Napi Eurovízió 2012: Horvátország

Tudósító: Mádi Sándor
Forrás: eurovision.tv

Jubileumi, 20. szereplése lesz Horvátországnak az idei. 1993-ban vettek részt először, akkor a 15. helyig jutottak a 25 fős mezőnyben. Eddigi legjobb helyezésük, két alkalommal is, a 4. hely. 2009-ben bár a 13. helyen végeztek, azonban az akkor még érvényben lévő szabály miatt (mely kimondja, hogy a 10. továbbjutót mindkét elődöntőből a zsűri határozza meg) továbbjutottak a döntőbe. Az utóbbi két évben viszont mindkét alkalommal kiestek versenyzőik, így sem a Feminnem, sem Daria Kinzer nem tudott bekerülni a legjobbak közé, Nina Badrić azonban megpróbálkozik ezzel.

Az énekesnőt a horvát HRT belső döntés alapján választotta ki. A rajongók számára Nina neve nem ismeretlen, 1994-ben, 1995-ben és 2003-ban is próbálkozott az ország képviseletére. Mind a közönség, mind a zenei profik szerint Nina Badrić az egyik legsikeresebb és legelismertebb horvát énekesnő már 20 éve, díjak sorával háta mögött.

A kilencvenes években szólóénekesként kezdte karrierjét, több száma toplistát lett Horvátország szerte. Szerbiában, Montenegróban valamint Bosznia & Hercegovinában is többszörösen díjazott, hangi adottságait pedig sokan olyan dívákhoz hasonlítják, mint Angie Stone, Alicia Keys vagy Mary J. Blige. Olyan személyisége, bája van, vagy mondhatjuk X faktora, mellyel képes minden embert megnyerni, ami pedig a külsejét illeti, az egyik legszebb horvát előadó évek óta.

Nina egyike azoknak, akik már majd minden zenei stílusban kipróbálták magukat, a poptól a jazzig, létrehozva ezzel a zenei sokszínűségét. Frederique Constant őt választotta luxusóráinak reklámarcává, továbbá több márka védjegyezettje, úgy, mint a Vogue, In Style vagy a NY Times. Továbbá humanitárius tevékenységei sem elhanyagolhatóak.

9 Comments

Tudom, hogy ezt nem ide kéne írnom, de azért leírom. Tegnap sokan írtátok a szlovén dalhoz, hogy nem marad meg bennetek. Tegnap hallgattam, utána még meghallgattam legalább 15 dalt és egész mostanáig a Verjamen megy a fejemben.
Ez a dal unalmas, de az igaz, hogy Ninának jó hangja van.

Az sem igaz, hogy unalmas. Nem éri el a ti ingerküszöbötöket. Szerintem ez egy nagyon szép dal és nagyon jól van hangszerelve. Imádom benne a csello telt hangzását, meg a harangjátékot. Nagyot emeltek a dalon az első variációhoz képest.

Nagyon sajnálom a horvátokat, szerintem megint nem fognak tovább jutni és nem azért mert nem jó a dal, hanem mert sok jó van a 2. elődöntőben, ráadásul a szlovén és a bosnyák is hasonló, ki fogják egymást oltani.
De nagyon szurkolok neki!

Comments are closed.