23 ország próbál ma, vagyis a 10. napon

Tudósízó: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com

Ma az automatikus döntősök és a második elődöntő országai koptatják a színpadot. 11 órától kezdődött az ötösrobin-stjernbergfogat országok és a vendéglátó Svédország második szabad próbája, ezután 17 órától kezdődött és még most is tart a második elődöntő országainak első főpróbája, 21 órától pedig a zsűris próba. Holnap délután kezdődik a harmadik főpróba, este 21 órától pedig élesednek a kamerák és kezdődik az élő közvetítés. Magyarország is ma kezdte el a főpróbákat.

Az automatikus döntős országok a próba után sajtótájékoztatót tartottak, ahol a tegnap éjszakai továbbjutó országokhoz hasonlóan ők is sorsot húztak, hogy a döntő első vagy második felében fognak-e fellépni.

Spanyolország – a döntő első felében szerepel
Framciaország – a döntő első felében szerepel
Németország – a döntő első felében szerepel
Svédország – korábban már megengedték a házigazdának hogy konkrét sorszámot húzzon: ez a 16-os
Nagy-Britannia – a döntő második felében szerepel
Olaszország – a döntő második felében szerepel

(Frissítés: 18:33)

Az oikotimes.com szerkesztői lemaradtak a nyitányról, így egyből a lovak közé csaptak.

Lettország: Imádjuk a diszkós külsőségeket, kiváló kezdés a második elődöntőhöz! Ennek ellenére ez egy olyan dal, ami nem tud könnyen döntőbe jutni. A színpad duzzad az energiától, használják a kifutót és a koreográfia is jó. Kezdem megkedvelni.

San Marino: Valentina nagyon erős produkciót nyújt nagyszerű énekteljesítménnyel párosulva. Amikor átmegy a dal a gyorsabb résre, a ruhája vörösbe vált. San Marino eddigi legjobb dala az Eurovízión. Bár nem az én stílusom, a sajtóközpont üdvrivalgásából az szűrhető le, hogy tovább juthat. A sajtót nem engedték be az arénába egy speciális iskolai kiállítás miatt.

Macedónia következik, Vlatko nem kezdett jól, a hangjával történt valami. Egyedül kezdi az egészet, majd Esma egy KOMPLETT IGAZI KARÁCSONYFAKÉNT bújik elő. Ma egyáltalán nem énekel. A háttérvokál sem énekel jól, ez egész egy katasztrófa!

Azerbajdzsán nagy tapsot kapott a sajtóközpontban, az övéké az egyik legjobb színpadra állított produkció. Annak ellenére hogy Farid nagyon ideges, simán lement a produkció. Elég jól néz ki ahhoz, hogy szavazz rá. A produkció a dobozzal, a virággal és a vörös ruhás csajjal egyszerűen csodás.

(Frissítés: 18:43)

Finnország erőteljes dallamot hozott. a csodás és mosolygós Krista nagyon jó táncot lejt. Megcsókolja az egyik női táncost (adjatok egy szobát nekik)!

A máltai produkció elején nem túl jó a kameramozgás. Ez az aranyos Gianluca valahogy érdekessé teszi az egészet, emellett szép grafika van a háttérben dalszövegrészletekkel. Hangilag rendben de nem lesz könnyű döntőbe jutnia. Nálam határeset.

A bolgár duó praktikusan zajt csap a semmiért. 2007-ben még azt is elhittem róluk hogy meg is nyerhetik. 2013-ban még a döntőbe sem várom őket ezzel a rossz „Water” utánzattal. Jól énekelnek, energiával teli produkció de fura.

Izland nagyszerű statikus produkciót nyújt. A háttérben egy izlandi vidék képe sejlik fel. Csodás hangja van Eythornak, 100% a döntő!

(Frissítés: 19:23)

A görög dalról felejts el mindent amit eddig tudtál: fantasztikus show, egy görög buli zajlik a színpadon, a koreográfus Maria Lyraraki zseniális munkát végzett! Nagyszerű ének, szuper ruhák, nagyon jó kameramunka. Még a top 5 is összejöhet nekik? A végén amikor Agathonas felkiált hogy “Gia mas” és elkezd játszani a bajuszával, ZSENIÁLIS ötlet!

Az izraeli versenyző szépen felöltözött a főpróbára. Ennek ellenére nem szeretem ezt a dalt, nem az én ízlésem világa. Ennek ellenére van két érvem is. Egyrészt ő is a legjobb hangok egyike idén, illetve a dal szentimentális hangulata kiemeli a többi közül. Bár azt is el kell mondjam, hogy a verseny próbáin kívül nem hallgatom.

Örményország jön, kezdődik az unatkozás. Szerintem ez a dal kelti fel legkevésbé az érdeklődést az eddigi örmény indulók közül, bár a dal egészen kedves. De az ilyen típusú dalok sosem működnek jól az Eurovízión. Statikus produkció átlagos ruházattal. Erőteljes vokál speciális fények nélkül. Olyan mintha csak lenyomnának egy koncertet és kész. A unalmas dal után altatódal következik.

Magyarország nagyon édes harmóniát és szép fényeket hoz a színpadra. Vegyes színek és egyszerű produkció. Ne hibáztass emiatt de nagyon szívesen álomba tudnám ringatni magam ezzel a dallal (már most kimerült vagyok egyébként), de valahogy úgy érzem, ha döntőbe kerülne, egyáltalán nem lepődnék meg.

(Frissítés: 19:43)

Norvégia visszaküld minket az eredeti kerékvágásba: érdekes színpadkép, valamennyire hasonlít a nemzeti döntőn látottakhoz. Margaret tökéletesen énekel de valahogy idegesnek tűnik. Sokan mondják hogy döntőbe kerül könnyen, én azt mondom, hogy ő 2013 kate Ryan-je (ez az az eset amikor kiesik a döntőből egy nagy favorit – a szerk.). Nagy taps a sajtóközpontból. Itt jön a második szünet.

Albánia következik: mi történik a Balkánon idén? Közebes vagy inkább gagyi dalokat kapunk, és ez – bár erőteljes és jól színpadra állított – teljesen érdektelenné válik a végére. Senki sem fog erre a dalra emlékezni a szavazáskor. Gyors kameramozgás, pirotechnika, és füst. A produkció legnagyobb pillanata, amikor a kifutó szélén a szóló gitáros hangszeréből kicsap a tűzijáték.

A grúz képeslap a két előadó hétköznapi életével foglalkozik. a dal ismét csak nem az én világom, de a produkció romantikus, a vokálok erőteljesek. Sophie nagyon szép fehér ruhát visel, Nodi pedig egész jól néz ki annak ellenére hogy sötétebb a bőrszíne, és fekete öltönyben jelenik meg. A dal valahogy a 2011-es azeri dalra emlékeztet (hangulatban és érzelemben). Nem szeretném, de döntősök lesznek. A 2010-es dán dalra is hasonlít valahogy (Im a moment like this).

Svájc csapatában is van egy idős szereplő, mint a görögöknél, a moldávoknál 2005-ben, és tavaly az oroszoknál, de legalább utóbbiakat hagyták énekelni. Itt most csak egy bábu szerepét játssza. A hat ember a színpadon valójában semmit nem csinál. Egy utcai jazz banda kéri a támogatásokat (pontokat) a döntőhöz! majdnem biztos vagyok benne hogy nem jutnak tovább, hacsak nem segíti őket a jó rajtszám.

Románia egy Dragulát (és nem Drakulát, nem elírás!) hoz a színpadra. Magas hangok, operettes produkció, fogalmam sincs hogy a közönség mit fog erre reagálni. Ha lenémítod a tévét, a művészi prezentáció egészen érdekes. Nem hiszem hogy döntősök lennének.

21:00-tól kezdődik a zsűris döntő, akkor már csak a magyar produkció kritikáival fogunk foglalkozni.

(Frissítés: 19:43)
És a végére a legfrissebb hírek a 12points.tv értesítőjéből!
Hollandia nagyon boldog, hogy 9 év távollét után végre döntőbe kerültek!
A nézettségii adatok is megérkeztek, Olaszországban már harmadik éve folyamatosan duplázódik a nézők száma. Hollandiában 3,7 millió néző követte a műsort, ami kiemelkedőnek számít!
A hollandoktól két zsűritagot ki kellett zárni a döntő zsűrizéséből, mert nyilvánosságra került a nevük.

Comments

15 hozzászólás a(z) “23 ország próbál ma, vagyis a 10. napon” bejegyzéshez

 1. Sandy7 avatar
  Sandy7

  tul jokat olvasok itt – san marino es toväbbjutäs – harmatgyenge produkcio.

  macedonia viszont megkapta – sajnos tenyleg egy zürzavarnak tünik amit elöben csinälnak :((

  a bolgärokkal viszont nem tudom,mi baja >.< tradicionälis ruhäk,remek show es hangzäs. nekem nagyon is szimpatikusak.
  es nem neveznem zajcsapäsnak a semmiert -.-

 2. Rita avatar
  Rita

  Imre, nem kötözködni szeretnék, de Svájc esetében a bácsira szerintem nem bábut értenek, hanem kabalát 🙂 Más a konnotációja, sokkal kedvesebb, ha kabalát írsz 🙂

 3. BeN avatar
  BeN

  elég jót írt az oikotimes, mi történt velük? az escxtra.com is jót írt Magyarországról.. ez azért biztató 🙂

 4. Clusters avatar
  Clusters

  Az első eldöntő alapján én is úgy veszem észre, hogy Magyarországnak igen is helye van idén a döntőben. Az emberek idén az egyszerűségre szavaznak, nem a giccses előadásokra. Remélem igazam lesz. 🙂

 5. Gabiii avatar
  Gabiii

  Ehhh Romániának is jut konfetti, mint Dániának -_-

 6. JakeJagger avatar
  JakeJagger

  Szerintem a holnapi elődöntő elég sok esélyest tartalmaz, sok a látványos, nagyszabású produkció.
  Azerbajdzsán, Norvégia, Finnország, Grúzia, Görögország, San Marino, Románia, Izland, Svájc mind mind esélyesnek tűnik a bejutásra.

  Őszinte leszek, szerintem Alexnek nincs esélye holnap, el fog veszni a nagy konfettizápor és aranyeső között! Nagyon meglepő és pozitív csalódás lenne, ha bekerülne a döntőbe!

  1. Gabor avatar
   Gabor

   Szerintem meg pont hogy ki fog tűnni a konfettizápor és aranyeső közül 🙂

 7. JakeJagger avatar
  JakeJagger

  Legyen igazad!

 8. kicsi.maan avatar
  kicsi.maan

  Szerintem nem lehet megjósolni, hogy bejut-e Alex dala a döntőbe vagy sem. Én nagyon remélem, hogy bejut!! Mert csodálatos dal, igazi magyar dal. És nagyon jól áll neki, ha mosolyog!! HAJRÁ, ALEX!!! [és nézz bele a kamerába, legalább 1x :)) hadd örüljenek!]

 9. Thoms84 avatar
  Thoms84

  Alex béna nagyon! Tipikus begyöpösödött magyar ésszel…..Ha be is kerülne a döntőbe véletlenül, (csak azért mert a szavazók másra akartak szavazni csak véletlenül elírták a számot) 😀 Akkor is utolsó lesz!! Ugye nem gondolja itt senki sem hogy nyerhet! Ugye nem??? 🙂

  1. BeN avatar
   BeN

   Mért van az, hogy egy átlag magyar közvélemény mindig csak mindenben győzni akar, és már egy 15. hely, vagy egy 20. már nem is jó Neki?
   Őt választotta a többség, tehát el kell fogadni, és ha már ő van ott, akkor igenis drukkolni, szurkolni kell Neki, a minél nagyobb sikerért MINDENKINEK!
   Itt senki sem azért szurkol h nyerjen vagy sem, de egy jó, sikeres eredményért lehet? Nem?!
   Ne haragudj, de szerintem te is egy tipikus begyöpösödött béna alak vagy..

  2. Klész Imre avatar

   Fiúk, ne legyetek már ilyen frusztráltak, ez csak egy játék!

 10. Thoms84 avatar
  Thoms84

  BeN na pont az ilyen magyarokról beszéltem mint te! Már ne haragud! 🙂

  1. Clusters avatar
   Clusters

   Már nem azért, de Te kezdtél el itt mindent fikázni. Tudod a „tipikus begyöpösödött magyar” nem az, aki szurkol a honfitársáért, hanem az, aki a bukását várja. Lehet szeretni, lehet nem szeretni, lehet róla értelmes kommentet írni, vagy éppen kritikát. De miért kell átesni a ló túloldalára?

 11. Vivi avatar
  Vivi

  Na, úgy látom etetési idő van 😀 😀 😀
  Srácok, azért ennyire ne tápláljátok 😉