Junior Eurovíziós Dalfesztivál: November 30. közeleg

Gaia_Cauchi_1Tudósító: Sebők Judit
Forrás: oikotimes.com
Képen: a máltai versenyző

A tavalyi évben Anastasiya Petryk megnyerte az ukránoknak a Junior Eurovíziós Dalfesztivált, de lassan itt az ideje a következő megmérettetésnek. Egy ország visszatér, egy már dalt is választott, egy harmadik pedig péntek este dönt. Izgalmakból a kicsiknél sincs hiány.


Előreláthatólag Ukrajnában idén kilenc ország delegáltjai állnak majd színpadra. Már korábban olvashattunk róla, hogy néhányan idén visszatérnek a versenyhez, az már biztos, hogy közülük az egyik Málta lesz. Kétévnyi kihagyás után újra versenybe száll a kis ország s november 30-án az ő produkciójuk is látható lesz a kijevi színpadon. A máltaik már döntöttek is, házon belüli választás alapján Gaia Cauci lesz a képviselőjük.
Az oroszok élen jártak a dalküldés terén és már júniusban kiválasztották azt a produkciót, amelyet Ukrajnába küldenek. A 18 résztvevős nemzeti döntőből végül Dayana Kirilliva került ki győztesen. Dala, a “Mechtay” (Dream) már elérhető és lehet tippelni, hogy vajon ezzel a produkcióval milyen eredményt sikerül idén elérniük.

Péntek este tovább izgulhatunk, mivel egy újabb ország dönt a versenyzője kilétéről. A 2010-es év nyertese, Örményország szeptember 27-én este választja ki képviselőjét. A zsűri és a közönség együtt dönti majd el, hogy kit küldenek a Junior Eurovízió színpadára. A versenydalok már meghallgathatóak:

20 Comments

Úgy látszik, hogy az EBU tárgyalásai eredményesen zajlottak 2 országban. (Macedónia is visszajön, nem csak Málta.) Albánia sajnos visszalépett. De ettől még szerintem meglehet a minimum 12, sőt…ha azzal számolunk, hogy még Izrael és Moldova biztos indulók (mert szerintem azok), és Azerbajdzsánról sem gondolnám, hogy visszalépne, akkor így már meglenne a 12. De ha Azerbajdzsán mégsem indulna, akkor még ott van Litvánia is, és Spanyolországra is nagy esély van, akkor így már 13 lenne. Néhányan azért még okozhatnának meglepetést, visszatérésükkel/debütálásukkal, csak ne a visszalépésükkel. (Voltak pletykák Finnországról, Olaszországról és San Marinóról, de erre hivatalos forrás nincs. Viszont örülnék nekik, meg még másoknak is.)

Van olyan dal ami érdemes rá hogy külföldön is megismerjék? Én egyébként nem tudok róla.

Egyébként pedig, ha mondjuk Fási Zsüliett még nem túlkoros, és részt akar venni, a papának van annyi pénze hogy kifizesse a részvételi díjat meg a szállást meg a díszletet. Más esetén is, Magyarország szerintem csak akkor nevezné be ha nem neki kellene állni a számlát, tehát kellene hozzá szponzor vagy jó gazdag amerikai nagybácsi, stb.

Egyébként pedig, mondjuk az Orosz Föderáció döntőjéről a “Babocska” című dal például egész jó, de ahhoz állampolgárságot kellene adni nekik hogy minket képviselhessenek. Szintén jó a “Double me” című dal, remélem Hollandia be is nevezi, pár órán belül kiderül. Csúnya lenne ha azt csinálnák mint a Románia 2006-ban, a “Cantec Pentru Eurovision Junior” (Dal a Junior Eurovízióra) simán megérdemelte volna a maximális megszerezhető pontszámot is, meg vagy 30 országban a slágerlista 1. helyét, mint mondjuk a “Dragostea Din Tei” (ismertebb nevén Numa-Numa). De 2. lett, és egy semmilyen dalt neveztek be. A győztes helyében én bejelentettem volna hogy nem vállalom a fellépést. De az is megoldás lett volna ha Moldova benevezi. Szóval ha nem jut ki a “Double me”, én örülnék ha beneveznénk.

Az előző hozzászólásom válasz lett volna, nem tudom miért nem úgy jeleníti meg.

A cikkhez némi javítás: a neve helyesen Dayana Kirillova, a cím kiejtése Mecstáj, magyarul Álom. Azzal kapcsolatban pedig hogy az “oroszok”: az Orosz Föderáció és Oroszország nem ugyanaz. Oroszország nevű állam jelenleg nincs. Az Orosz Föderáció több államból tevődik össze mint az USA. Oroszország nevű tagállama nincs, néhány régiót együttesen tekinthetünk Oroszországnak, de például Szibériát semmiképpen, hiszen az Ázsiában van. És természetesen aki az Orosz Föderációban lakik, nem feltétlenül orosz. Például Dayana Tatárföld (Tatarstan) fővárosában lakik, látszanak rajta a tatáros vonások, és oldalról nézve ferdeszemű, elölről ez szinte nem is látszik, vagyis enyhén ferdeszemű, mintha mondjuk a 4 nagyszülője közül 1 kínai lenne.

A Mecstáj megérdemelné a maximális megszerezhető pontszámot, de Eurovíziós Dalverseny lévén, még utolsó is lehet vele. Nálam nagyjából 4. a világon. Egyébként az EBU azt írta e-mailben, hogy a szavazó telefonszámok külföldről nem hívhatók, úgyhogy mi kimaradunk a szavazásól.

Ma lesz a holland nemzeti döntő, meghallgattam a dalokat, de a műsort nem valószínű, hogy nézem. A dalok közül nekem úgy őszintén egyik sem tetszett, de ha már választani kell, akkor a “Live Life”-ot küldjék! Az még elviselhető, véleményem szerint.

Tudtommal nem is nézhető a műsor élőben, csak utólag a youtube-ról. Ami élőben van az a “backstage”, vagyis a színpad mögötti, a 2. elődöntőnél néha elment a kamera előtt 1-2 ember, egyébként csak az épület belsejét lehetett látni, a hang már nem emlékszek mi volt, de halkan biztos odahallatszottak a dalok is. Az AVRO honlapján se ment utólag a 2. elődöntő, ha el is indult, ha más időpontra akartam ugrani, megállt, és csak elölről kezdve lehetett nézni.

Kedves Hegedűs Zoltán!

Miért kell szőrszálakat hasogatni, megkérdezhetem? Menjen végig az utcán és mindenkit kérdezzen meg, hogy mi a neve annak az országnak, higgye el, MINDENKI Oroszországot fog mondani, és maximum Ön fog Orosz Föderációt válaszolni. Lassan észrevehetné magát.

Azt, hogy egy ország kidobott énekesét egy másik benevezi, maga se gondolhatta komolyan. Meg hogy majd biztos indítanánk egy orosz nyelvű dalt….. istenem.

De,komolyan gondolta…
Hegedűs Zoltán egy paralel Univerzumban él igazából, és csak a mentális hiperaktivitásának mi világunkba való kivetülését vagyunk kénytelenek megtapasztalni nap mint nap. Fura egy fazon, az tuti! Ha túl vagyok pörögve, és egy kicsit le akarom zsibbasztani magam, már régóta nem etil-alkoholt alkalmazok, csak elolvasom egy-két hozzászólását, a hatás garantált! 🙂

5-öt ismerünk, abból 2 jó, ez egész jó arány. Azért a holland ikrek remélem Ukrajnában majd nem használnak olyan díszítőelemet amit más korábban már politikai jelképnek használt. Az ugyanis a szavazóknak is a politikát juttatja eszükbe, a politikai szavazás meg nem hiányzik. Az EBU helyében én nem engedném meg. Az 5 ágú vörös csillagra gondolok, még a döntőn is azzal léptek fel.

Olvastam valahol, hogy lesz debütáló ország idén. Hogy mennyire megbízható a forrás, azt nem tudom. Az is lehet, hogy valaki csak szórakozott, de az is lehet, hogy tényleg lesz debütáló. Ha lesz, akkor szerintem a következő országok közül valamelyik: Finnország, San Marino, Olaszország. (A debütálás valószínűsége szerinti sorrendben írtam az országokat – első: a legvalószínűbb véleményem szerint, utolsó: a legvalószínűtlenebb.)

Eddigi top 7-em:

1. Ukrajna
2. Svédország
3. Oroszország
4. Örményország
5. Fehéroroszország
6. (És ezért biztos néhányan megköveznek majd…) Hollandia
7. Grúzia

Nálam ez:
01. Oroszország
02. Svédország
03. Ukrajna
04. Örményország
05. Grúzia
06. Hollandia (Levi 21: engem rettentően idegesít ez a dal)
07. Fehéroroszország

Comments are closed.