Naptár

2013. január
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2013: Az urnák előkészítve a holnapi elődöntőkbe sorsoláshoz

eurovision_micTudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv
Internetes közvetítés 2013.01.17-én 14:00-tól: http://www.eurovision.tv/esctv/?program=71553

Holnap kora délután fog eldőlni, hogy Magyarország melyik elődöntő melyik felében fog színpadra lépni. Persze az összes többi ország is holnap fogja megtudni, mikorra kell foglalni repülőjegyet, szállást, szabadságot kivenni a delegációk tagjainak bizonyos részére, kivéve a házigazdát és az ötösfogat országait, akik automatikusan döntősök.

Az elmúlt években a blokkszavazások minimálisra csökkentése érdekében speciális sorsolást vezettek be, hogy szétválasszák egymástól a statisztikák szerint kimutatható, egymásra gyakran szavazó országokat. Összegyűjtötték egy urnába azokat az országokat, akik kedvesek egymás számára. A sorsolás folyamán minden urnából kihúznak egy-egy országot, majd ezt a folyamatot az urnák kiürüléséig folytatják. Így létrejött a balkán blokk, a balti blokk, a szovjet blokk, és két vegyes. A 4. urnában a páratlan párosok közül kettő pár szerepel, az ötödikben pedig egy. Magyarország az 5. urnában van, három szomszádunk mellett Moldova és San Marino-val kerültünk egy csoportba.

Az ötösfogat országai, azaz Németország, Franciaország, Spanyolország, Nagy-Britannia és Olaszország automatikus döntős, a házigazda Svédország szintúgy. Izrael vallási ünnep miatt kérte, hogy a május 16-i második elődöntőben szerepeljen. A malmői versenyre sok vendéget várnak Dániából és Norvégiából, a tumultus elkerülése végett előbbi az első, utóbbi a második elődöntőben szerepel. A fenti országok viszont nem tudják, hogy a verseny melyik felében fognak fellépni.

Az elődöntőbe sorsolások urnái:

1

Albánia
Horvátország
Macedónia
Montenegró
Szerbia
Svájc

2

Észtország
Finnország
Izland
Írország
Lettország
Litvánia

3

Örményország
Azerbajdzsán
Fehéroroszország
Grúzia
Oroszország
Ukrajna

4

Bulgária
Belgium
Ciprus
Görögország
Málta
Hollandia

5

Ausztria
MAGYARORSZÁG
Moldova
Románia
San Marino
Szlovénia

Az ötösfogat országai és a házigazda annak ellenére hogy nem indíthat versenyzőt az elődöntőkben, részt kell venniük a verseny végi szavazáson. Holnap délután azt is kisorsolják, hogy ezen országok nézői és a zsűrik melyik elődöntő szavazásán fognak részt venni.

A végső rajtsorrendet a holnapi szavazás eredménye alapján zenei producerek fogják elkészíteni, az EBU főellenőre és a Referenciacsoport jóváhagyásával. Az idei Eurovíziós Dalfesztivált május 14-16-18-án rendezik Malmőben, 39 ország részvételével.

26 hozzászólás Eurovízió 2013: Az urnák előkészítve a holnapi elődöntőkbe sorsoláshoz

 • Lukmataa

  Svájcot és Szlovéniát ki kellett volna cserélni! Jó lenne Romániával, Szerbiával, Finnországgal, Izlanddal és ( ha a politika beleszól) Azerbajdzsánnal egy elődöntőben lenni!
  Amit nem akarok: Románia-Moldova és Görögország-Ciprus egy elődöntőben! (Ha Moldova nem jutna döntőbe, akkor Romániánál eggyel feljebb ugranánk, 10 pont!)

 • Z0lecs

  A lényeg hogy az elődöntő második felére húzzanak minket 🙂
  Na persze azért örülnék 1-2 biztosnak vélt támogató országnak is.

 • Finnországgal, Romániával, Izlanddal, Horvátországgal, Szerbiával, Norvégiával, Ausztriával és Észtországgal jó lenne egy elődöntőbe kerülni. Moldova is szeret minket, de a román befolyásoltság miatt legyenek csak másik elődöntőben.

 • Gabiii

  Az elmúlt 2 évben összejött a második felébe kerülés, harmadszorra is menni fog remélem 🙂 De nem csak azért mert általában jobb ott szerepelni. Én jobban szeretem ha várni kell a magyar produkcióra. Tavaly a döntőben borzalmas volt, hogy másodikak voltunk 😀
  Románia Finnország Izland San Marino legyen a mi elödöntőnkben 😀

 • force

  Remélem ismét a második felében leszünk a középdöntőnknek. Ha jól emlékszem, ez eddig minden évben sikerült, középdöntőben még sose kaptunk rossz rajtszámot, ezzel szemben a döntőben meg állandóan sajnos. Lehetőleg minél több olyan országgal kerüljünk egy középdöntőbe, akik szoktak is ránk szavazni. Nem lenne rossz, ha Izlanddal, Finnországgal, Romániával, Azerbajdzsánnal, Szerbiával pl. összehozna minket a sors, és akkor már mondjuk Svédország is a mi középdöntőkben szavazhatna 😛

 • Dani

  Én nagyon szeretném, ha összeraknának minket Romániával, Izlanddal, Finnországgal, Ausztriával, Azerbajdzsánnal, Észtországgal, Ukrajnával, Görögországgal. Ők elég sokszor adtak ide pontot. A döntősök közül meg jó lenne, ha hozzánk osztanák be Svédországot, Spanyolországot, Olaszországot, utóbbi helyett esetleg Németországot.

  Na, és én is azt szeretném, amit sokan mások, hogy a második felében legyünk.

 • Serinon

  Hol van Norvégia és Dánia az urnákban? Háromszor néztem át a listát, de nem találom. Vagy én maradtam le egy hírről?

  • bnori22

   Benne van a cikkben:
   ‘ A malmői versenyre sok vendéget várnak Dániából és Norvégiából, a tumultus elkerülése végett előbbi az első, utóbbi a második elődöntőben szerepel.’

  • Serinon

   Igaz, én voltam figyelmetlen. Hajlamos vagyok csak a lényegesnek tűnő sorokat elolvasni. 😀 Főleg, így, hogy munka közben nézegetem az oldalt.

 • Gabiii

  1. elődőntőben lesznek 16-an és talán a nagy országok is ott kedvezőbbek nekünk 🙂

 • Gabiii

  2. elődöntő második fele 😀

 • Fabiana

  Valahogy éreztem, hogy idén nem ússzuk meg a 2. elődöntőt, de legalább a második fele. 😀

 • Fabiana

  Uhh, ha esetleg Pál Dénesék nyernének, akkor bajban lehetünk… Grúzia is a második második felébe került. :S

 • Gabiii

  Még Románia kellene nekünk és egész jól állnánk ja meg Finnország 🙂

 • Gabiii

  Ezaz Finnország <3

 • Gabiii

  Jó oké ez jól alakult szerintem 🙂 Ha jó dalt küldünk nem lesz gond

 • Huh, hát eléggé erős mezőnybe kerültünk. Nagyon jó dalt kell küldeni.

 • Fabiana

  Hát azért annyira nem rózsás a helyzet… Románia, Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia, Norvégia és Görögország mind velünk egy elődöntőben… a legtöbb ráadásul a második felében. Ha ezek mind kvalifikálnak akkor marad 4 hely. :S

 • Lukmataa

  Ennyire tökéletes sorsolást még nem láttam, Görögország-Ciprus, Románia-Moldova külön! Második félben vagyunk eggyütt Romániával, Izlanddal és a Finn barátainkal! Thank you Sweden! 😀

 • Via

  Jól látom hogy Románia-Moldova és Görögo.-Ciprus nem együtt elődöntőzik? Vajon kiknek fogják így adni a 12 pontokat 😀