Naptár

2014. május
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovíziós Fiatal Zenészek 2014: Idén 14 országgal, Magyarország is indul!

eym_logo_smallTudósító: Klész Imre
Forrás: youngmusicians.tv – hirado.hu
Élő közvetítés hétfőn és kedden 14:00-tól, szombaton 19:00-tól: http://www.youngmusicians.tv/webtv
www.mediaklikk.hu/ifjuzenesz
A döntőt az m2 is közvetíti, 2014.05.31-én 20:00-tól.

Az Eurovíziós Fiatal Zenészek fesztiválját 1982-ben rendezték meg 6 résztvevő országgal. Azóta az egyik legfontosabb nemzetközi komolyzenei versenyek egyikévé vált. A kétévenként rendezett eseményen tehetséges és karrierjüket megalapozni kívánó fiatal zenészek szerte Európából megmutatják tehetségüket a nemzetközi zsűri előtt.

A versenyt 2006 óta a televíziók is közvetítik. Az Eurovízió komolyzenei testvérműsorán Magyarország itt is 1994-ben debütált, Faragó Márk zongorán mutatta be tehetségét. Ezután volt egy szünet, 2000-ben tértünk vissza Rácz Ödönnel, aki nagybőgőn képviselte hazánkat.

Sok év után Magyarország visszatért a versenyhez, az idei fesztiválon az MTVA a 15 éves Devich Gergelyt kérte fel, aki csellón fog versenyezni. A döntőt megelőző két előforduló első részében, azaz hétfőn drukkolhatunk neki, amikor egy Haydn-menüettet, Bartók Román népi táncait, valamint Liszt Szerelmi álmok című darabját játssza édesanyja, Kovalszki Mária zongorakíséretével. A május 31-i döntőben Saint-Saens Allegro appassionato című darabját adja elő zenekarral.

Devich Gergely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára jár, a különleges tehetségek osztályába, tanára Mező László. A zuglói Szent István Király Zeneiskolában Antók Zsuzsanna növendéke volt. Számos hazai és nemzetközi siker fűződik már a nevéhez.

Május 26-án és 27-én 14:00-től két előzetes show lesz látható a kölni Funkhaus-ból, míg a nagy döntőt május 31-én 19:00-tól közvettik élőben a Kölni Dóm előtti téren.

A kölni versenyen 14 EBU-tagország indít különböző hangszereken játszó 20 év alatti muzsikusokat.

A május 26-i hétfői első előzetes show résztvevő országai
1: Horvátország, 2: Norvégia, 3: Málta, 4: Magyarország, 5: Szlovénia,
6: Ausztria, 7: Hollandia.

A május 27-i keddig második előzetes show résztvevő országai
1: Lengyelország, 2: Portugália, 3: Görögország, 4: Németország, 5: Svédország, 6: Csehország, 7: Moldova

A versenyzők között van hegedűs, brácsás, zongorista, harmonikás, valamint klasszikus gitáron és furulyán játszó fiatal is. Devich Gergelyen kívül még egy csellista indul, ő Portugáliából érkezik, és a keddi előzetes fordulóban fog fellépni. „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy én képviselhetem Magyarországot Kölnben és nagyon várom a versenyt, ahol sok tapasztalatot gyűjthetek. Örülök, hogy magyar zenét, Lisztet és Bartókot is játszhatok. Nem izgulok, csak annyira, amennyire kell. A legfontosabb, hogy önmagamhoz képest jól csellózzak, a többi már a zsűrire tartozik” – mondta az MTI-nek Devich Gergely.

A verseny formátuma

2014-ben bevezetik a versenyen az előzetes fordulókat, ami a 2012-es elődöntőt váltja fel. Az előzetes fordulókban a versenyzők maximum 15 perces előadást adhatnak. A zsűri értékelni fogja a versenyzőket, de a kiosztott pontokat nem fogják felfedni. Mivel ezek a fordulók nem elődöntők, nem esik ki senki sem a versenyből. Az előzetes fordulókat azért vezették be a szervezők, hogy a résztvevőknek több ideje legyen bemutatni tehetségüket a nagy döntő előtt. A május 31-i nagy döntőben a versenyzők maximum 5 perces előadást adhatnak. Ezeket a zsűri szintén el fogja bírálni. A zsűri a győztest a versenyzők elődöntőn és döntőn bemutatott teljesítménye alapján fogja kihirdetni. Díjat fog kapni az első. a második és a harmadik helyezett.

Gergely-Devich-Hungary3-e1400851026152-1024x975

Devich Gergely pályája
Nyolcévesen kezdett csellózni. A zuglói Szent István Király Zeneiskolában Antók Zsuzsanna növendéke volt. Két alkalommal is megnyerte az országos Friss Antal-gordonkaversenyt. Egyike volt a Budapesti Fesztiválzenekar által kiírt országos zenei verseny győzteseinek, így felléphetett szólistaként a világhírű együttes élén, Fischer Iván vezényletével. A szlovákiai Dolny Kubinban rendezett nemzetközi versenyen második díjat, az olaszországi Legnagóban rendezett viadalon első díjat nyert.

Kokas Katalin meghívására Devich Gergely fellépett Kocsis Zoltán zongoraművésszel a Kaposvári Kamarazenei Fesztiválon. 2012-ben a Zuglói Filharmónia élén Dohnányi Gordonkaversenyét adhatta elő a Művészetek Palotájában, Záborszky Kálmán vezényletével, majd 2013-ban ugyanitt Kocsis Zoltán születésnapi gálakoncertjének egyik szólistája lehetett. Csellózott a Zeneakadémia felújított épületének ünnepi megnyitó gálaestjén és a 30 éves Fesztiválzenekar jubileumi hangversenyén.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon szombaton Maxim Rysanov brácsaművész partnereként lép fel a Pesti Vigadóban.

 

 

24 hozzászólás Eurovíziós Fiatal Zenészek 2014: Idén 14 országgal, Magyarország is indul!

 • betoven

  Szuper! Zene füleimnek! ((Nézem és drukkolok, de mi lesz így a vizsgaidőszakkal?))

 • LoZo

  Francba 🙁 Nem tudtam nézni 🙁
  Ma volt a Gergely?

 • eschungary93

  Sok sikert ma estére Gergelynek , drukkoljunk neki ! 🙂

 • LoZo

  én már a gép előtt ülök, és várom az adást

 • LoZo

  Az biztos, hogy mindegyik gyerek iszonyatosan tehetséges!
  Viszont a pontozás alatti komolyzenére előadott bréktánc produkción én is dobtam egy hátast 😀 Ez nagyon ütős!!! 😀 komoly zenére brékelni??!! 😀 😀

 • LoZo

  Egyszerűen félelmetes, mit tudnak! Döbbenet!

  • betoven

   Jó tanár, jó hangszer, kitartó/rendszeres gyakorlás (napi több óra), tehetség, kiváló bal és jobb agyfélteke, kiváló anatómiai adottságok, stb…

 • LoZo

  HAJRÁ GERGELY!!!!! (bár a holland furulyás kiscsaj nagyon-nagyon jó)

 • Dani

  Gergő 3. lett, 2. lett Szlovénia és Ausztria nyert.

 • LoZo

  Gratulálok Gergely harmadik helyének, és külön gratulálok, amiért sikerült maga mögött tudnia a holland furulyás versenyzőt!!!

 • betoven

  Szuper, szuper, szuper, és nagy gratula Gergelynek!
  Az az igazság, hogy öröm volt nézni-hallgatni a játékukat (bár elment az internetem, és tv-t kellett keresnem a közelben, aki velem nézi a műsort – de megoldódott szerencsére), és bizony elég durva verseny volt ez: különböző korcsoportú zenészek különböző hangszerekkel – nos ez nem egy szokványos verseny, de az tény, hogy tehetségesek. Tüneményes volt a cseh kis srác is, a holland blockflöte-s csaj is remek volt (1-2- helyen lemaradt a tempótól – hiába, a barokk az gyilkos előadás szempontjából).
  Az 1. helyezett hegedűs srácot tettem én is az 1. helyre, utána Gergelyt, majd a holland lányt. Nem így alakult, de a 3. hely is klassz. Biztos sokat hallunk még felőle.

 • rocknish

  Gratula Gergőnek!

  Én is néztem az elejétől, nagyon jó volt látni, hogy ennyi tehetséges gyerek van. Abszolút laikusként néztem a műsort, de nálam is Ausztria volt az első helyen, második helyre a holland, harmadikra pedig a moldáv lányt tettem. Nem is értettem a műsorvezetőt, amikor a második és első helynél „tejóistenezett”, egyik versenyző sem volt olyan sz@r, sőt… Na meg lehet, hogy nem csak Gergő barátaival beszélgettem volna a versenyről, hanem egy tanárával is.

  • LoZo

   A tanár valóban jó ötlet lenne. Szerintem adjunk tippet, és a jövő évi verseny közvetítésénél talán így lesz 🙂
   Emlékszem, amikor a Duna TV közvetítette az ESC-et, és folyamatosan figyelték a TV szerkesztőségében a mi oldalunkat, és ennek alapján változtatták meg a kommentálást is 🙂
   Szóval, az erő velünk van 🙂