Eurovíziós Fiatal Zenészek 2014: Idén 14 országgal, Magyarország is indul!

eym_logo_smallTudósító: Klész Imre
Forrás: youngmusicians.tv – hirado.hu
Élő közvetítés hétfőn és kedden 14:00-tól, szombaton 19:00-tól: http://www.youngmusicians.tv/webtv
www.mediaklikk.hu/ifjuzenesz
A döntőt az m2 is közvetíti, 2014.05.31-én 20:00-tól.

Az Eurovíziós Fiatal Zenészek fesztiválját 1982-ben rendezték meg 6 résztvevő országgal. Azóta az egyik legfontosabb nemzetközi komolyzenei versenyek egyikévé vált. A kétévenként rendezett eseményen tehetséges és karrierjüket megalapozni kívánó fiatal zenészek szerte Európából megmutatják tehetségüket a nemzetközi zsűri előtt.

A versenyt 2006 óta a televíziók is közvetítik. Az Eurovízió komolyzenei testvérműsorán Magyarország itt is 1994-ben debütált, Faragó Márk zongorán mutatta be tehetségét. Ezután volt egy szünet, 2000-ben tértünk vissza Rácz Ödönnel, aki nagybőgőn képviselte hazánkat.

Sok év után Magyarország visszatért a versenyhez, az idei fesztiválon az MTVA a 15 éves Devich Gergelyt kérte fel, aki csellón fog versenyezni. A döntőt megelőző két előforduló első részében, azaz hétfőn drukkolhatunk neki, amikor egy Haydn-menüettet, Bartók Román népi táncait, valamint Liszt Szerelmi álmok című darabját játssza édesanyja, Kovalszki Mária zongorakíséretével. A május 31-i döntőben Saint-Saens Allegro appassionato című darabját adja elő zenekarral.

Devich Gergely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára jár, a különleges tehetségek osztályába, tanára Mező László. A zuglói Szent István Király Zeneiskolában Antók Zsuzsanna növendéke volt. Számos hazai és nemzetközi siker fűződik már a nevéhez.

Május 26-án és 27-én 14:00-től két előzetes show lesz látható a kölni Funkhaus-ból, míg a nagy döntőt május 31-én 19:00-tól közvettik élőben a Kölni Dóm előtti téren.

A kölni versenyen 14 EBU-tagország indít különböző hangszereken játszó 20 év alatti muzsikusokat.

A május 26-i hétfői első előzetes show résztvevő országai
1: Horvátország, 2: Norvégia, 3: Málta, 4: Magyarország, 5: Szlovénia,
6: Ausztria, 7: Hollandia.

A május 27-i keddig második előzetes show résztvevő országai
1: Lengyelország, 2: Portugália, 3: Görögország, 4: Németország, 5: Svédország, 6: Csehország, 7: Moldova

A versenyzők között van hegedűs, brácsás, zongorista, harmonikás, valamint klasszikus gitáron és furulyán játszó fiatal is. Devich Gergelyen kívül még egy csellista indul, ő Portugáliából érkezik, és a keddi előzetes fordulóban fog fellépni. „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy én képviselhetem Magyarországot Kölnben és nagyon várom a versenyt, ahol sok tapasztalatot gyűjthetek. Örülök, hogy magyar zenét, Lisztet és Bartókot is játszhatok. Nem izgulok, csak annyira, amennyire kell. A legfontosabb, hogy önmagamhoz képest jól csellózzak, a többi már a zsűrire tartozik” – mondta az MTI-nek Devich Gergely.

A verseny formátuma

2014-ben bevezetik a versenyen az előzetes fordulókat, ami a 2012-es elődöntőt váltja fel. Az előzetes fordulókban a versenyzők maximum 15 perces előadást adhatnak. A zsűri értékelni fogja a versenyzőket, de a kiosztott pontokat nem fogják felfedni. Mivel ezek a fordulók nem elődöntők, nem esik ki senki sem a versenyből. Az előzetes fordulókat azért vezették be a szervezők, hogy a résztvevőknek több ideje legyen bemutatni tehetségüket a nagy döntő előtt. A május 31-i nagy döntőben a versenyzők maximum 5 perces előadást adhatnak. Ezeket a zsűri szintén el fogja bírálni. A zsűri a győztest a versenyzők elődöntőn és döntőn bemutatott teljesítménye alapján fogja kihirdetni. Díjat fog kapni az első. a második és a harmadik helyezett.

Gergely-Devich-Hungary3-e1400851026152-1024x975

Devich Gergely pályája
Nyolcévesen kezdett csellózni. A zuglói Szent István Király Zeneiskolában Antók Zsuzsanna növendéke volt. Két alkalommal is megnyerte az országos Friss Antal-gordonkaversenyt. Egyike volt a Budapesti Fesztiválzenekar által kiírt országos zenei verseny győzteseinek, így felléphetett szólistaként a világhírű együttes élén, Fischer Iván vezényletével. A szlovákiai Dolny Kubinban rendezett nemzetközi versenyen második díjat, az olaszországi Legnagóban rendezett viadalon első díjat nyert.

Kokas Katalin meghívására Devich Gergely fellépett Kocsis Zoltán zongoraművésszel a Kaposvári Kamarazenei Fesztiválon. 2012-ben a Zuglói Filharmónia élén Dohnányi Gordonkaversenyét adhatta elő a Művészetek Palotájában, Záborszky Kálmán vezényletével, majd 2013-ban ugyanitt Kocsis Zoltán születésnapi gálakoncertjének egyik szólistája lehetett. Csellózott a Zeneakadémia felújított épületének ünnepi megnyitó gálaestjén és a 30 éves Fesztiválzenekar jubileumi hangversenyén.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon szombaton Maxim Rysanov brácsaművész partnereként lép fel a Pesti Vigadóban.

 

 

Comments

24 hozzászólás a(z) “Eurovíziós Fiatal Zenészek 2014: Idén 14 országgal, Magyarország is indul!” bejegyzéshez

 1. betoven avatar
  betoven

  Szuper! Zene füleimnek! ((Nézem és drukkolok, de mi lesz így a vizsgaidőszakkal?))

 2. LoZo avatar
  LoZo

  Francba 🙁 Nem tudtam nézni 🙁
  Ma volt a Gergely?

  1. betoven avatar
   betoven

   igen

 3. eschungary93 avatar
  eschungary93

  Sok sikert ma estére Gergelynek , drukkoljunk neki ! 🙂

 4. LoZo avatar
  LoZo

  én már a gép előtt ülök, és várom az adást

  1. Dani avatar
   Dani

   Nem vagy egyedül. 🙂

 5. LoZo avatar
  LoZo

  Az biztos, hogy mindegyik gyerek iszonyatosan tehetséges!
  Viszont a pontozás alatti komolyzenére előadott bréktánc produkción én is dobtam egy hátast 😀 Ez nagyon ütős!!! 😀 komoly zenére brékelni??!! 😀 😀

  1. Dani avatar
   Dani

   Szerintem itt mindenki megérdemelné a győzelmet, mert nagyon tudnak. 🙂

  2. betoven avatar
   betoven

   Ha találkoznak a művészetek és a jó előadók – az bizony „tutti” jó.

 6. LoZo avatar
  LoZo

  Egyszerűen félelmetes, mit tudnak! Döbbenet!

  1. betoven avatar
   betoven

   Jó tanár, jó hangszer, kitartó/rendszeres gyakorlás (napi több óra), tehetség, kiváló bal és jobb agyfélteke, kiváló anatómiai adottságok, stb…

 7. LoZo avatar
  LoZo

  HAJRÁ GERGELY!!!!! (bár a holland furulyás kiscsaj nagyon-nagyon jó)

 8. Dani avatar
  Dani

  Gergő 3. lett, 2. lett Szlovénia és Ausztria nyert.

  1. Pitbull avatar
   Pitbull

   Hadd tippeljek: egy feltűnően fejlett arcszőrzetű fiatalnak sikerült győzedelmeskednie Ausztria színeiben…

   1. Csengettyű avatar

    Nem, egy feltehetően kínai fiú nyert.

   2. eschungary93 avatar
    eschungary93

    majdnem felelőtlen kínai fiút olvastam feltehetően helyett … 🙂

   3. betoven avatar
    betoven

    Ausztria ezen az Eurovízión is tarolt – mégpedig Bartók művel. 🙂

 9. LoZo avatar
  LoZo

  Gratulálok Gergely harmadik helyének, és külön gratulálok, amiért sikerült maga mögött tudnia a holland furulyás versenyzőt!!!

  1. Dani avatar
   Dani

   Mondjuk azt nem értem, Norvégia miért nem lett dobogós…én oda vártam, nagyon tetszett.

   1. betoven avatar
    betoven

    Kemény/darabos mozdulatai voltak/vannak – összehasonlítva az osztrák hegedűssel, ég és föld a technikájuk.

  2. eschungary93 avatar
   eschungary93

   gratulálok én is Gergelynek a dobogós helyezésért 🙂

 10. betoven avatar
  betoven

  Szuper, szuper, szuper, és nagy gratula Gergelynek!
  Az az igazság, hogy öröm volt nézni-hallgatni a játékukat (bár elment az internetem, és tv-t kellett keresnem a közelben, aki velem nézi a műsort – de megoldódott szerencsére), és bizony elég durva verseny volt ez: különböző korcsoportú zenészek különböző hangszerekkel – nos ez nem egy szokványos verseny, de az tény, hogy tehetségesek. Tüneményes volt a cseh kis srác is, a holland blockflöte-s csaj is remek volt (1-2- helyen lemaradt a tempótól – hiába, a barokk az gyilkos előadás szempontjából).
  Az 1. helyezett hegedűs srácot tettem én is az 1. helyre, utána Gergelyt, majd a holland lányt. Nem így alakult, de a 3. hely is klassz. Biztos sokat hallunk még felőle.

 11. rocknish avatar
  rocknish

  Gratula Gergőnek!

  Én is néztem az elejétől, nagyon jó volt látni, hogy ennyi tehetséges gyerek van. Abszolút laikusként néztem a műsort, de nálam is Ausztria volt az első helyen, második helyre a holland, harmadikra pedig a moldáv lányt tettem. Nem is értettem a műsorvezetőt, amikor a második és első helynél „tejóistenezett”, egyik versenyző sem volt olyan sz@r, sőt… Na meg lehet, hogy nem csak Gergő barátaival beszélgettem volna a versenyről, hanem egy tanárával is.

  1. LoZo avatar
   LoZo

   A tanár valóban jó ötlet lenne. Szerintem adjunk tippet, és a jövő évi verseny közvetítésénél talán így lesz 🙂
   Emlékszem, amikor a Duna TV közvetítette az ESC-et, és folyamatosan figyelték a TV szerkesztőségében a mi oldalunkat, és ennek alapján változtatták meg a kommentálást is 🙂
   Szóval, az erő velünk van 🙂