Naptár

2014. május
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Teo: A zeneipar egy olyan ipar, amely folytonos próbálkozást igényel

dng_img_2109teo_belar_2014Szerző: Mádi Sándor

Fehéroroszország tavaly ünnepelte a 10. részvételét az Eurovízión. Ekkora Alyona Lanskaya sikeres kvalifikálta országát a döntőbe, 2010 után először. Idén Teo a szerencsés kiválasztott, hiszen ő kapta meg az esélyt Fehéroroszország képviseletére. Vajon jövőre Minszkbe mehetünk, ha szeretnénk az Eurovíziót élőben követni? Még mindig várnunk kell néhány napot amíg ez kiderül, addig is olvassátok el a Teoval készült interjúmat!

Mikor kezdődött az énekesi karriered?

Ez egy nehéz kérdés, hiszen a zene és az éneklés egész életemben jelen volt, a családom vette észre a zene iránti szeretetem. 4 év harmonikázás után már sikerült is megnyernem a nemzetközi gyerekversenyt, a Praleska-t. Amikor befejeztem az iskolát elhívtak, hogy dolgozzak a fehérorosz Nemzeti Akadémián, és hogy tapasztalatot gyűjtsek éneklésben, dalszerzésben. Ez segítette későbbi zenei tanulmányaimat is, melyeket a Grodno College of Arts és a Belarusian State University of Culture and Arts folytattam. A popzene azonban 2009-ben jelent meg először az életemben, amikoris részt vettem a fehérorosz nemzeti döntőn.

Idén te fogod képviselni Fehéroroszországot az Eurovízión. Mit jelent ez neked?

Ez a meglepetés, a kemény munka és a megtiszteltetés kombinációja. Időbe tellett hozzászoknom a próbákhoz, interjúkhoz, utazásokhoz, élő fellépésekhez, de remek csapat van a hátam mögött.

Hogyan készült a dalod?

Eddig már 2 dalt is írtam a nemzeti döntőkre (Natalie Tamelo és Tasha Odi), és most eljöttnek láttam az időt, hogy én magam is megpróbáljam. A dalom nagyjából két órával a dalbeküldés vége előtt érkezett be.

A dal mögötti üzenet egyszerű, de nagyszerű. Ez egy pozitív dal annak ellenére is, hogy szakítottam a barátnőmmel mivel mindig az ő sajttortájának hívott. Az üzenete a műnek, hogy mindannyian szeretnénk, ha tisztelnének minket.

2 korábban nyertes dalod is lecserélésére került az Eurovízión (Far away és All my life). Hogyan élted ezt meg?

Egy ideig frusztrált voltam emiatt, de dalszerzőként hozzá kellett szoknom a munkáim megváltoztatásához, vagy adott esetben lecseréléséhez. A zeneipar egy olyan ipar, amely folytonos próbálkozást igényel, mindig kitartónak és kreatívnak kell lenni. Minden csalódáson túl kell lépni és még határozottabban kell a jövőbeni munkát folytatni: ezért is döntöttem úgy, hogy túllépek a dalok cseréjén.

Követed az Eurovíziót?

Évek óta követem az Eurovíziót. Fehéroroszország csatlakozása óta követem az elődöntőket és a döntőket. Ha visszanézzük a korábbi évek dalait, akkor felfedezhetjük, hogy minden dal egyedi a maga módján. Bárcsak mindet én írhattam volna!

Kik a kedvenc énekeseid?

Klasszikus, pop és rock zenészek is akadnak a kedvenceim közt. Túl sokan vannak ahhoz, hogy közülük bárkit is kiemeljek: rengetegféle zene és műfaj közel áll hozzám.

Idén 37 ország versenyez. Vannak-e kedvenceid?

Mindegyiket meghallgattam már, főként azokat, akikkel én együtt lépek fel a 2. elődöntőben. Mindegyik dal igazán egyedi. Nagyon kedvelem a tradicionális hangzást a svájci, a máltai, a grúz a szlovén és az ír dalban. Jó hallani dance dalokat is, mint amilyen a görög, a román, a finn vagy a macedón, de persze kiemelném azokat is melyek igazán energetikusak, mint az osztrák, az izraeli vagy a litván. Ezeken túl még ott van a pörgős lengyel dal és a szívmelengető norvég is – nem tudok egyet sem kiemelni, mert mindegyik hibátlan!

A korábbi évek fehérorosz fellépői közül ki a kedvenced és miért?

Alyona Lanskaya nem csak jó barátom, de egy hihetetlen tehetséges énekesnő és előadóművész is. Ha felkérne engem egy duettre, habozás nélkül igent mondanék neki bármikor.

Mik az elvárásaid, a főbb céljaid?

Az hogy a tőlem telhető legjobbat nyújtsam a színpadon, illetve szeretném megmutatni az arénában lévőknek, hogy nekem hatalmas megtiszteltetés előttük énekelni. Azért leszek Koppenhágában, hogy kiélvezzem minden egyes pillanatát!

Mi inspirál téged?

Minden. Ez lehet akkor, amikor épp a konditeremben vagyok, vagy amikor kávét iszok, netán amikor találkozok valakivel. Az emberi kapcsolatok sok ötletet adhatnak, amin elgondolkozhatunk. A dallamok akkor is elérnek, amikor a legkevésbé számítok rájuk, de persze legtöbbször akkor amikor egy hangszeren játszok.

Mik az Eurovízió utáni terveid, ki fogod-e pihenni a fáradalmakat?

Az alvás fog prioritást élvezni, de persze a családommal és a barátaimmal is fogok találkozni. Szeretek utazni, és talán arra is marad idő, hogy elmenjek nyaralni még mielőtt a televíziós munkáim újra elkezdődnek: a ‘Наперад у мiнулае’ című műsor (Vissza a múltba) egyik házigazdája vagyok, amit a Belarus 1 csatornán láthattok majd. A műsor célja, hogy Fehéroroszországban utazva megtaláljuk a régi, hagyományőrző zenéket és aztán azokat áthangszerelve, már ismert előadókkal felelevenítsük. Az alábbi linken tudjátok követni a műsort: http://www.tvr.by/rus/b3prdch.asp?pr=naperad.

Mit szeretnél üzenni a magyar olvasóknak és a Teo rajongóknak?

Nagyon szeretem a magyar dalt – egy kiváló mű, brilliánsan előadva egy igazán erőteljes üzenettel. Remélem, hogy egy nap majd el tudok látogatni Magyarországra és üdvözölni minden magyar Eurovízió-rajongót!

Köszönjük az interjút Teonak, valamint külön köszönet Kath Lockettnek, aki nélkül nem jöhetett volna létre ez az interjú!

Sok sikert kívánunk Koppenhágában!

7 hozzászólás Teo: A zeneipar egy olyan ipar, amely folytonos próbálkozást igényel