Naptár

2013. január
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

A Dal 2013: 30 dal verseng 6 fordulóban

MTVA_logo_2012Tudósító: Klész Imre
Forrás: hirado.hu – old.eschungary.hu

Február minden szombatja A Dal 2013-ról fog szólni, február utolsó hétvégéjén szombaton és vasárnap középdöntő, március 2-án pedig ezúttal tényleg a közönség dönti el, kit tart arra érdemesnek, hogy elküldje a malmői Eurovízióra.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Lencsó Rita, az MTVA Sajtóiroda vezetője elmondta, hogy a tavalyihoz képest 20%-kal többen adtak be pályázatot. Eddig 240 borítékot nyitottak fel, ami a beérkezettek 90 százaléka. A matematika szerint a 100% 267 borítékot jelent.

A pályázók köre az underground zenészektől az egészen híres pop és rockzenészekig terjed. A zeneszerzők között is több ismert személy van, így például Geszti Péter, Hien vagy Bereczki Zoltán.

Újdonság, hogy a zsűriben ötödik tagként Rúzsa Magdolna is ott lesz. Az énekesnő a Kossuth Rádió műsorában azt mondta, fantasztikus előadók és zenészek indulnak majd az előválogatón. Saját szerepe kapcsán megjegyezte, fontosnak tartja, hogy olyan személyek is üljenek a zsűriben, akik megjárták már az Eurovíziós dalfesztivált, mert ők különösen jól érzékelik, mik azok a nüansznyi dolgok, amelyek nagyon sokat számítanak egy ilyen világversenyen.

Összegezve: február 2, 9 és 16 a három elődöntő dátuma, ahol fordulónként 10-10 dal versenyez. Utána következik a február 23-24-i hétvége, ahol az elődöntőkből továbbjutott dalok versengenek a középdöntőben (nincs információ arról hogy ekkor hány dal fog szerepelni egy fordulóban), a március 2-i döntőben viszont a fennmaradó 8-as mezőnyt a zsűri fogja megfelezni, és a 4 dal közül a közönség fogja eldönteni a végső győztest. A zsűri elő-, és középdöntőbeli szerepéről, illetve a verseny helyszínéről nem esett szó.

81 hozzászólás A Dal 2013: 30 dal verseng 6 fordulóban

  • zsocakukac

    Jól hangzik 😀

  • m_sandor

    Aztaa, ez milyen jól hangzik…

  • Edd

    Nem hangzik rosszul, de remélem valóban a legjobb dalt választják ki 😀

  • Rita

    Mondjatok, hogy lehet majd valahol online kovetni! Megol a kivancsisag, extrem jonak hangzik, remelem, nem kell csalodnom 🙂

    • Benya

      eurovision.tv-n és az mtv-nek a honlapján van élő adás, de ne pont kezdéskor nyisd meg mert kell hozzá böngészős bővítmény, szóval az egy kis ideig el fog tartani mire feltelepíti 😀 Szóval előbb próbáld ki mint az adás indul 😀

    • Zoli

      Nocsak, Rita, hová sodort a sors? Külföldön vagy?

    • Rita

      Benya, a böngésző kiegészítő mindkettőhöz kell, vagy csak az MTV-shez?? Bocsi, hogy ilyen béna vagyok, csak nekem nem volt egyértelmű 😛 Köszönöm a választ 🙂

  • SOMTOM

    Hát ez így már alakul:) Szerintem sokkal érdekesebb lesz a nemzeti verseny, mint maga a májusi verseny.

    Az, hogy most a nézők döntik el a 4-ből, biztos, hogy megint vitás lesz, bár remélhetőleg az a 4 olyan 4 lesz, aki bármelyik méltán képviseli az országot.

    Én nekem annyi változtatás elég lett volna a tavalyihoz képest, hogy mondjuk a legjobb közönség által megszavaztott 4-ből a zsűri 2-t választ, és abból a több szavazatot kapó jut ki Bakuba.

  • Via

    30 dal? Ez számomra azt jelenti, hogy a jelentkezők nagyon kitettek magukért és kellően magasra került a színvonal 🙂 Legalábbis remélem hogy nem csak töltelék dalokkal duzzasztják a létszámot,csak hogy úgy tűnjön mennyire jó a mezőny 🙂
    De jó lenne már tudni ill. hallani melyik az a 30 dal 😀

  • Sanya

    Nem semmi!Ha már ilyen sok forduló lesz,legalább a legjobb dalt küldjük ha már a végső döntés a kezünkbe van és nem a zsűri kezében!szerintem az a legnagyobb baki amit tavaly elkövettek,hogy a zsűri döntése volt a végső!

  • Hát úgy tűnik, meg fogjuk adni a módját. Csak döntsünk is jól.

  • Patrick S

    Szuper, hogy a Melodifestivalennel egy időben… 😛

  • SOMTOM

    Tavaly január 10-én már be is jelentették a 20 dalt, úgyhogy sztem 1 hét múlva már ismert lesz a 30 nóta. Csak mondjuk jó lenne, ha utána nem kellene napokat várni egy-egy nóta megismerésével, hanem az összeset felteszik.

    • VR1234

      Az eurovision.tv szerint:

      „…they will on 8th and 9th of January select the songs from those submitted to progress to the televised stages of A Dal 2013.”

      Magyarul: jan. 9-ére már kiválasztják a 30 dalt! 🙂

  • Zsolti

    Egy kicsivel jobban tetszik a nyertes dal kiválasztása. De még nem tökéletes.

  • Judit

    Ezt találtam és azt gondolom, elég sok mindenen ment keresztül és talán ő tett meg a legtöbbet azért , hogy siker a nyomdokaiba lépjen , változott , akart, és Hit abban , hogy jó lesz csak történt egy olyan dolog aminek nem kellet volna az X faktorban 2012- ben nem szabadot volna kiesnie annak idején emlékszem néztem a 2011- Faktort akkoriban , a zsűri világszínvonalú énekesnek tartotta és kiemelte teljes mértékbe a többi versenyzőhöz képest! akkor talán egy negatívot kapott a külalak miatt amit mostani Mentor-apjától kapott , legnagyobb vissza térő volt 2012 -ben és nem , hogy támogatnánk sokan elakarják tiporni és belerúgni egy ekkora tehetségbe Miért? Mi történt veletek én tartom magam és továbbra is azt vallom, hogy kiváló énekes egy ilyen hang 50 évente fordul meg most itt van és ti elakarjátok dobni mint egy szemetet Miért? Szurkolok neked F. Zoli mert megérdemled nagyon sokat küzdesz , hogy szépe életet biztosíts családodnak és önmagadnak én támogatlak és melletted vagyunk :-)Puszillak Judit
    HAJRÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ FEHÉRR ZOLIII!!!!

    Ezt találtam Mai napon!!
    Fehér Zoltán egykori mentora, Geszti Péter dalával indul a versenyen. A szöveggyáros szerint az RTL Klub tehetségkutatójában feltűnt énekesek igazi szakmai megmérettetése a műsor után kezdődik, s az Eurovíziós Dalfesztivál kitűnő kiugrási lehetőség Zolinak.

    • Gabiii

      Itt mindenki tiszteletben tartja a véleményedet és senki nem akar belerúgni a Zoliba, de még nem is ismerjük a dalát!Ezen az oldalon mindenki azért szurkol elsősorban hogy 30 jó dalt hallhassunk 1 hónap múlva és abból is a legjobbat (dalt!!!) válasszuk ki.

  • Feko

    Nagyon jól hangzik. 😀 Csak annyit kukacoskodnék, hogy még a 2 középdöntőt szétszedtem volna, hogy még később derüljön ki, ki képvisel minket, mert az is előnyt jelenthet. A helyszínre még kíváncsi leszek, remélem egy ehhez illőt fognak választani. De összevetve teljesen elégedettek lehetünk szerintem, örülök, hogy most már itthon is lesz egy magas színvonalú rendezvény az ESC köré körítve, komolyan jobb lesz az itthoni válogató, mint a kinti. 😀

  • Béla

    Nagyon örülök, hogy végre „észhez tért” a közmédia, mert változtatni a tavalyiakon, és nem a közönség döntheti el, hogy melyik Dal megy Malmőbe. Előreláthatólag egy FANTASZTIKUS FEBRUÁRNAK lehetünk szem- és fültanúi. A hangtechnika remélem idén jó(bb) lesz, és valami nagyobb helyen, csarnokban. Egy nagy showt lehet ebből csinálni, olyan nagyot, hogy egész Európa a csodánkra fog járni, hogy milyen nagyszerű nemzeti válogatót tartunk. Hajrá Magyarország! Keressük a Dalt! Dalra magyar!

  • gyokub

    Örülök ezeknek a változtatásoknak, és nagyon bízom, hogy a közönség jól fog majd dönteni. De félek, hogy a kevésbé ismert előadók ezáltal háttérbe fognak szorulni.

  • Béla

    „és nem a közönség döntheti el” helyett természetesen: a közönség döntheti el!!! és ez így jó!

  • schanc

    Jól hangzik, bennem egy gondolat merült fel: nem sok ez, hogy ugyanazt a dalt háromszor vetik be az előadók? Persze próbának tökéletes, de kicsit rétestésztának tűnik így nekem. De döntően sok pozitív változás van.

  • A háromszor bevetés szerintem része annak, hogy melyik dalt és produkciót tudják a legjobban megkedvelni az emberek. Talán ez lehet a kulcsa annak, hogy melyik az, ami a legjobban működhet Malmőben. Nagyon örülök annak, hogy egyre több új dalt és új előadókat ismerhetünk meg, és remélem, Rúzsa Magdi kiáll az igazáért, és elmondja zsűritagjainak, ha rossz szempontok szerint merészelnének értékelni (rádiós fül, csatlakozom az előttem szólóhoz, magas pontok hamis előadóknak, sok hűhó semmiért, életmű és a jelenlegi dal összehasonlítása).

  • Tappancs

    Mit vártok,egy olyan versenytől, ahol zsűritagként Philip mellett Csiszár szerepel, hozzájuk csatlakozik a kommersz mester Rakoncai, aki, Wolf K. dalával is leégett. Ezek válogatják ki a 30-t? Rúzsa Magdi(4.hely) és Friderika(9.) Eurovíziós viszonylagos sikerüket, a hangjukon, dalukon kívül,annak köszönhették, hogy magukat adhatták, természetesek voltak, és ettől voltak hitelesek. R.M. mezítláb, Friderika is mindenféle csilivili nélkül egy szál gitár kíséretével énekelt jól. A többiek, még a jobb produkciók is felfújt,lufik voltak, akik rendre ki is pukkantak, Volt, stylist, „smájlist”,…. ugra – bugra, de az egyéniség vagy nem is volt, vagy kiölték, nem sugárzott
    belőlük
    A sikeres 2 lány, önmaga lehetett, rájuk, akkor is szavaztak, ha magyarok!!!
    Bár ez kétségtelen hátrány, na ennek okán is érdemes lenne elgondolkozni.
    gondolkozni.

    • Pitbull

      Nagyjából egyetértek veled a mondanivalód lényegét illetően. Két apró megjegyzés: Rakonczai Viktor szerintem egyáltalán nem égett le Wolf Kati dalával, hiszen még különdíjat is nyert, továbbá, Friderika lett a 4. és Rúzsa Magdi a 9.

  • Serinon

    Na csupa jó hírekkel szembesültem itt. Végre, ezt már nevezem. Már csak a jó dalok kellenek és bízom benne, h abban a majdnem 300 dalban lesz olyan, amit nyugodt szívvel küldhetünk Malmöbe. Optimista vagyok.

  • force

    Ez a 30 dal és 6 élő show arról árulkodik, hogy kezdik a magyarok komolyabban venni az ESC-t. Épp itt volt az ideje ennek és végre a szakma is felfigyelt a fesztiválon való részvétel előnyeire. Bízom benne, hogy megfelelő módon fogja a magyar TV reklámozni a nemzeti döntőt és néhány év múlva eljutunk odáig, hogy A Dal egyre népszerűbb és fenomenálisabb lesz.

  • Benya

    Na ez így igen! 🙂 Izgalmas lesz hogy 6 élő adás lesz:D

  • Archi

    Talan jo lenne ha a bekuldott 270 dalt is meg lehetne hallgatni online…

    Szerintetek publikus lesz, vagy pont a legnagyobb szuresrol meg tapasztalata sem lesz a kozonsegnek, nem hogy beleszolasa…

    Talan a jovoben lehetnenek publikusak a dalok meg az elso kivalasztas elott…

    De ketsegtelen, hogy a valtozas iranya most jo.

  • Dorka

    A végleges lista megvan hogy kik a jelöltek? Remélem Kocsis Tibi köztük van:)

  • Béla

    Most ovastan az eurovision.tv oldalán, hogy az MTV jan. 8. és 9. napokon választja ki a beküldött dalok közül, hogy melyik 30 szerepelhet majd az élő showban. Így talán már jan. 10-től megtudhatjuk végre, hogy melyik 30 dal fog versenyezni a malmői részvételért.
    Forrás: http://www.eurovision.tv/page/news?id=hungary_reveal_more_details_for_2013_selection

  • Péter

    Én az eddigi „lista” alapján és amiket meg lehet hallgatni,nekik szurkolok:
    Dalriade (nagyon magas színvonal), Noalibi (más énekessel…)
    Baricz Gergő, Stiry Tóth Eszter (igazán különleges és egyedi zene), The Violets

  • lukmataa

    Ha a mezönybnlekiemelkedőj dal esem, akkGiginkel nyerni-e, leénekel mindenki Malmőben, lásd:Litváni 011, Albáni 012. Eközepdal ebrutál erha
    top0

    • Lukmataa

      Ha a mezőnyből nem lesz kiemelkedő dal egy sem, akkor Giginek kell nyerni, leénekel mindenkit Malmőben, lásd:Litvánia 2011, Albánia 2012. Közepes dal + brutál erős hang= top 10 Ezt akartam írni, csak telefonnal nehezebb! 😀

  • Domi

    http://www.youtube.com/watch?v=bmD_tF_ux2w Ez a dal nagyon jól sikerűlt. Ma láttam a szerencsszombatban . Remélem , hogy élőben is ilyen szépen énekli és indul a versenyen 😀

  • Gábor

    A Dalriadától jobb dalra számítottam.
    Kerozin, Lobó-Szalókyék, HDTM Toilet és főleg Marell nagyon jó.
    Gigi is jó.
    De ha nekem kellene választanom, akkor most ezt választanám:

    Arizona – Horizont.

    Hallgassátok meg itt:
    http://arizonamusic.hu/diszk.php

    • StanB

      Nagyon örülök hogy nem csak nekem tetszik a Horizont 🙂 Imádom !! Meg a másik nagy kedvencem Kiss Gina – The Only Lovesong (remélem jó lesz a magyar verzió 😀 )

  • Fabiana

    Egy újabb jelentkező:
    Defender – A lánc a lélek
    http://www.youtube.com/watch?v=zTGl8pLVdwM

    • Gábor

      Tetszik, ez is ott van az élbolyban!
      (Azért az Arizóna horizontja szerintem még jobb szám.

    • Gábor

      Akkor nevezzük klezmernek, bár nem tudom, minden zsidó vagy zsidós (zsidó stílusú) zene klezmer-e.
      Te mit szólnál hozzá, ha mondjuk a zempléni karikázó énekeit hallgatva nagy rajongással azt mondaná egy küldöldi : This legenyes folk music is fantastic! Akkor már inkább nevezzük nevén a gyereket!

    • Gábor

      Bocsánat, Fabiana, előző hozzászólásomat rossz helyre írtam.