Naptár

2012. november
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Szerbia újra kétnapos fesztiválon választ dalt jövőre

Tudósító: Klész Imre
Forrás: ESC Serbia hírlevél

A Szerb Rádió és Televízió (RTS) 3 év kihagyás után jövő márciusban ismét egy fesztivál keretein belül választja ki képviselőjét a 2013-as Eurovízióra. Az ezúttal Beosong-nak elnevezett verseny egy elődöntőből és egy döntőből fog állni. Az elődöntőben egy előzsűrivel kiválasztott 15 „kompozíció” fog versengeni a nézők kegyeiért, innen 5 fog tovább jutni a másnapi döntőbe. A győztes dalt a közönség fogja kiválasztani. Anyagi okok miatt a Beosong 2013 az RTS egyik stúdiójában lesz megtartva. A pályaműveket december 1 és január 20 között várják a szervezők.

Videón: az Evropesma 2006 emlékezetes pillanatai, ahol a második helyezett győzött a helyi közönség haragja miatt.

Kapcsolódó cikkek a 2006-os nemzeti döntőn kialakult botrányhoz:

Botrányos döntő Szerbia és Montenegróban, Hollandiában a Treble nyert

Szerbia és Montenegró: 4 év adásszünet a visszalépés miatt

15 év után újra fújja Carola haját a szél, Szerbia és Montenegró másodszor is nekifuthat a döntőnek

Végleges döntés: nem indul versenyző Szerbia és Montenegróból

Az EBU nem bünteti meg Szerbia és Montenegrót – ESC TV az interneten

 

20 hozzászólás Szerbia újra kétnapos fesztiválon választ dalt jövőre

 • Zolecs

  Nah ez egész jól hangzik 🙂 Remélem ennek köszönhetően valami értékelhetőt küldenek, mert nálam bizony 2008 óta nem igazán sikerült meggyőzniük.

  • Zolecs

   vagyis engem 😀 XD

  • tacom

   :O :O :O Mert a Nije ljubav stvar az smafu??? Nem, nem, nem akarom a választ tudni…

   • Zolecs

    Korábban már sokszor kifejtettem hogy miért. De nem firtatom 😀

   • Csengettyű

    Tudom, nem szereted 😀 Nekem viszont az eddigi kedvenc szerb versenydalom, meg a 2012-es mezőny abszolút győztese 🙂
    Bár ha belegondolok, Szerbiától én még rossz dalt nem is hallottam, valahogy jól ki tudják választani a versenydalaikat, úgyhogy ez a kétnapos fesztivál is jó ötletnek tűnik.

   • Nem akarok kötözködni, de szeretném kérni tőled ennek a dalnak az elemzését. Csak a pozitívumaira lennék kíváncsi http://www.youtube.com/watch?v=H8zp96SMLIA

   • Csengettyű

    Márpedig szerintem nem volt rossz (oké, azt nem mondom, hogy a kedvencem, mert nyilván nem) 🙂 Pozitívum… a hangulata!

   • Pitbull

    Szerintem ennél lényegesen rosszabb dalok is értek el szép sikereket, sőt, kettő meg is nyerte az ESC-et.

   • Csengettyű

    Melyik kettőre gondolsz?

   • Pitbull

    Alexander Rybak – Fairytale
    Lena – Satellite

    Tudom, hogy nagyon sokan felhördülnek ezt olvasva, de e két „dal” számomra az ESC általam ismert történetének abszolút mélypontját képviselik, totálisan hallgathatatlanok (szvsz), és annak idején mélységesen felháborítónak tartottam a győzelmüket. Mostanra már beletörődtem a megmásíthatatlanba, de idegtépő minden alkalom, amikor a rádiókban meghallom valamelyiket, sajnos az ideálisnál sokkal többször játsszák ezeket a csodálatos műveket!

   • Erzsi

    Oké, Imi, próbáljuk meg. A felvételen Szerbia 2009-es versenydalát láthatjuk. Hasonlítsuk össze ugyanennek az évnek a magyar teljesítményével. A szempontok legyenek: a zene, az előadó, és a produkció.

    A mi dalunk egy középszerő zeneszerző által jegyzett átlagos – mondhatnám jellegtelen – popdal volt, amivel kapcsolatban ha felteszem a kérdést, hogy mi ebben a jellegzetesen magyar, akkor azt válaszolnám, hogy a középszerűség. Ilyet egy popnagyhatalom nem indít el egy nemzetközi versenyen. (Ez az átka annak, ha nincs normális megmérettetés, hanem hiánygazdaság alapon választanak.) És persze angolul volt, de ez már sokat nem rontott rajta. A szerb versenydal ezzel szemben letagadhatatlanul szerb, nyelvében, zenei világában, igényes hangszerelésében, a Csengettyű által emlegetett hangulatában.

    Az előadó esetében ugyanazon a szinten vagyunk, egyik sem egy hangfenomén. Marko Kon-t sem a hangjáért szereti a szerb közönség, nyilván az előadói személyiségéért. És itt máris hátrányba kerültünk, Ádok Zoli esetében ugyanis erről nem beszélhetünk. (Elismerve és méltányolva, hogy a magyar küldöttségből egyedül ő vette a szereplést komolyan.)

    A produkció esetében ismét hátrányban vagyunk velük szemben. A szerb produkciót lehet szeretni vagy nem szeretni, de azt el kell ismerni, hogy jól összerakott, látványos, színes, életvidám produkció volt. A miénkben három „szakadt lotyó” adott elő egy bombasztikusnak kikiáltott meglehetősen közönséges koreográfiát, ami alig haladta meg a Fásy mulató táncoslányainak teljesítményét.

    Jogosan estünk ki egy szégyellni valóan olcsó produkcióval, a szerbeknek csak balszerencséjük volt. Ez szerintem komoly különbség.

   • Erzsi, valami félrement nagyon. Csengettyű írja, hogy „Szerbiától én még rossz dalt nem is hallottam”. Erre én kérem, hogy akkor elemezze a 2009-est (mert szerintem az rossz). Persze te is elemezheted, ismét kiderült, hogy te vagy a fórum lelkiismerete, mindig le akarod verni a rózsaszín szemüveget az aktuális versenyzőnkről, sőt még rólam is, több-kevesebb sikerrel 😀

 • A linkeket néztétek a 2006-os nemzeti döntőről? Nekem életem egyik meghatározó élménye volt, lehet hogy ezért csak nekem érdekes :s

 • Erzsi

  Én egyetértek Csengettyűvel, hogy Szerbiától még rossz dalt nem hallottam. Vannak gyengébbek, vannak erősebbek, de mindegyiken érződik, hogy eurovízióra választották és dolgoztak a produkción. Nyilván nekem sem ez a kedvencem, de szerintem nem rossz és meg is tudom védeni. Különösen jól látszanak az erényei a miénk hibái mellett. Persze én is szurkoltam annak idején Ádok Zolinak, de elvtelenül nem tudom dícsérni.

  Levertem a rózsaszín szemüveget? (Nem ez volt a cél.) Miért? Eddig azt gondoltad, hogy Ádok Zolit igazságtalanul ejtették ki a döntőből?

  (Bocs’ nem akartam mindenáron kötözködni, csak érzem, hogy ezt a dalt sokan nem szeretik, én meg igen.)

  • Nem, a rózsaszín szemüveget általánosságban írtam azért, mert nekem nagyon nehezemre esik objektíven megitélni a mi dalunkat, annyira drukkolnék neki, még ha rossz is. Persze az is biztos hogy nem vészes nálam ez a kórság, sokkal „betegebbek” azok, akik közel ülnek a tűzhöz 🙂 Ádok Zolit igazsággal ejtették ki, a színpadi megjelenése miatt mulatott rajta mindenki. Náraynak egy fekete pont 🙂 ádok Zoliban egyet értünk, a Cipelával nem 🙂

  • VICESC

   Csatlakozom Erzsihez!:) És a Cipela nekem tetszik, jó szám:D

 • the_wishmaster

  Személy szerint Szerbiából 2011-et nem szeretem a legapróbb szinten sem, a többi viszont nagy kedvencem. 2008-ban ők a kedvenceim is. 🙂 Epekedve várom mit alkotnak. 🙂 Főleg, hogy újabban egyre biztosabban számíthatunk tőlük pontokra.

 • Máté94

  Szerbia 2010 😀 2009-ben és 2011-ben sem voltak rosszak.