Naptár

2012. december
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Bosznia-Hercegovina a válságra hivatkozva távol marad a 2013-as Eurovíziótól

bosnia_herzegovinaSzerző: Szalma Róbert
Forrás: www.bhrt.ba, eurosong.hr

A Radio Televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) meghozta a döntését, melynek értelmében nem fog részt venni a 2013-ban a svédországi Malmőben tartandó 2013 évi Eurovíziós Dalversenyen.
BHRT december 2012 december elején jelezte, hogy december 15.-ig meghozzák döntésüket a részvétellel kapcsolatban.

Maximális erőfeszítéseik ellenére sem állnak rendelkezésükre a szükséges eszközök, mellyel elő tudnák készíteni ennek a fontos és ugyanakkor rendkívül összetett projektnek a megszervezését. Sajnos a térségben a válság ereje még mindig érezhető, és ez a kihatással van a BHRT –re is.

Annak ellenére, hogy Bosznia-Hercegovina önálló állam, a JRT (Jugoszláv Rádió és Televízió) keretén belül 1961 óta vesz részt az Eurovíziós Dalversenyen. Sikeresnek mondhatják magukat, hiszen Hari Mata Hari egy 3. helyet (2006) és Dino Merlin (1999, 2011) egy 6. és egy 7. helyet hozott el a balkáni államnak.

BHRT teljes jogú tagja az EBU-nak és bár a következő, 2013-as Eurovízión nem vesznek részt, de a rajongók megelégedésére a BHT1 televízió és a BHradija1 rádió közvetíteni fogja mind a két elődöntőt és természetesen a döntőt is.

Lejla A. Babović a bosnyák delegáció vezetője többek között a következőt nyilatkozta az egyik bosnyák hírportál megkeresésére:
„Őrültség lenne elvárni, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor sok embernek nincs mit ennie, a pénzünket az Eurovízióra költsük!“ A visszalépés miatt fennmaradt pénzeszközöket pedig olyan televíziós projektekre fogják átirányítani, amelyek talán jövedelmezőbbek lesznek mint a Dalverseny.

18 hozzászólás Bosznia-Hercegovina a válságra hivatkozva távol marad a 2013-as Eurovíziótól

  • force

    törökök is…

  • Zolecs

    Sajnálatos hírek ezek, de szerencsére a bosnyákok sem tartoznak a kedvenc ESC országaim közé. Legutóbb talán 2006-ban tudtam őket értékelni 🙂 Sőt még a döntőben is felszabadul egy hely 🙂

  • tacom

    Nekem az egyik legkedveltebb ország! Le vagyok törve. Épp tegnap hallgattam a szarajevói bazárban vásárolt BH Eurosong CD-t, az eddigi indulókkal. Csupa jó dal.
    Bár most valami olyasmiről van szó, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság tévéje átvenné a feladatot…

  • hát érdekesnek ígérkezik a következő verseny. a svédek tényleg otthonossá tudják majd tenni a versenyt. remélem már nem lép vissza senki sem.

  • Na őket speciel nem sajnálom, de a török visszalépés hallatán sokkot kaptam.

  • Dani

    Most már tényleg kellene pár tüntetés a luxemburgi, a lengyel, a monaco-i és a cseh tv-székházak előtt. A török visszalépés engem is sokkolt (mivel Törökország a kedvenc országom, mármint nem az Eurovízión, egyéb okokból).

  • Na jó, azért álljon meg a nászmenet! A végén az lesz, hogy érdeklődés hiányában elmarad a fesztivál. Komolyan mondom, mindjárt alapítok egy országot, belépek az EBU-ba, csak azért hogy ne induljak az Eurovízión, úgyis olyan menő dolog mostanában. Bár inkább bejelenteném az indulásomat és visszamondanám, az még vagányabb 😀

    • Pitbull

      LOL! Ez jó volt! 😀

      Igazán kár, hogy csak viszonylag ritkán csillogtatod meg itt a humorérzékedet ill. humorodat. Ha gyakrabban tennéd, nem lett volna köztünk annyi súrlódás! 😀 Még szerencse, hogy már feltalálták a vazelint…

  • Zoli

    A törökök is visszalépnek.

  • Máté94

    Na de jó…a végén az lesz majd,hogy indul vagy párország,előadják a dalokat és egy talk show keretében beszélgetnek egy jót,azután meg jó éjszakát kívánnak és bíznak abban,hogy 2014-ben javulnak majd a dolgok.A svédek pedig megsértődnek,mivel ők az egyik leghardcore-abb eurovíziós ország és hogy pont hozzájuk jelentkeztek a legkevesebben.

  • Jelenlegi állás szerint ha végleg 38 ország indul, akkor az azt jelenti, hogy elődöntőnként 16-16 dal fog versenyezni -> következtetés: ha így nem leszünk döntősek, akkor eláshatjuk magunkat 🙂 Egy dolog biztos: a családias, emberközelibb hangulat már megvan!

  • Via

    Kár értük és a törökökért is 🙁

  • vik

    Egyre kevesebb az ellenfél, egyre nagyobb az esély a magyar győzelemre:)

    Na de most komolyra véve a hangnemet… Boszniáról beszélünk… akik a boszniai háború idején debütáltak, végig részt vettek… ott voltak az eurovízión azokban az időkben is, amikor országukban megtörtént a srebrenicai népirtás… …

  • Erzsi

    Bosznia???? Na, ne basszunk már lovon! A kedvenc országom. Még egy ilyen hír és én is visszalépek …

    (Tacom! Ha egyszer valami vidám nemzeti döntős hólapátolás ürügyén személyesen is találkozunk, kaphatnék egy másolatot arról a bazáros cd-ből? Vannak olyan versenydalaik, amikről nincs igazán jó minőségű felvételem. Ráér …)

  • Endhre

    Nagyon helyes nekünk is vissza kellene lépni….