Horvátország 21 év után kihagyja az Eurovíziót

croatiaTudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com – old.eschungary.hu

A horvát HRT köztelevízió ma jelentette be, hogy anyagi okok miatt kihagyja a 2014-es Eurovíziót. Az elmúlt évek gyenge szereplése és a jelenlegi kiválasztási folyamat visszhangja a közönség részéről együttesen vezetett ahhoz a döntéshez, hogy a közmédia vezetése egy újfajta nemzeti döntő kifejlesztése után fog visszatérni a versenyhez.

Horvátország 2010 őszén döntötte el, hogy az eddig Opatijába szervezett, 3 napig tartó fesztivált lerövidítik egynaposra, és a fővárosba viszik. “Elveszítettük régi fényünket, ezért sürgősen megújulásra van szükségünk!” – mondta Hloverka Novak-Srzic, a horvát köztévé szórakoztató műsorok osztályának vezetője még 2010-ben.

A horvát Riva 1989-ben megnyerte az Eurovíziót Jugoszláviának, a Rock me című dallal. Tereza Kesovija 1966-ban Monaco-t képviselte, a szintén horvát Feminnem 2005-ben Bosznia-Hercegovina színeiben indult.

21 Comments

Huh de szégyellem magam, vissza szerettem volna emlékezni, hogy idén mivel indultak, fiú vagy lány, csapat vagy egyéni, de semmi :O Megyek megnézem…

Nem hiszem el :(. Idén is az egyik legjobbak voltak (nálam harmadikak). Mindig alul voltak értékelve, úgyhogy megértem. Izrael persze nem lép vissza, a rosszabbnál rosszabb dalaikkal.

Erzsi: még Szerbiáról is terjed a hír, hogy pénzügyi problémák miatt lehet, hogy visszalépnek…ha így folytatódik a dolog, lassan az egész ex-Jugoszlávia visszalép.

Hát én is nagyon sajnálom, az idei dalukat különösen kedveltem, és nekem úgy rémlik, hogy sose küldtek olyan dalt, ami ne tetszett volna. Sajnálatos dolog 🙁

Igazából sosem fogtak meg a horvát dalok, a Feminnem tetszett de azon kívül nekem nem jöttek be a dalaik.
Jó látni viszont egy nem sértődős visszalépést. Hajrá a folytatáshoz nekik 🙂

Sajnálom a horvátokat, de várható volt, hogy ez bekövetkezik. Az idei verseny jól elintézte a volt Jugoszlávia országait és Horvátország is azon országok közé tartozik, amelyik küldhet akárkit és akármit nem igazán rúghat labdába ezen a versenyen. A 2000-es évek közepe óta nagyon lebecsülik a horvát dalokat, előtte még szép eredményeket tudtak elérni. Egyébként érdekes belegondolni, hogy Horvátország azon kevés országok közé tartozik, amely amióta debütált a versenyen minden évben részt vett, ráadásul azon kevés országok közé tartozik, amelyik a 2000-es években minden évben részt tudott venni, holott a korábban elért évek teljesítménye határozta meg az indulásukat.
Én nagyon kedveltem az 1993-as, 1996-os, 1998-as, 1999-es, 2001-es, 2010-es és 2011-es dalukat. Remélem ez a visszalépés nem indít el egy lavinát a Balkánon. Szlovéniától és Montenegrótól tartok, hogy visszalépnek jövőre, de olyan pletykát is olvastam/hallottam, hogy a szerb TV is a visszalépésen gondolkodik. Még a végén kiderül, hogy direkt bojkottálni akarják a versenyt. 😀

Szlovéniáról olvastam egy cikket esctoday-en, hogy “legszívesebben részt venne”…tehát szerintem ők ott lesznek…Montenegróról meg terjed a hír, hogy egy bizonyos Sergej Cetkovic a lehetséges induló…ezek alapján valószínű, hogy részt vesznek…Szerbiával kapcsolatban van egy ilyen visszalépés-veszély sajnos…és még ott van a többi ex-jugó, Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Koszovó: BH szerintem visszatér, Macedóniának már az előadója is megvan, Koszovóról meg nem valószínű, hogy a közeljövőben EBU-tag lesz, így a versenyen sem fogjuk látni egy ideig még…de abban biztos vagyok, ha egyszer bekövetkezik az is, hogy Koszovó megkapja a jogot, hogy induljon, és debütálni fog, akkor búcsúzhatunk Szerbiától és idegeskedhetünk az Albánia-Koszovó-Macedónia-trió egymásra szavazása miatt. De ez szerencsére még messze van.

A görögökkel mi van? Wikipédián azt olvastam, hogy a csehek, törökök, marokkóiak, monacóiak és az andorraiak nem térnek vissza.

Hajjajj, nem lesz ez így jó. Egyre többen lépnek vissza, viszont visszatérő alig van. :S A közeljövőben aligha dől meg a 43 résztvevős rekord.
A horvátok az utóbbi években nem küldtek jó dalokat, a 2010-es ellenben nagy kedvencem volt, szóval sajnálom a visszalépésüket. Körbeszavazás ide vagy oda, kell ide az ex-Jugoszlávia. Ha ez így folytatódik, még a végén veszélybe kerül a verseny.

Mindig sajnálom ha valaki visszalép, de pl a horvátok pont azok akiket nemigen szoktam kedvelni. A Lako je Sve az egyetlen daluk, amit értékelni tudok 😀

Egyébként portugália sztem visszatér, de még így is kevesebb dal lesz jövőre mint idén volt… :S

Most kéne az EBU-nak rákapcsolnia és visszacsábítani Lengyelországot, Portugáliát és Bosznia-Hercegovinát. Szlovákia és Csehország már jelezte, hogy nem indulnak jövőre, velük nem érdemes foglalkozni már. Törökország valószínűleg tovább hisztizik az új zsűri szabály miatt, így ők se fognak sztem a közeljövőben visszatérni. Ha nem lesznek visszatérő országok, akkor nagyon nagy bajban lesz a verseny nemsokára, visszafejlődik az egy elődöntős rendszerre. :S
Ami egyébként már most is megállná a helyét. Ha visszatérünk a 2008 előtti “számításra” TOP 10+ 5 nagy ország, mivel idén Olaszország TOP 10-es volt, így lejjebb csúszik a határ és Moldova is döntős lehetne és akkor 23 ország maradna az elődöntőben (ugyanannyi, mint 2006-ban). 10 ország továbbjutásával az elődöntőből meg is lenne a 25 a döntőben.

Comments are closed.