Naptár

2012. május
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2012: Norvégia

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Az iráni-norvég származású Tooji családjának minden tagja elkötelezett híve a zenének és a kreatív művészetnek. Májusban Norvégiát fogja képviselni Bakuban a Stay című dallal, ami nagyszerű esély neki arra, hogy megismerhessék az emberek a dalát.

 

 

Tooji 1988-ban Irán Shiraz nevű városában született. Első születésnapját épp a Norvégiába menekülés közben ünnepelte. A család perzsa gyökerei hatottak a személyiségére és zenei ízlésére. Egy nagyon összetartó családban, jó anyagi feltételek mellett nevelkedett fel egy új országban.
Ahhoz, hogy ki tudja fejezni a gondolatait és érzéseit, a művészeti és színházi tanulmányai után a zenéhez fordult, ez áll a legközelebb Tooji szívéhez.
Küldetéstudat is kialakult benne emellett, az iskola után óvodákban dolgozik, valamint menekültekkel is foglalkozik a menekültügyi központokban. Az említett helyeken szerzett tapasztalatai alapján segít hangot adni azoknak, akiket egyébként nem hallgatnának meg.
– Nagyon boldog vagyok azért, hogy itt van a családom, kényelmes az ágyam, van mit ennem és van tető a fejem felett. Ugyanakkor szomorúvá tesz, amikor látom ezeknek az embereknek, fiataloknak és gyerekeknek a szemében a sok szenvedést és a könnyeket.

Tooji befejezte tanulmányait a gyermekvédelmi karon, és most gyermekvédelmi konzulensként dolgozik egy utókezeléssel foglalkozó osztályon. Munkáját intenzívnek és társadalmilag fontosnak tartja, létfontosságú számára és kihívást jelent. Észrevette, hogy a fiataloknak családi háttértől és életkörülményektől függetlenül gyakran hasonlóak a problémáik.
– Amikor elköteleztem magam arra, hogy segíteni fogok az embereknek, tudtam a politikai feltételekről, a különböző szabályozásokról de senkit sem érdekelt. Ez nagyon frusztráló volt számomra. Az én motivációm egyedül nem volt elég és küzdöttem azért, hogy végre valaki meghallgasson és megértsen.
Így Tooji eszköze a zene lett, ezzel kap lehetőséget arra, hogy közvetíteni tudja azokat a dolgokat az embereknek, amiket egyébként nem hallgatnának meg.
Február 11-én megnyerte a norvég Melodi Grand Prix nevű eurovíziós válogatót, és az emberek ismét elkezdtek beszélni róla, egyből a listák élére került. Tooji most megtalálta azt az arénát, és mi meg akarjuk hallgatni.

Kapcsolódó cikk: Norvégia: Tooji – Stay

20 hozzászólás Napi Eurovízió 2012: Norvégia

  • Zolecs

    Copycat 😀

    Norvégia mostanában rossz irányba kódorog, ami nekem nem szimpatikus. A Waka Waka koppanás után nem gondoltam volna hogy megint másolatot küldenek. Tudja mindenki, Eric Saade-re gondolok. Magával a dallal nincs bajom, elmegy egynek, de nem kedvenc. 42/20

  • smileyshine

    Először nekem is Eric Saade jutott eszembe, de az, hogy hasonlítanak elsőre, az még nem jelent semmit. Egyébként a dalt én sem annyira szeretem, de a cél, ami ide juttatta, nagyon nemes, én szurkolok neki.

  • Dani

    A dalt azért utálom, mert Tooji hangja förtelmesen hamis! Remélem nem lesz döntős, bár a tinilányokat nem fogja érdekelni a hang…nem véletlenül lett tavaly Svédország 3., ED-ben meg 1. 25/42, de ez elég előkelő hely. Most már rájöttem, hogy nem érdemli meg.

  • Rita

    Azt hittem, nem szeretem ezt a számot, de mostanában annyiszor volt szükségem arra, hogy felpörgessem magam, hogy gyakran hallgatom. Maga a dal nem nagy eresztés, és Tooji sem egy Pavarotti, de meglepődnék, ha kiesne az elődöntők során. Kicsit valóban Eric-utánérzés, de ha kettőjük közül kellene választani, én inkább Toojit választanám, kevésbé irritáló a megjelenése (habár a mosolya ugyanolyan műmájer 😀 )

  • Küllikki

    Igen, Eric Saade 2, ráadásul (szerintem) még csak nem is jó 😀 Na jó, maga a dal nem olyan rossz, sőt én továbbjuttatnám a második elődöntőből, de akkor se tudok elvonatkoztatni attól, hogy tavaly mintha már ilyet láttam volna…. (személyes vélemény, de szerintem Eric ráadásul jobb is volt, mondom ezt úgy, hogy legalább 5 évvel idősebb vagyok nála ^^)

    Amúgy a döntő szerintem biztos meglesz a tinilányok miatt, főleg úgy hogy még csak nem is egy elődöntőben van az ikrekkel.

  • Hát, nem gondolom, hogy Eric koppintás lenne csak azért, mert így néz ki. Az előadásmódjukat sem tartom hasonlónak. Egyre lejjebb csúszik a listámon, de még így is Belgium előtt és Dánia mögött van. 17/42

  • msz

    Szerintem viszont igenis nagyon jó. Igen, nagyon hasonlít Ericre, de minden évben van ilyen europop ( majdnem minden évben) és hogy a kinézete milyen, arról nem tehet. A dal pedig az arabos ritmusokkal együtt sokkal jobb mint a tavalyi svéd.
    3/42

  • Gabiii

    Én sem értem ezt a koppintás hisztit. Mostantól minden fiatal táncoló srác Eric lesz? A dal meg köszönőviszonyban sincs a svéddel. Számomra jobb mint Eric de így is csak 12.

  • Kajli25

    Amikor először meghallottam az jutott eszembe, hogy véééééééééégre! Megvan az idei győztes (legalábbis nálam mindenképpen)! Most már nem ő az első nála, de az élmezőnyben van! És a cikket olvasva minden elismerésem az övé és csak szurkolni tudok neki! Tőlem biztosan van egy szavazata!

    És Eric-hez meg ne hasonlítgassuk, mert sokkal jobb 😉

  • ddaa

    Az egyik legszimpatikusabb versenyző, nyitott, értelmes srác. Tinilányok, nagyik tuti lökik rá a szavazatot. A dal meg nem a legjobb, de 3 perc alatt megszerethető és emlékezetes lehet a show-val együtt.
    Szerintem abszolút skandináv nyertes lesz ebben az évben.

  • Dani

    az biztos, vagy legalábbis remélem…és azt is remélem, hogy az a bizonyos ország valamilyen monarchia, és hogy a zászlaja csak 2 színből áll 😀

    • Rita

      Ezek alapján a feltételek alapján bármelyik skandináv ország nyerhet 😀

      • Dani

        Finnország és Izland egyből kizárva, mivel köztársaságok…monarchiák közül Norvégia kizárva, mivel zászlaja 3 színből áll…marad Dánia és Svédország…és innen már nem nehéz kitalálni, melyikre is gondoltam

      • Rita

        Nem kötözködésből, de Izland és Finnország nem skandináv országok, csupán észak-európaiak, a norvég fehér színe…na jó rendben, de akkor is több mint egy 🙂

      • Dani

        Izlandot és Finnországot általában oda szokták sorolni, a skandinávok közé, de mindegy…de ha úgy mondjuk, hogy egy észak-európai lesz a győztes, így már benne vannak a listában…

  • porcukor90

    Az egyik legnagyobb kedvencem az idei mezőnyből, még mindig képtelen vagyok megunni 😀 Esélyes a győzelemre, remek dal (nem hiába svédek alkották), és a cikket elolvasva Tooji még szimpatikusabbá vált számomra! 🙂 HAJRÁ! 😀

  • smileyshine

    Örülök, hogy nem csak olyan hozzászólásokat olvasok, hogy Eric Saade utánzat (arról tényleg nem tehet, hogy hasonlítanak). Nem ez a kedvencem, de a cikkben leírtak alapján nekem is szimpatikusabb lett. (Elnézést, hogy az előttem írtakat ismétlem.)

  • Zsolti

    A maga műfajában nincs gond ezzel a produkcióval. Innentől pedig vagy szereti valaki a műfajt, vagy nem.

  • porcukor90

    Lehet így éjjel csak én nem látok olyan nagy hasonlóságot a hajuk színén kívül xD (ha már hasonlítás)

    http://www.qx.se/uploads/1e/82606f38afd275018dfd32e7e54993.jpg