Naptár

2012. május
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2012: Kezdődnek a főpróbák!

Tudósító: Klész Imre
Forrás: escxtra.com – oikotimes.com
Fotón: pillanatkép az izraeli próbáról
Frissítés: 17:52

Az eurovision.tv-n közreadott naptár ellenére 15 órakor kezdődött a holnapi elődöntő első fópróbája. Ma kétszer próbálják el a műsort, este 9-től az elődöntőn résztvevő országok zsűrijei is szavaznak. Holnap délután még elpróbálják a teljes műsort az éles adás előtt, beleértve a vendégprodukciók próbáját is.

Kezdéskor egy Bakuról szóló filmet látunk, majd következik a Kristálycsarnok, ahol Eldar, a tavalyi győztes, egyben az idei műsorvezető bemutatja Európát a házigazda országnak. Üdvözölnek minket azeriül, franciául, sőt németül is. Általános információk után elhangzanak az automatikus döntős országok nevei. „Élőben Európa legkeletibb pontjából, élőben a szelek városából, élőben a bakui Kristálycsarnokból.” A versenyzők közti képeslapokon Azerbajdzsánról láthatunk képeket, tradicionális azeri muzsikával fűszerezve.

Montenegró következik. Az oikotimes.com analizálja a látottakat. Pozitívum, hogy az előadó jól ismert a Balkánon, nahyon színpadias az előadás. A dal mondanivalója – az oiko szerkesztője szerint – egy reakció arra az állapotra, amikor bizonyos emberek annyira gazdagok, hogy már nem tudnak mit kezdeni magukkal, hogy megőrülnek, amit az előadó is elítél. negatívum, hogy túl zavaros lehet az átlag európainak annak ellenére, hogy nem egy rosssz dal. Albánián kívül nemigen fog rá szavazni senki. Nem jut döntőbe.

A következő videó Izlanot mutatja be, de Albánia a felirat rajta. Érdekesség, hogy a képeslapok mindig az aréna élő képével végződnek, és azt pletykálják, hogy ilyenkor az épületre fogják vetíteni az éppen következő ország zászlóját.

Az izlandi dal előnye, hogy erős produkció kíséri, a két énekes erotikusan hat a képernyőn, és szép a háttér, bár kicsit sötét. Az egyetlen hátrány, hogy Greta-nak másik ruhát kéne választania egy ilyen felálláshoz, Jonsi egy helyes fiatalemberként marad meg az emlékezetben. Ítélet: döntős.

Görögország pozitívuma, hogy ugyanolyan vidám, etnós beütésű dalt küldenek most, mint az elmúlt 9 évben. Szexi produkció, ezúttal egy szebb háttérrel. Viszont nincs világos koncepciója a koreográfiának, és nem lennék meglepődve – írja a szerkesztő – ha a 2011-es örmény dal sorsára jutna. Ítélet: valószínűleg tovább jut.

Lettország versenyzője ezúttal sokkal vidámabban adja elő a produkcióját. Viszont eléggé ügyetlenül néz ki a színpadon, ennél talán több kell a szavazatokért. Az oikotimes késésben van, így egyelőre befejeződtek az ítéletek. Az old.eschungary.hu is késésben van, hiszen már Dániánál jár a próba.

Úgy tűnik, ma már nem fognak több képeslapot bemutatni. Egy kiváló és könnyed produkciót láthattunk Rona-tól, Albánia képviselőjétől. A sajtóközpont nagyon élvezte a produkciót.

Ezután Nargiz elmondja, hogyan kell szavazni, (Izrael ma norvég zászlót kapott) ezután a nyitóbuliról kapunk egy kis összefoglalót. Vagyis látnánk, mert ez még nem készült el, ehelyett az üres arénában gyönyörködünk.

Ismét van képeslap, Gabala városáról kapunk képeket. A román Elena nagyon rövid narancssárga-fekete ruhát visel, a társai fehér öltönyben virítanak. Nagyon jó kis produkció, jobb mint a próbákon.

A svájci Sinplus szép teljesítményt nyújt, a vibráló színek jól mutatnak a háttérben. Az eddigi legjobb teljesítmény tőlük.

A belga Iris lecserélte a ruháját egy jobbra. Az első felét nagyon jól énekli, a vége már nem volt olyan jó. Ha ezt csinálja holnap este is, akkor nagy bajban lesz. A képernyőn egyébként jól mutat.

Úgy néz ki, hogy a képeslapok végén kapunk egy kis dobszólót, ami hasonlít a szívdobbanásos effekthez tavalyról. A finn Pernilla zöld-türkiz kombinációjú ruhát visel, és csak ős eés egy dobos van a színpadon. Mégegy jó produkció, jobb a belgától, talán sikerül nekik a továbbjutás. Az escxtra.tv-n Jedward paródia megy.

Az izraeli Izabo régimódi hatású produkciója következik. Az együttes tagjai retró ruhákban lépnek fel. Megfelelő színvonalú a vokál, a produkció szépen kidolgozott.

San Marino képviselője bíbor ruhában, és egy San-marinoi zászlóval díszített laptoppal érkezik. A háttérénekesek közül az egyik pilótának, a másik orvosnak, a harmadik pompomlánynak öltözött. Vokálisan egészen jó, bár nem vagyok biztos benne, hogy elég lenne-e a továbbjutáshoz. Viszont megragad a dalszövege.

Ciprus képviselője néha hamiskás, vagy inkább kiabálós. A színpad maga jól néz ki, ami emlékezetessé teszi a produkciót. Annak ellenére hogy sok újságíró azt mondja, hogy a ciprusi és a görög produkció ki fogja oltani egymást, könnyen előfordulhat, hogy mindketten továbbjutnak. Érdemes megemlíteni, hogy Elena épp előttünk ül és árgus szemekkel figyeli Ivi produkcióját.

Dánia egy nagyon profi műsort ad. A hátránya egyedül az, hogy ez nem egy megjegyezhető dal, de vitathatatlanul az erősebb dalok közé tartozik.

A buranovszkiji nagyik következnek, akik lemaradnak a dal legelejéről. Jó színpadi megvilágítással dolgoznak, mintha az azeri zászló is kivehető lenne a fényekből. Egy forgó kemence van a színpad közepén, amiből az egyik nagyi kivesz egy tepsi süteményt. Nyammi! Potenciális győztese az elődöntőnek és akár a döntőnek is.

És most megnézzük, mi folyik a zöld szobában, amit a közönség mögé helyeztek el. A kapcsolásnak hamar vége szakad, így Magyarország következik. A produkció mérhetetlenül sokat fejlődött a magyar nemzeti döntő óta, a produkció egy arénába illik, mintsem egy tévéstúdióba. Míg ez az egyik legkommerszebbül hangzó dal idén, úgy érezzük, hogy a zsűritől több szavazatot fog kapni, mint a telefonos szavazáson résztvevő közönségtől.

Ausztria a következő. A produkció sokkal jobb mint az előző próbák alatt, bár a fényeffektek az utolsó refrénnél nem elég erősek ahhoz, hogy szépen lehessen filmezni. Nehéz megmondani, hogy ez a különc dal hogy fog vizsgázni Európa előtt.

Moldova versenyzője tradicionálisnak tűnő barna nadrágban érkezik és sárga pólóban. A háttértáncosok színesebbek. A produkció vidám, a vokál szép, a sajtó és a rajongók egybehangzóan tovább juttatnák.

Az ír Jedward ezüst és arany színű ruhában érkezik a színpadra, ami nem hiszem hogy segítené a produkciójukat, sőt a védjegyükké vált frizurát sem látjuk ezúttal. A háttérénekesek alig hallgatóak a refrénekkor. A produkció most valahogy nincs egyben, nem értjük hogy mi történt idő közben, a korábbi próbákon nagyon ígéretesnek tűnt. A szökőkút jó ötletnek tűnik, a produkció végén mindketten eláznak.

És most következnek a szavazás telefonszámai. Az izraeli zászlót még nem sikerült kijavítani.Bejelentik azt is, hogy a szavazásra 20 perc fog rendelkezésre állni. Ez egy új infó!

Vendégprodukció következik: egy tradícionális azeri produkció sok dobbal!
Közben az oikotimes.com frissítette az ítéleteit. Magyarországról azt írják pozitívumként, hogy eddig ez az idei legjobb rockballada. Az együttes jól szervezett a színpadon, erős és magabiztos teljesítményt nyújtanak, így nagyon valószínű a továbbjutásuk. Negatívumként írják, hogy nem jó, hogy Oroszország után következünk, de a produkció egésze és a helyes énekesük elfeledtethetik a nagyikat. Ítélet: valószínűleg továbbjut.

A borítékbontás következik, ezt is el kell próbálni. A próbabontásnál ezek az országok jutnak tovább: Izland, Írország, Montenegró, Oroszország, hopsz Moldova kimaradt az elején, Magyarország, Ausztria, Lettország… A műsorvezető kicsit zavarban van, Görögországot jelenti be, közben Ausztria van a képernyőn. Mindketten továbbjutnak a próbabontás során. Vége az első főpróbának. Hmm, Ciprus lesz a tizedik.

Az oikotimes.com ítélethirdetéséhez visszatérve, Lettországnál szakad meg ez a szál.

Lettország pozitívuma, hogy jó a dal, Anmary jól néz ki a képernyőn a világos ruhájában, a produkció erős és magabiztos. Negatívum viszont, hogy mint annyi ballada, ez is unalmas. A görög táncos műsor után nem fognak emlékezni az emberek erre. A litván statisztikák szerint a támogató országokból csak kevesen vannak ebben az elődöntőben. Ítélet: nehéz megmondani, határeset.

Dánia képviselője egy nemzetközi mércével is kiváló teljesítményt nyújt, mintha egy popsztár koncertjén lennénk. Az ilyen tipusú dalok jól szoktak végezni anélkül, hogy magyarázat létezne rá. Negatívum, hogy túl sokat akar Soluna és túl fiatal is hozzá. Többet akar kihozni a hangjából mint amennyit kellene, amivel nem nyújtja a tőle elvárható legjobbat. A zsűris szavazásra biztos 100%-ot fog nyújtani. Ítélet: valószínűleg döntős.

Ne érdekeljen, hogyan néznek ki, hogy hogyan énekelnek, az oroszok csak egy kis mókát és boldogságot hoznak a színpadra, mindig nagy tapsvihar övezi őket. Negatívum, hogy ez egy vicc-dal Oroszországnak, de sokak ellenére nem hiszem, hogy sok vizet zavarnának a döntő ponttábláján. Ítélet: döntős.

Az osztrákok előnye a rúdtácos, a dinamikus előadás és a csapat minden tagját megmutató erős kameramunka. Hátránya hogy nem anynira figyelemfelkeltő, kíváncsi lennék, hogy ki akar szavazni Ausztriára az elődöntőn. A csapat keményen dolgozik de nincs semmi fülbemászó a dalban. Ítélet: nem döntős.

Moldova egy őszintén forró produkciót és briliáns kameramunkát hajt végre. Viszont nincsenek biztos szavazatok mögötte, csak a 12 pont Romániától. Nem olyan figyelemfelkeltő a nézők számára, hogy a döntőbe küldjék. Ítélet: nem döntős.

Az ír testvérek maguk köré szervezték a médiát, a szakértők figyelmét és a nagy rajongói bázisukat. Csak ezek az okok szólnak a tovább jutásuk mellett. Viszont nincs vasárnap minden nap. A dal nem olyan erőteljes mint a tavalyi és hangilag sem nyújtottak ma lenyűgözőt. Nem lennék meglepve ha nem jutnának tovább. Ítélet: valószínűleg döntős.

Mára ennyit, aki szeretné meghallgatni a második próbát, az kísérje figyelemmel az escxtra.tv webkamerás közvetítését a sajtóközpontból.

39 hozzászólás Eurovízió 2012: Kezdődnek a főpróbák!