem is…

  Pocsék nemzetik? Igazából tavaly volt először, hogy több válogatót is követtem, szóval olyan régre nem tudok visszanyúlni. Ami biztos, hogy a portugál válogató megnézésére pisztollyal sem lehet kényszeríteni.

  És ne feledjük a csodás azeri válogatót, ami számtalan sebből vérzett (kedvencem a táncosfiú, aki a másikról próbálja lelesni a lépéseket :D) https://www.youtube.com/watch?v=M6903UXi288

 • zsomb1ka

  teeeenyleg… portugaliabol nekem a 2011-es nemzeti maradt meg azzal a borzalommal. Szinten 2011 es a macedon maraton. 2012-ben a playback ivi adamou, de nem is lett volna baj, ha nem ennyire feltuno. Jaaaaj a kedvencem:2010 hollandia!!! Mindenfele hulye verzioban meghallgatni azt a borzalmat. Holland nemzetikrol jut eszembe, hogy nekem a 2012-es formatumuk nagyon tetszett. Igaz a vegeredmennyel nem voltam kibekulve, de izlesek es pofonok.

 • Gergő

  Ez nagyon jó cikkre sikeredett 🙂

 • Pitbull

  A Compact Disco nem 19., hanem 24. helyen végzett, a pontjaik száma volt 19.

 • Jaj, 2007 az a csalás. 10 percel a győztes hírdetése előtt is a Wendigo vezetett, de „hirtelen” sok SMS érkezett RM-re és győzött. Ráadásul egy borzalmas dallal vett részt. Inkább a Wendigo ment volna ki. BZ megérdemelte volna, mint, hogy most is mehetne.

 • Mona42209

  Imre, nagyon jó cikk volt. Tényleg Anita és Szekeres Adrienn is kiváló énekesek hova lettek vajon?
  Még sok ilyen cikket, mert bár imádom az ESC-t ezeknek a kutatására már nincs időm.
  Ne tudjátok, hogy a Wendigo milyen számmal indult nem találom!

 • StanB

  Először is, nagyon jó a cikk 😀 Utazás közben nagyon jó volt olvasni 😀 A rémes nemzeti döntők beindították a memóriámat és azt kell mondanom, hogy ebbe a kategóriába nálam fölényesen vezet Fehéroroszország, szinte minden nemzeti döntője 😀
  Nem láttam még igazán rossz színpadot, de a legrosszabb backstage az mindenképpen a 2013-as svájci ( https://www.youtube.com/watch?v=Ynz0a4WBfSY ) 1:44:50-től látható a műremek 🙂

  Legrosszabb nemzeti döntős dalok : Na ez könnyebb lesz 😀
  Daria – Love is my colour
  Winny Puhh – Meiecundimees üks Korsakov läks eile Lätti
  Vitalij Voronko minden mennyiségben 😀
  Switter Boys feat. Kate&Volga Karol – Vechnaya lyubov
  Babsan – Ge mig en spanjor (Ezt elhallgatom, de attól még szörnyű volt)
  Corazon – My Stranger Love

  Szerintem a számtalan unalmas dal mellet ezek voltak a legnagyobb gyöngyszemek 😀 Sajnos nem emlékszem semmi elesésre vagy kínos jelenetre, de az előbb felsorolt dalok előadása már annak számít 😀

 • 2008. október 21. Bulgária, Szófia. https://www.youtube.com/watch?v=K7BYzygldJM
  Én ezzel szoktam riogatni az embereket 🙂 Van egy másik sorstársa is, ami szintén egy beteg produkció, remélem meglesz az is 🙂

  • StanB

   Jelentem mióta meghallgattam sírva nevetek 😀 Ez még Darián is túltesz, a legrosszabb ellenségemnek sem kívánom 😀 Külön kiemelném a közönség reakcióját a dal közben, sőt a végén nem is értem a tapsot 😀 Biztos a végére annyira megtetszett nekik 😀
   Egyénként ez a felvezetés „2008. október 21. Bulgária, Szófia.” Teljesen olyan mintha egy bűntényt vezettél volna fel és mennyire igazad van 😀 Merénylet a hallás ellen 😀

  • Kitty

   Ótejóég! Nem találok szavakat! 🙂

  • Ez… nem tudom, mit mondjak rá. Hihetetlen 😀

  • Pitbull

   Az a népdal jellegű zenei motívum 1:59-től 2:18-ig tök jó volt. A többit inkább nem minősíteném, elég volt, hogy egyszer már kitiltottak az oldalról…

  • fairygirl

   Ez nagyon rossz! 😀 Mint valami béna X-faktoros válogató. 😀 😀 😀

 • Kitty

  Dejó ez a cikk! Jó volt kicsit nosztalgiázni, én 2008-ban találtam rá erre az oldalra és mennyi minden beugrott a cikk kapcsán, a reakciók a versenydalokkal kapcsolatban, hogy akkoriban még milyen kevesen írtak a fórumra, aztán mikor először nem lehetett belépni az oldalra, mert annyira túl volt terhelve…. stb. 🙂

 • Levi21

  Ezen akkor sem fogtok soha túltenni: https://www.youtube.com/watch?v=RPuFC7JurTc

  Szerintem az egész ESC történetében ez a leggyalázatosabb produkció, ami valaha is ki akart jutni a versenyre. És ezt végighallgatva Daria már nem is annyira rossz. 😀

  Mindenesetre ez a bolgár dal is elég szörnyű.

 • János

  Jó tudni a magyar háttérről többet. 🙂 Anita dala meg egyszerűen remek.

  A magányos csónakért azóta is vérzik a szívem. Örülnék neki, ha egyszer sikerülne egy ütős balladával kiállni a versenyre.. 🙂

 • rocknish

  Ha a szörnyű daloknál tartunk, Mr. Cobra megérdemel néhány sort 😀 Nem csak maga a dal és az előadás az érdekes, de érdemes a dal végén a közönség reakcióját is hallgatni, valamint John Cobra igen kifejező testbeszédét figyelni 😀

  https://www.youtube.com/watch?v=vwoejM8X37c

 • skari

  Abszolút nem a nemzeti döntők minőségével van bajom, hanem a kiválasztott es elhangzott dalokkal! Jah es 2015rol beszélek 🙂 van itt olyan, aki a múlt heti elődöntőbol akar csak egy dalt is nyugodt szívvel kimert volna küldeni Bécsbe?! Bocsi, h hangot adtam a felhaborodasomnak, de szerintem tényleg borzalmas volt a múlt szombati felhozatal :s Veraban bíztam, annyira jó énekes es akkor egy ilyen fallal indult….

 • skari

  Dallal, bocsi 🙂

 • Orsolya333

  Milyen jó érzés volt feleleveníteni ezeket a szép emlékeket!

  Ádok Zolival kezdeném.
  Nekem nagyon nem tetszett amit csinált, énekhangja egyáltalán nincs, meg ha jól tudom táncos, nem énekes.
  Amikor ő képviselt minket az Eurovízión, én még elég fiatal voltam, emlékszem, a nagymamámnál néztük a tévében, tehát még az a jó hogy kellemes emlékek kötnek hozzá.

  Wolf Katiról csak annyit, hogy szerintem rossz döntés volt őt küldeni, én nagyon utáltam a produkcióját, meg azt a kék selyem ruhát is amit viselt, számomra minden részlete borzalmas volt, ma már csak nevetek az egészen.

  Compact Disco helyett én Caramelt, vagy Fábián Julit küldtem volna abban az évben, amúgy sokszori hallgatás után annyira nem rossz a dal, de elsőre olyan semmit mondónak tűnhet.

  ByeAlex számomra hatalmas meglepetés volt, szerintem minden ország másra számított tőlünk, azt gondolták, hogy az előző évekhez hasonlóan, most is egy közönséges popdalt küldünk, erre jött egy nagyon érdekes ember, egy szintén nagyon érdekes zenével. Szerintem ez volt ByeAlex sikerének titka.

  Kállay-Saunders András telitalálat volt.
  Én egyetértettem a végeredménnyel, teljesen megérdemelte, de azért valljuk be, nagyon erős volt a tavalyi mezőny.

  • Pitbull

   Ugyan az elért eredmények inkább téged igazolnak, az én véleményem viszont (majdnem) mindenben a tiéd tökéletes ellentéte a dalokkal és produkciókkal kapcsolatban, kivéve Ádok Zolit, vele kapcsolatban egyetértünk.

 • Spiro

  Imre, szédületes ez az írás!

  Úgy látszik, hogy csipkerózsika álmot aludtam, mert nem tudtam, hogy a Dal előtt már voltak nemzeti válogató műsorok. Hogy tudtam erről teljesen lemaradni? Mondjuk visszanézve annyira nem bánom a dolgot, mert a2005ös és 2008as színvonal megáért beszél. Meg voltam győződve, hogy a mostani Eurovíziós siker sorozat pusztán annak a ténynek köszönhető, hogy van egy válogató műsor, a korábbi kudarcok meg ennek a hiányának.

  Egy biztos, a Dalnak sikerült hitet adni, és a magyar zenei világ egy jórészét mozgósítani, ami óriási siker. Korábban minden nagyon bennfentes maradt.

  Én mindenesetre nagyon hálás vagyok a dalnak. 30db új, színvonalas dal egyidejű megjelenése, tulajdonképpen a magyar zene egyik ünnepnapja!

 • falcon

  1998-ban nem emlékszem, hogy lett volna bármiféle előválogató, 1996-97 után már vártuk, hogy lesz valami, de nem. Szerintem belső kiválasztás volt, nulla információval (mint ’95-ben). Ha mégis, akkor nagyon lemaradtam róla.

  Ezért volt izgalmas elsőként a hivatalos weboldalon olvasni, hogy Erika Zoltan a magyar előadó, a szám címére sajna nem emlékszem, a szerzőkről/előadóról szóló leírásban pedig csak ennyi volt „ballad”.

  Az 1996-os nemzetközi előválogató pikantériája, hogy állítólag a németek nyomták eléggé, akik viszont így szintén nem voltak ott. Pedig azelőtt és azután, a kezdetektől minden évben…