Blog: Ez a téma Malmőben – 6. rész

vers_mindenkinekTudósító: Sebők Judit
Forrás: eurovision.tv

Ezúttal három ország mondani, pontosabban dalolni valóját vesszük górcső alá. Ki mivel szeretné meghódítani Európát? Különlegesség, hogy kivételesen három különböző nyelvvel kell megbirkóznia a nagyérdeműnek. Lássuk mivel készült a tavalyi Facebook dal után Valentina Monetta, mivel szeretne előkelő helyet szerezni a spanyol ESDM és hogyan próbálja kicsit formálni az emberségünket a svájci Takasa.

San Marino úgy döntött, hogy idén is Valentina Monettat küldik az Eurovízió színpadára. De ezúttal nem a közösségi hálóról énekel, ennél sokkal komolyabb témát dolgoz fel a Crisalide. Tavaly sokszor bizonygatták, hogy Valentina komoly, tanult és tapasztalt énekesnő, ezt viszont nem sokan hitték el neki miután előadta a The Social Network Song-ot. Ebben az évben felszívták magukat és úgy tűnik, minden esélyük megvan a döntőbe jutásra. Országuk fő célja ez lenne, de a fogadóirodák adatait figyelembe véve még a győzelemre is megvan a sansz. Hogy miről szól ez a dal? Az életről, a magabiztosságról, arról, hogy a sorsunkat mi alakítjuk. Egy életünk van, éljünk ennek megfelelően. Ha a műfajt kellene definiálni akkor a motivációs-dal lenne a megfelelő választás. Mély gondolatok vannak benne és az énekesnő végre tényleg megmutatja igazi önmagát. Ugyanakkor nem tudok elvonatkoztatni a tavalyi produkciótól, hatalmas a kontraszt, és talán ez az a plusz, amitől még jobban tetszik a mostani dal. Az üzenet, hogy merjünk élni, Valentina pedig ebben remek példaképünk lehet.

A spanyolok idén egy bandával próbálkoznak. A Contigo Hasta El Final cím talán nem mond sokat a többségnek, de úgy, hogy Veled a végsőkig már sokkal árulkodóbb, ugye? Mondhatnám, hogy egy újabb romantikus dal, de erre nincs szükség, a cím alapján, ez mindenki számára világossá vált. Az pozitívum, hogy nem erőltetett alakzatok és szóképek segítségével próbálják átadni az érzést, újat nem alkotnak, csak a régieket puffogtatják. De örüljünk, hogy mindezt a saját nyelvükön teszik, már csak azért is, mert a világon minden ötödik ember szerelmes a spanyol nyelvbe. A dalban a lány arról énekel, hogy amikor minden kilátástalannak tűnik, akkor érkezik meg a káoszba a fiú, minden megoldódik és a végsőkig együtt maradnak. Hát nem ilyen egy szép szerelmi történet? De bizony, tudjuk ezt már nagyon jól. Pastora tavalyi szereplése után sokan visszalépésnek tekintik ezt a produkciót, de ne kiabáljunk el semmi, történhetnek meglepetések.

A svájciak idén az Üdvhadsereggel készültek, de a szabályok áthúzták számításaikat. Így Malmőben Takasa név alatt próbálják döntőbe juttatni az országot. You and me, nem túl bonyolult cím, a gyengébb angolosok is értik, hogy miről van itt szó: Te és én. A mondanivalójuk egyszerűen annyi lenne, hogy ebben a zűrzavaros világban kell valaki, akire az ember támaszkodhat, akivel túl lehet élni a nehézségeket. Ez nem szerelmi vallomás, inkább az emberbaráti szeretetről énekelnek, ezt bizonyítja a csapat sokszínűsége is. A dalban inkább előtérbe kerülnek a negatívumok, amik a világot uralják: irigység, féltékenység, gonoszság, de ezeket le lehet győzni, ha az ember nem egyedül néz szembe velük. Összességében aranyos a dal és a színpadi előadás is bájos. Fülbemászó dallam, könnyen megjegyezhető szöveg, a kérdés az, hogy ez elég-e ahhoz, hogy Svájc idén maradandót alkosson.

3 Comments

Remélem idén olyan ország nyer, aki még nem, ( vagy már nagyon régen nyert)….. mondjuk San Marino 🙂

1. San Marino
2. Németország
3. Dánia
4. Azerbajdzsán

És persze hajrá ALEX!

Tényleg, már olyan régen nyert Németország, hogy talán igaz sem volt, az az azerbajdzsáni győzelem pedig csak egy Fairytale, nem egyéb…
Mi? Hogy az azeriek rendezték tavaly a versenyt? Nem létezik! Hiszen olyan nagyon régen volt már…

Valentinában én tavaly pozitívan csalódtam. Azt a dalt sosem fogom szeretni, de el kell ismerni, hogy kihozta belőle a maximumot.

Comments are closed.