Naptár

2013. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Blog: Ez a téma Malmőben – 6. rész

vers_mindenkinekTudósító: Sebők Judit
Forrás: eurovision.tv

Ezúttal három ország mondani, pontosabban dalolni valóját vesszük górcső alá. Ki mivel szeretné meghódítani Európát? Különlegesség, hogy kivételesen három különböző nyelvvel kell megbirkóznia a nagyérdeműnek. Lássuk mivel készült a tavalyi Facebook dal után Valentina Monetta, mivel szeretne előkelő helyet szerezni a spanyol ESDM és hogyan próbálja kicsit formálni az emberségünket a svájci Takasa.

San Marino úgy döntött, hogy idén is Valentina Monettat küldik az Eurovízió színpadára. De ezúttal nem a közösségi hálóról énekel, ennél sokkal komolyabb témát dolgoz fel a Crisalide. Tavaly sokszor bizonygatták, hogy Valentina komoly, tanult és tapasztalt énekesnő, ezt viszont nem sokan hitték el neki miután előadta a The Social Network Song-ot. Ebben az évben felszívták magukat és úgy tűnik, minden esélyük megvan a döntőbe jutásra. Országuk fő célja ez lenne, de a fogadóirodák adatait figyelembe véve még a győzelemre is megvan a sansz. Hogy miről szól ez a dal? Az életről, a magabiztosságról, arról, hogy a sorsunkat mi alakítjuk. Egy életünk van, éljünk ennek megfelelően. Ha a műfajt kellene definiálni akkor a motivációs-dal lenne a megfelelő választás. Mély gondolatok vannak benne és az énekesnő végre tényleg megmutatja igazi önmagát. Ugyanakkor nem tudok elvonatkoztatni a tavalyi produkciótól, hatalmas a kontraszt, és talán ez az a plusz, amitől még jobban tetszik a mostani dal. Az üzenet, hogy merjünk élni, Valentina pedig ebben remek példaképünk lehet.

A spanyolok idén egy bandával próbálkoznak. A Contigo Hasta El Final cím talán nem mond sokat a többségnek, de úgy, hogy Veled a végsőkig már sokkal árulkodóbb, ugye? Mondhatnám, hogy egy újabb romantikus dal, de erre nincs szükség, a cím alapján, ez mindenki számára világossá vált. Az pozitívum, hogy nem erőltetett alakzatok és szóképek segítségével próbálják átadni az érzést, újat nem alkotnak, csak a régieket puffogtatják. De örüljünk, hogy mindezt a saját nyelvükön teszik, már csak azért is, mert a világon minden ötödik ember szerelmes a spanyol nyelvbe. A dalban a lány arról énekel, hogy amikor minden kilátástalannak tűnik, akkor érkezik meg a káoszba a fiú, minden megoldódik és a végsőkig együtt maradnak. Hát nem ilyen egy szép szerelmi történet? De bizony, tudjuk ezt már nagyon jól. Pastora tavalyi szereplése után sokan visszalépésnek tekintik ezt a produkciót, de ne kiabáljunk el semmi, történhetnek meglepetések.

A svájciak idén az Üdvhadsereggel készültek, de a szabályok áthúzták számításaikat. Így Malmőben Takasa név alatt próbálják döntőbe juttatni az országot. You and me, nem túl bonyolult cím, a gyengébb angolosok is értik, hogy miről van itt szó: Te és én. A mondanivalójuk egyszerűen annyi lenne, hogy ebben a zűrzavaros világban kell valaki, akire az ember támaszkodhat, akivel túl lehet élni a nehézségeket. Ez nem szerelmi vallomás, inkább az emberbaráti szeretetről énekelnek, ezt bizonyítja a csapat sokszínűsége is. A dalban inkább előtérbe kerülnek a negatívumok, amik a világot uralják: irigység, féltékenység, gonoszság, de ezeket le lehet győzni, ha az ember nem egyedül néz szembe velük. Összességében aranyos a dal és a színpadi előadás is bájos. Fülbemászó dallam, könnyen megjegyezhető szöveg, a kérdés az, hogy ez elég-e ahhoz, hogy Svájc idén maradandót alkosson.

3 hozzászólás Blog: Ez a téma Malmőben – 6. rész

 • fules87

  Remélem idén olyan ország nyer, aki még nem, ( vagy már nagyon régen nyert)….. mondjuk San Marino 🙂

  1. San Marino
  2. Németország
  3. Dánia
  4. Azerbajdzsán

  És persze hajrá ALEX!

  • Pitbull

   Tényleg, már olyan régen nyert Németország, hogy talán igaz sem volt, az az azerbajdzsáni győzelem pedig csak egy Fairytale, nem egyéb…
   Mi? Hogy az azeriek rendezték tavaly a versenyt? Nem létezik! Hiszen olyan nagyon régen volt már…

 • Zsolti

  Valentinában én tavaly pozitívan csalódtam. Azt a dalt sosem fogom szeretni, de el kell ismerni, hogy kihozta belőle a maximumot.