Naptár

2014. január
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2014: 36 ország biztosan versenyez májusban

Eurovision_Song_Contest_2014_logoTudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

36 ország közmédia-vállalata jelezte vissza részvételi szándékát a 2014-es Eurovízión a versenyt szervező Európai Műsorsugárzók Szövetségének (EBU). A listán van idén Lengyelország (TVP) és Portugália (RTP) is, illetve Görögország új közmédiája, a NERIT fogja tovább ápolni az Eurovízió hagyományait az országban. A szlovén RTVSLO még nem tudta eldönteni hogy mi legyen, a jövő hét végéig kaptak lehetőséget a végleges döntésük meghozatalára.

A verseny főellenőre, Jan Ola Sand nagyon örül a visszatérő országoknak és annak is, hogy a pénzügyi nehézségek ellenére több mint 30 ország szeretne részt venni a versenyen. A pénzügyi nehézségek felvetik a kérdést hogy vajon tényleg olyan drága mulatság részt venni az Eurovízión? Erre a kérdésre Sand a következőt válaszolta: „Az a műsorszolgáltató, aki részt vesz az Eurovíziós Dalfesztiválon, az 7,5 órányi, magas minőségű, főműsoridős, élő szórakoztató műsort kap, ami nagy nézettséget és a nézők érdeklődését tudja produkálni. Szilárd meggyőződésünk, hogy a verseny kiváló ár-érték arányban van. Természetesen elfogadjuk, hogy nem mindenki engedheti meg magának a részvételt. Nehéz időket élünk, látjuk hogy Európa minden szegletében költségvetési megszorításokkal kell szembenéznie a közműsor szolgáltatóknak. A költségek csökkentése érdekében az EBU befagyasztotta a költségvetést 2014-re, a tavalyi költségekkel számolunk. Malmőben már a próbák napját is lerövidítettük az előző éviekhez képest egy nappal, ezzel a helyszínre látogató delegációk is tudnak spórolni. Az idei házigazda közmédium, a DR élénk tárgyalásokat folytat a helyi partnereivel a szigorú hotelszobai árképzés kapcsán.”

Sand elmondta azt is, hogy Bulgáriának, Ciprusnak és Szerbiának nem maradt más esélye mint otthon maradni a pénzügyi korlátozások miatt. Szintén sajnálatos, hogy az előzetes megállapodás ellenére Bosznia-Hercegovinának vissza kellett lépnie, míg Horvátországban szervezeti változások állítják kihívások elé a közmédiát. A török TRT-vel is folynak a tárgyalások, az ő kezükben van a döntés hogy részt akarnak-e venni ezen a különleges páneurópai kulturális eseményen. Viszont Lengyelország és Portugália visszatérése nagy öröm.

A jövőt tekintve számos közmédia jelezte hogy jövőre, az Eurovízió 60 éves évfordulójára visszatér. Folytatódnak az egyeztető tárgyalások azokkal a közműsor szolgáltatókkal, melyek pénzügyi nehézségek miatt maradtak eddig távol. Figyelembe kell venniük a folyamatosan változó körülményeket is. „Egy tény bizonyos: alkalmazkodnunk kell a valósághoz.”

A biztosan résztvevő országok és közmédiumok:
Albánia (RTSH),
Ausztria (ORF)
Azerbajdzsán (Ictimai TV)
Belgium (VRT)
Dánia (DR)
Észtország (ERR)
Fehéroroszország (BTRC)
Finnország (YLE)
Franciaország (France 3)
Görögország (NERIT)
Grúzia (GPB)
Hollandia (AvroTros)
Írország (RTÉ)
Izland (RÚV)
Izrael (IBA)
Lengyelország (TVP)
Lettország (LTV)
Litvánia (LRT)
Macedónia (MKRTV)
Magyarország (MTV)
Málta (PBS)
Moldova (TRM)
Montenegró (RTCG)
Nagy-Britannia (BBC)
Németország (NDR)
Norvégia (NRK)
Olaszország (RAI)
Oroszország (RTR)
Örményország (AMPTV)
Portugália (RTP)
Románia (TVR)
San Marino (SRMTV)
Spanyolország (TVE)
Svájc (SRG SSR)
Svédország (SVT)
Ukrajna (NTU)

10 hozzászólás Eurovízió 2014: 36 ország biztosan versenyez májusban

 • Zolecs

  Ciprust sajnálom leginkább a visszalépők közül, a többi igazából 1-2 dal kivételével szinte sosem küldött nekem tetsző nótát.

  Szlovénia csak kéreti magát szerintem 😀

  Lengyeleknek örülök, portugália pedig gondolom megint valami fantasztikus balladát küld..

  Törökök meg csak hisztizzenek, 10 éven belül nyertek és még nekik áll feljebb?

  Hm.. kiváncsi leszek majd a 60. eurovízióra hányan térnek akkor vissza, mert ez az idei 37 ország elég csekély. Nem is emlékszem mikor volt ilyen kevés utoljára.

 • Milyen poén lenne ha a 60. ESC-n a Vatikán is részt venne 😀 Előadó: Ferenc pápa
  Dal: Shake your body 😀 Vagy valami hasonló XD

  • Pitbull42

   Dani biztosan lelkesedne… 😉

   • Dani

    Örülnék bármilyen debütálónak (főleg Liechtensteinét várom, jó lenne, ha már EBU-tagok lennének), de azért ennyire mélyre egy ország sem süllyedne, a Vatikán meg főleg nem…komolyra fordítva a szót: akikről úgy gondolom, hogy biztos visszatérnek: Bulgária, Ciprus, Horvátország és Szerbia, tehát az idei visszalépők, továbbá Bosznia-Hercegovina is nagy esélyes szerintem. A többiek (tehát Andorra, Csehország, Luxemburg, Marokkó, Monaco, Szlovákia, Törökország) visszatérésére szerintem esély sincs. (Sajnos, pedig 4 általam imádott ország is köztük van: Andorra, Luxemburg, Monaco és Törökország. Nem is tudom, mennyire örülnék, ha hirtelen bejelentenék, hogy visszatérnek.)

    Visszalépő szerintem nem valószínű jövőre, így szerintem a 2015-ös versenyen minimum 42-en indulnak (most úgy számoltam, hogy Szlovénia idén indul).

    A visszatérőkről pár szót:
    Lengyelország: nagyon remélem, hogy Sylwia Greszczak lesz, aki képviseli őket…ő szerintem bevinné őket a döntőbe. De ne küldjenek lengyel nyelvű dalt!
    Portugália: Végre már nyerhetnének! Talán az első ESC-es győzelemnél jobban nem is várnak semmit.

 • Dani

  Ja, és még annyit, hogy van egy olyan érzésem, hogy szerintem lesz legalább 1 olyan ország, aki idén első alkalommal fog bejutni a döntőbe (konkrétan Montenegróval kapcsolatban van egy ilyen érzésem…ahogy hallgattam Sergej pár korábbi dalát, Željkóhoz hasonlítanám azokat, Željkóról pedig tudjuk, hogy Top 10-es helyeket értek el olyan dalok – SZ&M 2004, B&H 2006, Szerbia 2008, Szerbia 2012 – amelyekhez valamilyen köze volt.)

 • force

  Szerintem a lengyelek ezt fogják kiküldeni Dániába. Nem hiszem, h döntőbe jutnának vele, olyan Montenegró 2013 feeling.
  http://www.youtube.com/watch?v=sR_BIo2b3Ks

 • Erzsi

  Valaki megkommentelte a klippet: „Mi ez? Valami szoft pornó?” Rémesen ízléstelen. Zeneileg is nulla. Csak lesz a lengyeleknek annyi eszük …