Naptár

2014. május
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Lettország, Litvánia, Macedónia, Magyarország

ESC mindenkinek 2014Tudósító: Peterman Róbert
Forrás: eurovision.tv
(A 2014-es verselemző sorozatunk hatodik része)

Cukrászkodás, térdelés, csillag les és családon belüli erőszak. A lettek sok mindent megéltek már, a litvánok figyelmet akarnak, a macedónok azt akarják, a magyar dal pedig reméljük, hogy a döntőig fut!

A lett csapat tagjai elmondása szerint daluk arról szól, hogy merjünk új dolgokat tanulni és ne féljünk segítséget kérni ehhez. Kár, hogy nem engem kérdeztek meg először arról, hogy miről is szól ez a dal, mert nekem nem ezt az üzenetet hordozta a szöveg. Az elbeszélő minden lehetetlen dolgot megcsinált már: unikornisokkal beszélt, megkérdőjelezte a gravitációt, megolvasztotta a jégsapkákat és hasonlók. Most viszont tortát kell sütnie, amihez nem ért. Röviden számomra ez azt az üzenetet hordozza, hogy az emberek számos lehetetlennek tűnő dologra képesek, de néha a legegyszerűbb dolgok okozzák a legnagyobb fejtörést. Persze lehet, hogyha unikornisokkal trécselnek, akkor az a torta nem is torta, hanem egy olyan vicces süti.

Viliját egy férfi nagyon akarja, de Vilija nem adja magát könnyen. Nem az a naiv, mindennek bedőlő valaki, akinek gondolja az udvarlója. Nem hiszi el, hogy őt tartja a legjobbnak, az első éjszakának nem is adja oda magát rögtön. Ettől függetlenül nem ez lesz az erkölcsiesség himnusza. Erős és határozott nő lévén térdre fogja kényszeríteni ezt a férfit, mert ebben a pózban hajlandó csak rá figyelni és szeretni. Másrészről ő sem szeretne sokkal többet egy kevéske figyelemnél.

Tijana Vilijával ellentétben nem játszadozik, ő kimondja, hogy mire vágyik. Vadulni akar, kiabálni, kiengedni mindent. Választottját kéri, hogy vigye fel a csillagok közé, ahol együtt ragyoghatnak. Azért ne legyen senki prűd, itt nem a szerelem magasba repítő erejéről van szó. Olyan élményre vágyik, aminek a végén még ő is csillagokat lát. Sokkal inkább a vágy az, aminek nem tud megálljt parancsolni, mintsem a hatalmas szerelem. A klipben látható dekoratív fiatalemberek sem a gyertyafényes vacsora és nyálas, romantikus film szimbólumai. Sokkal inkább az ezt követő cselekményt idézik.

Utolsóként egy igen nehéz téma és üzenet. A Running mindamellett, hogy egy történetet mesél el egy általános képet is felvázol. A mindennapos fájdalomról, ami egy egész életen át elkíséri az áldozatokat, a hiábavaló segítségkérésről szól. A menekülés és reménytelenség jelenik meg, de ott van a nyugtató üzenet, miszerint „minden rendben lesz”. A dalszöveg minden elfogultság nélkül mondhatom, hogy a mostani mezőny legegyedibb tartalmával bír.

Előzmények:

Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Írország, Izland, Izrael, Lengyelország

Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország

Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Franciaország, Görögország, Grúzia, Hollandia

Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Albánia, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium

Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Dánia, Észtország, Fehéroroszország, Finnország

Hozzászólások lezárva.