Naptár

2012. június
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eddig 18 ország erősítette meg részvételét a 2013-as versenyre

Tudósító: Mádi Sándor
Forrás: escxtra.com, esctoday.com

Bár nemrégen ért véget a 2012-es Eurovíziós Dalverseny, mindössze 1 héttel ezelőtt, máris megannyi ország erősítette meg részvételét a jövő évi svédországi versengésre. Lássuk, kik is ők!

Svédország: Természetesen a rendező ország ott lesz a megmérettetésen. Megmarad a Melodifestivalen, bár hogy pontosan hol rendezik meg annak döntőjét, még nincs tisztázva.
Albánia: Mirela Oktrova, az albán tv és rádió tagja elmondta, hogy továbbra is részt vesznek a versenyen. Ez nem is csoda, látván a Rona által elért 5. helyet a döntőben, ami eddig az ország legjobb helyezése.
Magyarország: A Dal című showműsor lesz ismételten a válogató. Korábban több alkalommal is pénzügyi okok miatt maradtak távol, 2013-ban azonban ott lesznek.
Fehéroroszország: Vladimir Karachevsky, a fehérorosz kulturális alminiszter szerint annak ellenére, hogy a LiteSound nem jutott döntőbe, a részvételüknek folytatódnia kell. Hozzátette, hogy jelenleg is a kiválasztási procedúra fejlesztésén gondolkoznak.
Ausztria: Alexander Wrabetz, az ORF igazgatója elmondta, hogy elégedettek az előadott produkcióval és nem számít nekik az utolsó hely az első elődöntőben. A kiválasztás még később kerül terítékre, de visszalépésen nem gondolkoznak.
Hollandia: A legsikertelenebb ország is megerősítette részvételét. Bár sok reményt fűztek Joan Frankához, mégsem sikerült a döntőbe juttatnia az országot. Utoljára 8 évvel ezelőtt, 2004-ben voltak. A rossz eredmények ellenére nem látnak okot a visszalépésre, mondta Peter Kuipert, a TROS igazgatója.
Finnország: Továbbra is az UMK lesz a válogatóműsoruk.
Norvégia: Ők is megerősítették indulásukat, és azt hogy a jól bevált Melodi Grand Prix marad a nemzeti döntőjük.
Spanyolország: Elmondták, hogy nincs tervben elhagyni az Eurovíziót, bár a pénzügyek nem alakulnak jól.
Dánia: A dán műsorszolgáltató, a DR megerősítette részvételét, továbbá hogy marad az MGP választási procedúra.
Észtország: Normet Vikerhommikule szórakoztatóügyi felelős elmondta, hogy az Ott Lepland által elért 6. helyezés elég indok a részvételhez.
Svájc: Bernhard Strapp, a svájci SF eurovíziós feje elmondta a 20min.ch részére: Igen, közvetíteni fogjuk a következő években is a dalversenyt. Az esemény lehetőséget ad a svájci énekeseknek arra, hogy megmutassák magukat egy nagyközönség előtt. Hozzátette, hogy az egy külön téma, ha be is jutnak a döntőbe, de úgy gondoljuk ha ez nem történik meg, nem ok a visszalépésre.
Írország: A potenciális kérdések a következő hetekben fognak eldőlni. Úgy érzik ha nyert volna idén a Jedward, az egy fejfájás lett volna, de mellette egy elismerés is.
Franciaország: A France 3 televíziós csatorna bár csalódott a döntőben elért 22. hellyel, nem fogjak visszalépni, mondta Thierry Langlois programvezető. Két okuk is van folytatni: egyrészt az EBU egyik kitalálója Franciaország, másrészt az Eurovíziót látják a legjobb útnak elérni a hallgatóságot. Több mint 4 millió tévénéző választotta az Eurovíziót szombat esti programjának, és ezzel elégedett a France 3.
Németország: Ők is megerősítették részvételüket. Három egymást követő évben sikerült a 10 legjobb közt végezniük (Lena kétszer és Roman Lob is), ami sokkal jobb a 2010-es nyerésük előtti idószaktól.
Bulgária: Attól függetlenül hogy döntőbe ugyan nem jutottak, a bolgár tévé elégedett az eredménnyel és erős nézettséget kaptak mindhárom show alatt. Sofi Marinova elmondta, hogy szeretne hamarosan visszatérni a versenyhez.
Örményország: Egy év kihagyás után visszatérnek, hivatkozva rájuk: „Örményország a 2013-as Eurovízió résztvevői listáján lesz.”
Románia: Egyike azon kevés országnak, mely az elődöntők bevezetése óta minden évben tovább tudott jutni a döntőbe. Annak ellenére, hogy a Mandinga negatív sajtóvisszhangot kapott hazájából a döntős helyezés miatt, a helyi eurovíziós fanok boldogok lehetnek, hiszen a TVR-nek esze ágába sincs visszalépnie. Több mint 2,3 millió ember nézte a szombati Eurovíziós döntőt.

25 hozzászólás Eddig 18 ország erősítette meg részvételét a 2013-as versenyre

  • Jevka

    Kár, hogy a mostani produkciókat így lepontozták :(. Örülök, hogy jövőre is részt veszünk, mindezek ellenére. Nagyon szurkolok, hogy meg tudjunk nevezni egy ütős előadót/dalt. Továbbra is meg fogom hallgatni a dalokat, a nekem tetszőknek szurkolni, és szörnyülködni, ha valami nekem nem tetsző jut be a döntőbe-ér el jó helyezést :).

  • Dani

    meg még egypáran visszajöhetnének…pl. Marokkó, Luxemburg, Csehország, Lengyelország, Monaco…

    • Nyee01

      Lengyelek szerintem vissza fognak térni…esetleg még Csehország.A többiek(nagy sajnálatomra) szeritnem távolmaradnak.Ha már itt tartunk Nekem Andorra is hiányzik.

      • Dani

        nekem is, de sajnos már nem EBU-tag…Marokkó elképzelhető, hogy visszajön, Loreen miatt…Luxemburgra sajnos én sem látok nagy esélyt

  • Dun

    Remélem jövőre a nézők szavazatai számítanak majd A dal-ban, nem a zsűri dönt, úgy ahogy pl. Svédországban!

  • Jack

    Hát igen…
    Remélhetőleg „A Dal” című válogatót teljesen átdolgozzák!
    Rakonczai ne legyen a zsűriben, inkább írjon dalokat ő is a versenyre, Csiszár pedig egy vicc.
    Átvehetnénk a svéd válogató licenszét, talán úgy jobban lehetne kiválasztani a győztes dalt.

    Mindenesetre én remélem, hogy jövőre nőt küldünk, angol dallal!
    A zene nyelve az angol, ezt nem lehet vitatni!!!

    • Nyee01

      Ekkora hülyeséget régen láttam már pláne ezután az év után…felhívom figyelmedet h a TOP 10-ben idén a 2,3,5,6,10 helyen teljesen anyanyelvű dal végzett, a 9.-en meg kevert.Hülyeség egyből azt mondani h legyen angol.A dal válassza a szöveget!

      • LightYourHouse

        Én jobban tudok azonosulni az angol dalokkal!
        Nagyon rondán hangzott mind az albán, mind az észt dal, hiába volt szép.
        Abban pedig egyetértek 100%-ban, hogy bizony a zene nyelve az angol, ezt ne is vitassátok, mert ez tény.

      • smileyshine

        Elnézést, de én fogok! Szerintem az észt dal egyáltalán nem hangzott hülyén, az egyik kedvencem és a magyar versenyzőnek is félig magyarul kellene énekelni(legalább)

    • Jack

      Bocsánat, én nem a nyertes dalokra gondoltam.
      Ha megnézed a statisztikákat, a nyertes dalok több, mint fele angolul hangzott el.
      A további (top10) helyezés engem nagyon nem érdekel, az csak a masszív esc fanoknak marad emlékezetes, én konkrétan már nagyon nem emlékszem arra, hogy kik voltak benne a top10-ben idén…

      Nyerni akarjunk, ez legyen a hozzállás, legalább akkor, amikor a dalt választjuk ki.

  • Jack

    De hogy őszinte legyek, szerintem az egész koncepciót és a jelentkezès folyamatát meg kéne változtatni.
    Én az MTV helyében azzal kezdeném, hogy dalszerzőknek nyitnám meg a jelentkezést, akik egy „workshop” / tábor alatt az ESC hagyományait, szabályait és sikeres dalainak statisztikáit figyelembe véve alkotnának dalokat. Ezt azzal is meglehetne spékelni, hogy az önként jelentkező dalszerzőkön kívül az MTV felkérne néhány külföldi, már slágerrel rendelkező dalszerzőket is!
    Az így született pl. 20-25 dal pedig keresné az előadókat, akik szintén külön jelentkeznének.
    Erre mondjuk nincs koncepcióm, de valahogy biztosan lehetne társítani a dalokat az előadókhoz.

    De szerintem fontos lenne, hogy minél ESC-re koncentrált, sikerorientált dalok szerepeljenek a versenyben, hogy ne forduljon elő olyan, mint tavaly pl. az a kornyikálós operettcsaj vagy az a három lány alkotta trió és a többi….

    • Gabiii

      Én meg nem szeretném ha ilyen „sláger gyár”-szerű dalszerzés végtermékeivel képviseltetnénk magunkat. A legszebb dolgok ugyanis nem így születnek és nekünk most pont nem arra van szükségünk hogy az ESC fő csapásvonalába tartozó dalokkal próbálkozzunk mert ebben úgy is leköröznek minket. Különlegeset különlegeset!

    • Jack minden egyes szavával egyetértek! Főleg azzal, hogy angolul kell énekelni! Nagyon szűk az a kör, aki szívesen hallgat egy finn, szlovén, vagy macedón nyelvű dalt. Én szeretem is, meg nem is, de sok esetben inkább angol-párti vagyok. Hogy Gabival is egyetértsek, lehetne egy slágergyár oldala is a dolognak, de nyílt pályázaton is lehetne dalokat beküldeni. Kifejezetten örülnék neki, ha feltörekvő, névtelen szerzők műveit is felkarolnák; én is szívesen küldeném el egy-két dalszövegemet.

  • Jack

    Szerintem akkor is születhetnének különleges, egyedi dalok, ha azt profi környezetben, kifejezetten az eurovízióra írnák.
    Én nem azt mondtam, hogy akkor most másoljuk le pl. Az Euphoria-t, hanem azt, hogy igenis vegyünk már figyelmbe néhány olyan szempontot, melyek a sikeres esc dalokra vonatkoznak.
    Könnyelmű és naiv az a hozzállás, hogy akármilyen dallal lehet jól szerepelni a versenyen.
    Arról már ne is beszéljünk, hogy az a korszak pedig végleg lezárult, hogy elég egy jó dal.
    Látvány vagy valami szokatlan, különleges plusz nélkül fabatkát sem ér már egy jó dal.

  • force

    Kíváncsi leszek jövőre meglesz-e a rekord. Remélem igen, bár szerintem Szlovákia vissza fog táncolni. Már idén se akartak indulni, ráadásul utolsók lettek a középdöntőben.
    Annak örülök, hogy Örményország visszatér, bár nem vagyok/voltam oda a dalaikért egyszer se. Lengyelország is visszatérhetne, mondjuk a 94-es lengyel nőcit szívesen látnám újra Eurovízión. 🙂
    Akik még sanszosak a visszalépésre szerintem: Görögország és Egyesült Királyság. Egyébként milyen érdekes, hogy amikor 92-ben és 2000-ben a svédeknél volt az Eurovízió a görögök nem indultak. Tudom akkor más szabály volt életben, de azért érdekes egybeesés. 😀

    • Dani

      a görögök 75-ben sem vettek részt, mert abban az időben még vitájuk volt a törökökkel, akik akkor debütáltak…85-ben, Göteborgban viszont ott voltak…92-ben is ott voltak…2000-ben viszont nem…

    • Dani

      Hogy megdől-e a rekord? Ha az ideiből mindenki marad, az 42, visszajön Lengyelország, Örményország, esetleg Csehország és Marokkó, az már 46…de ha úgy lesz, hogy Görögország, Szlovákia és az EK visszalép, az 43, úgyhogy nem biztos, hogy meglesz.

      • Pizzahergo

        Na de Liechtenstein? Úgy tudom, tervezik a részvételt..

      • János

        Sajnos nem találtam liechtensteini énekest az interneten,de ha elindulnak,akkor én mindenképpen szavazni fogok rájuk. 🙂

      • János

        A rekord szerintem is megdől Örményország és Lengyelország visszatérésével. Loreen győzelmével nem hinném,hogy Marokkó is újra versenybe szállna. Nem túl jól időzítenének vele,ráadásul a svédek biztosan nem örülnének a nyertesük szülőhazájának. Valahogyan furcsán venné ki magát. Csehország távollétét nem bántam,csak akkor jöjjenek vissza,ha valami jóval rukkolnak elő.
        Az idei verseny egyik nagy vesztese Koszovó lehetett. Ha elindulnak,Rona őket képviselhette volna. Így viszont Albániát szerettük meg oly sokan..

      • Csengettyű

        Örményország fix, hogy visszatér, szerintem Lengyelország is, de Csehországot és Marokkót nem tartom valószínűnek.
        Ami a visszalépéseket illeti: szerintem a görögök csak hisztiznek, aztán versenyezni fognak jövőre is, EK szintén (pont az egyik Big Five ország lépne vissza?), a szlovákok meg majd jövőre is eljátsszák, hogy havonta mást mondanak, aztán mégis indulnak. 😀

      • „pont egy Big Five ország lépne vissza?” öö emlékszel, hogy Olaszország is csak 2011-ben tért vissza? xD

      • ubulthebest

        De azt ne felejtsük el, hogy amikor Olaszország visszalépett a versenytől (1998-ban nem indultak már) akkor még nem létezett a Big Four/ Big Five. Hiszen ez szabály csak a 2000-es versenyen volt alkalmazva elsőnek.

      • ezt eddig nem tudtam 🙂

      • ubulthebest

        No para! Mindenkivel előfordul az ilyen 😀 😉