Naptár

2013. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2013: Hollandia

thenetherlandsTudósító: Peterman Róbert
Forrás: eurovision.tv

Vannak énekesek, és van Anouk, aki párját ritkító, éneklése sokkal több az éneklésnél. A hangja a lábujjaiból természeti erőként tör fel, és hirtelen szorítja el az ember torkát. Ez a kemény nő, aki mindig a saját céljait éri el zenei megérzéseit követve, már 15 éve hatása alatt tartja Hollandiát.

1997-ben Anouk Teeuwe nagy vihart kavart a holland zenei világban első dalával, ami a Nobody’s Wife címet viselte. A függetlenség kirobbanó rock himnusza, ami hetekig előkelő helyet foglalt el a holland zenei listákon. Az erős, tiszta hangnak és a szívből-lélekből jövő kifejezőerőnek Hollandia nem tudott ellenállni. Egy rock sztár született. 22 évesen már ismert volt holland zenei körökben. Két évvel a nagy áttörése előtt, Rotterdamban tanult zenét, ahol megismerte Barry Hayt, a Golden Earring együttes énekesét, akivel egy hágai fesztiválon elénekelt néhány dalt. Barryt olyannyira lenyűgözte Anouk éneklése, hogy felajánlott neki, hogy dalokat írna számára, aminek az eredménye az első szerzemény, a Moon Indigo lett. Kevesebb, mint egy év múlva megjelent a Nobody’s Wife, és mindenki tudta, hogy kicsoda is Anouk.

Most, 16 év elteltével Anouk még most is az egyik legnépszerűbb előadó Hollandiában. Nem kevesebb, mint 7 albuma a 11-ből elől vannak a holland listákon, 13 dala pedig top 10-es. Az évek során számos díjat nyert el, többek közt kilencszer az Edisont (A holland Grammy). 2001-ben elnyerte a Pop Awardot, amely egy nagy értékű, évente átadott, holland zenei díj, amelyet olyan előadóknak adnak, akik munkájukkal komolyan hozzájárultak a holland pop zenéhez. 2005-ben és 2006-ban megnyerte az MTV Europe Music Awardot, mint a legjobb holland előadó.

1997 és 2011 között hét albuma jelent meg, aminek tucatnyi slágere lett. Kezdetben a makacs énekesnő a kemény rock dalairól volt híres, mint amilyen a Nobody’s Wife vagy az R U Kiddin’ Me, de készültek gyengéd, törékeny dalok is, mint a Lost vagy a Michel, és későbbi albumain kísérletezett a soul, a funky és a hip-hop műfajaival is. De mindig itt van ez a hang, mint egy visszatérő főcím – ez a hang rockban a legjobb. A hang, amely hízeleghet, tüzet szíthat, megérinti a szívedet vagy elveszi az eszedet. Néha nyers, máskor törékeny. Anouk gyakran fájdalmasan szókimondó szövegei, amik az énekesnő személyes történeteit mesélik el visszhangot váltanak ki a rajongókból.

Anouk nemzetközileg is sikeres. A Nobody’s Wife Svédországban és Norvégiában is sláger volt, Dániában pedig a Lost első helyet ért el. Albániában a One Word jutott a csúcsra. Anouk lemezeit kiadják Belgiumban, a skandináv országokban, Izraelben, Törökországban és Olaszországban, továbbá számos jó hírű nemzetközi névvel is együtt dolgozott, mint Glen Bellard (Michael Jackson, Celine Dion, Alanis Morissette producere), Reggie Perry (Jay-Z, Johnd Legend) és Ryan Lesie (Mary J Blige).

Az új albumán (Sad Singalong Songs) Martin Gjerstad és Torre Johansson (Franz Ferdinand és The Cardigans) voltak a segítségére. Már dolgozott ezekkel a svéd producerekkel a For Bitter Or Worse és a To Get Her Together albumain. A Sad Sinaglong Songs május 17-én jelenik meg világszerte.

15 hozzászólás Napi Eurovízió 2013: Hollandia

  • force

    Még mindig úgy gondolom, hogy Hollandia ezzel a dallal döntős lesz, ráadásul jó rajtszámot kaptak, így minden adott. Nálam picit visszaesett a holland dal, de még így is bőven az összesített TOP 10-ben van.
    Nálam: 3/16
    Tippem: 6/16 (8-15.hely a Döntőben)

  • Zolecs

    Mindenképp az utóbbi évek legjobb holland dala.
    Kicsit régimódi,de nincs ezzel semmi baj, végre egy minőségi zene tőlük.Idén úgy érzem meg lesz nekik a döntő 🙂
    Az én listámon kiszorult a TOP10-ből, de ugyanúgy szeretem mintha ott lenne 🙂

    Tipp: Döntő, 5-10hely

  • Nyee

    Olyan tipikus retró ESC dalnak találom.Nagyon hajaz nálam az 50-es,60-as évekre és éppen ezért nagyon tetszik.Ugyan nagyon nem gondolok,hogy TOP5-ben végezne(pedig a fogadóirodák is ezt állítják),de nem lennék szomorú miatta.Megérdemelnének már egy továbbjutást.Hajrá Hollandia!!

  • Mona

    Nagyon jó dal és hang. Egy szuper előadással meglehet a TOP 10. Nálam bent vannak a 10-ben, remélem döntős lesz, mert megérdemli. Tipp: döntő és ott TOP 10

  • Clusters

    Nekem is tetszetős a dal, tippem: döntő 6-12. hely

  • Sztbeni

    Ez egy nulla. Nem eurovízióra való, inkább egy temetésre.

    39/39

  • krobert

    Nekem viszont magasan veri a többi dalt. Már első hallásra nagyon megtetszett. Sokan tartják unalmasnak a dalt, de mégis van benne valami különleges. Nagyon igényes dalt küldtek idén a hollandok (messze a legjobb holland dal), talán az olasz és san marino-i dal üti meg ezt a szintet. Kétesélyes dal, vagy unalmasnak fog hatni, vagy pedig egy nagyon szép, eredeti balladának. Anouk-nak meg van hozzá a hangja és bízom benne, hogy a színpadképet is jól megoldják, mert ebből a dalból sokat ki lehet hozni.

    TIPP: DÖNTŐ, ott 5-11.

  • msz

    Kicsit unalmas, altatónak tökéletes, de engem is olyan 60-as évek feeling fog el, ha meghallom, hogy az nem igaz. Gyönyörű szám, még jobb hanggal. Nagyon remélem, hogy TOP10-es lesz.
    Nálam: 2/39
    Tipp: Döntő 10-15

  • Értetlenül állok a dal sikere előtt… Szerintem bitang gyenge dal, az utóbbi évek legrosszabb holland dala, nagyon remélem hogy nem jut döntőbe, bár lehet hogy befog, de szerintem bukta lesz belőle. Rémesen unalmas, jellegtelen, csúcspontja sincs, szerintem nem jó ez…
    Nálam 35/39 :/

  • smileyshine

    Én megpróbáltam. Hallgattam és próbáltam szeretni, de szerintem annyi féle dallam váltakozik benne, hogy összességében unalmas lesz! Sokkal jobb lenne, ha egy dallamra építenének, de ez az én véleményem és azt is elismerem, hogy nagyszerű hangja van.

  • EsC_BaT

    Lágy dallamok, igazi „könnyű”zene :). Természetesen egy tapasztalt énekesről beszélünk, jó kis stúdiófelvételel bizonyítja is ez.

    Egyet kell értenem Bálintal, valójában Anouk szerintem nem ebbe a „könnyed dallamok” kategóriába sorolható. Jobban szerettem volna látni a 1997-es formáját.

    Nálam csakis a nehézsége miatt: 8.

  • Dani

    Sajnálom Hollandiát, de ezzel nem fognak bejutni! Nekem nem tetszik, túl unalmas. Nem szeretném döntőben látni. Hollandia legjobb döntése 2000 után szerintem egyértelműen Esther Hart volt 2003-ban, az elődöntős rendszer óta pedig ezekben az években láttam volna szívesen az országot: 2004, 2006, 2007, 2011, 2012 biztos, esetleg még 2005 és 2008.

  • Pitbull

    Nekem tetszik, a hangzása alapján egy 60-as években készült western-film betétdalaként tudnám elképzelni. A 12. helyen áll az egyéni listámon, közvetlenül megelőzve Emmelie de Forest-et.

  • Zsolti

    Nálam másodjára ért meg a dal, de akkorra nagyon.