Naptár

2012. május
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Bemutatjuk, kikkel egészül ki a „Compact-legénység” Bakuban

Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: youtube.com, akosfanweb.gportal.hu, rtlklub.hu, redbull.hu, tabutv.hu, wikipedia.hu, zene.hu.

„Van már a sportban vízilabdacsapatunk, majd lesz most kézilabdacsapatunk, legyen a zenénkben is egy nyerő csapat!” – gondolom, sokak számára emlékezetesek maradnak Wolf Kati azon szavai, amelyekkel a Compact Disco produkcióját értékelte nemzeti döntőnk február 11-i fináléjában. A magyar együttes az élő bizonyíték, hogy az „egységben az erő” mondásunk több holmi közhelynél. Az Eurovíziós Dalfesztiválra azonban kellett még két művész melléjük, hogy tényleg minden esélyük meglegyen ahhoz, hogy tavalyi képviselőnk fent említett kívánságát teljesítsék. Az együttes választása Wéber Helgára és Szakos Krisztiánra esett, hiszen a „komolyabb hangvétel egy komolyabb előadásmódot is igényelt”, hogy ismét a Dal című műsorból idézzek, ezúttal Pál Gábor szavait.

Szakos Krisztián neve ismerősen cseng a szakmabeliek fülében – producerként, szerzőként, és természetesen zenészként is bizonyított már. Játszik szintetizátoron, de a dalfesztiválon a gitáros szerepe jut majd neki. Húszévesen barátjával, Kiss Péterrel alapította meg a „Morphina” nevű techno-rock zenekart. A formáció még a Sziget Fesztiválon is fellépett, dalai pedig ma is valóságos csemegeként szolgálnának az underground szerelmeseinek. Bár a kérészéletű banda két év után, 2001-ben feloszlott, néhány figyelemre igazán méltó számot azért meghagytak az utókornak. Íme egy példa a sok közül:

A várva várt áttörést végül nem a Morphina hozta meg neki, hanem a 11 éves kora óta tartó, csillapíthatatlan rajongása Ákos (eleinte a Bonanza Banzai) iránt. Fanatizmusa komoly eredményt hozott neki: a millenniumi évben győztes lett a felvétele a Keresem az Utam remixpályázaton. Mondanom sem kell, ez serkentően hatott a két muzsikus további együttműködésére. Újabb átdolgozásokat készített, majd a közös fellépések mellett Ákos „Új törvény” című albumának készítésekor már társszerzőként tevékenykedett! Így lett Szakos Krisztián neve elválaszthatatlan többek között a Conquistador, az Egyetlen egy, és a Gondolnék rád című slágerektől.

Ákos zenészeként felfigyelt rá a magyar zeneipar apraja-nagyja, és egyre komolyabb feladatokkal tisztelték meg. Hosszú listát lehetne készíteni azokkal a hírességekkel (Hien, Caramel, Kozma Orsi, Nagy Adri…), akiknek az utóbbi években szöveget írt, dallamot komponált, vagy, mint a legtöbb esetben, albumot hangszerelt. Kitüntetett szerepe volt Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóján is: Rúzsa Magdival vitt színpadra közös produkciót. Erről Krisztián a következőképp nyilatkozott:

„A Vigyázz a madárra című dalt választottuk, melyet Magdi korábban már CD-re énekelt, ám most nagyon új ruhát kapott. A dal csodálatos szövegét Demjén Ferenc írta. Az én elgondolásom az volt, hogy Liszt néhány darabjából hangmintákat veszek, és ezekből a zenei darabkákból áll össze az új zenei alap. Így adja végső formáját a dalnak a La Campanella triolás zongorája, és a Hungarian Rhapsody No.2 Orchestra mély vonósa. Emellé csatlakozik a színpadon egy gitáros, és egy dobos, jómagam pedig szintetizátoron kísérem majd a művésznőt.” Munkájuk gyümölcsét nyilván nem kötelező, de erősen ajánlott megtekinteni az alábbi felvételen:

A „Dal” kapcsán sem csupán a Compact Disco társzenészeként lehet megemlíteni: ő jegyzi Kállay-Saunders András két pályázatanyagát, a Take me away és az I love you című slágert, melyek közül az utóbbi az élő show-ig jutott.

Egy csodálatos háttérénekesnő, Wéber Helga is kiáll majd a bakui színpadra. A 29 éves tehetség a Kőbányai Zenei Stúdió jazztanszékén végzett, majd óceánjáró luxushajók utasait kápráztatta el hangjával. Ebben az időszakban, 2007-ben kereste fel Erdélyi László, az Unisex együttes frontembere, hogy Szekeres Adrienn, Szabó Mariann, és Kósa Ivett után ő legyen a csapat újdonsült énekesnője. Szerencsére Helga örömmel fogadta a felkérést, és együtt négy klipet (Díszpáholy, Ez én vagyok, Lépjünk már, Szabadesés) készítettek el. Közülük 2008-ban kettő a Viva Chart Show-ban is a csúcsig jutott, emellett a rádiós lejátszási listák is egy komoly rohamnak kényszerültek alávetni magukat, nem számított, hogy éppen jazzről, vagy valami populárisabb műfajról volt szó.

2009 februárjában az Unisex Helgával egy nagylemezt dobott a piacra. Ezáltal kerültek kapcsolatba Caramellel, akivel egy közös duett is készült, Félbemaradt utazás címen. „Izgalmas vállalkozás ez a duett” – mesélte lelkesen Helga a zene.hu internetes oldalnak -, „hiszen Caramel r&b-s vonalon mozog, mi pedig élő hangszeres popzenét játszunk. Már alig várom, hogy felénekeljük a közös dalt!” Caramel mellett egy Eurovíziós képviselővel, Ádok Zolival is készített egy közös dalt: ez volt a Szabadon. Ebből kapunk ízelítőt néhány hangfoszlány formájában a következő videóban.

Az Unisex-korszak lezárult, de látható, hogy Helga egyedül sem veszik el a popszakmában, és tovább építgeti karrierjét. Ha ez nem így lenne, akkor ebben a cikkben sem ő volna a téma.

Összegzésképp: Wéber Helga és Szakos Krisztián fog segíteni Gábornak, Attilának, Beginek és Csabinak, hogy jövő kedden egy lehengerlő produkcióval késztessék SMS-küldésre az Eurovízió nézőit. A két művész a magyar nemzeti döntőben már bizonyított, és nem kétséges, hogy a nemzetközi elődöntőben – és remélhetőleg a szombati fináléban is – a rájuk bízott munka 100%-os teljesítésére fognak törekedni!

1 comment to Bemutatjuk, kikkel egészül ki a „Compact-legénység” Bakuban