Naptár

2013. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Esma & Vlatko: A Pred da se razdeni mindkettőnk legjavát mutatja meg

Esma & LozanoSzerző: Mádi Sándor

Az idei negyedik interjúalanyom Esma és Vlatko volt, akik Macedóniát képviselik az idei Eurovíziós Dalversenyen, daluk címe pedig a Pred da se razdeni (Mielőtt a nap felkel).

Mikor kezdődött a karrieretek?

Esma: Az én karrierem kezdete 1956-ba nyúlik vissza, amikor 12-13 éves voltam. Volt egy „Tiéd a mikrofon” nevű rádiós verseny a Radio Skopje rendezésében, amire az iskolám vezetősége engem küldött. Nyertesként tértem haza több szempontból is: elhoztam az első díját, illetve jelent volt a rádió zenei programjainak a szerkesztője, Stevo Teodosievski, aki felajánlotta nekem, hogy énekeljek az ő csapatában. A kezdet nagyon nehéz volt, teljesen más, mint ma. Busszal jártuk a városokat ahol koncerteztünk, valamint minden fellépés élő volt, beleértve a rádióadást is. Szép és jó volt, minden lassabban ment, de ettől még szerettük.

Vlatko: Néhány éve kezdődött, amikor általános iskolás voltam. Kezdetben harmonikáztam, majd egyik után jött a másik, egészen addig, amíg el nem jutottam az éneklésig. Azonban először a nyilvánosság előtt a 2007-es Mak Starsban szerepeltem. Egy hónappal később, amikor a műsor véget ért, elnyertem az első helyet az első Macedón Rádio Fesztiválon (Starry Night). A Vrati Met énekeltem, ami egyben az első hivatalos dalom is.

Már tavaly kiderült, hogy ti fogjátok képviselni az országotokat. Hogyan tudtátok ezt meg?

Esma: A Macedón Rádió és Televízió Társaság úgy döntött, engem és Vlatkot szeretné látni Macedónia színeiben. Nekem decemberben árulták el, amikor Svájcban koncerteztem. Nagyon meglepődtem, hiszen hogy őszinte legyek, nem számítottam ilyen ajánlatra. Kétszer is próbálkoztam az ország képviseletével: elsőnek 1969-ben, még anno Jugoszlávia részeként, másodjára pedig Adrian Gaxhával 2006-ban, de úgy látszik a hármas a szerencse számom.

Vlatko: Nagy izgalommal töltött el. Eurovíziós-fan vagyok és mindig is szerettem volna az országomat képviselni ezen a versenyen. Megtisztelve érzem magam, hogy idén megkaptam a lehetőséget erre, de természetesen ez egy hatalmas felelősség is. A legjobbat fogom nyújtani!

Esma, mindannyian tudjuk, hogy te vagy a Cigányzene királynője. Örülsz a lehetőségnek, hogy egy ilyen fiatal tehetséggel énekelhetsz együtt, mint Vlatko?

Mint jó énekes, mindig is tiszteltem a jó hangokat. Vlatko ennek teljesen megfelel, illetve az MRT megkért engem, hogy válasszak egy férfihangot magam mellé. Úgy érzem Vlatkoval a lehető legjobban jártam. Jó lehetőség neki is, hiszen megmutathatja magát az európai közönségnek, ezzel pedig a karrierje is fellendülhet.

Egy olyan világban élünk, ahol a csapból is popzene folyik. Vlatko, gondolod, hogy a fiataloknak többet kellene tudniuk az olyan zenészekről, mint Esma?

Tisztelem Esma zenéjét és életét. 55 éve van a színpadon, több mint elégedett vagyok azzal, hogy vele együtt dolgozhatok. Azt gondolom, hogy mindenkinek tisztelnie kellene minden zene stílust, nem csak a popot, hanem a rockot, a klasszikus, az etno és a cigány zenét is, de természetesen ezt még sorolhatnám.

Első alkalommal az Imperija című dalt mutattátok be, de végül a Pred da se razdeni lett a hivatalos macedón dal. Ki vetette fel az ötletet a cserét illetően?

Esetünkben az MRT kezében van a döntés, és ők jobbnak látták a dalt lecserélni. Mi teljes tiszteletben tartjuk a döntésüket, hiszen úgy gondolták, hogy az új dal sokkal megfelelőbb lenne. A macedón emberek különösnek érezhették ezt, hiszen ez volt a legelső alkalom az országban, hogy ez történt.

Hogyan készült a dalotok?

Nem egyszerű dolog egy dalt összerakni két különböző generációjú énekesnek. A készítők igyekeztek a hangi adottságainkra fektetni a hangsúlyt, úgy gondoljuk mindketten, hogy a Pred da se razdeni mindkettőnk legjavát mutatja meg.

Melyik dal áll közelebb hozzátok, az Imperija vagy Pred da se razdeni?

Esma: Nehéz ezt megválaszolni. Hasonló ahhoz, mintha azt kérdeznéd, hogy melyik gyerekemet szeretem a legjobban. Mindegyik dalom az én kisgyerekem, egyformán szeretek őket, nincs kitüntetett kedvencem. Ez megint más, ha a közönséget kérdezed. Azért vannak itt, hogy döntéseket hozzanak és hogy a dalainkat megszeressék.

Vlatko: Nem igazán tudok dönteni: eleinte az Imperijara koncentráltam, most pedig az új dalra. Két teljesen különböző számról beszélünk, mindkettőnek megvan a maga bája, szépsége.

Követitek az Eurovíziós Dalversenyt? Melyik volt az első évetek?

Esma: Igen, egészen a kezdetektől. Ne feledd, már nem vagyok fiatal, én leszek a legidősebb az idei Eurovízión.

Vlatko: Természetesen igen, de arra nem emlékszek melyik évben kezdtem el nézni. Arra emlékszem, hogy minden évben megvolt a kedvencem, amire szavaztam is. Ilyen például az Athena (For real, 2004 Törökország), Marija Serifovic (Molitva, 2007 Szerbia), Loreen (Euphoria, 2012 Svédország), Johnny Logan (Hold me now, 1987 Írország), Zeljko Joksimovic (Lane moje, 2004 Szerbia&Montenegró) Dima Bilan (Never let you go, 2006 Oroszország). Ha jobban belegondolok, ez a lista nagyon hosszú.

Kik a kedvenc énekeseitek vagy dalaitok?

Esma: Edit Piaf a női, Frank Sinatra pedig a férfi hangok közül a kedvencem. Ami pedig az Eurovíziót illeti Bonnie Tyler, az én időmből egy énekesnő.

Vlatko: Mondhatom Sting, Bono-U2 nevét, a fiatalok közül pedig Bruno Mars. Eurovízió terén, nos, a szomszédos országok zenéjét nagyon kedvelem, mint például Szerbiáét, de a dán és a norvég dal is kedvencem.

Jártatok már Magyarországon?

Esma: Nem is számolom hányszor jártam már Magyarországon: a Sziget Fesztiválon már háromszor is, egyszer a nagyszínpadon. 2009-ben Pécsen és Budapesten is adtam több koncertet is.

Vlatko: Eddig még nem sikerült eljutom, de nagyon szeretnék egy napon.

Idén 39 dal mérkőzik meg Malmőben. Meghallgattátok-e már őket, és ha igen, vannak-e kedvenceitek?

Esma: Igen, a dalok nagy részével megismerkedtem. Úgy vélem idén is sok jó dal van. Vannak országok melyek sokat költenek egy nem túl nyerő dalra, de természetesen olyanok is akik a minőségi hangra és a jó előadásmódra törekednek inkább, és számomra egyértelműen ez a fontosabb. Az én dobogómon Dánia, az Egyesült Királyság és Németország dala áll.

Vlatko: Szeretem az idei dalokat, de nem gondolkoztam azon, hogy melyik a kedvencem. Az Eurovíziós Dalverseny tele van meglepetéssel, már csak emiatt is megéri nézni minden évben. Sosem tudhatjuk, mi őrjíti meg a közönséget.

Követitek az internetes kommenteket, visszajelzéseket?

Esma: Természetesen, de túl korai hinni ezekben. Az amszterdami történések után talán már tisztább lett a kép, hiszen ez volt az első alkalom, hogy a színpadot az Eurovíziós dalok töltötték be. Mindenki megtudta ki kicsoda és mire számíthatnak majd Malmőben.

Vlatko: Nagyon örülök, hogy a dalainkról főként pozitív visszajelzéseket olvasok. A legjobb dolog, ami történhet egy anyanyelvén éneklő előadóval, ha a közönség énekli a dalát, még úgy is, hogy egyébként nem értik a szavakat. A zenén keresztül viszont érzik miről is szólhat, mi a mondanivalója.

Tudnátok mondani néhány szót a készülő videoklipről?

A videoklipet múlthéten vettük fel, melyet a népszerű macedón produkció tervezett meg, a nevük egyszerűen: „The Production” („A Produkció”). A klip egy misztikus oldalról közelíti meg a dalt, „mielőtt a nap felkel” (Pred da se razdeni).

Mik a terveitek Malmőben? Hasonló koreográfia lesz, mint amit a dalbemutatókor láttunk?

A csapat jelenleg is dolgozik rajta, de nem lesz teljesen új ahhoz képest, mint amit már láttatok korábban. Használni fogjuk a fényeket ahhoz, hogy egy misztikus atmoszférát teremtsünk és ezáltal szavazatokat is érjünk el.

Mik az elvárásaitok az Eurovíziót illetően? Mik a főbb céljaitok?

Esma: Nem számítunk természetesen nyerésre. Vlatko és én azért leszünk ott, hogy Macedóniát képviseljük, hogy barátokat szerezzünk, és hogy Európa része legyünk.

Vlatko: Minél jobb eredményt érünk el, annál jobb. Mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat nyújtsuk, de ez nem csak rajtunk múlik, van még sok más befolyásoló tényező is. Talán ez a verseny lesz az, ami előrelendíti a karrierem. Remélem az európai közönség ránk fog szavazni.

Mi inspirál titeket?

Esma: Mint a legtöbb dalom szerzője, én személy szerint a mindennapi életből táplálkozom. Ha meghallgatjátok a dalaimat, rájöttök majd, hogy vagy szomorúak, vagy vidámak, nálam nincs középút! Rajtam múlik, hogy sírok vagy táncolok-e a dalban.

Vlatko: Az életből, a szerelemből, a barátaimból, néhány általam ismert történetből.

Kik segítenek nektek, hogy minden a legjobban sikerüljön az Eurovízión?

Esma: Itt van egy lista azokról az emberekről, akik segítenek nekem: a menedzseri csapatom, vezetője Vesna Gjorgjievska. Az Eurovíziós delegáció Ljupcho Mirkovski az MRT-től, a sajtófelelős Aleksandra Jovanovska, a Griot Concert Agency Németországból, vezetője Marion Von Gaudecker, és még sok más európai ügynökség felkerülhetne erre a listára. Ezúton szeretném nekik megköszönni a kemény munkájukat.

Vlatko: Elsőnek is a dal szerzői, Lazar Cvetkoski és Darko Dimitrov. Az én csapatom, akik mindenben segítenek nekem, és végül, de nem utolsó sorban az MRT csapata.

Gondolkoztatok azon, hogy megnyeritek a versenyt? Mit tennétek először?

Esma: Korábban már megjegyeztem erre vonatkozóan az álláspontom, nem számítok rá, de ha bekövetkezne, nagy örömmel fogadnám, úgy gondolom, hogy Macedónia nagyon jó rendező ország lenne, mindent megfelelő szinten szervezne.

Vlatko: Nagyon ijesztő erre gondolni, hogy mi lenne, ha megtörténne. Megvan az esélyünk, tehát miért ne. Mindenki esélyes!

Mit szeretnétek üzenni a magyar Esma & Vlatko rajongóknak?

Hallgassátok meg a dalunkat többször és észre fogjátok venni, hogy igenis egy remek darab. Mindez segíteni fog meghozni a végső döntést, ha tetszik, szavazzatok Macedóniára. Puszi mindannyitoknak, szeretünk titeket. Macedónia és az Eurovízió fanok a szívünkben lesznek, amikor majd a színpadon éneklünk.

Köszönjük szépen Esmának és Vlatkónak az interjút, valamint külön köszönet Aleksandra Jovanovskának a szervezésért!

Sok sikert kívánunk Malmőben és a továbbiakban!

Hozzászólások lezárva.