Naptár

2013. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

FRISS: A görög köztévé beszünteti adását ma este

greeceTudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com – ebu.ch
Eredeti kiadás: 2013. június 11. kedd – 18:22
Frissítve: az EBU reagálásával

Ma a görög kormány egy olyan törvényt fogadott el, ami parlamenti jóváhagyás nélkül leállíthatja az ERT görög nemzeti közmédia működését, majd újraindíthatja kevesebb alkalmazottal és kevesebb regionális stúdióval. A koalíció pártjai azonnal reagáltak: nem fogják szentesíteni ezt a törvényt a görög kabinet kérésére. Az ERT munkavállalói vésztárgyalást tartottak azért, hogy eldöntsék, átveszik-e a közmédiát, így nem szakadna meg egyetlen csatorna adása sem.

A kormány hivatalos közleménye: pénzügyi és logisztikai csatornák átláthatóságának okán a kormányszóvivő bejelentette a nyilvánosság előtt, hogy leállítják ma este az ERT jeleinek sugárzását.

Az ERT alkalmazottai tiltakoznak a leállás miatt és bejelentették, hogy biztosítani fogják az adást. Egy különleges tiltakozó koncertet szerveztek az ERT székháza elé, ahová minden ERT vezetőt és minden nézőt meghívtak.

Az ERT-nek 2900 munkavállalója van. Voltak már tárgyalások az elmúlt hetekben a pénzhiány miatti helyzet megoldásáért. Az egyik megoldás az volt, hogy bezárnak egy hónapra, majd 1000 alkalmazottal újraindulnak. Vagy a másik, hogy folyamatos működés mellett elküldenek egyszerre 1900 munkavállalót. Egy további nagy kérdés a tévéadó, amit hiába fizetnek be a nézők, azt 2011 óta nem kapja meg az ERT, miközben ennek összege az egyik legmagasabb Európában. Az ERT 2010 óta nyereséges.

Mint ismert, idén az eurovíziós részvétel is kérdésessé vált a pénzügyi nehézségek miatt. Görögország 2005-ös győzelme óta fontos kérdés az országban az eurovíziós részvétel, ezért egy helyi zenecsatorna állta az idei nemzeti döntő és a malmői részvétellel kapcsolatos összes költséget.

A legfrissebb hírek szerint nem tartana egy hónapig a leállás, az újrainduláskor viszont új néven és új struktúrában indulna el a műsorszolgáltatás.

 

2013.06.12. 09:51

 

Tegnap az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) Európa létező közműsor szolgáltatói nevében mélységes megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy a görög ERT – aki alapítója az 1950-ben megalakult EBU-nak – azonnali hatállyal megszűnt. A rendkívüli ügyek hatósága felhatalmazta a pénzügyminisztert és a felelős minisztert arra, hogy beszüntessék az ERT működését, így azok a görög nézők, akik az ERT műsorát szeretnék látni, csak sötét képernyők előtt ülhetnek.

Jean Paul Philippot az EBU elnöke és Ingrid Deltenre az EBU főigazgatója tegnap levelet írt Antonis Samaras görög miniszterelnöknek, melyben sürgetik, hogy „használja fel minden erejét arra, hogy azonnal vissza legyen vonva ez a döntés.”

A közszolgálati média létezése és annak kormányzattól való függetlensége a demokratikus társadalom középpontjában áll, ezért a közmédia mélyre ható változásaival kapcsolatos döntéseket parlamenti kereteken belül lefolytatott nyílt viták során kellene véghezvinni, és nem két kormányzati miniszter egyszerű döntése alapján.

A levélben az EBU kifejezi a közmédia fontosságát, mint a demokratikus és pluralista közösségek nélkülözhetetlen pillérét szerte Európában.

Az EBU két vezetője kifejti: „Mialatt felismerjük a költségvetési megszorítások szükségességét, a nemzeti műsorszolgáltatók fontosabbak, mint valaha a nemzet egészét érintő nehéz időkben. Ez nem azt jelenti, hogy az ERT-nek kevésbé hatékonyan kellene működnie, mint egy magáncégnek. Természetesen a közjavak egészét a legnagyobb gondossággal kell felhasználni.”

Az EBU készen áll felajánlani Európa közműsor szolgáltatóinak szaktudását és tanácsadását az ERT számára, hogy segítsék Európa egyik igazi közműsor szolgáltatójának a folytonos munkáját.

5 hozzászólás FRISS: A görög köztévé beszünteti adását ma este