Naptár

2012. december
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Blog: A válság miatt a német modellt követhetnék

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=F6Apd0_0CSs[/youtube]Szerző: Klész Imre
Videón: a 2012-es görög nemzeti döntőt egy athéni pláza előterében rendezték meg

Tegnap már volt szó a bosnyák összefogás tervéről, most Görögországból érkezett egy ötlet. A németeknél már megvan a precedens, az ARD és a PRO7 összefogásával Lena Meyer Landrut megnyerte Németországnak a 2010-es Eurovíziót, most a görög MAD zenetévé ajánlkozik fel az ERT köztelevíziónak egy színvonalas nemzeti döntő lebonyolítására. A MAD televízió többször szervezett már színvonalas zenei díjátadó műsorokat.

Németország és az NDR/ARD 2010-ben kezdte meg az együttműködést Stefan Raab-bal, és vele együtt a ProSieben televízióval azért, hogy a kereskedelmi adó szakembereinek segítségével, az ARD/NDR jogán megtalálják a lehető legideálisabb jelöltet az aktuális versenyre. Azért keresték Stefan Raab kegyeit, mert 2000-ben 5. helyezést ért el a versenyen, szerzeményei pedig a 7. és 8. helyen végeztek 1998-ban és 2004-ben. Kezdetben ugyan kérette magát, de végül a tárgyalások után megszületett a megállapodás. 2009-ben a britek Sir Andrew Lloyd Webbert kérték fel hogy segítsenek a jó helyezésben (5. helyezés sikerült), ezt megirigyelve a németek is egy igazi szakértőt kértek fel, aki megadhatja a siker kulcsát.

Németország 5 kiszavazási fordulót, egy negyeddöntőt, egy középdöntőt és egy döntőt rendezett 2010-ben. A kiszavazási fordulókat a ProSieben, a döntőket az ARD közvetítette. Igaz, hogy a selejtezőket a kereskedelmi televízió közvetítette, az utolsó három fordulót átengedték az ARD-nek.

Ez az ötlet most a bevezetőben említett két országnál is felmerült, bár ezúttal a jó eredmény elérése mellett az anyagi nehézségek leküzdése is megadja a motivációt. A kereskedelmi és közszolgálati televíziók ebben a helyzetben egymásra vannak utalva, hiszen – általánosságban beszélve – míg előbbinek pénze, utóbbinak EBU-tagsága van. Mondjuk akad egy kivételes eset, 2006 és 2009 között a svéd tv4 kereskedelmi televízió küldött versenyzőt a Junior Eurovízióra. Ennek magyarázata az, hogy egyrészt az SVT svéd köztelevízió inkább regionális gyermekdalfesztiválra (MGP Nordic) delegált versenyzőt, másrészt a tv4 EBU tag, így részt vehet az Eurovízión.

Az ilyen eset követendő példa lehetne más anyagi gonddal küszködő közmédium számára, hiszen a kereskedelmi tévé profitot kaphat, a köztelevízió pedig lehetővé teszi, hogy ne maradjanak ki a nézők egy jelentős európai zenei versenyből. Persze a jogok tisztázása fontos, illetve a nemzeti döntőt és a nemzetközi verseny fordulóit EBU tag televízióadón kell közvetíteni élőben.

Hozzászólások lezárva.