Napi Eurovízió 2014: Finnország

finlandTudósító: Sebők Judit
Forrás: eurovision.tv

A finnek legutóbb 2006-ban nyertek, akkor a Lordi sokkolta Európát, aminek pozitív eredménye lett. Azóta eltelt nyolc év és 2014-ben újra egy banda próbálja majd megszerezni a győzelmet, bár tény, hogy a Softengine egy könnyedebb, a 90-es évek tini film zenéit idéző rock számmal próbálkozik. A finn nemzeti döntőben a zenekar egyszerre győzte meg a zsűrit és a közönséget is, hogy Dániában a helyük.

Az együttes 2011-ben alakult, de a mai felállás csak 2013 nyarán lett végleges. Az idei év sikeresen indult számukra, hiszen mielőtt megnyerték az UMK-t, nem sokkal korábban aláírták életük első lemezszerződését a finn Sony Music kiadóval. Dalukat, a Something Better-t, tíz nap alatt véglegesítették, így még időben le tudták adni a jelentkezésüket és úgy tűnik nem volt hiába való a sietség.
„A dal egy idős férfiról szól, aki az életén bánkódik, megbánta, hogy semmi különlegeset nem tett egész életében. Aztán, amikor meghalt a felesége rájön, hogy ami kettőjük között volt, az mégis jobb, mint bármilyen kaland” – nyilatkozta az énekes.
A srácok nagy erőkkel készülnek az Eurovízióra, emellett pedig első albumuk előkészületei is zajlanak. Unatkozni nincs idejük és remélik, hogy a finnek beléjük vetett bizalma nem volt hiába való.

31 Comments

Nem rossz, de kicsit lehetne keményebb. Az utóbbi idők legjobb finn dala (mondjuk a tavalyi hányást nem nehéz felülmúlni). De a Lordit nem übereli soha senki 😀

A stúdióverzió nagyon tetszik, de élőben elég gyenge az énekes hangja.
Ha sikerülne is a döntő (mely elég kérdéses, főleg, hogy ez a stílus nem túl sikeres a versenyen mostanában), nem jósolok neki 20.-nál jobb helyezést.

Elég keveset hallgatom, pedig egész jó szám. Még mindig azt mondom, hogy volt jobb a finn nemzetin, de választhattak volna rosszabbul is. Remélem döntős lesz 🙂

Nekem is, mint Bakancsnak, nagyon bejon a studiofelvetel, az nagyon utos lett, de eloben valoban nagyon gyenge a srac hangja. Bar mint lattuk, nem kell ahhoz hang eloben, hogy jo helyezest erj el. (Eric Saade brrr….)
Szerintem ha a tavalyi szornyuseggel dontosok lettek, akkor iden sem kerdes, ott viszont egy 15-20. helynel en sem josolok jobbat. (btw, nalam top10-es)

JA ES IDEN MAR JO LENNE A LENGYEL VAGY FINN VAGY NEMET BARATAINKNAK ADNI A 12 PONTOT, ES NEM AZER S.GGET NYALNI!!! Koszonom!

Az utolsó mondatoddal nagyon egyetértek, a 3 baráttól (finn,német,lengyel) megint kapjuk majd a 8-12 pontokat, mi meg adjuk majd. megint Azerbajdzsánnak, Görögországnak meg Olaszországnak…
Ha a többiek barátkoznak, csináljuk már mi is ezt egy kicsit!

Nem muszaj baratkozni (bar ugye elvileg a barataink), csak ne legyunk halatlanok.
Nem tudom, minek dobaljuk a 12 pontokat azernek meg Olaszorszagnak, amikor a budos eletbe nem fogjuk visszakapni…

Erdekes, hogy eddig az oroszok es az ukranok is nagyon tetszettek egymasnak, “nyilvan” a dal miatt, most meg fogadjunk, hogy egy budos pontot nem fognak adni egymasnak.
Ebben a versenyben a szavazas mar reg nem a dalokrol szol, Balazs 🙂

Ez csak döntés kérdése! Dönthetünk úgy, hogy sógor-komának, ivócimborának, telekszomszédnak adjuk a pontjainkat, vagy úgy is, hogy a nekünk legjobban tetsző dalra voksolunk.
Ha már voksolás, ma mindenki menjen el szavazni, aki teheti! Fontos!

Én Mikko Pohjolának szurkoltam, kicsit csalódott voltam, hogy nem ő nyert, de a finnek így is a kedvenceim között vannak. Az eredeti, rockosabb verzió kicsit jobban tetszett, de talán ezzel jobban megnyerik a közönséget. Én nagyon remélem, hogy bejutnak a legjobb 15-be! Azt se felejtsük el, hogy milyen fiatalon értek el sikereket, egy saját szerzeménnyel. Hajrá srácok!

Übergyenge dal , mást nem tudok rá mondani , ettől még a grúz , a máltai és a fehérorosz dal is jobb. Remélem az elődöntőben maradnak …

Szerintem Finnország az egyik legalulértékeltebb dal idén. Nekem tetszik az első hallás óta és természetesen a döntőbe várom. Hogy ott mit tud elérni, az egy jó rajtszámtól, előadástól függ. Örülnék ha TOP15-ben lenne. 🙂

Kiábrándítóan híg, üres, lapos, erőtlen, sokat hallott. Még aláfestőnek is rossz, mert ráadásul idegesít.

Nagyon fura érzések vannak bennem ezzel a dallal kapcsolatban mert a verzék nagyon tetszenek az egyik legjobbak idén, és pont a refrén a refrén az ami elrontja az egészet mert nem fülbemászó és az énekes sem tudja jól elénekelni.
A tavalyi dal jobb volt ennél, de ez is döntőbe fog jutni mert a mezőny gyenge, a lányok pedig fognak szavazni az énekesre ebben biztos vagyok.
A listámon 14/37

Ebben a dalban sokkal több van, mint amit kihoznak belőle. Nekem személy szerint az egyik kedvencem (igaz, a régi verzió jobban tetszett), de félek, hogy nem jutnak tovább. Ha az énekes még fejlődik a versenyig, és a színpadkép jó lesz, akkor összejöhet a döntő, de ott csak 20 fölötti helyezést tudok elképzelni (sajnos).

Egyetértek, szerintem is ideje pontot adni a döntőben Finnországnak. 2011-ben csak Ők adtak 12. pontot, pedig akkor nagy esélyesnek tartottak minket. 🙁 Az idei finn dal nekem nem jön be, valahogy nem köti le a figyelmemet. Kíváncsi leszek az élő produkcióra.

Az idei finn dal neked nem jön be…
OK! Ennek fényében különösnek hat (enyhén), hogy ennyire kardoskodsz a pontozásuk mellett, de nyilván meg van a jó okod rá!

Én nem 😀

A legrosszabb az összes UMK-s dal közül. Képtelen vagyok megszeretni. Idegesítő hang, zene. Utolsó előtti helyeken mozog.
Nem is fogok rájuk szavazni, hiába kampányolnak itt páran azért.
Sokaknak azért sír a szája mert politika, szomszédos országok blablabla, most meg arra buzdítják a jónépet hogy rokonok, és szavazzunk rájuk. Ezt az álszentséget…

Comments are closed.