Naptár

2013. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2013: Magyarország

hungaryTudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Óriási meglepetést okozott ByeAlex-nek „A Dal” című magyar eurovíziós válogatón elért sikere. A Kedvesem című kedves dallal azonnal elnyerte a tévénézők szívét, a legnagyobb tehetségkutatós sztárokat sikerült leköröznie a végső közönségszavazásban. Márta Alex, azaz ByeAlex egy 29 éves fiú Fényeslitkéről, Magyarország keleti részén található faluból. Újságíróként dolgozik, a Tattoo Magazin szerkesztője. Filozófus diplomával rendelkezik, ami a zene mellett a másik szenvedélye.

Tizenéves korában kezdett el dalokat írni. Az érettségi után alapította meg első együttesét Love Story Bar néven, amivel még nem ért el jelentős sikert. Az igazi siker a diplomájának megszerzése után érkezett: az első dalát „Csókolom” címmel rendszeresen játszották magyar zenecsatornákon. Ezután érkezett még két dal „Láttamoztam” és „Messziről” címmel, utóbbi a rádióhallgatók bevonásával született meg.

ByeAlex útja az eurovíziós képviseletig egészen szokatlan, mégis egyszerű: jött, látott és győzött. Sosem gondolta, hogy megnyerhet egy ilyen versenyt, ráadásul nem is akart indulni a megmérettetésen, a menedzsere jelentkezett helyette. Azt gondolja, hogy nincs elegendő színpadi tapasztalata, ami elégséges lenne egy ilyen show-hoz. Viszont úgy tűnik, a produkciója megérintette a közönséget, mert a közönségszavazatok juttatták tovább fordulóról fordulóra. A döntőben meggyőző fölénnyel, az összes beérkezett szavazatok 40%-ával előzte meg a tehetségkutatókból megismert hírességeket.

ByeAlex azt mondja, hogy még ma sem fogja fel igazán hogy mibe csöppent. Sosem volt még egy olyan magyar eurovíziós dal, ami ilyen kavarodást okozott volna. Miközben a magyar hírességek kellemetlen megjegyzéseket tesznek rá egymás után, addig Alex támogatói az előadónak és dalának értékeit kihangsúlyozva védelmezik. Egy tiszta és őszinte dal a szerelemről, amit egy intelligens és érzékeny szegénylegény ad elő.

ByeAlex eldöntötte, hogy a „Kedvesem” című dalát magyarul énekli el az Eurovízión, mert úgy gondolja, hogy azok az emberek, akik szavaztak rá a nemzeti döntő fordulóiban, rossz néven vennék ha változtatás történne. A Dal-ban szereplő verziót láthatjuk a malmői színpadon is, amit a magyar producer és lemezlovas, Zoohacker remixelt.

27 hozzászólás Napi Eurovízió 2013: Magyarország

  • Mona Lisa 29

    Az elodontos fellepeset mar majdnem 1.500.000-an neztek meg a youtube-on 🙂 Ez igen! Hajra Alex! 🙂

  • Rita

    Szeretem, szeretem, szeretem!! Végtelenül csalódott lennék, ha a második elődöntő rémes mezőnyéből nem jutna tovább!

  • Zolecs

    Konkrétan nem ő volt az első a dal-os kis listámon, de nem bánom hogy végül Alex lett a befutó.
    Ha az első elődöntőben lennénk kicsit egyszerűbb lenne a továbbjutás, így azonban neccesebb. Mégis úgy gondolom meg lesz. Csak valami jó kis színpadképet kell odavarázsolni azokkal a manókkal.

    Tipp: Döntő, 15-20hely
    Nálam 39/12

  • force

    Már korábban kifejtettem a véleményemet ezzel a dallal kapcsolatban, továbbra is azt gondolom, hogy voltak sokkal jobbak is a válogatón, de a népnek valamiért ez kellett. Számomra egy totál közömbös dal maradt azóta is, nem győzött meg, holott már majdnem 2 hónapja kiválasztották. Nem utálom, nem kedvelem, közömbös, mivel a második elődöntőt gyengébbnek érzem, így a TOP 10-es listámra felkerült, de sztem nem fog továbbjutni.
    Nálam: 9/17
    Tippem: 14/17

  • schanc

    Amikor A Dal ment, én nagyon Keresztes Ildikót szerettem volna Malmőben látni, utána Gigit, majd a duettet. Most látva a mezőnyt, azt kell mondjam, nagyon jól döntöttek a szavazók, mert ilyen típusú dallal nem megy senki, míg a többiekre találunk példát.
    Úgyhogy örülök, hogy legalább ennyivel színesítjük a mezőnyt. Hogy a produkció mire lesz elég – meglátjuk. Remélhetőleg kétszer láthatjuk a tv-ben élőben a színpadról. De – ahogy tegnap is feszegettük – nagy kérdés, hogy a zsűri hogyan fog hozzáállni a dalhoz.

  • Erzsi

    A Dal mezőnyének első meghallgatás után ez volt a kedvencem. De ugyanakkor azt is gondoltam, hogy ez Malmőbenben, egy hatalmas aréna színpadán nem életképes. Aztán egyszer csak észrevettem, hogy a legszűkebb eurovíziós baráti társaságban szép lassan mindenki eljut oda, hogy „Alex”. Olyanok is, akikről tudom, hogy nem ilyen a zenei ízlésük. És akkor elkezdtem játszani a gondolattal, mi lenne ha mégis? Biztosan életképtelen? A közönség láthatóan imádja és a nemzetközi közönség sem működik máshogy, mint a magyar: arra szavaz, amelyik megkülönböztethető a többitől, amelyik megérinti.

    Nem tudom elképzelni, hogy ne jusson tovább. De ha az elődöntő utolsó helyén végez 0 ponttal, akkor is büszkén vállalom: ez a mi zenénk. És ez jó zene. Ebben biztos vagyok.

  • Gabiii

    Idén abszolút nincsenek elvárásaim a magyar szerepléstől, persze biztos izgulok majd az elődöntő végén de tudom hogy benne van egy sima kiesés is vagy mondjuk egy 5. legjobb magyar szereplés akár.
    Egy jól eltalált színpadképre és hangi fejlődésre lenne szükség, hogy olyan kellemes legyen hallgatni mint a stúdió verziót. 8 év után szólal meg egy dal teljesen magyarul az Eurovízión, énekelhetnénk gyakrabban is a saját nyelvünkön!
    2 hét a magyar próbáig. 🙂

  • Clusters

    Nekem tetszett A Dalban is és most is. Kétes a döntőbe jutás, de én valahogy úgy érzem, hogy meglesz. Hajrá Alex!
    12/39
    4/17

  • Gabor

    én megálmodtam egyik nap, hogy a 7. helyen jut be a döntőbe, így ezen nem izgulok 😀
    a döntőben egy 15-2. helyet várok, ha bejut.

  • smileyshine

    Ez volt az a dal, A Dal alatt (ez érdekesen hangzott), ami mindenkinek tetszett. Én a finn döntőt néztem, amikor ő elsőként énekelt. Másnap visszanéztem a műsort. Ki ez a ByeAlex? A húgom: Nagyon jó volt. És tényleg. Amikor a középdöntő volt, a mamám is nagyon örült neki, hogy megint tovább jutott. A döntőben, a zsűri választása után csak neki szurkoltam, de nem hittem, hogy nyerhet! És mégis! Többen megnézték már a videót, mint a Sound of our hearts-ot úgy egyáltalán és mindenki ezt a dalt énekli, akár a paródiát, ajár az eredetit (és valljuk be, vagyunk olyan jók, mint Alex, de ebben semmi rosszindulat nincs!) Remélem sikerülni fog az, ami itthon is: hogy az üzenet megy át, egy egyszerű fiú, akit nem lehet nem szeretni, eljuttat egy magyar üzenetet a világnak és megtanítja nekik, mi hogyan nevezzük azt, aki a legkedvesebb nekünk!
    ByeAlex a mi kedvesünk és szurkoljunk neki, mert megérdemli! HAJRÁ ALEX!!!

  • Dani

    Voltak nála jobbak is a Dalban, és szerintem kb. olyan 9-10. helyen fog bejutni, és csak pár pont fogja megmenteni a kieséstől. Én ezt tudom elképzelni. Összesítve 23/39.

  • Zoli

    Rúzsa Magdi, vagy kis belemagyarázással a NOX óta szurkolok rajongással a magyar indulóknak, de ennyire büszke még egyikőjükre sem voltam. Örülök, hogy végre merünk szembeúszni az árral, nem görcsölünk, nem ökölnyi, világító gyűrűkkel próbálunk hatni a szavazókra, stb. Tisztelem, becsülöm, kedvelem Alexet. Szórakoztató figura, engem legalábbis mindig feldob. Intelligens, atomul ír, a médiához való hozzáállása meg példaértékű. Azaz, nem ragad meg minden alkalmat, hogy az okádék bulvárszennyen keresztül tartsa fenn a közérdeklődést, és nem érdekli, hogy az általa képviselt intellektus az ő elvévézsófikásodott szakmájában erősen bizarr. Ő ezt szereti, és azért, mert az ország háromnegyede áldozatául esett a most is folyó tudatos népbutításnak, nem azt fogja hosszasan részletezni, hogy mennyit változott a testzsírszázaléka azóta, hogy tíz kilóval többet emel a kondiban. Ehelyett ő kirak egy Ady-verset. Amit lehet, hogy ötven ember fog elolvasni, de ha belőlük alakul majd ki a törzsközönsége (majd a hype után), az hű lesz (mert még egy Alex úgysem lesz mostanában), és IGÉNYES – csakúgy, mint maga a művész. Jól működő kémia, higgyétek el. Valószínűsítem, hogy Európának nem fog leesni, de nem is ez a lényeg. Nem fogja leénekelni a mezőnyt, ezt tudjuk jól. Viszont a hangulat, a testvéri együttműködés üzenete, a szövege*, és főleg a FÖLÉNYES ŐSZINTESÉG (!!) a tabella elején jelöli ki Alex helyét az én listámon.

    *Igen, mielőtt megkapnám, tudom, hogy ez teljesen mindegy ott. Viszont itthon nem. Örüljön már a nép, hogy egy előadó szembe mer menni a meseszép nyelvünk grammatikája ellen is merénylő tucatszövegekkel, és tartalmat pakol a produktumába. Aki ettől képes eltekinteni, és olyan jelzőkkel minősíti a Kedvesemet, mint például a „szar” kifejezésünk, az iratkozzon be hentestanfolyamra (ez meg nem volt pejoratív, minden munkavállaló állampolgárnak jár a tiszteletem).

    ++: A NekemTe még sokkal jobb, mint a Kedvesem.

    • Mona

      Zoli, Baromi jól megfogalmaztad amit én is írni akartam, minden szavaddal egyetértek!!! 🙂

      Amikor először hallottam Alexet, felkiáltottunk ez ki és mit keres itt? Aztán másodjára már dúdoltuk, harmadjára megszerettem a dalt, és bár meglepett, de örültem a bejutásnak. Én döntősnek érzem a dalt, bár a döntőben nem hiszem hogy bejutnánk a 20 közé!! Mindegy is tényleg úgy van nincsenek elvárásaim a dallal kapcsolatban, ha bejut örülni fogok nagyon, ha nem jut a döntőbe akkor sem keseredem el!

  • Mettyú

    Szeretem a dalt. elején nem kedveltem ma már nagyon szeretem.
    Nálam 39/12 helyen van elődöntőből 5. helyen van nálam.
    Szerintem a döntő meg lesz igenis és a többi majd elválik.

    Egyébként szavazzatok itt Magyarországra ( bejutottunk a legjobb 8 közé!!) :

    http://eurovisiontimes.wordpress.com/2013/04/21/teko-vote-now-in-quarter-final-2/

  • angelo

    Kiszivárgott már valami a szinpadképpel kapcsolatosan? A vokálos csaj, talán Helgának hívják, ott lesz?
    Ezek mind nagyban fogják befolyásolni a dal sikerét.

    • Clusters

      Helga nem megy. A színpadról meg már volt valahol egy kép, ami jól nézett ki, a közönséghez közel lévő résznél kéne Alexnek lennie, hogy valamiféle hatást elérjen.

    • Gabiii

      Cluster Alex facebookon (március végén kb) azt írta hogy Helga megy és volt Helgáról cikk is hogy másodszor lesz kint. Honnan az infód? A színpadképnél meg szerintem angelo a mi színpadképünkre gondolt, amiről még csak annyi info van hogy nem a Dalos háttér lesz (és nem a hivatalos klipp fog menni a háttérben) és felmerült, hogy a másik klippből a balett táncosnőt is viszik de ez sem biztos.

    • Clusters

      Én Alex blogján olvastam, úgy kb. fél-1 hónappal ezelőtt. Alex saját maga írta, hogy nem viszi magával. Ha azóta viszont változott a dolog, akkor elnézést mindenkitől a félreinformálásért, én (eddig) így tudtam.

  • Fricz

    Helga nagyon kell!!!!!!

  • Mona

    Helgának nagyon jó volt a vokálja a Döntőben, vétek lenne nem vinni!!

  • Vivi

    De hát elméletileg Helga ott lesz, ne keltsünk már pánikot, vagy ha valakinek hivatalos infója van, akkor légyszi linkelje már, mert ahogy elnézem lassan pánikszerű hajtépés lesz a végén, hogy jaj mi lesz velünk, nem lesz kint Helga. 😀 😀 😀 Követem Alex fb oldalát de nem tűnt fel, hogy arról posztolt volna, hogy Helga nem megy velük.
    Szóval aki nagyon naprakész és úgy tudja, hogy nem megy Helga, adjon egy linket, köszi 🙂

  • bartekk

    Érdekes lesz az idei döntő . Természetesen szurkolok Alexnek , de én nem látom reális esélyét hogy továbbjusson . Ami miatt mégse bánom hogy ő megy, a döntőbe jutott többi dal se volt jobb semmivel ( azért jobb énekesek voltak ) 😀

  • Eszter

    A végén a klipben a térképen én nem Tibet környékére tenném Alex portréjának a megjelenését, hanem Magyarországra. Bár az lehet egy utalás a meditálásra, filozofálgatásra, de én inkább azt hangsúlyoznám hogy Magyarországon él ByAlex. Remélem nem érti félre senki ezt a megjegyzést, s nem kezdtek el politizálni!