Napi Eurovízió 2013: Norvégia

norwayTudósító: Mádi Sándor
Forrás: eurovision.tv, esctoday.com

Norvégia tipikusan az az ország, amelyik vagy a lista elején vagy végén szokott végezni. Eddig három alkalommal győzedelmeskedtek (1985, 1995, 2009). Tavaly Tooji holtversenyben jutott tovább a 10. helyen az elődöntőből, a fináléban viszont az utolsó helyre csúszott. Idén Margaret Bergeré a feladat, hogy újra a dobogóra röpítse a országát.

A 27 éves Margaret Berger 2004-ben a norvég Idol verseny második helyezettje lett, ezt követően jelent meg debütáló albuma a Chameleon. Sőt a norvég Grammy díjra is jelölték, mint a legjobb új előadó. Nem sokkal később elnyerte az év videója címet a Lifetime guarantee című zene klipjével. 2008-ban az NRK P3 rádiójának zenei igazgatója lett. Jelenleg pedig harmadik stúdióalbumán dolgozik.

A lány mindenkit lenyűgözött a színpadi produkciójával és a hangi adottságaival, nem nehéz megérteni, hogy miért is. Benne minden összetevő megvan, ami egy világhírű szupersztár összerakásához kell: színes egyéniség, klasszikus szépség és remek énekes. A modern hangzású zenével mindez kombinálva adja azt a mixet, ami ellen nehéz menni: magával ragad.

A norvég dal szerzője a norvég-svéd duó, a MachoPsycho (Robin Lynch és Niklas Olovson). Ők ketten korábban olyan énekesekkel dolgoztak együtt, mint Jessica Simpson, Natalie Imbruglia vagy Pink. Később pedig ők írták meg a Grammy díjra jelölt szuperslágert, a Stupid Girlst! Karin Park is dolgozott az idei norvég versenydalon, ő svéd énekes, zeneszerző és zenész.

36 Comments

Eleinte nem, de később nagyon megkedveltem ezt a dalt, listavezető is volt, most kicsit hátrébb csúszott, de még mindig TOP5 🙂
Az elején levő csörömpölésen kívül nem igazán tudnék belekötni.
Az hogy győzelemre esélyes lenne, kizártnak tartom. Akkorát fog bukni mint tavaly Izland.

Tipp: Döntő.15-20hely
Nálam 39/5

Szerintem baromi jól indul, de a refrének elég rosszak, kicsit hazavágják az egész szösszenetet, ráadásul el is laposodik… Középmezőny nálam.

Amikor megnyerte az MGP-t, akkor azt mondtam, hogy biztos, ki fog esni. Ez akkor volt. Már nem ezt mondom. A montenegrói, a román vagy a litván dalokkal ellentétben ezt megkedveltem, viszont nem a legjobb és top 10-be sem vinném be. Nálam 15/39.

Többször próbáltam magammal megkedveltetni ez a dalt,ám csak egyszer sikerült végighallgatnom. A stílus és az énekesnő hangja is nagyon távol áll a szívemtől. Szerintem nem fog nagyot bukni,kiemelkedik a mezőnyből a maga módján,könnyen megjegyezhető.

Nem, nem, nem és nem. Ha valamelyik dalnak a hájpolását nem értem, akkor az ez. Annyira jellegtelen és semmilyen.

Ez egy kiváló dal, rendkívül jól összerakva, zeneileg szinte kifogástalan. Ahogy korábban egyikünk megfogalmazta, tökéletes egyvelege Björknek, az A-Hának és a Depeche Mode-nak, mindegyikük régi nagy kedvencem, így még kevésbé meglepő, hogy ennyire imádom 🙂 De én is úgy érzem, hogy a versenyen kevésbé lesz sikeres, mondjuk olyan középmezőny, de én már ezzel is elégedett lennék.

Szerintem az idei év legmodernebb dala, és éppen emiatt sokkal inkább emlékeztet az Euphoriára, mint bármelyik másik dal. Az első perctől kezdve lehetett sejteni, hogy ő nyeri az MGP-t, bár Adelén szerintem jobb volt, igaz az ő dalával pont úgy jártak vna, mint 2011-ben. Érdekes a dal, és szerintem sokkal inkább megmarad majd a nézők emlékezetében, mint mondjuk ugyanebből az elődöntőből a lett, macedón, máltai, román dalok.
Nálam: 5/17
Tippem: 1/17 (2-10.hely a Döntőben)

Látványos színpadkép (már amit az MGP-n láttunk, az számomra látványos volt a teátrális mozdulataival), modern zenei alap és egy hozzá illő kissé erőtlennek tűnő, de a maga műfajában megfelelő hangzású ének…
Én nem tudom, miért, de kedvelem – ám azzal is egyetértek, hogy túlértékelt (viszont én is százszor ezt választanám, mint a dán dalt). Nem tudom, hogy a zsűrinek mennyire fog tetszeni, de szerintem nem lesz a legjobb öt között.

Kedves többiek! Mivel egyikőtök üti a másikatok szavát, megkérdezném, hogy akkor szerintetek ki is fog nyerni, ha nem Dánia, Németország vagy Norvégia?

Azokon az országokon kívül szerintem esélyes:
Oroszország – azokban az években, amikor nincs egy igazán kiemelkedő dal a diaszpóra és baráti szavazás felerősödik és ez talán az oroszoknak kedvez leginkább (2008)
Ukrajna – jó hang, várhatóan jó színpadkép és nagyon hatásos lesz ez a dal szerintem (ja és jó nő)
Olaszország – a zsűrinél szerintem ők lesznek a favoritok kérdés a közönség.
Grúzia – Azerbaijan 2011 csak sokkal jobb hangokkal.
Nagyjából őket sorolnám az esélyesek közé + Dánia, Norvégia.
Németország nem fog nyerni ebben biztos vagyok (szeretem a dalt)

Egyetértek. Szerintem Ukrajna lesz a befutó.
Én az alábbi TOP 10-et képzelem el:
1. Ukrajna (szeretem)
2. Dánia (OK)
3. Oroszország (OK)
4. Norvégia (OK)
5. Azerbajdzsán (nem szeretem)
6. Görögország (nem szeretem)
7. Grúzia (szeretem)
8. Olaszország (nem szeretem)
9. Németország (szeretem)
10. Svédország (nem szeretem)

San Marino, Azerbajdzsán, Izland.

De ha a befutó hármasból kellene választanom, akkor Dániát szeretném.

Az izlandi nyelv talán hatást gyakorol Európára, és meghálálják a nyelvválasztást sok ponttal.

Gabiii, számodra nem esélyes, számomra pedig igen. Én pl. a német dalt nem találom esélyesnek, függetlenül attól hogy mindenki odavan érte. Miért ne nyerhetné meg az izlandi dal? Sőt, szerintem Bulgáriának is van esélye.
Kicsit néha úgy érzem, hogy valakik korán összeállítanak egy lehetséges esélyes listát, ezt kellően hangoztatják is, aztán már szinte másban nem is mer gondolkodni az ember, mert a szeme előtt lebeg az, amit már mások előre meg akarnak mondani.
Persze lehet (sőt, nyilván valószínű), hogy ebből a top3-asból kerül ki a végső győztes, de én igyekszem elvonatkoztatni tőlük, mert nem érzem úgy hogy kb. 40 dal közül le kellene ragadnom háromnál 🙂
De én mindig is szerettem különcködni 😀

És egyébként ha Alex nyeri meg? Az milyen szép meglepetés lenne 🙂 (oké, nem kell azt mondani, hogy úgyse fogja)

Izland nem lesz a TOP 10-ben, jobb eredményt fognak elérni, mint 2010,2011,2012-ben, de véleményem szerint csak erős középmezőnyre esélyesek. Próbálok reális maradni, ezért gondolom azt, h a görög, azeri, orosz, olasz, svéd dal ott lesz a TOP 10-ben. A svéd sztem baromi gyenge, de amióta a svédek bevezették a nemzetközi zsűri szavazását az MF-en nem szerepelnek rosszul, hiszen tul.képp egy nemzetközi zsűri választja ki a dalukat 50%-ban, így az EV-n is valahol garantált a jó szereplés. Érzésem szerint pont emiatt a svéd dal idén se szerepel majd rosszul. És pont amiatt, mert próbálok reális maradni: San Marino nem fog a döntőbe jutni, mivel egy pici ország, kevés szomszéddal, a dal jó, én is szeretem. Igaz, ha mondjuk az olaszok küldenék tuti TOP 5-be kerülne, de így még a döntő is kérdéses.
Ha az lenne a kérdés, h én kit szeretnék a TOP 10-ben, akkor totál más választ adtam vna: Szlovénia, Finnország, Szerbia, Németország, Ukrajna, Grúzia, Egyesült Királyság, Moldova, Hollandia, San Marino, de ebből örülök, ha 3 ott lesz a TOP 10-ben.

Vivi az egy dolog hogy szeretsz különcködni meg hogy vannak országok amelyekkel szemben elfogultak vagyunk ezzel nincsen semmi probléma!
De ha azt kérdezik, hogy ki esélyes a győzelemre akkor ezeket félre kell tenni nem?
Én próbáltam objektív lenni és ha megnézed pont azt írtam hogy szeretem a német dalt de biztos nem fog nyerni. Az izlandi dal szép meg minden de nincs benne semmi amiért az első helyre kerülne ez teljesen egyértelmű, ízléstől függetlenül. Ha már említetted Alexet, neki például több esélye van nyerni vagy akár Bulgáriának is mint Izlandnak, ugyanakkor nagyobb az esély a kiesésre is.
Véletlenül sem utálom Izlandot vagy az izlandi dalt (sőt) de az csak egy jó átlag ballada. (Részemről ennyi PEACE 🙂 )

Szerintem Szlovákia! 😛
Egyébként San Marino, Olaszország, Montenegro és Nagy-Britannia is nagyon népszerű.
Alapvetően IZLAND-fan vagyok, de az utóbbi éveket végignézve… Európa nem nagyon értékeli manapság az ilyen dalokat! 🙁

Eleinte szó szerint gyűlöltem ezt a dalt, de valahogy a végére megszerettem, úgyhogy mostmár a kedvenceim között van. Modern dal, jó színpadkép és szép énekesnő…minden adott a sikerhez 😀
Fura hogy talán a refrén a leggyengébb része a dalnak, és az első 5-10 másodperc a legerősebb.
Nálam: 2/39 Tipp: 1-5.

Arra én is kíváncsi lennék, hogyha nem ő, nem a dánok és nem a németek, akkor mégis ki fog győzni? Ukrajna, vagy Oroszország vagy Hollandia az unalmas múltszázadi balladáikkal…estleg Románia xD ? o.O

Kezdetekben én sem szerettem ezt a dalt, kifejezetten idegesített. Szerintem ez első, második hallásra nem befogadható még teljesen. Azóta már megszerettem, de tény, hogy az eleje erősebb mint a dal vége.
39/7

Szerintem ez a dal fog nyerni. Teljesen modern hangzású, minden meg van benne ami kell. Egyediségével is ki fog tűnni, és a zsűri listán is szerintem első 3.

Előre is bocsánat, ha hosszú leszek, relatíve sok gondolatom van a dallal kapcsolatban.
Mindenekelőtt szerintem ez egy remek nóta. Maga a dal nagyon modern, nem bonyolult dallamokkal operál, de ezzel együtt is baromi hatásos.
A nemzeti válogatós képi világ egészen pazar, profi módon meg van csinálva, egy felesleges pillanat nincsen benne, és kreatív is. Gondolom, valami hasonlót hoznak, ez már rendkívül sokat dob rajta. Ehhez hozzájön Margaret, aki hoz egy kis “Jégkirálynőt”, viszont a szája szélén folyamatos kis mosoly játszik, zseniális 🙂
Ami veszélyes lehet: hogyan fog ez hangzani a színpadon. A stúdióverzió agyon van effektezve mind a vokál, mind Margaret tekintetében, ami így jól hangzik. Kérdés, élőben ezt el tudják-e érni, megpróbálkoznak-e vele, ha nem, milyen irányba mennek. És nem mellesleg: annak ellenére, hogy nem egy bonyolult dallamvezetésű dal, nem kell benne nagyokat énekelni, Margaret enyhén szólva sem volt meggyőző a nemzeti kiválasztáson az éneket tekintve, bár az utolsó versenyfordulóra azért szépen összeszedte magát, de azért még bőven vannak tartalékok. Nem is értem, a norvég Idol versenyeken klasszisokkal nehezebb dalokat énekelt kiválóan (már ami videót láttam róla – egyébként elképesztő, hogy az akkori barna frufrus és a mostani szőke copfos lány egy és ugyanaz).

Összességében az én ízlésem szerint ez a dal nagyon elöl van, de erős a gyanúm, hogy élőben nem fogják így összehozni. Emiatt top15-öt jósolnék neki, az azért mindenképpen foghatónak tűnik.

Ja, és még egy: a szövegen nem tudok kiigazodni, hogy ez csak valami szokásos értelmetlenség, vagy egy bizonyos helyzetet ír körbe különféle utalásokkal.

Próbálkoztam vele. Tényleg, de eddig egyszer bírtam végig hallgatni, pedig mindkét elődöntő dalait meghallgattam, többször is. Jól van, nem az én stílusom, kicsit könnyebb azonosulnom “Hollandia múlt század beli dalaival!” 😛 Nem tudok haladni a korral, ez van! :/ Inkább Dánia! Olyan szomorú látni, hogy az én kedvenceim soha nem azok a tipikus kedvence és akiket nem szeretek, azok Top10-ben végeznek, vagy legalábbis oda várják őket. 🙁

Szeretem a földrajzot, ezért a következő módon tudnám érzékeltetni, hogy mi a véleményem az egyéni Top5 dalaimról:
Norvégia: Mount Everest
Grúzia: Mont Blanc
San Marino: Grossglockner
Németország: Kékes
Ukrajna: Gellért-hegy
Minden más az Alföldön van, kivéve Romániát, mert az a Marianna-árok fenekén.

Látom, más is úgy volt ezzel a dallal, ahogy én. Elsőre igen kellemetlen volt. Aztán a nagy dilemma: mit esznek ezen a népek? Végül elfogadtam. A megszerettem, nem volna megfelelő kifejezés.

A német dalnál azt írtam, szerintem nagyon érződik rajta a tavalyi győztes hatása, ami engem mindig felbosszant, és ha nem tudnak semmi újat hozzátenni az előző évihez, akkor nem kell indulni. Ezen a dalon ugyanúgy érzem az Euphoria hatását, de azt gondolom, ez tudott újítani. Tavaly azt mondtam, nekem azért az Euphoria a mezőny legjobbja, mert számomra ez a “2012 hangzás”. Az idén a norvég dal a “2013 hangzás”. Ezek a hideg, fémes hangok a szélsőségig vitt effektekkel. Ez a dal tényleg olyan, mit a “kés a hátban”. Valószínűleg a világ jelenlegi állapotában ez a dal fejezi ki legjobban az érzéseinket, lelki állapotunkat, ez tükrözi legjobban a valóságot. Én ezt gondolom a sikere titkának, nem azt, hogy “milyen jó hallgatni”. Ennek a dalnak az a dolga, hogy rossz közérzetet okozzon.

Nem bánnám, ha nyerne, sokkal jobb érzés lenne, mint a dán győzelem, pedig azt a dalt kimondottan szeretem. De ez egy nagyon jó dal.

Szerintem azért nincs esélye a győzelemre, mert nem fülbemászó. Ha sokszor hallgatja az ember, megtetszhet neki, de a versenyen 2-szer adják csak elő. Hacsak nem mutatnak valami nagyon emlékezeteset az előadás terén, vagy nem lesz a döntőben az utolsó három fellépő között, bukásra van ítélve. Egyébként annyira nem rossz.
Nálam: 14/39
Tipp: 10-15.

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Érdekes, milyen sokan vagyunk azok, akiket nem fogott meg elsőre a dal. Engem az is meglepett, hogy továbbjutott a norvég elődöntőből, a győzelem meg sem fordult a fejemben. Ami igen nagy különbség ez és az Euphoria között, hogy Loreen dala jóval populárisabb volt. Idővel ráéreztem az ízére, és így nem kívánom, viszont könnyen zakó lehet belőle.

Szerintem nem a dán-norvég-német hármasból lesz a győztes. Sőt, háromból egyik biztos, hogy nagyot fog bukni. Győzelemre Ukrajna lehet még esélyes. Jó dal, de nekem a régebbi verzió jobban tetszett. Orosz is esélyes, de akár valami nagy meglepetés is lehet. Sokan szídják a román számot, de nekem olyan érzésem van, hogy fog még meglepetést okozni… Ha nem is győzelem, de ott lesznek az elején

Modern szám!Az elektronikus zene keveréke a poppal imádom ezt formációt én azt érzem hogy Margaret nem a maxot nyújtotta az MGP-n .
Nálam:1/17(Nálam a döntőben 2/26)
Tipp:1-3/17 (Tippem:1-8)a döntőben

Comments are closed.