Nincsenek titkok: Nyilvános lesz a zsűritagok névsora és a kiosztott pontok is

esc2014_logoTudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv
Szabályzat letöltése angolul itt

Nem sokkal ezelőtt adta ki az EBU/EUROVISION a 2014-es Dalfesztivál szabályzatát. A legfőbb változás a zsűri részletes pontjainak nyilvánossá tétele.

Az új szabályok szerint május 1-ig az összes zsűritag neve nyilvánosságra lesz hozva. Az EBU/EUROVISION nyilvánosságra hozza nemcsak az országonkénti televoting eredményeit, hanem minden egyes zsűritag pontozását is, közvetlenül a nagy döntő után. A sokszínűség kihangsúlyozása érdekében csak olyan hivatásos zeneipari szakemberek lehetnek zsűritagok, akik az előző két Eurovízión nem szerepeltek ebben a grémiumban.

– A szabályok szigorítása és a nyitottság növelése fontos az Eurovízió sikerének továbbépítésében. Ezzel biztosítani akarjuk a résztvevőket, a nézőket és a rajongókat arról, hogy mindent megteszünk azért, hogy biztosítsuk a legigazságosabb végeredmény kihirdetését. Ezen változtatások megmutatják, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál egy folyamatosan fejlődő tradíció, ami készen áll alkalmazkodni a jövő kihívásaihoz – mondta Jan Ola Sand, a verseny főellenőre.

– Ezekkel a változtatásokkal reméljük, hogy elejét tudjuk venni az olyan fajta spekulációknak, amelyekkel az elmúlt időszakban kellett szembesülnünk – mondta Dr. Frank-Dieter Freiling, a verseny Referenciacsoportjának elnöke.
Az EBU/EUROVISION vizsgálatot tartott az állítólagos szavazási szabálytalanságokról szóló jelentésekkel kapcsolatban. Sand a vizsgálatok elején azt mondta, hogy „ha találnak egyértelmű bizonyítékot a rendszer rossz működésére, meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket.”

Az EBU/EUROVISION nyitni fog a hivatalos weboldalon egy olyan szekciót, ahol a zsűritagok és a nézők bejelentést tehetnek akkor, ha szavazási szabálytalanságot észlelnek. Így a verseny szervezői, és a szavazást levezénylő Digame és PwC vállalat közvetlen információk alapján tudja megvizsgálni az eseteket.

A verseny Felügyelőbizottsága, akik egyben a résztvevő köztelevíziók képviselői, a Referenciacsoport és az EBU TV Bizottsága egyhangúan fogadta el az új szabályokat.

Comments

10 hozzászólás a(z) “Nincsenek titkok: Nyilvános lesz a zsűritagok névsora és a kiosztott pontok is” bejegyzéshez

 1. Dani avatar
  Dani

  Nagyon is jó ötlet!

 2. schanc avatar
  schanc

  Jaj, de jó!
  Én egyben jelentkezem is zsűrinek! Vállalom a véleményemet ország-világ előtt! 😀

 3. Hádész avatar
  Hádész

  Kösznöm EBU 🙂

  1. Hádész avatar
   Hádész

   Hoppá, egy „ö” lemaradt. Akkor még egyszer: Köszönöm EBU 🙂 😀

 4. force avatar
  force

  Épp itt volt az ideje ennek.

 5. Morgo avatar
  Morgo

  Végre valami jó ! Ideje volt !

 6. Hegedüs Zoltán avatar
  Hegedüs Zoltán

  Egy kicsit megkésett, 1956-ban kellett volna bevezetni. De azért így is örülök neki, nekem már rég eszembe jutott, más ötletemet is megvalósíthatnák. Egyébként nem hiszem, hogy ezt tőlem vették volna át, inkább másnak is eszébe jutott, legalábbis remélem. Televotingnál kellene a szavazatok pontos száma is, és az is, hogy hány szavazatot kaptak volna ha 1 telefonszámról csak 1 dalra csak 1-szer lehetett volna szavazni, vagyis úgy számolva hogy 1 adott dalnál az 1 telefonszámra leadott szavazatokat csak 1 szavazatnak tekinteni. És az is érdekes lenne hogy összesen hány telefonszámról érkezett szavazat. Meg az eddigi összes versenyét is nyilvánosságra hozhatnák.

 7. Hegedüs Zoltán avatar
  Hegedüs Zoltán

  „1 dalra csak 1-szer”: ezen kifejezés elé a „csak” szó nem kell, azt elírtam.
  Remélem a Junior Eurovízión is így lesz, már most is, és ot is jó lenne a régebbieknél is.