Naptár

2013. január
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Blog: A közösség ellenőrzi a dalok szabályosságát

hungarySzerző: Klész Imre

Emberek! Ismét jó munkát végez az ESC Hungary rajongói közössége, le a kalappal! Bárhogy is, a szabály az szabály, egyszerűen nem lehet semmilyen dallal jelentkezni a versenyre, ami az aktuális Eurovíziót megelőző szeptember 1 előtt már megjelent. Így is, egy pár évvel ezelőtt még október 1 szabályként ismertük ezt, szóval enyhült egy kicsit.

A The (hated) Tomorrow nyilatkozata: „A Esc Hungary oldalt néztem – mivel megtévesztő, azt hittem ez a hivatalos eurovíziós oldal – és az egyik cikk végére érve olyan kommentekkel találkoztam, hogy a mi dalunk már megjelent korábban. Felháborodtam és azonnal utánanéztem ennek az egésznek. Így én is megtaláltam a linket.”

Még ha nem is vagyunk az MTVA vagy az EBU által anyagilag támogatott weboldal, a versenyszabályokat ismerjük, amit a versenyre jelentkezőknek tiszteletben kell tartani. Hiába adták ki promóként a dalt, akkor a kiadó felelőssége, ha hagyja, hogy önálló életet éljen a szerzemény. Mi nem tévesztünk meg senkit, a rajongók, akik tisztában vannak a szabályokkal, csak teszik a dolgukat, és ha valami szabálytalan, akkor teljesen jogos igény, hogy ez még az élő adások előtt kiderüljön, ezzel megadva a lehetőséget más előadónak a szereplésre. A zenekarnak üzenem, hogy most beütött a balszerencse, de ne búsuljanak, ne adják fel, próbáljanak meg jövőre is pályázni egy dallal, az idei év tanulságait pedig vonják le. Az EBU-ra visszatérve, nagyban támaszkodnak a szervezők „Rajongói média” elnevezésű bázisára, ahol rengeteg önkéntes dolgozik az Eurovízióért hobbiból, a verseny iránti rajongásból. Az eurovision.tv „Rajongói média” szekciójában az old.eschungary.hu hírei is elérhetőek.

Az együttes frontembere így folytatja: “Nyilvánvalóvá vált, hogy egy ilyen játéknak nem akarunk az elcsalt résztvevői lenni, ezért megkerestem az MTV szerkesztőit, hogy találtunk egy ilyen linket, ami tőlünk teljesen független. A lemezünket június környékén kizárólag promóciós céllal már elkészítettük, azzal a tervvel, hogy embereknek megmutathassuk min is dolgoztunk az elmúlt fél évben. Ebből egy dal úgy elkallódott, hogy az interneten kötött ki.” valamint “mi nem is hoztuk azt addig kereskedelmi forgalomba, nem játszottuk koncerten és rádióba sem vittük.” A teljes nyilatkozat elolvasható a mosaiconline.hu-n.

Szirtes Edina Mókus nyilatkozata: „Tájékozatlan voltam, nem néztem utána a pályázati kiírásnak, holott abban elég világosan szerepel, hogy olyan műveket várnak, amelyek 2012 szeptembere előtt nem hangoztak el sehol.”

Az Eurovízió szabályai jól körülhatároltak, akik korábban nem ásták bele magukat az Eurovízió rejtelmeibe, furcsának tűnhet, hogy például kikötés, hogy élő állat nem szerepelhet a színpadon. Márkanevek sem szerepelhetnek a dalszövegben, vagy épp az, hogy az előadó(k) mindegyikének a májusi nemzetközi verseny első elődöntőjének napján már be kell töltenie a 16. évét.

Az előző években volt olyan pályázó, akinek már kész volt a dala bő 1 éve, de azóta nem készült újabb, és abban reménykedett, hogy hátha nem tudja meg senki, hogy ez egy korábbi szerzemény. Arra is volt példa, hogy svéd rajongók ismerték fel az aktuális magyar aspiránst az esctoday.com-on (ami szintén nem hivatalos eurovíziós oldal), akinek a dala svéd nyelven már elhangzott egy valóságshowban.

A félreértések elkerülése végett fontos két dolgot kihangsúlyozni:
– a rajongók csupán a verseny tisztasága érdekében adják ki a figyelmeztetést egy-egy dallal kapcsolatban, függetlenül attól, hogy az előadó akaratán belül vagy kívül tette fel a kérdéses dalt az internetre – ami már nagy nyilvánosság előtti bemutatásnak számít.
– az MTV előválogató zsűrije most is jóhiszeműen járt el, hiszen a pályázati anyagnak tartalmaznia kellett egy nyilatkozatot, amiben a jelentkezők megismerték és elfogadták a verseny szabályait, ezek alapján küldték be a dalokat. Az internet szerteágazó világában csak a nyilvánosság tud hatékony ellenőrzést végezni, a szeptember 1 szabály betartásával kapcsolatban. 7 évvel ezelőtt el sem tudtam képzelni, hogy az olvasóink ilyen önzetlen és alapos munkát fognak végezni valamikor. Csak gratulálni tudok mindenkinek, nagy-nagy köszönet!

38 hozzászólás Blog: A közösség ellenőrzi a dalok szabályosságát

 • Gabiii

  BIG Lájk erre a cikkre (vagy blog bejegyzésre) 🙂

  • Clusters

   Csatlakozom 😀

  • Via

   Szintén 🙂
   És tényleg köszi a lelkes fanoknak, akik rábukkannak ilyen dolgokra, akaratlanul is de sokat tesznek azért, hogy még időben kiderüljenek a szabálytalanságok. És ez nem egy egy adott előadó(k) ellen szól, hanem az országért, hogy ne nagyobb nyilvánosság előtt essünk pofira 🙂

 • Robek

  BIG-BIG LAJKA! Már csak arra lennék kíváncsi, hogy mi volt a megtévesztő? talán, hogy az ESC-ről szól minden? Miről kéne, hogy szóljon ez az oldal? No, meg ez az átlátszó duma: ” Tudtunkon kívül…bla-bla-bla.” Én meg nem rég múltam 12 éves!

 • Horváth Balázs

  Kedves Klész Imre!

  Félreértés ne essék, nem azért nyilatkoztam az önök oldalával kapcsolatban, amit. Engem egyáltalán nem zavar, hogy ez nem egy hivatalos oldal és anyagilag nem támogatott. Sőt értékelendő az önök önkéntessége és figyelemfelhívása.

  Mivel az a bizonyos promóciós cd csak annyit jelentett, hogy a felvett anyagot megmutatjuk valakinek nem tudtunk azzal számolni, hogy valaki felrakja soundcloud-ra, mert nyilván nem fogom a kérésemen kívül ellenőrizni. Pláne, hogy még nem volt kiadónál a lemez sem, de hát valahogy nekik is meg kell mutatni, nem?

  Csupán azt nem értem, hogy az MTV-nél és a MosaicOnline-nál is kifejtett további nyilatkozatunkat miért nem írja a cikkéhez. Mivel sokat megmagyarázhat annak, aki csak puszta hírként találkozik ezzel az egésszel és a részleteket nem ismeri meg.

  “Nyilvánvalóvá vált, hogy egy ilyen játéknak nem akarunk az elcsalt résztvevői lenni, ezért megkerestem az MTV szerkesztőit, hogy találtunk egy ilyen linket, ami tőlünk teljesen független. A lemezünket június környékén kizárólag promóciós céllal már elkészítettük, azzal a tervvel, hogy embereknek megmutathassuk min is dolgoztunk az elmúlt fél évben. Ebből egy dal úgy elkallódott, hogy az interneten kötött ki.” valamint „mi nem is hoztuk azt addig kereskedelmi forgalomba, nem játszottuk koncerten és rádióba sem vittük.”

  Úgy gondolom az objektív közléshez ez is hozzátartozik.

  Üdvözlettel,
  Horváth Balázs (The [hated] Tomorrow)

  • tkrisz

   Ez némileg jogos. Lehetett volna egy külön cikket kezdeni a The [hated] Tomorrow esetnek mellékelve a nyilatkozatokat felvezetésként.

  • Kedves Balázs!

   Köszönöm a reagálását! Sajnos a zenekar egy csapda helyzetbe került a pályázattal kapcsolatban, nem vitás. A máshol készült nyilatkozatát teljes terjedelmében engedély nélkül nem közölhetem, viszont a válaszába illesztett további idézettel kiegészítettem a bejegyzést. Mindenkivel törekszünk az együttműködésre, a jó viszony ápolására, az írásainkkal kapcsolatban az objektív közlésre, és semmi esetre sem a megtévesztésre.

   Üdvözlettel:
   Imre

 • Horváth Balázs

  Kedves Imre!

  Ez korrekt öntől, köszönjük a helyreigazítást!

  Horváth Balázs

 • tacom

  Imi, nagyon jó a bejegyzés!
  Balázs! Ez a bejegyzés tulajdonképpen nektek is szóló üzenet. Én is baromi csalódott lennék a helyetekben, de nehogy magatokra vegyétek, hogy a rajongók közül valaki direkt ki akart volna záratni benneteket a versenyből! Sokkal cikibb, már-már botrány lett volna, ha erre a szeptember előtti megjelenésre nem most, hanem jóval később derül fény. Akár, ha egy csalódott hazai versenytárs veszi észre, de még inkább, ha külföldről valaki. A nyilatkozatotokat olvasva azért elég ijesztő, mennyire hét lakat alatt kell őrizni a szerzeményt, ha az ember be akarja tartani a játékszabályokat. A legfontosabb: már most izgatottan várjuk a jövő évi versenyen a jelentkezéseteket, írjatok egy győztes dalt!

  • vik

   Ha a rajongók rá tudnak jönni, hogy esetleg netán tán véletlen nyilvánosságra kerül idő előtt a dal, azt a jelentkezés előtt a jelentkező is le tudja ellenőrizni…

 • Hauser Antal

  Radics Gigi nótája 33 másodperccel hosszabb a kiírásban megszabott 3max 3 percnél.A pontosság kedvéért. Biztos megvágják, de az nem az, amit bejárattak a piacon.Idő gondok lehetnek más számoknál is, de ezt már megoldják bizonyára a bejutottak.

  • Zsolesz

   Nem gondolod hogy azért kért több időt a szakma, hogy legyen idejük 3 percesre vágni a dalokat? És hogy a lehető legjobb módon hangszereljék át őket, ami a versenyre ideális lehet????

 • Balázs

  És azt lehet tudni, hogy The [hated] Tomorrow helyett ki lesz az új beszálló? Vagy az MTV még nem nyilatkozott ezügyben? (Mert én még nem találtam meg az erre vonatkozó infót, de lehet, hogy csak én vagyok figyelmetlen! 🙂 )

 • Máté94

  Be se került,szóval még visszalépni sem volt lehetősége.

 • Horváth Balázs

  Kedves Vik és Klész Imre!

  Mielőtt bárki bármit félre értene, ez maga az a promóciós cd, amelyet ők is megkaptak tőlünk egy értékelés kapcsán. A hozzáfűzött info-k egy beszélgetés során említett dolgok. Az, hogy ők feltöltötték a lemezt és leírták az említett információkat az nem hozzánk köthető. Hivatalosan lemez nem jelent meg, ezért nincs is semmilyen lenyomata annak, hogy ez a ‘Szabad Európa Rádió’ kijött volna akármikor szeptember előtt.

  Ezt a beszélgetést így lezártnak tekintem.

  Üdv,
  Horváth Balázs

  • tacom

   Háááát, Balázs…minden együttérzés mellett, ez így tényleg nem oké. Sajnos az a tény, hogy „promóciós” az a cd, nem enhyít a dolgon, sőt! Mese nincs, nem lehet promótálni SEM szeptember előtt. Addig hét lakat, páncélszekrény, miegymás. Sebaj, a tanulság megvan.

   Vik! Le tudja ellenőrizni, persze, de minden igyekezet ellenére is kimaradhat az ellenőrzésből pár honlap/oldal. Meg aztán kezdhetjük gyártani megint az összeesküvés-elméleteket. (Pl. valaki megszerzi a demo anyagát egy előadónak, amivel indulni szeretne majd, és sutyiban felnyomja szeptember előtt a netre…:) …Hű, ha itt tartanánk, ilyen harcok mennének Magyarországon az Eurovízióért!!!…)

  • Zoli

   Úgy olvasom, koncert is volt… Azt sem lett volna szabad, de tacomnak igaza van teljesen: tessék jövőre újra próbálkozni egy legalább ennyire jó dallal, mert ez is nagyon tetszetős volt:)))

 • Hauser Antal

  Ha már megvágták és úgy adták le akkor helytelen az információ, hogy ez a dal így, mert nem úgy, egyébként a két visszalépett is hosszabb sokkal a szintidőnél, de hogy oda mi került, azt kívülálló az életben nem tudja meg, csak majd nehogy ezért zárják ki a győztest odakinn.Pl a sportban a szintidők szerint zajlik minden, RSG világbajnokságon még élő zenével ha túllépték az 1.30 as időt kizárás vot, pedig csak a zongorista próbálta a hibás mozdulatot zenével kísérni.
  De az sport, ez meg dalfesztivál, és a pénzről szól az egész.
  A részvét a fontos, semmi más.Különben is valahogy ki kell termelni a nevezési díjat, vagy nagy részét…Majd a rajongók szavaznak sokat…

 • Balázs

  Azt lehet tudni, hogy külföldön hogy megy a dalok ellenőrzése? Ott is gyakran fordulnak elő ilyen esetek (mármint akkor, ha sok dal küzd a kijutásért)? Ott a zsűri vagy a tévé ellenőrzi, vagy ott is a rajongók találnak rá? Vagy esetleg ott jobban figyelnek a versenyzők, esetleg van valami büntetés, ha rossz dalt küldenek be? Vagy egyszerűen nem derül ki sosem? 😛

  • Nyee

   Ez külföldön is előfordul néhányszor,bár hozzáteszem,hogy főleg olyan országokban,amelyek még „fiatalabbak” ebben a versenyben(leginkább Kelet-Eu).Büntetés nem szokott lenni,simán visszalépnek,az visont változó,hogy ki találja meg.Úgy vettem észre,hogy külföldön is a rajongók derítik ezeket fel,illetve ahol már bevett szokás ESC-zni az előadók kifejezetten tartogatják dalaikat és szó sincs előbbi megjelenésről.Szerintem mindig kiderül,ha egy dal már előbb forgalomba került,de nem tudom az összes országnál,h a zsűri ellenőrzi-e vagy nem…

 • Hauser Antal

  Kedves Imre, én tudom, hogy alapdíjas, de a forgalom nem mindegy, és ha én a mobilomra aranykártyás kedvezményt kapok forgalom után, akkor elképzelhető ez, ipari szinten is valamilyen kedvezményben, vagy előnyben.Nem mintha annyira érdekelne ez a része. Azért egy online rádión végighallgattam volna az összes anyagot, kíváncsiságból.

 • tegye fel a kezét, aki érti azt, hogy az aranykártyás kedvezmény után hogyan sikerül ipari szinten összeszedni a nevezési díjat! kíváncsiságból.

  • Gabiii

   A telefon társaságok nyílván pénzt ajándékoznak a televíziónak a nagy forgalomért, esetleg platina kártyát minden kedves mtv dolgozónak, zsűritagnak, műsorvezetőnek 🙂

 • Zsanna25

  Sziasztok!

  Nem tudom, hogy most én nem tudom jól a szabályokat vagy mi van, de azt olvastam épp most, hogy a Radics Gigi már előadta ezt az Úgy fáj című számát december 20-án a Syma Csarnokban. Nem úgy van, hogy nem szabad olyan dallal indulni, ami már elhangzott valahol? Sőt láttam, hogy már a Kívánságkosárban is leadták, és a Szerencse Szombatban az M1-en is elénekelte. Akkor most ez így nem baj???? Nekem nincs bajom a Gigivel, szeretem a hangját meg nem rossz a szám, de szerintem ez így nincs rendben. Vélemény?

  • Via

   Szia!

   A szabályzat úgy szól, hogy csak olyan dallal lehet jelentkezni, ami szept. 1. előtt nem került a nyilvánosság elé.

  • BeN

   Szeptember 1. előtt megjelent dallal nem lehet nevezni, indulni. Ez a nemzetközi ha szabály. Ha szeptember 2.-án már énekelte, akkor már nincs semmi, minden rendben. 🙂

 • mrlezbp

  http://voice.hu/produkciok/116851_burai_krisztian__criminal_lady.html

  Ezeket az adasokat boven szeptember elseje elott rogzitettek…mint latjatok kozonseg is van…

  • Gabiii

   Háááát nem tudom szerintem ez nem szabály ellenes de ez csak az én véleményem.

  • mrlezbp

   ez a szabaly az MTVA-nal:
   1. A benevezett szám (dalszöveg és zene) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba, illetve nem hangozhatott el nyilvános előadás keretében 2012. szeptember 1. előtt.

   ez az EBU-nal:
   The compositions (lyrics and music) must not have been commercially released before
   1 September 2012. In case the composition has been made available to the public, for
   example, but not limited to, on online video platforms, social networks or (semi-) publicly
   accessible databanks, the Participating Broadcaster must inform the ESC Executive Supervisor,
   who shall have authority to evaluate whether the composition is eligible for participation in the
   Event. In particular, the ESC Executive Supervisor shall assess whether such disclosure prior to
   1 September 2012 is likely to give to the composition an advantage in the Event vis-à-vis the
   other compositions. The ESC Executive Supervisor shall authorise or deny participation of a
   composition which may have been available to the public as described above, subject to the
   prior approval of the Reference Group.

   Szerintem a Burai fele eset mindenkepp kicsapna a biztositekot…

  • Gabiii

   Kereskedelmi forgalomba nem került, az előadás pedig zárt körű volt, hiszen a közönség valószínűleg aláírt valamiféle szerződést hogy semmiféle információt nem adhatnak ki az ott elhangzott dalokról/előadókról. Továbbra is szabályosnak látom.

 • Zsanna25

  Közben rájöttem a tévedésemre :). De mondjuk szerintem így sem fair dolog, hogy valaki már sokszor elénekelte élő adásban, valaki dalát pedig még egyáltalán nem is hallottuk :). Úgy lenne a legigazságosabb szerintem, ha a nézők csak a Dal című műsorban hallanák először az összes számot, így nem indul senki előnnyel a másikkal szemben.

  • Gabiii

   Zsanna25 egyenlőre nálunk a szeptember szabályt sem sikerül betartani sokaknak, az etalon ebben is a Melodifestivalen természetesen úgy lenne a legjobb 🙂