Naptár

2015. január
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2015: Elődöntőkbe sorsolás január 26-án hétfőn!

Egy kép a tavalyi sorsolásról

Egy kép a tavalyi sorsolásról

Tudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com – esctoday.com – eurovision.tv
Internetes közvetítés 2015.01.26-án 13:20-tól: http://www.eurovision.tv/page/webtv?program=123613
Eredeti kiadás: 2015.01.22. 20:30
Frissítve: az országok csoportba bontásával

Miközben tervezgetik a 2015-ös Eurovízión részt vevő országok, hogy milyen módon válasszák ki versenyzőjüket a nemzetközi megmérettetésre, egy nagyon fontos dátum közeledik: 2015.01.26. Ezen a napon fogják kisorsolni azt, hogy melyik ország melyik elődöntőben fog részt venni a bécsi versenyen.

Január 26-án a Bécsi Városháza lesz a helyszíne annak az eseménynek, ahol a koppenhágai polgármester átadja a bécsi polgármesternek az Eurovízió kulcsát, majd a ceremónia és a beszédek után elkezdődik a sorsolás. Sorsolással határozzák meg, hogy melyik ország melyik elődöntőben fog részt venni. Emellett azt is ki fogják sorsolni, hogy melyik ország az adott elődöntő melyik felében (első vagy második felében) fog részt venni. Az automatikusan döntős ötösfogat országai és a házigazda ország sem marad ki a sorsolásból: nekik azt fogják meghatározni, hogy az adott ország nézői és a hozzájuk tartozó zsűri melyik elődöntő szavazásán kell hogy részt vegyen. A pontos rajtsorrendet március közepén fogják kihirdetni (itt már zenei szakemberek fogják megszerkeszteni a sorrendet, hogy minél élvezetesebb és változatosabb legyen a show).

A versenyt szervező Európai Műsorsugárzók Uniójának (EBU) részéről Jon Ola Sand, és a házigazda ORF közmédia részéről Dr. Alexander Wabretz is részt vesz az eseményen.

A sorsolás az elmúlt évekhez hasonlóan urnás rendszerben lesz lebonyolítva. Az egyes urnákba olyan országokat gyűjtenek össze, melyek a korábbi évek tapasztalatai során szívesen szavaznak egymásra. Ezek alapján osztják fel a 33 elődöntőn résztvevő országot ötfelé, majd felváltva húznak ki egy-egy országot minden urnából. A május 19-i keddi első elődöntőben 16 ország, a május 21-i csütörtöki második elődöntőben 17 ország fog részt venni. Ausztria mint házigazda, valamit az ötösfogat országai, azaz Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Spanyolország versenyzői csak a döntőben fognak fellépni.

Az országok csoportosítását a gyakorlat szerint egy nappal a ceremónia előtt fogják közzé tenni. Magyarországot általában az utolsó urnába sorolják.

Lássuk az országok csoportjait:

1. Albánia, Macedónia, Málta, Montenegró, Svájc, Szerbia, Szlovénia.
2. Dánia, Észtország, Finnország, Izland, Lettország, Norvégia, Svédország
3. Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Izrael, Litvánia, Oroszország, Örményország
4. Belgium, Ciprus, Görögország, Írország, Hollandia, San Marino
5. Csehország, Lengyelország, MAGYARORSZÁG, Moldova, Románia, Portugália

Az egy csoportba tartozó országok a korábbi szavazási minták alapján gyakran szavaznak egymásra, így próbálják a verseny szervezői azt, hogy a blokkszavazások veszélyeztessék a szavazás kiegyensúlyozatlanságát. Mivel a sorsoláson minden urnából egyesével húzzák ki az országokat, így gyakorlatilag ezen országok egyik fele az egyik elődöntőbe, a másik a másik felébe kerül. A mi esetünkben előfordulhat, hogy nem kerülünk egy elődöntőbe Romániával (erdélyi szavazatok) és Lengyelországgal (lengyel magyar két jó barát), de nagyobb az esély hogy Szerbiával (vajdasági szavazatok) egy elődöntőbe kerüljünk. Az egyes csoport a Balkáné, a kettes az északi/skandináv országoké, a hármas a volt szovjet országoké, a négyes és ötös pedig afféle vegyes vágott, ahol a „rokon országok” párosai is (Moldova-Románia, Görögország-Ciprus, Belgium-Hollandia) fellelhetőek.

37 hozzászólás Eurovízió 2015: Elődöntőkbe sorsolás január 26-án hétfőn!