Eurovízió 2015: Elkezdődött a felkészülés a bécsi jubileumi versenyre

buildingbridgesTudósító: Klész Imre
Forrás: eurovisionireland.net

A versenyszabályzat szerint 2014. szeptember 1 után nyilvánosságra hozott dalokkal lehet indulni a 2015-ös Eurovíziós dalfesztiválra, ami a 60. jubileumát fogja ünnepelni jövő májusban. Persze sok egyéb szabálynak is meg kell felelni, ezek a tavalyihoz hasonlóak.

Jelen állás szerint 31 ország igazolta vissza indulását a jövő évi versenyen a lehetséges 56-ból. A nyári szünetben a rajongói oldalak kedvenc témája a lehetséges visszatérő országok listája. A legutolsó hírek szerint Boszia-Hercegovina és Ciprus visszatérő ország lesz, de Törökország, Csehország és Szlovákia nem. Lássuk a színes híreket!

Málta nemzeti döntőjében két korábbi eurovíziós versenyző, Alexander Rybak (ESC 2009 Norvégia, győztes) és Ira Losco (ESC 2002 Málta, második helyezett) fog egymás ellen versenyezni, feltéve ha a máltai PBS nemzeti közmédia beválogatja a legjobb húsz közé a két előadó pályázatát. Ira Losco még mindig az egyik legnépszerűbb énekes a szigetországban, és azóta pletykálják róla hogy visszatér a versenyhez, amióta társműsorvezetője volt a 2013-as nemzeti válogatónak. Rybak dalszerzőként versenyez, a hírek szerint Franklinnel kezdtek közös munkába, melynek eredményét versenybe fogják küldeni. Gigászok harca ígérkezik!

Dániában befejeződött a pályázatok fogadása a 2015-ös Eurovízióra. Most 687 dalt kapott a DR dán közmédia, ami 20%-kal kevesebb a 2014-es versenyre szántakhoz képest. Ettől függetlenül évről évre a 700-as határt súrolja a dalmennyiség. Azt el kell ismerni, hogy házigazdaként nagy volt az érdeklődés a múltkor, 872 pályázat közül kellett választania az ítészeknek.

Több országban is elkezdődött a dalkeresés, többnyire nyílt pályázatot írnak ki, de például Franciaországban vagy Grúziában zsűri fog kijelölni egy dalt. Magyarországon A Dal 4. évadára – az eddigi gyakorlat szerint – november közepén fogják kihirdetni a pályázati feltételeket, december közepéig fogják gyűjteni és január közepén jelentik be a televíziós műsorban fellépő produkciók listáját. A hírek szerint az eddiginél több dalt szeretnének a szervezők versenyeztetni, de a nagy szám miatt valószínűsíthető, hogy a két középdöntő helyett vigaszági forduló lesz. A versenysorozat a stúdiót már régen kinőtte, de nem valószínű egy új helyszín kijelölése. A magyar részvétel biztos, a selejtezők rendszeréről még nincs hivatalos információnk.

29 Comments

Nagyon érdekesen hangzik ez a vigaszági forduló. Kíváncsi vagyok, mi fog kisülni belőle. 🙂

Amúgy már 31 ország indul biztosan. Törökország, Csehország és Szlovákia mellett pedig Andorra, Monaco és Luxemburg sem fog visszatérni.

Hát emberek én megmondtam, hogy Ukrajna részvétele nem olyan biztos ( válság, harcok, stb … ), melynek meglett az eredménye. Egy sikeres ESC-s ország nem lesz ott jövőre. 🙁

Mondjuk én nagyon szégyelltem magam a füttyögők helyett is, szerintem egyáltalán nem volt szép dolog, mintha az a két fiatal lány tehetett volna az ukrán-orosz helyzetről… Minősíthetetlen viselkedés volt, aminek szerintem egyáltalán nem volt semmi keresnivalója az esc-en.

Én 2009 óta követem figyelemmel az Eurovíziót és 2012 kivételével Ukrajna mindig olyan dalt küldtek ami üde színfoltja volt a versenynek és nagyon értenek hogy hogy kell igazi Eurovíziós showt csinálni, számomra ez a visszalépés a legnagyobb tragédia ami eddig történt (de teljes mértékben érthetőek az okok). Azon fogok csodálkozni jövőre, ha valaki egyáltalán szeretné Oroszországot képviselni ezek után 🙁 Dani már értem hogy mit érezhettél Törökország kapcsán (Ha jól emlékszem te hiányoltad őket a legjobban) Érezhető lesz a hiányuk, de a sok visszatérő országnak köszönhetően remélhetőleg jó év lesz 2015.

És akkor jövőre melyik ország fogja küldeni az “ügyeletes csini csajt”? Amúgy tényleg mindig jó dalokat szoktak küldeni, kár érte, hogy a következő évben nem lesznek ott…. :/

Remélem ez az ukrán visszalépés nem fog egy hullámot elindítani a már részvételüket megerősítő országok között ( főleg a visszatérőknél … ). Lengyelország pedig küldhetne már egy igazán jó dalt 🙂

Már ideje volt!
Kíváncsian várom, mit alkotnak.
Remélem itt már nem fognak keresztül nézni a magyarokon, mint például tavaly, Dániában.
Nagyon szép este volt, az tény, de hozzánk egyszer sem jöttek megkérdezni, hogy mi újság, vagy hasonló.
Gondolkodtam, hogy kimennénk a családdal, és élőben néznénk meg, de szerintem a tv-ből sokkal élvezetesebb, javítsatok ki ha nem így van!

HIVATALOS: 39 ország vesz részt 2015-ben! 3 visszatérő (Ciprus, Csehország és Szerbia) és 1 visszalépő (Ukrajna).

Emellett azt is bejelentették, hogy az 1. elődöntőben 16, míg a másodikban 17 ország fog részt venni…és amilyen “szerencsénk” lesz, valószínűleg bekerülünk a másodikba.

Comments are closed.