Napi Eurovízió 2013: Szerbia

serbiaTudósító: Mádi Sándor
Forrás: eurovision.tv

Szerbia önálló országként 2007 óta versenyez, sőt első alkalommal már nyertek is Marija Serifović-csal. Egyedül 2009-ben maradtak le a döntőről, akkor is az elődöntő 10. helyén végeztek, de az akkori szabály miatt a zsűri dönthette el a 10. továbbjutót, így Marko Kon és Milaan kiestek. Tavaly az Eurovízió-veterán Zeljko a 3. helyen végzett Loreen és a buranovói nagymamák után. Idén három fiatal lány próbálja meg ismét elhozni a győzelmet, daluk címe a Ljubav je svuda (Szerelem mindenhol).

Mirna, Nevena és Sara a The First Voice of Serbia tehetségkutató műsor első három helyezettjei lettek, ez hozta meg ismertségüket. A versenyt követően összeálltak a szerb nemzeti döntőre, majd amikor meg is nyerték azt, álmuk valóra vált.

Mirna Radulović
A 20 éves lány Szabadka városában született. Fiatal kora óta hegedül, zongorázik és gitározik, otthon van minden zenei stílusban: a pop-rocktól a jazzen át a szerb zenéig. Mint Eurovízió rajongó, családjával évről évre követte a közvetítést a tévében, és megígérte nagymamájának, hogy egy nap ő is részese lesz. A rajongóinak azt üzeni, hogy maradjanak velük végig és ők mindent meg fognak tenni azért, hogy élvezzék a műsort.

Nevana Božović
Nevana (18) Kosovska Miltrovica városában látta meg a napvilágot, jelenleg pedig a Belgrádi Zeneakadémia harmadéves hallgatója. A 2007-es Junior Eurovíziós Dalversenyen már részt vett a Piši mi című dalával, ott a harmadik helyen végzett. Az elmúlt években több fesztiválon is részt vett Szerbiában. A Ljubav je svuda külön hármuknak lett írva: egy olyan szerelmes lányról szól, aki nem tud dönteni a szerelem jó és rossz oldala közül. Üzenete rajongóinak: „A rajongóimnak azt kívánom, legyenek egészségesek, boldogok, sokat mosolyogjanak, és hogy élvezzék a zenét. Én mindent megteszek, hogy lenyűgözzem őket.”

Sara Jovanović
Sara (19) Rómában született és nevelkedett. Habár csak 19 éves, a színpadot teljesen betölti, egészen fiatal kora óta része életének a zene. Másodéves hallgató filozófia szakon Belgrádban, de jelenlegi legfontosabb célja a zene. A tehetségkutatóban való részvételt követően nagyon rövid idő alatt hatalmas rajongói bázisra tett szert. Sara legnagyobb inspirációforrásának Beyoncét tekinti.

11 Comments

Nekem az egyik nagy favoritom idén Szerbia. Utoljára 2008-ban szerettem a dalukat, szóval most ismét a TOP 10-ben vannak nálam.
Nálam: 2/16
Tippem: 7/16 (11-15.hely között a döntőben).

Lefordítom:

A szerelem
a szerelem nem létezik, azt mondják.
Hazudnak!
Ne félj, ha ő itt van.
Szerelem egy életre és még azután is,
tudd, hogy vele az lesz!

Megkérdezlek egy év múlva,
ha ezerfelé megcsal,
a szíved haleledel lesz,
tudd!

Mintha megőrültem volna,
egy kicsit akarok, egy kicsit nem akarok hinni
mert nem tudom, hogy szabad-e.
Igen, a szerelem mindenhol ott van,
egy kicsit szeretem, egy kicsit nem szeretem
megpróbálnék vele mindenfélét
és lehet, hogy ügyesen még valamit.

Álmodsz, álmodsz a világról kékben,
álmodsz, mert ő a tiéd.

Többé ne hallgasd a hazugságait,
ha megcsókol, mondd neki: rendben!
Te.

Mintha megőrültem volna,
egy kicsit akarok, egy kicsit nem akarok hinni
mert nem tudom, hogy szabad-e.
Igen, a szerelem mindenhol ott van,
egy kicsit szeretem, egy kicsit nem szeretem
megpróbálnék vele mindenfélét
és lehet, hogy ügyesen még valamit.

És várnál rá minden éjjel reggelig,
ő kávét főz neked, amikor még ágyban vagy.
Hidd el, hidd el, nővérem, én szívességet teszek neked.
Lalalalalalalalalalala!

Mintha megőrültem volna.
A szerelem mindenhol ott van.
Igen, a szerelem mindenhol ott van,
egy kicsit szeretem, egy kicsit nem szeretem
megpróbálnék vele mindenfélét
és lehet, hogy ügyesen még valamit.

Ez lenne a szöveg. Hihetetlen, hogy ugyanaz az ember szerezte, aki annak idején a győztes Molitvát!

Komolyan, ebből a dalból (se) egy fél hangot nem tudnék felidézni.
Ettől függetlenül tuti döntősök, mert ugye Szerbia és amúgy is, melyik férfi ne akarna három dögös nőt falatnyi ruhában többször is látni 🙂

Ez egy tipikusan olyan dal, amit szeretnék tiszta szívemből gyűlölni, mégis gyakran ott van a fülemben.
A fellépőruha szerintem Barbara Dex-esélyes, egyébként biztos a döntő.

Az utóbbi évek legrosszabb szerb dala.Ha ők Voice győztesek,akkor ne legyenek az énekhangokkal gondok(jelenleg a falra tudnék mászni,amikor a refrént meghallom).

János: Külön-külön jó hangjuk van, ezt el kell ismernem, akármennyire nem szeretem őket. Különösen Nevenának, de Sara is nagyot alkotott, keressetetk rá a Run című dalra az ő előadásában. Így egyben viszont szörnyűek.

Szerintem jó hangjuk van, de ez a dal borzalom. Sokkal jobb dalaik voltak idén, de gondolom rólunk ugyanez a vélemény szóval azt értékeljük, ami van. Mirnának pedig olyan beképzelt feje van, hogy elmegy a kedvem az egész daltól. Bocsi Szerbia, ez most nem az igazi. 🙁

A videon látható felvétel alapján azt kell mondjam, hogy csak Mirna miatt elviselhető az egész produkció. Egyedül ő énekel jól a három lány közül (hangsúlyozom, hogy ezen a felvételen, nem ismerem a további előadásaikat), egyébként nem bejövős a dal. A csajok jól néznek ki, de egy dalversenyen ez nem szempont.

Elég ritka mikor kedvelem a szerb dalokat, de most igen 🙂
Szépen összepakolt produkció.

Döntő 5-10hely
Nálam: 39/20

Smileyshine, igazad van. Habár őt személyesen nem ismerem, de az ikernővérét, Nerát igen és hát igencsak magasan hordja az orrát, amióta “sztár” lett a húga. Engem a három lány közül ő irritál a legjobban, mert a tehetségkutatóban végig azt bizonygatták, hogy milyen kedves, visszahúzódó, szolid lány, aztán megjelent a Beoviziján ebben a szerelésben… Pfff…

Comments are closed.