Blog: Csillaghullás 2013

nincs_adasSzerző: Klész Imre

Csak kapkodjuk a fejünket, ma két ország jelentette be visszalépését a 2013-as Eurovíziótól. Csehországot nem érdekli, Lengyelország előre megmondta, elfogyott a pénz Portugáliában, Bosznia-Hercegovinában és Andorrában, Szlovákia is másra költené a pénzt. A régi versenyeken szereplő Luxembourg és Monaco is kitart a távolmaradásnál, Görögország tétovázik, de ma Törökország betette a kaput.

A TRT közmédia közleménye szerint a kiemelt országok, azaz Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Olaszország nem volt elégedett az elmúlt években elért helyezéseikkel, ezért eltörölték nekik a részvételt a selejtezőkön. Ráadásul az ő kérésükre megszüntették a tiszta televotingot, a nézők már csak 50%-ban szólhatnak bele a végeredménybe, ez szintén a kiemelt országoknak kedvez.

Az egyik török Eurovízió-fan barátom már régóta rebesgette, hogy a helyi politika próbál beleszólni a versenybe. A kormányzó török iszlamista párt számára nem elfogadható az Eurovíziót körülölelő eszmeiség, ezért valamilyen okot forralnak már két éve arra, hogy mivel lehetne megmagyarázni a kilépést a Dalfesztiválból. Az elismert, nagy neveket mellőzték közepes előadókkal, a női előadókat háttérbe szorították, próbáltak rossz eredményeket elérni, hogy később ez legyen az ürügy. Végül ez lett a döntő ok, de nyilván a vendégmunkások hazaszavazása sem igazságos. Inkább ráhúzták a vizes lepedőt a hatosfogat országaira, mert az ő kedvükért képes bármilyen változtatásba belemenni az EBU.

Annyi biztos, hogy az Eurovízió-fanok többsége szeret összeesküvés-elméleteket gyártani. Napokon belül lejár a jelentkezési határidő, és eszembe jut közben, hogy én már annyira megszoktam a két elődöntőt…

Comments

23 hozzászólás a(z) “Blog: Csillaghullás 2013” bejegyzéshez

 1. Tusán avatar

  Azt hinné az ember, hogy az Eurovízió évről-évre egyre nagyobb és nagyobb lesz… jah…
  Egyébként ha Görögország is visszalép, akkor mindannyian megállapodhatunk egy hivatalos Eurovíziós válságban. Nem hittem volna, hogy 2013 ilyet hoz.

 2. Dani avatar
  Dani

  Pedig pl. Luxemburg visszajöhetne…hisztiztek már eleget!

  1. Máté94 avatar
   Máté94

   Ők amúgy miért is nem indulnak?Megsértődtek Ők is?

   1. Dani avatar
    Dani

    Ők már 1994 óta meg vannak sértődve.

 3. force avatar
  force

  Szomorú, hogy nem lesz rekord az országok számát illetően, de nem kell emiatt rögtön a falnak menni. Voltak olyan évek már az ESC történetében, amikor viszonylag kevés ország vett részt az előző évhez képest.
  Például 2006-ban, amikor 3 ország lépett vissza (Magyarország, Szerbia-Montenegró, Ausztria) és mindösszesen csak 37 ország indult, vagy a 2010-es verseny, amikor csak 39 ország indult, mivel Andorra, Csehország, Magyarország és Montenegró is visszalépett.
  Néha talán nem árt, ha tartanak egy év „pihenőt” az országok.

 4. Zolitt avatar
  Zolitt

  http://www.escnation.com/news/?id=1017

  Itt a Dán résznél ez mi lenne? :S

  Én olyan nagy reményekkel vártam mit hoz a Svéd rendezés. Ehhez képest még egyetlen olyan hír nem jött tőlük, (pont tőlük) amire felkaptam a fejem, és azt mondtam, hogy WOW ez de jó ötlet!
  Lehet át lesz variálva kicsit? 16-16-os elődöntőkből 10-10 továbbjut? Jajj nem tudom!

  De amúgy, igen! rossz hogy sorozatosan lépnek vissza az országok, de azért azokról ne felejtkezzünk, akik bent vannak! Ők azért még tudnak nekünk egy erős kis esc-et rittyenteni 😀

  1. force avatar
   force

   Hülye escnation.com-os humor, nem kell komolyan venni! 😀

 5. Csengettyű avatar
  Csengettyű

  Naaaaaaaaa! Miért pont Törökország? Évről évre a legnagyobb kedvenceim… remélem, még meggondolják magukat!
  Egyébként tényleg hihetetlen, hogy mennyi ország nem indul idén…
  Viszont a görög tétovázásból szerintem nem lesz visszalépés, valahogy evidens, hogy ők minden évben ott vannak, ráadásul mindig ugyanazzal… 😀

  1. Pitbull avatar
   Pitbull

   Mivel a görögök mög a törökök (ööö…, jéééé! mennyi ö betű!!!)
   híresen nagy spanok, így evidens, hogy tiszta szolidaritásból Jorgosz-ék is visszalépnek. S ha már, akkor a kistesó Ciprus is, mert nem akarják másnak adni a 12 pontyukat. Gigantosz magyar győzelem lesz itt, lehet kezdeni az Aréna takarítását, pénz nem számít, az igazán fontos dolgokra kis hazánkban mindig van lóvé!

   1. Csengettyű avatar
    Csengettyű

    Nos, a görög-török barátságban bár nem hiszek, de elgondolkodtató, hogy Görögország nélkül mit kezdene Ciprus.
    A végén még tényleg nem lesz más induló rajtunk (meg persze a házigazdán) kívül 😀

   2. Lali avatar
    Lali

    Ez valami vicc??!! A törökök és görögök rühellik egymást, többek között Ciprus miatt is.
    Amúgy kezd elegem lenni a törökökből, lépjenek már vissza, meg maradjanak a sötét iszlám középkorban, ha annyira akarnak.

   3. Dani avatar
    Dani

    Rühellik egymást? Akkor pl. 2005-ben miért adták a 12 pontjukat a görögöknek?

   4. Tusán avatar

    A görögök és törökök korántsem híresen nagy spanok, de nem is ölik egymást. Nem olyan rossz a viszonyuk, mint az azerieknek és az örményeknek, de nem is olyan jó, mint a briteknek és íreknek. Talán így lehetne szemléltetni a legjobban a kapcsolatukat.

   5. K. Balázs avatar

    Arra nem is gondoltál Dani, hogy tetszett nekik a dal, és azért szavaztak? Vagy ez elképzelhetetlen?

   6. Rita avatar
    Rita

    Emberkék, nehogy ne legyen már egyetlen hozzászóló sem, aki érti a Pitbull kommentjéből sugárzó iróniát ??!!

   7. Pitbull avatar
    Pitbull

    Köszönöm Rita! Már éppen kezdtem volna kétségbe esni…

 6. Endhre avatar
  Endhre

  Na pont itt az ideje, hogy befgjon az egész és valami hasznos dologra költenék ezt a töménytelen pénzt..pl az éhezökre

  1. Csengettyű avatar
   Csengettyű

   Én csak azt nem értem, hogy aki ennyire az Eurovízió ellen van, az mégis miért látogat rendszeresen egy, a témával foglalkozó oldalt…

 7. Endhre avatar
  Endhre

  nekünk is vissza kellene lépni…

  1. Máté94 avatar
   Máté94

   Jó, akkor te lépjél vissza.

  2. Klész Imre avatar

   Semmi értelme annak, hogy mi is visszalépjünk, meg egy csomó más ország is, és ne is legyen Eurovízió.

 8. Zso avatar
  Zso

  Nem értem az országokat. Igaz, hogy drága a szállás, nevezés, stb., de nem hiszem el, hogy a válság ellenére nem tudnak annyi pénzt összekaparni. Rajongók millióinak okoznak bosszúságot. Én és gondolom mások is, nem csak a hazájuknak drukkolnak, hanem más nemzeteknek is. Nekem favoritjaim pl. a svédek, dánok, bosnyákok, fehéroroszok, stb.
  A törökök is jók, de az idei bazári dal nem tetszett. Bízom benne, hogy nem politikai döntés születik, és mégiscsak indulnak.
  Ha pedig az az akadály, hogy egy esetleges nyerés esetén nem tudnák megrendezni, adják át a rendezés jogát más országnak. Ennyi.

 9. Kajli25 avatar
  Kajli25

  Nagyon szomorú lennék, ha ennyien távol maradnának… Nekem személyes kedvencem Törökország… 🙁
  Bízom abban, hogy még meggondolják magukat!

  Pitbull, én értettem és tetszett is 😉 😀