Naptár

2014. május
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország

ESC mindenkinek 2014Tudósító: Peterman Róbert
Forrás: eurovision.tv
(A 2014-es verselemző sorozatunk negyedik része)

A következő körben szerelmet keresünk és lelki válságokat élünk meg. Útitársaink ezúttal a németek, a norvégok, az olaszok és az oroszok.

A német dal egy érzelmileg megterhelő döntésről szól. A szöveg az ihletre váró férfi képével kezdődik, aki egy tollal és papírral ül, de nem tudja, hogy mit írjon. Írhatna drámát, verset vagy novellát, de csak nem sikerül egyik sem, az idő közben ketyeg. Ez a kép egyben szimbolizálja a fontos döntések előtti hezitálást és azt, hogy mindenki a saját életét irányítja, vagyis mindenki maga írja a történetét. A következő szakaszok már konkretizálják a döntésképtelenség tárgyát. Van egy fiú és egy lány, de a fiú többet érez mint barátság. Ez viszont nem elég a számára, fel kell adnia kettejük kapcsolatát. Bármennyire is nehéz tudja, hogy ez a helyes. A refrén a döntésképtelenséget írja le: nem tudni, hogy mi lenne a helyes, mert egyik felé sem tud továbblépni az életében akármi is lesz a döntés. Az átvezető rész viszont tisztázza, hogy dönteni kell, mert másképp nem fogja megismerni saját magát az ember, nem lehet elbújni a felelősség elől, bármekkora is a kockázat.

Carl tudja, hogy egésznek kéne éreznie magát, de mégis van valami hiányérzete, valami benne lakozó csendes vihar, ami ezt nem engedi. Tettre kész lenne, de olyan sérüléseket szenvedett, amik ezt megakadályozzák. Csendes vihar dúl benne, az otthonát keresi, közben reméli, hogy megtalálja valaki, akihez tartozhat. Ő maga sem tudja, hogy mi következik, hogy szárnyalni fog vagy lezuhan. A szöveggel könnyen tud azonosulni a közönség, mert egy olyan érzést ír le, amit valamennyi ember legalább egyszer érzett az életében. Elveszve csak várjuk, hogy elüljön a bennünk lévő vihar. Szeretnénk, ha valaki kézen fogna minket és azt mondaná, hogy minden rendben lesz. Az egyetlen szépséghibája a szövegnek, hogy ezt mind egy magatehetetlen állapotként mutatja be. Habár a refrénben arról van szó, hogy az otthont keresi, ennek ellentmond, hogy egy életen át vár valakire, hogy rátaláljon valaki, akihez tartozhat. „Egy nap majd nyugodt leszek” – található a refrén végén, amivel inkább csak hitegeti magát, amíg meg nem oldódik a helyzet. Nem úgy néz ki, hogy Carl szeretne bármit is tenni a helyzet javulása érdekében, pedig a legmélyebb gödörből saját elhatározásunk nélkül nem tudunk kimászni, hiába van segítség.

Emma természetesen átvitt értelemben énekel egy városról. Ennek a városnak a negatív részei mellett természetese szerethető oldala is van. Utálja a rohanást, a zajokat, de szereti a belvárosi forgalmat és szeret figyelmetlenül parkolni. Utálja magát a butaságai miatt, de kedveli az egocentrikus énjét, aki néha ok nélkül hisztizik, majd estére megbékél. Természetesen a történethez tartozik egy úriember is, akivel szívesen cicázik, és akit az énekesnő nagyon akar a refrénben. Elrohan előle, majd vissza, de nem fél megszerezni őt, ezért fék nélkül tövig nyomja a gázpedált. Reméli, hogy érzései a fiatalembernek is hasonlóak és nem csak egy zavaros tükörképet lát a valóság helyett.

Az orosz dal olyan, mint a klasszikussá vált eleme a népmesének: szól is valamiről meg nem is. Vágynak egy új kezdetre, mert most éppen nem a becsületesek életét élik. Remélik, hogy megvan a helye és ideje annak, amikor a szerelmükkel lehetnek végre, és eljöhet egy ragyogóbb nap. Szeretnék, ha keresztülragyogná a sötétséget ez a szerelem, elkergetné az őrületet. Semmi sem törheti meg őket, ha velük van a felkelő napjuk, vagyis a szerelem. Nagyon pozitívan állnak az élethez, de azért szerelmük mosolya megingatja őket. Lényegében várnak a szőke hercegre fehér lovon, közben élik a maguk kaotikus életét. Nincs megoldása a műnek, nem tudjuk meg, hogy mi lesz a sorsuk. Van egy fokkal merészebb értelmezésem is, amit csak felvetés szinten említenék meg: a lányok Istenhez énekelnek. A refrén akár egy fohász, megváltásért könyörögnek. A szerelem lehet simán szeretet, az Istenhez fűződő viszonyt kifejezve. „Küldj egy üzenetet fentről a világnak, hogy szeressenek” – feltételezem nem egy alpinista a szerelmük, de ki tudja. Ezt csak érdekességként gondoltam megemlíteni, talán érdemes boncolgatni ezt a vonalat.


Előzmények:

Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Franciaország, Görögország, Grúzia, Hollandia

Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Albánia, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium

Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Dánia, Észtország, Fehéroroszország, Finnország

2 hozzászólás Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország

 • Iza

  Az orosz dal szovegere eddig nem figyeltem, de most egy masik orszagehoz tudnam hasonlitani : Belgium. Annyira gusztustalanul nyalas, hogy csopog a laptopom…..
  Olasz : a dalt valtozatlanul utalom, de a szovegeben durvan magamra ismertem. 😀 (ezt sem figyeltem eddig, pedig tudok olaszul, si)
  Norveg : ennek a szovegere viszont azonnal felfigyeltem, nalam hasonlo kategoria, mint a finn, elgondolkodtato, de megis csodalatos 🙂
  A nemet pedig szimplan klassz 🙂

 • Tinka

  A német és a norvég szöveg zseniális!