Naptár

2013. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2013: Negyedik nap az arénában

Grúzia. FOTO: Sander Hesterman (EBU)

Grúzia. FOTO: Sander Hesterman (EBU)

Tudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com – 12points.tv

A mai napon egyelőre befejeződik az első próbák sorozata. A második elődöntő második felében fellépő országok kerültek sorra, köztük Magyarország is. Pénteken és szombaton a maihoz képest feszítettebb tempójú próbanap következik országonként rövidebb időtartamban, egy napon próbál elődöntőnként az összes ország. Vasárnap az automatikus döntős országoknak lesz az első próbája. De lássuk most a mai nap történéseit, az oikotimes.com helyszíni tudósítói így látták a próbákat.

Görögország
+ Különleges érzelmek áradnak a színpadról. Buli, pia, zene, tánc egész Európán keresztül, mert a görögök így csinálják. Két öregúr is ugyanazon a napon szerepel (Görögország és Svájc). Jó lenne látni hogy ki nyeri ezt az elődöntőt. Bár sokan kételkednek a továbbjutásban, nagyon meg lennénk lepődve ha nem tudnák megcsinálni.
– Mindenki elismeri hogy a dal nem nyújt semmi különlegest, de mégis abban különbözik, hogy partihangulat árad a produkcióból. Agathonas nevetséges nyilatkozatai ellenére (különösen az, amit a holland narkósokról mondott) totál olyan, mint Moldova 2005. Mindenesetre a kameramunka szörnyű.

Izrael
+ Lehet hogy úgy gondolod hogy ő Betty a csúnya lány, de Moran Mazor hangja több mint tökéletes. A kék és fekete színpad csodásan néz ki, a szerelés ugyanaz mint a nemzeti válogatón volt (feltételezem hogy a végleges ruhát a következő próbán fogja bemutatni). Tökéletes hangjával sikerül elnyomnia az előtte éneklők partihangulatát.
– Az énekesnő stílusa egyszerűen rettenetes, csak azok fogják élvezni, akik gúnyolódni akarnak rajta szerte Európában. Emiatt az izraeli fanok kiabálhatnak velem amennyire csak akarnak, de tudják hogy ez az igazság. Ezek ellenére ez az első alkalom hogy azt kell mondjam, Izrael döntős lesz. Csodás hang és jó dal!

Örményország
+ Tudtad hogy Gor Sujyan 2009-ben Eva Rivas háttérvokálosa volt? Tudtad hogy Gor képviselte volna Örményországot 2012-ben de visszaléptek? Én inkább eurofan-nak tartom magam mint tipikus zenekedvelőnek, de ez a dal távol áll tőlem. Ennek ellenére a banda magabiztosnak tűnik, hisznek a munkájukban és a színpad színei megint jól érzékeltetik az örmények szellemiségét.
– Nem szeretjük a dalt és nem tudjuk hogy mi inspirálhatja majd a televotereket. Próbálják folyamatosan hangoztatni a dal ökológiai témáját, de ha egy kicsit is tudsz valamit az örményekről, mindig biztos lehetsz benne hogy valamilyen politikai üzenetet is tartalmaz a dalszöveg.

Magyarország
+ Tetszett nekünk a produkció egyszerűsége és a háttérbe vetített képek. Tetszik a dal eredetisége és az előadó stílusa a színpadon. Tetszik a dallama is, de nem az Eurovízióra. A színek sokfélesége jól mutat a monitorokon. De ez minden?
– Nem volt ettől unalmasabb dal ma, bár értjük a mögötte húzódó koncepciót és ötletet. A második elődöntő sok nagyszerű dala után Magyarország inkább nagyon egyszerű és közömbös produkciót hozott. Nehezen tudom elképzelni őket a döntőben.

Bővebben: ESC 2013: Nemzetközi visszhang Magyarország első próbájáról

Norvégia
+ A Samantha Fox hasonmásverseny 2013-as győztese – ez az első benyomásunk a norvég versenyzőről. A színpad nyitóképe és a fények bámulatosak, és kisebb módosításokat vélünk felfedezni a norvég nemzeti döntőn látottakhoz képest. Eddig úgy tűnik hogy magabiztosan tudja végigvezetni a produkciót. Nincs sok csilivili, de Loreen is egy egyszerű produkcióval nyert, nem?
– Bizonyos pontokon túl statikus, valaki azt mondja hogy az Euphoriára hasonlít. Nos, ez egy Loreen szerű dal mindannyian tudjuk, de ennek ellenére mindannyian szeretjük. Több jó norvég dal elbukása után félek attól, hogy a sorozat folytatódni fog idén is. Bár azt is látjuk hogy könnyedén döntőbe kerülhet, és imádjuk a dalt.

Albánia
+ Nos legalább a két albán férfi totálisan az uralma alatt tartja a színpadot a produkció alatt. Emellett túl nagy zajt csapnak az arénában, a kameramunka és a színpadi előadás több mind jó egy ilyen rossz dalhoz.
– Ne kérdezd miért, de tömören: ez nem jut tovább.

Grúzia
+ Tetszik nekünk a dal minősége, a makulátlan énektechnika, és a profi színpadi prezentáció, ami kicsit statikus, de magabiztos. A jó rajtszám is egyenes utat jelent a döntő felé. Kérdés, hogy ez egy olyan Thomas G:son dal, ami eleshet a tovább jutástól?
– Egyáltalán nem tetszik Grúzia promóciós offenzívája, azt hiszik hogy mi velük kelünk és velük fekszünk. Az sem tetszik, ahogy a svéd szervezők nyomják ezt a produkciót, valahogy extra segítséget nyújtanak nekik. Mindenesetre el tudom képzelni őket a döntőben.

Svájc
+ A tradicionális hangszerek, mint például a dob és a nagybőgő, valamit a modern elektronikus gitár jól megfér egymás mellett, ez jelenti együtt a Takasa zenekart (legalábbis az eurovision.tv szerint, a mi figyelmünket ez valahogy elkerülte).
– Annak ellenére hogy mindenki szereti, mi úgy érezzük hogy ez csak egy dalocska a semmiről. Nincs célja a dalnak, bár mindannyian értjük és tiszteljük minden ország zenei törekvéseit. De nem lennék meglepve ha döntőbe kerülnének.

Románia
+ Elektro-pop-opera magas hangokkal, Romániából. Sok vörös és kék, és lila szín dominál a színpadon. Cezar egy pódiumon van és elég sok minden történik a színpadon.
– Ez valóban az idei év mélypontja, és nem is fog döntőbe jutni, de nem az énektudás miatt (ami nyilvánvalóan elismerésre méltó). Nincs értelme annak sem hogy ez a dal egyáltalán létrejött.

És a napi pletykaözön a 12points.tv-től:
– Az azeri delegáció úgy dolgozik mint egy jól olajozott csapat hogy megint győzzenek.
– A finnek úgy tűnik, hogy elhozzák a nemzeti döntőről ismert leszbicsókot is a malmői színpadra. Ez egyébként 2003-ban tiltva volt az orosz t.A.T.u.-nak, de ez a terv a színpadi produkcióról már előre sokkolja a görög médiát.
– Fehéroroszország azt tervezte, hogy 1000 üveg vodkát fog szállíttatni malmőbe promóciós célokra, de a svéd határőrök 40.000 euró vám kifizetése után engedték volna csak be a szállítmányt. Így nem lesz ingyen alkohol a fehéroroszoktól.
– Darin és Agnes a két fiatal művész, akiknek már van Melodifestivalen-es (svéd nemzeti döntős) tapasztalata, mindketten szerepelnek a második elődöntőben vendégelőadóként.

9 hozzászólás Eurovízió 2013: Negyedik nap az arénában

 • Zolecs

  A norvég és a grúz nagyon profi, minden téren. Bár az utóbbinál zavar a tavalyi spanyol és az azelőtti azeri produkció összegyúrása. tűzeső és társai…
  egy fél fokkal gyengébb a svájc,izrael, görög, de úgy gondolom mindhárom bejut a döntőbe.
  éés a román is jól van megcsinálva sajnos..

  a többeik ebből a turnusból esélytelenek. bár most fel lett zaklatva a fantáziám azzal a Dóra nevű táncossal.. nem tudom.. negatív vagyok.

  egyébként san marinót,finnországot, azerbajdzsánt és izlandot gondolnám még döntősnek így látva az összes 2. elődöntős próbát.

 • Gabiii

  Ez a román produkció egy csodálatos meleg giccsparádéra sikerült. Legyen igaza az oikonak!!! A zsűriben nagyon bízok, hogy nem fogják agyonpontozni a hangja miatt, de több esélyt látok a továbbjutásra :/
  A mi első próbánkkal én elégedett vagyok. Alex nem suttog hanem énekel (bár a magasabb hangokat bízza csak Helgára!!!) és ez jó remélem nem lesz rá hatással az élő show. Az a gumipapucs xD
  A többiek hozták a vártat. Grúzia nagyon esélyesnek tűnik sajnos, Imrének igaza lehet… pláne ha tényleg nyomják őket a svédek akkor rajtszám problémájuk sem lesz a döntőben.

 • Pitbull

  Az milyen má’, hogy a fehéroroszok akartak ingyen vodkát osztogatni és nem a görögök ingyen Metaxát??? Esküszöm, nem is értem…

 • Gabor

  Eddig Dánia volt az ősellenségem idén, de a mai híreket hallva toronymagasan átvette a helyét Grúzia… Pont ez az izzadságszagú nyomulás az amitől rosszul vagyok, meg persze, a Hogyan írjunk euróvízió-győztes dalt? kézikönyvből összeollózott produkciójuktól is.

 • Mona

  Görögörszág tipikus alkoholos bulihangulatú, szerintem bejön az ilyen típusú dal Európának, bejutnak a döntőbe.
  Bár az izraeli énekesnő kicsit visszatetsző, a hangja tényleg csodás, biztos döntős lesz, Örményország szörnyű, Alex – hát nem tudom először csalódott voltam, most a táncos lánnyal várok valami pluszt, hogy döntős legyen! Norvégia jó hang, jó dal, biztos döntős, Albánia, bár nekem tetszik a dal, nem hiszem, hogy bejut. Grúzia totál hatásvadászat és koppintás, de döntős lesz. Svájctól kiráz a hideg, olyan semmilyen ez a dal, Románia tényleg egy meleg giccsparádé.
  Második elődöntő továbbjutói: Norvégia, Izrael, Görögország, Grúzia, San marino, Azerbajdzsán, Izland, Finnország
  Biztos kiesők: Örmények, Albánok, Románia
  Kérdéses a maradék 2 helyre: Magyarország, Svájc, Bulgária, Málta

 • Rita

  Megnézve a második próbákat, azt kell mondanom, Dánia első helye egyáltalán nem olyan biztos. Ukrajna, bár az én ízlésemnek kicsit giccses, fantasztikus körítést varázsolt a dal köré, nekem tetszik az óriásos megoldás, bár annak nem örülnék, ha a magyar produkcióban hasonló lenne. Zlata ruhája fenomenális, ilyenkor nagyon bánom, hogy nem vagyok annyira vékony, hogy ilyen ruhákat hordassak 😛 Egyszerűen mesés, remélem, ez a ruha marad, nem az a púderszínű, semmilyen ruha.
  Roberto is meglepett, önmagához képest fantasztikusan énekelt, bár a színpad kicsit unalmas, túlságosan sötét.
  Montenegró pedig eszméletlen, Nina hangja lebilincselő és kristálytiszta. Sokkal inkább aggódom a fiúk miatt, néha nagyon hadarnak, ha sikerül ritmusban maradniuk, döntősök.