Napi Eurovízió 2012: Norvégia

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Az iráni-norvég származású Tooji családjának minden tagja elkötelezett híve a zenének és a kreatív művészetnek. Májusban Norvégiát fogja képviselni Bakuban a Stay című dallal, ami nagyszerű esély neki arra, hogy megismerhessék az emberek a dalát.

 

 

Tooji 1988-ban Irán Shiraz nevű városában született. Első születésnapját épp a Norvégiába menekülés közben ünnepelte. A család perzsa gyökerei hatottak a személyiségére és zenei ízlésére. Egy nagyon összetartó családban, jó anyagi feltételek mellett nevelkedett fel egy új országban.
Ahhoz, hogy ki tudja fejezni a gondolatait és érzéseit, a művészeti és színházi tanulmányai után a zenéhez fordult, ez áll a legközelebb Tooji szívéhez.
Küldetéstudat is kialakult benne emellett, az iskola után óvodákban dolgozik, valamint menekültekkel is foglalkozik a menekültügyi központokban. Az említett helyeken szerzett tapasztalatai alapján segít hangot adni azoknak, akiket egyébként nem hallgatnának meg.
– Nagyon boldog vagyok azért, hogy itt van a családom, kényelmes az ágyam, van mit ennem és van tető a fejem felett. Ugyanakkor szomorúvá tesz, amikor látom ezeknek az embereknek, fiataloknak és gyerekeknek a szemében a sok szenvedést és a könnyeket.

Tooji befejezte tanulmányait a gyermekvédelmi karon, és most gyermekvédelmi konzulensként dolgozik egy utókezeléssel foglalkozó osztályon. Munkáját intenzívnek és társadalmilag fontosnak tartja, létfontosságú számára és kihívást jelent. Észrevette, hogy a fiataloknak családi háttértől és életkörülményektől függetlenül gyakran hasonlóak a problémáik.
– Amikor elköteleztem magam arra, hogy segíteni fogok az embereknek, tudtam a politikai feltételekről, a különböző szabályozásokról de senkit sem érdekelt. Ez nagyon frusztráló volt számomra. Az én motivációm egyedül nem volt elég és küzdöttem azért, hogy végre valaki meghallgasson és megértsen.
Így Tooji eszköze a zene lett, ezzel kap lehetőséget arra, hogy közvetíteni tudja azokat a dolgokat az embereknek, amiket egyébként nem hallgatnának meg.
Február 11-én megnyerte a norvég Melodi Grand Prix nevű eurovíziós válogatót, és az emberek ismét elkezdtek beszélni róla, egyből a listák élére került. Tooji most megtalálta azt az arénát, és mi meg akarjuk hallgatni.

Kapcsolódó cikk: Norvégia: Tooji – Stay

20 Comments

Copycat 😀

Norvégia mostanában rossz irányba kódorog, ami nekem nem szimpatikus. A Waka Waka koppanás után nem gondoltam volna hogy megint másolatot küldenek. Tudja mindenki, Eric Saade-re gondolok. Magával a dallal nincs bajom, elmegy egynek, de nem kedvenc. 42/20

Először nekem is Eric Saade jutott eszembe, de az, hogy hasonlítanak elsőre, az még nem jelent semmit. Egyébként a dalt én sem annyira szeretem, de a cél, ami ide juttatta, nagyon nemes, én szurkolok neki.

A dalt azért utálom, mert Tooji hangja förtelmesen hamis! Remélem nem lesz döntős, bár a tinilányokat nem fogja érdekelni a hang…nem véletlenül lett tavaly Svédország 3., ED-ben meg 1. 25/42, de ez elég előkelő hely. Most már rájöttem, hogy nem érdemli meg.

Azt hittem, nem szeretem ezt a számot, de mostanában annyiszor volt szükségem arra, hogy felpörgessem magam, hogy gyakran hallgatom. Maga a dal nem nagy eresztés, és Tooji sem egy Pavarotti, de meglepődnék, ha kiesne az elődöntők során. Kicsit valóban Eric-utánérzés, de ha kettőjük közül kellene választani, én inkább Toojit választanám, kevésbé irritáló a megjelenése (habár a mosolya ugyanolyan műmájer 😀 )

Igen, Eric Saade 2, ráadásul (szerintem) még csak nem is jó 😀 Na jó, maga a dal nem olyan rossz, sőt én továbbjuttatnám a második elődöntőből, de akkor se tudok elvonatkoztatni attól, hogy tavaly mintha már ilyet láttam volna…. (személyes vélemény, de szerintem Eric ráadásul jobb is volt, mondom ezt úgy, hogy legalább 5 évvel idősebb vagyok nála ^^)

Amúgy a döntő szerintem biztos meglesz a tinilányok miatt, főleg úgy hogy még csak nem is egy elődöntőben van az ikrekkel.

Hát, nem gondolom, hogy Eric koppintás lenne csak azért, mert így néz ki. Az előadásmódjukat sem tartom hasonlónak. Egyre lejjebb csúszik a listámon, de még így is Belgium előtt és Dánia mögött van. 17/42

Szerintem viszont igenis nagyon jó. Igen, nagyon hasonlít Ericre, de minden évben van ilyen europop ( majdnem minden évben) és hogy a kinézete milyen, arról nem tehet. A dal pedig az arabos ritmusokkal együtt sokkal jobb mint a tavalyi svéd.
3/42

Én sem értem ezt a koppintás hisztit. Mostantól minden fiatal táncoló srác Eric lesz? A dal meg köszönőviszonyban sincs a svéddel. Számomra jobb mint Eric de így is csak 12.

Amikor először meghallottam az jutott eszembe, hogy véééééééééégre! Megvan az idei győztes (legalábbis nálam mindenképpen)! Most már nem ő az első nála, de az élmezőnyben van! És a cikket olvasva minden elismerésem az övé és csak szurkolni tudok neki! Tőlem biztosan van egy szavazata!

És Eric-hez meg ne hasonlítgassuk, mert sokkal jobb 😉

Az egyik legszimpatikusabb versenyző, nyitott, értelmes srác. Tinilányok, nagyik tuti lökik rá a szavazatot. A dal meg nem a legjobb, de 3 perc alatt megszerethető és emlékezetes lehet a show-val együtt.
Szerintem abszolút skandináv nyertes lesz ebben az évben.

az biztos, vagy legalábbis remélem…és azt is remélem, hogy az a bizonyos ország valamilyen monarchia, és hogy a zászlaja csak 2 színből áll 😀

Finnország és Izland egyből kizárva, mivel köztársaságok…monarchiák közül Norvégia kizárva, mivel zászlaja 3 színből áll…marad Dánia és Svédország…és innen már nem nehéz kitalálni, melyikre is gondoltam

Nem kötözködésből, de Izland és Finnország nem skandináv országok, csupán észak-európaiak, a norvég fehér színe…na jó rendben, de akkor is több mint egy 🙂

Izlandot és Finnországot általában oda szokták sorolni, a skandinávok közé, de mindegy…de ha úgy mondjuk, hogy egy észak-európai lesz a győztes, így már benne vannak a listában…

Az egyik legnagyobb kedvencem az idei mezőnyből, még mindig képtelen vagyok megunni 😀 Esélyes a győzelemre, remek dal (nem hiába svédek alkották), és a cikket elolvasva Tooji még szimpatikusabbá vált számomra! 🙂 HAJRÁ! 😀

Örülök, hogy nem csak olyan hozzászólásokat olvasok, hogy Eric Saade utánzat (arról tényleg nem tehet, hogy hasonlítanak). Nem ez a kedvencem, de a cikkben leírtak alapján nekem is szimpatikusabb lett. (Elnézést, hogy az előttem írtakat ismétlem.)

A maga műfajában nincs gond ezzel a produkcióval. Innentől pedig vagy szereti valaki a műfajt, vagy nem.

Comments are closed.