Eurovízió 2015: Elkezdődött a felkészülés a bécsi jubileumi versenyre

buildingbridgesTudósító: Klész Imre
Forrás: eurovisionireland.net

A versenyszabályzat szerint 2014. szeptember 1 után nyilvánosságra hozott dalokkal lehet indulni a 2015-ös Eurovíziós dalfesztiválra, ami a 60. jubileumát fogja ünnepelni jövő májusban. Persze sok egyéb szabálynak is meg kell felelni, ezek a tavalyihoz hasonlóak.

Jelen állás szerint 31 ország igazolta vissza indulását a jövő évi versenyen a lehetséges 56-ból. A nyári szünetben a rajongói oldalak kedvenc témája a lehetséges visszatérő országok listája. A legutolsó hírek szerint Boszia-Hercegovina és Ciprus visszatérő ország lesz, de Törökország, Csehország és Szlovákia nem. Lássuk a színes híreket!

Málta nemzeti döntőjében két korábbi eurovíziós versenyző, Alexander Rybak (ESC 2009 Norvégia, győztes) és Ira Losco (ESC 2002 Málta, második helyezett) fog egymás ellen versenyezni, feltéve ha a máltai PBS nemzeti közmédia beválogatja a legjobb húsz közé a két előadó pályázatát. Ira Losco még mindig az egyik legnépszerűbb énekes a szigetországban, és azóta pletykálják róla hogy visszatér a versenyhez, amióta társműsorvezetője volt a 2013-as nemzeti válogatónak. Rybak dalszerzőként versenyez, a hírek szerint Franklinnel kezdtek közös munkába, melynek eredményét versenybe fogják küldeni. Gigászok harca ígérkezik!

Dániában befejeződött a pályázatok fogadása a 2015-ös Eurovízióra. Most 687 dalt kapott a DR dán közmédia, ami 20%-kal kevesebb a 2014-es versenyre szántakhoz képest. Ettől függetlenül évről évre a 700-as határt súrolja a dalmennyiség. Azt el kell ismerni, hogy házigazdaként nagy volt az érdeklődés a múltkor, 872 pályázat közül kellett választania az ítészeknek.

Több országban is elkezdődött a dalkeresés, többnyire nyílt pályázatot írnak ki, de például Franciaországban vagy Grúziában zsűri fog kijelölni egy dalt. Magyarországon A Dal 4. évadára – az eddigi gyakorlat szerint – november közepén fogják kihirdetni a pályázati feltételeket, december közepéig fogják gyűjteni és január közepén jelentik be a televíziós műsorban fellépő produkciók listáját. A hírek szerint az eddiginél több dalt szeretnének a szervezők versenyeztetni, de a nagy szám miatt valószínűsíthető, hogy a két középdöntő helyett vigaszági forduló lesz. A versenysorozat a stúdiót már régen kinőtte, de nem valószínű egy új helyszín kijelölése. A magyar részvétel biztos, a selejtezők rendszeréről még nincs hivatalos információnk.

29 Comments

Nagyon érdekesen hangzik ez a vigaszági forduló. Kíváncsi vagyok, mi fog kisülni belőle. 🙂

Amúgy már 31 ország indul biztosan. Törökország, Csehország és Szlovákia mellett pedig Andorra, Monaco és Luxemburg sem fog visszatérni.

Márcsak Lengyelország, Ukrajna, Moldova, Horvátország, San Matino, Szlovénia és Albánia nem erösítette meg a részvételt!

Hát emberek én megmondtam, hogy Ukrajna részvétele nem olyan biztos ( válság, harcok, stb … ), melynek meglett az eredménye. Egy sikeres ESC-s ország nem lesz ott jövőre. 🙁

Mondjuk én nagyon szégyelltem magam a füttyögők helyett is, szerintem egyáltalán nem volt szép dolog, mintha az a két fiatal lány tehetett volna az ukrán-orosz helyzetről… Minősíthetetlen viselkedés volt, aminek szerintem egyáltalán nem volt semmi keresnivalója az esc-en.

Én 2009 óta követem figyelemmel az Eurovíziót és 2012 kivételével Ukrajna mindig olyan dalt küldtek ami üde színfoltja volt a versenynek és nagyon értenek hogy hogy kell igazi Eurovíziós showt csinálni, számomra ez a visszalépés a legnagyobb tragédia ami eddig történt (de teljes mértékben érthetőek az okok). Azon fogok csodálkozni jövőre, ha valaki egyáltalán szeretné Oroszországot képviselni ezek után 🙁 Dani már értem hogy mit érezhettél Törökország kapcsán (Ha jól emlékszem te hiányoltad őket a legjobban) Érezhető lesz a hiányuk, de a sok visszatérő országnak köszönhetően remélhetőleg jó év lesz 2015.

És akkor jövőre melyik ország fogja küldeni az “ügyeletes csini csajt”? Amúgy tényleg mindig jó dalokat szoktak küldeni, kár érte, hogy a következő évben nem lesznek ott…. :/

Remélem ez az ukrán visszalépés nem fog egy hullámot elindítani a már részvételüket megerősítő országok között ( főleg a visszatérőknél … ). Lengyelország pedig küldhetne már egy igazán jó dalt 🙂

Már ideje volt!
Kíváncsian várom, mit alkotnak.
Remélem itt már nem fognak keresztül nézni a magyarokon, mint például tavaly, Dániában.
Nagyon szép este volt, az tény, de hozzánk egyszer sem jöttek megkérdezni, hogy mi újság, vagy hasonló.
Gondolkodtam, hogy kimennénk a családdal, és élőben néznénk meg, de szerintem a tv-ből sokkal élvezetesebb, javítsatok ki ha nem így van!

HIVATALOS: 39 ország vesz részt 2015-ben! 3 visszatérő (Ciprus, Csehország és Szerbia) és 1 visszalépő (Ukrajna).

Emellett azt is bejelentették, hogy az 1. elődöntőben 16, míg a másodikban 17 ország fog részt venni…és amilyen “szerencsénk” lesz, valószínűleg bekerülünk a másodikba.

Comments are closed.