Naptár

2012. november
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

JESC 2012: Esélylatolgatás a második próba után

Andres Putting (EBU)Tudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com – junioreurovision.tv

Holnap este a junioreurovision.tv-n 20:15-től élő közvetítés kezdődik Amszterdamból a Junior Eurovíziós Dalfesztivál helyszínéről. Hétfőn volt a nyitóbuli, azóta pedig elkezdődtek a próbák is. Tegnap befejeződött a második, „szabad próbák” sorozata, ahol egymás után többször is elpróbálhatják a produkciókat azért, hogy minél tökéletesebb legyen minden. Az oikotimes.com újságírói most is a helyszínen vannak, és véleményüket ezúttal sem rejtik véka alá. A videókat a junioreurovision.tv YouTube csatornája adja.

A fehérorosz Egor ezúttal nagyon izgatott volt, magabiztos produkció, a kameramunka illeszkedik a dalhoz, a hangja is jó, bár a végén a magas hangokat nem találja. Viszont ezzel a zenei stílussal nincs esélye ahhoz, hogy elérjen bármit is, bár támogató szavazatok biztos érkezni fognak keletről, és tegyük hozzá, hogy a pontbemondók csak 1 országot nem fognak említeni saját magukon kívül.

Ezután pont egy totál más produkciót látunk, nagyon jó dal, vidám színpadkép. Viszont a ruháik érthetetlenek. A látottak alapján nem szavaznék rájuk. Svédország ilyen szokott lenni a Junior versenyen: nagyon jó dalokat küldenek, de kinyírják a színpadi produkcióval (oké, a tavalyi év kivétel). Lova úgy viselkedik mint egy felnőtt a Junior versenyen. Miért?

Azerbajdzsán pályázik a következő Junior Eurovízió rendezésére. Van olajuk, pénzük, nyerni akarnak. Szegény Omarnak és Suadának jól kell teljesítenie. Mindenesetre a produkciójuk egyáltalán nem rossz. Magabiztosak, tele vannak energiával, hangjuk pedig gyerekekhez illő. A szombat este egyik nagy favoritjai.

A belga Fabian magabiztos, nem egy jó énekes,és a ruha nem illik a sötét narancs háttérhez. Az ezüstösen csillogó balerina ruhában megjelenő táncosok túl sokat mozognak. Monoton a dal, és a színpadi trükkök sem működnek.

Lerika újra erőteljes, bár néhány hang kiéneklése nem jön össze. A színpad külső oldalán kezdi a produkciót, majd csatlakozik a négy háttértáncosához, nagyon jól össze van rakva a produkció a dalhoz. Nos azt hiszem, meg is van a győztesünk, Oroszország!

Újabb nagy favorit következik: a KIDS.IL. Ezek a gyerekek büszkén képviselik Izraelt, első alkalommal vesznek részt a versenyen. A tipikus izraeli koreográfia különlegesnek hat, mert nem szoktunk ilyen táncos produkciót látni a Junior versenyen (bár imádjuk ha valaki ilyennel lép fel a felnőtt Eurovízión). Hangilag semmi különleges, bár tévén keresztül még nem láttam. Mindenesetre Izraelnek jó helyen kell végeznie, de valahogy kétséges az, hogy nyerjenek.

A fehérorosz-effektus újra itt van: Gjetának nagyon szép és erőteljes a hangja, de a dal nem jó. Semmi kétség: az albán debütálónk nagyon ideges a színpadon, nem tudja kontrollálni a színpadi produkciót. Mindenesetre nagyot nevettünk azon, hogy a stylist micsoda ruhát adott rá.

Sokkal koherensebb produkciót látunk ettől a Beatles-re hajazó együttestől. Az egyetlen ami nem tetszik nekem a JESC-ben az az, hogy felnőttek írják azokat a dalokat, amiket gyerekek adnak elő. Mindenesetre a dal erős rock elemekkel operál, érzelmeket vált ki, az egész felhozatal tekintetében ez egy különleges darab. Ennek ellenére nem látom győztesnek az örményeket.

Az ukrán Anastasiya Petryk erőteljes szóló produkciót nyújt, és valahogy nagyon misztikus ezen a próbán. Nem számít hogy elfogadod-e a színpadi teljesítményét, de kétségtelenül bámulatos a hangja. A kameramunka is kiválóan segíti a dalt. Jók az esélyei.

Az első próba egészen más volt Grúziától ahhoz képest, amit most látunk. A Funkids tagjai jól dolgoznak össze, ami a kamerán keresztül szuper végeredményt nyújt. Talán Grúzia lesz a Junior Eurovízió királynője azzal, hogy 2008 és 2011 után újra nyernek? A rajtszámuk is nagyon előnyös annak ellenére, hogy nem szeretném hogy nyerjenek. Viszont nincs semmi ellenérzésem felőlük. Mindenesetre tele vannak jó képességekkel, tehetséggel, hangilag jók, és kamerán keresztül sokkal jobban mutatnak, mint ahogy azt sokan gondolnák.

A moldávok dala napról napra egyre jobb lesz. Tökéletes színpadkép, világos színek, jó rajtszám, jó hang, Denis meglepetés ember lehet szombat este. Az énekesnek különleges a megjelenése (főleg mióta Justin Bieber megváltoztatta a frizuráját), a többi gyerek játszik a színpadi kellékekkel, ami segíti a kameramunkát abban, hogy minden még jobban nézzen ki.

Hollandia zárja a próbák sorát, ami a nyerés szempontjából a legjobb pozíció. A probléma annyi, hogy az arénán kívül úgy hangzik, mintha Femke éneklés helyett inkább küzdene. Remélem, hogy a végleges kameramozgások meg lesznek változtatva. Mindenesetre a produkció elég vidám ahhoz, hogy fenntartsa az érdeklődést.

Következzen néhány bónusz: A vendégprodukció próbája:

Megérkezik a holland télapó a versenyzőkhöz. A videóhoz magyarázat is tartozik. (forrás: dortje.freeblog.hu)
A holland gyerekek úgy tudják: Szent Miklós Spanyolországban él hű szolgájával, Fekete Péterrel. Hollandiába novemberben érkeznek egy nagy hajón. Hollandiában Szent Miklós neve: Sinterklass. Amikor a hollandok betelepültek az Egyesült Államokba, ez a név Santa Clausra változott,- Szent Miklósból Télapó lett. Minden évben máskor érkezik meg Sinterklaas Spanyolországból. Külön erre a célra gyártott naptárban meg lehet nézni, hogy abban az évben ez mikor lesz. 2007-ben ez november 17-én volt. A tévében (manapság) először megnézik gyerekek, hogy a hajó megérkezik Spanyolországból, majd kisietnek az utcára, ahol egy nagy lovaskocsin, vagy fehér lovon halad át a falun-városrészen. Közben pepernooten-ket (pepernootjes) dobál, ami finom gyömbéres süti.Ezután minden nap történik valami a Sinterklaas-szal, amit persze a híradó is bemond. Elvész a szán, megbetegedik a Zwarte Piet, meg ilyenek. Szent Miklóst és Fekete Pétert a polgármester és a királynő is fogadja.
Nekem – írja a blogíró – rettenetesen tetszik, hogy ez ennyire központi. Mint általában minden Hollandiában, ami gyerekekkel kapcsolatos, nagyon profin meg van szervezve. Lehet kapni Zwarte Piet csomagot, így mindegyik ugyanúgy néz ki. Nem zavarodik össze ez a szegény gyerek. Ha már kitalálunk egy mesét, akkor az legyen professzionális! És ebben tényleg profik a hollandok. Mondjuk náluk a Karácsony nem akkora ünnep, mint ez, de akkor is sokkal emberibb, gyermekközelibb, és nem annyira az ajándékok ész nélküli vásárlásán van a hangsúly. Nagyon szeretem ezt a hozzáállást!

Utolsó bónusz: a KIDS.IL hangfelvételre megy reggel

2 hozzászólás JESC 2012: Esélylatolgatás a második próba után

 • Hegedüs Zoltán

  „Az egyetlen ami nem tetszik nekem a JESC-ben az az, hogy felnőttek írják azokat a dalokat, amiket gyerekek adnak elő.”

  Sokféle dal van és volt a Junior Eurovízión. Most konkrétan nem a szövegírókról hanem a zeneszerzőkről írok.

  Egyedül a gyerek írta: Ekaterina Riabova 2-szer is, Lerika idén, Egor Zhesko, stb.
  A gyerek az 1. szerző: tavaly Rachel, idén Femke, Kids.il, stb.
  A gyerek az utolsó szerző: The Funkids, Fabian, stb.
  A gyerek egyáltalán nem vett részt a zeneszerzésben: Suada és Omar, tavaly Lerika, Candy, stb.

  • Hegedüs Zoltán

   Ja igen Ryabova (y-nal írják az angol átírásban). Nálame gyébként:

   0. Girls and Boys angolul
   1. Sensatsya
   2. Girls and Boys azeriül
   3. Abracadabra
   4. Funky Lemonade
   5. Tik tak tik
   6. Let the music win
   7. A More-More
   5 dal nem ért el helyezést: Sweetie Baby, Toate Vor Fi, Nebo, Kam Një Këngë Vetëm Për Ju, Mitt mod.

   A Sensatsya-nak szurkolok mert ő maga írta, nem úgy mint a Girsl and Boys esetén, még az azerire fordításban se vettek részt. Az ilyen menjen a felnőtt versenyre, és szerezze be minden más országtól a 12 pontot, megérdemli. Ott, ne itt.